Cum se curata corect fierul de calcat

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

In timp, datorita impuritatilor, chimicalelor si mineralelor pe care le contine apa de la retea, fierul de calcat se poate infunda, talpa poate deveni abraziva, pot sa apara pete de rugina pe haine, asa ca este bine sa il cureti, interior si exterior, iar in acest articol vei gasi cateva metode eficiente.

 

Chiar daca folosesti apa filtrata, dupa un timp, aceasta va afecta rezervorul fierului de calcat, se pot infunda orificiile si, cu cat il cureti mai des, cu atat iti vei proteja hainele proaspat spalate. 

In acest articol vei gasi cateva metode pentru curatare fier de calcat, atat interior, cat si exterior. Inainte de a incepe, citeste cu atentie manualul de utilizare, pentru a vedea exact ce poti sa folosesti pentru a nu-l afecta.

 

Care sunt motivele pentru care trebuie sa cureti fierul de calcat?

Atunci cand calci haine sintetice la temperaturi mari, pe talpa se pot acumula impuritati, deoarece fibrele se topesc. De asemenea, aceste impuritati mai pot proveni de la praful ce se acumuleaza in timp sau de la urmele de deodorant ramase pe haine. 

Atunci cand simti ca fierul de calcat nu mai aluneca pe tesaturi sau cand vezi ca are pe talpa mici urme de murdarie, este timpul sa aplici o curatare exterioara a talpii.

Apa pe care o folosesti are calcar ce se va depune in recipient si, in timp, poate astupa orificiile. Exista si riscul de a pata haine cu rugina.

Deci, pentru a nu avea astfel de evenimente neplacute care iti pot pata sau rupe hainele, este bine ca, din timp in timp, sa faci o curatare fier de calcat temeinica. 

Curatare fier de calcat exterior

Este important sa stii cum se curata fierul de calcat la exterior si iti prezentam cateva metode. Solutiile oferite sunt la indemana oricui, dar este bine sa stii cu ce se curata fierul de calcat, pentru a avea acele ingrediente in casa atunci cand vrei sa te apuci de lucru. 

  • Cu otet si bicarbonat de sodiu – sunt ingrediente la indemana oricui, la preturi mici si va fi usor sa ai un fier calcat curat. Daca ai doar cateva pete pe talpa, atunci poti sa pui otet alb pe o laveta si sa insisti doar pe acele zone, acidul din otet dizolvand rapid impuritatile. In caz ca toata suprafata este murdara, poti sa faci o solutie din otet cu bicarbonat si apa, iar cu o laveta curata sa dai pe talpa. La final, stergi fierul pe talpa cu o laveta uscata si curata.
  • Cu sare – fiind formata din particule fine, rezistente, sarea va avea un efect abraziv si va indeparta cu succes impuritatile. Pe o hartie imprastii uniform un stat de sare, apoi vei trece fierul pornit peste aceasta suprafata, pana vei vedea ca ai o talpa curata, fara impuritati. La final se sterge talpa cu o laveta curata.
  • Cu ceara – fiind foarte maleabila in forma sa topita, ceara se lipeste de impuritati si, la indepartarea acesteia, va antrena si particulele de murdarie. Pentru curatarea fierului de calcat se da pe toata suprafata talpii cu ceara, folosind o lumanare. Ai grija sa obtii un strat uniform. Apoi, dupa ce setezi temperatura la cea mai joasa treapta, calci o carpa umeda, pana se indeparteaza toata ceara. Vei avea la final un fier curat, fara impuritati. 
  • Cu pasta de dinti – este foarte eficienta si pentru a indeparta impuritatile de pe talpa fierului si scoate petele. Se aplica cu ajutorul unei lavete si se insista pe partile unde sunt zone mai pronuntate. Fierul trebuie sa fie scos din priza. La final cureti talpa cu o laveta uscata.
  • Cu lamaie si bicarbonat de sodiu – se face o solutie sub forma de pasta pe care apoi o aplici pe talpa fierului rece, cu ajutorul unui burete. Dupa ce astepti 5 minute, indepartezi pasta cu o laveta umeda. 

 

Curatare fier de calcat la interior

Daca ai un fier de calcat cu aburi, este necesar sa faci din cand in cand si o curatare a rezervorului, pentru a nu capata un miros neplacut si pentru a indeparta depunerile de calcar.

Cel mai comod este sa faci o solutie din otet si apa, o parte otet si 3 parti apa, pe care sa o torni in rezervor. Apoi vei porni fierul pe functia de vaporizare si astepti sa fie indepartata toata cantitatea de solutie. Umple din nou rezervorul cu apa curata si mai lasi pe vaporizare, pana se elimina si aceasta cantitate. Deoarece mirosul este puternic, lasa fereastra deschisa si muta odorizantul de camera in apropiere. 

De asemenea, poti sa folosesti o solutie dizolvat calcar, pe care sa o achizitionezi din comert, urmand pasii care sunt trecuti pe eticheta produsului. 

Daca in urma acestor operatiuni orificiile nu sunt curate, poti sa folosesti betisoare de urechi pe care sa le umezesti cu apa distilata si cureti fiecare orificiu in parte. La final stergi cu o laveta curata.

Cateva sfaturi pentru a intretine fierul de calcat

Iti prezentam, in continuare, cateva sfaturi pentru intretinerea corecta a fierului de calcat:

  • Daca ai ars din greseala o suprafata de material, deconecteaza fierul din priza si pune o laveta umeda pe suprafata arsa;
  • Nu utiliza produse metalice pentru curatarea talpii;
  • Pentru a avea un fier de calcat bun, utilizeaza apa distilata;  
  • Ai grija sa setezi intotdeauna temperatura corespunzatoare materialului pe care vrei sa il calci;
  • Dupa ce ai terminat de calcat, scoate fierul din priza, rezervorul de apa se goleste, iar fierul se asaza in pozitie verticala.

 

Poti sa aplici una dintre metodele prezentate pentru curatare fier de calcat, care sa iti fie mai la indemana si, cu cat il vei mentine intr-o stare mai buna, cu atat si rezultatele obtinute in urma procesului de calcare vor fi mai performante si nu iti vei deteriora hainele. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu