Monteaza singur broasca la usa – sfaturi simple

Am modificat articolul ultima data pe: 21.07.24

 

Ca sa nu fii nevoit sa dai noi gauri, alege un model care are capacele acoperitoare de aceleasi dimensiuni, iar pentru a sti cu exactitate care sunt dimensiunile broastei, masoara distanta dintre incuietoare si maner, dar si lungimea si latimea placii acoperioare. Pentru a putea monta toate elementele vei avea nevoie de o bormasina sau o surubelnita.

 

In articolul de mai jos, vei gasi cateva sfaturi care te vor ajuta sa montezi singur o borasca. Asadar, inainte de a te apuca de modificari citeste informatiile de mai jos, deoarece iti pot fi de folos.

 

Alege acelasi model ca cel vechi

Pentru ca inlocuirea sa fie mai usoara, alege un model asemanator cu cel vechi. Designul poate sa fie diferit, insa elementele care se introduc in lacasul usii trebuie sa fie la fel.

Fiecare usa are un spatiu special pentru inserarea broastei (daca modelul este unul ingropat). In momentul in care vrei sa schimbi intregul ansamblu, trebuie sa masori cu atentie placa acoperitoare. 

Prima data afla dimensiunea dintre gaura incuietorii si cea a manerului, iar ulterior stabileste care este lungimea si latimea broastei. 

Tinand cont de aceste doua masuratori, alege noul model. Daca nu vrei sa te complici cu masuratorile, insa iti doresti sa faci o achizitie reusita, ia cu tine broasca veche si compara modelele la fata locului.

 

 

Tine cont de tipul usii

Produsul poate fi de mai multe tipuri, de aceea, pentru a alege modelul potrivit, trebuie sa stii la ce tip de usa intentionezi sa il montezi. Daca vrei sa faci o schimbare la cea de la intrare, vei avea nevoie de o broasca  realizata din materiale rezistente, ce nu pot fi gaurite sau sparte cu usurinta, deoarece exista riscul ca hotii sa patrunda in locuinta. 

Aceasta trebuie sa fie dotata cu un butuc performant, ce asigura un nivel de siguranta crescut,  impiedicand astfel accesul raufacatorilor. Cei care vor sa schimbe broasca la o usa aflata in interior, pot alege un model care nu are incuietoare. Acesta se monteaza mai usor, insa nu iti ofera intimitatea de care ai nevoie, deoarece nu vei putea securiza usa, atunci cand vrei sa impiedici accesul persoanelor nedorite. 

Pentru usile de la baie, cel mai indicat este sa montezi o broasca cu blocator. Cu ajutorul acestuia, vei putea sa limitezi accesul in momentul in care te afli in incapere, fara a folosi cheia, doar rotind elementul de siguranta, aflat pe interior.

 

Fixeaza broasca in tocul usii

Apoi insereaza broasca in lacasul existent in tocul usii. Daca este mai lata si nu intra cum trebuie, traseaza conturul. Dupa aceea ajusteaza spatiul, utilizand o dalta si un ciocan. In momentul in care faci acest lucru, fii atent sa nu decupezi mai mult decat grosimea placii acoperitoare, deoarece broasca nu va mai functiona corespunzator.

Insereaza broasca in lacasul creat si fixeaza-o cu doua suruburi, unul in partea superioara si altul in partea inferioara. Ca sa realizezi mai repede insurubarea poti folosi o bormasina sau o surubelnita cu cap potrivit. 

In cazul in care piedica are sensul de deschidere diferit de cel al usii, o poti roti si astfel acesta se va integra corect in spatiu. Daca nu stii cum sa realizezi operatiunea, urmeaza instructiunile producatorului.

 

Prinde corect sildurile

Broasca este mascata de o parte si de alta a usii de elemente metalice, denumite silduri sau capace acoperitoare. Acestea trebuie sa aiba aceleasi dimensiuni cu cele vechi, deoarece poti folosi gaurile anterioare. In cazul in care dimensiunea sildurilor este mai mare sau mai mica, va trebui sa gauresti blatul dupa noile masuri. Totusi, un model cu dimensiuni mai reduse nu este o varianta buna, deoarece nu vei putea acoperi orificiile vechi si se vor vedea inestetic. Dupa ce ai pozitionat corect capacele de broasca, fixeaza-le cu suruburi, atat pe interiorul usii, cat si pe exterior.

 

Fixeaza partea metalica in partea opusa a broastei

Pe tocul interior se fixeaza partea metalica. In interiorul acesteia va intra piedica care tine usa inchisa. Pentru a te asigura ca o pozitionezi corect, realizeaza un semn cu creionul in dreptul limbii broastei. Apoi pune partea metalica in asa fel incat piedica sa intre in lacasul de inchidere si prinde-o folosindu-te de doua suruburi.

 

 

Pozitioneaza manerele si ajusteaza-le

La final incepe montarea manerelor. Analizandu-le, vei constata ca una din clante are o bara, care trece prin broasca si ajunge in partea cealalta a usii. De teava se prinde si cel de-al doilea maner. Acesta se fixeaza de bara metalica, folosind un cui.

Multi producatori nu fac gaura in teava manerului, deoarece astfel iti permit sa o adaptezi in functie de grosimea usii. Ca sa o fixezi corespunzator, trebuie sa masori si sa marchezi locul unde trebuie sa faci gaura.

Taie baia de metal cu polizorul in locul unde ai marcat. Daca nu ai uneltele de bricolaj necesare, mergi la un atelier specializat si arata-i mesterului locul unde trebuie sa realizeze taietura. Ultimul pas presupune prinderea manerului cu surub.

 

Alege butucul potrivit si monteaza-l

Atunci cand cumperi o broasca de usa (o lista comparativa aici) s-ar putea sa nu aiba inclusa incuietoarea. Aceasta trebuie achizitionata separat. Pe piata poti gasi cilindri cu cheie amprenta (forma este plata si poate fi introdusa in orice pozitie) sau cheie cilindrica (nu foloseste arcuri, de aceea metodele de spargere prin palpare sau saltare sunt imposibile). 

Daca broasca pe care ai avut anterior a fost prevazuta cu cilindru, scoate-l si masoara distanta dintre piedica si una dintre extremitati, dar si lungimea totala a butucului. Cu aceste doua dimensiuni, poti merge la un magazin specializat, pentru a cumpara o noua yala. 

Montajul se realizeaza simplu, tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci cheia in interiorul cilindrului si sa o rotesti pana in momentul in care limba incuietoare se afla in prelungire. Apoi introdu butucul in lacasul special si impinge pana in momentul in care cheia se poate roti cu usurinta in broasca. Pentru a fixa cilindrul, baga surubul in partea laterala a usii si infileteaza-l strans.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu