PAL vopsit – mobila reconditionata DIY

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Poti reconditiona perfect mobilierul din PAL, chiar acasa, in doar cateva ore, daca stii ce vopsea sa alegi si ce pasi sa urmezi pentru aplicarea sa corecta. Afla din acest articol ce oportunitati ai la dispozitie pentru a reda mobilierului din PAL sau MDF stralucirea de alta data.

 

Printre avantajele mult laudate ale mobilierului din lemn masiv se numara si posibilitatea de a renova si reface in mod repetat orice suprafata. Iata insa ca si PAL-ul, MDF-ul si alte tipuri de materiale melaminate pot fi acum refacute cu succes, fara prea multa bataie de cap. Cateva masuri de pregatire a suprafetei, care nu includ mereu si sablarea, o vopsea potrivita, putina atentie la indicatiile de aplicare si poti transforma radical mobila din locuinta.

 

Vopsele speciale pentru suprafete melaminate

Din cauza porozitatii reduse a suprafetelor melaminate, mobila din PAL poate fi renovata doar cu anumite tipuri speciale de vopsea pentru PAL melaminat si in nici un caz cu vopsea de lemn. Este in general vorba despre produse care pot fi utilizate si ca vopsea pentru plastic, metal sau sticla, care ofera o aderenta optima pe materiale lucioase. 

Nici in aceasta categorie speciala si limitata a variantelor de vopsea pentru PAL, optiunile nu sunt insa toate la fel. Unele produse impun sablarea si folosirea de primer, cum este cazul Oskar Aqua Matt sau Email Ecolux de la Koeber.  Exista insa si versiuni care pot fi aplicate direct pe PAL melaminat lucios sau mat, MDF melaminat si alte structuri din lemn stratificat laminat, dupa simpla curatare a suprafetei: 

  • Americana Decor Chalk – vopsea americana pentru decor 
  • vopsea Annie Sloan de la Annie Sloan Romania 
  • gama pentru lemn, melamina si sticla de la Good Home
  • vopsea Oskar Direct pe melaminat si plastic etc.

Daca vrei deci sa mobilezi mobila de bucatarie din MDF, sa faci o reconditionare de usi, de orice grosime, din PAL, sa infrumusetezi un birou sau o masuta cu suprafata laminata, cauta o vopsea pentru mobila din PAL care sa se potriveasca proiectului.

Materiale si instrumente necesare

Iata tot ce iti trebuie atunci cand te pregatesti de vopsit PAL sau MDF, pentru a lucra curat, sigur, rapid si cu rezultatele cele mai bune:

  • manusi de unica folosinta si folie de polietilena pentru a proteja suprafetele din jur – vei lucra de regula cu o vopsea acrilica pe baza de apa, care se curata usor, dar este mai eficient sa eviti stropirea;
  • surubelnita;
  • cutter sau racleta pentru razuit;
  • grund pentru lemn, pentru zonele degradate;
  • solutie universala pentru curatat suprafete, carpa sau burete;
  • alcool;
  • foi de smirghel, masina de slefuit electrica sau slefuitor manual;
  • pensula speciala pentru vopsea acrilica sau rulou pentru lacuit lemn;
  • recipient pentru vopsea.

 

Primul pas catre un PAL vopsit corect – demontarea usilor si feroneriei

Pentru a lucra usor si a acoperi complet cu vopsea mobila, incepe prin a desface manerele si a scoate usile de la locul lor. Vei avea astfel acces mai facil la interior si poti urmari mai usor eventualele scapari sau diferente de ton cand lucrezi.

 

Praful si urmele de grasime se transforma in pete la vopsire

Pe un PAL sau MDF lucios murdaria va fi mai vizibila decat pe cel mat, insa nu conteaza cu ce fel de material lucrezi, curatarea impecabila a suprafetei este obligatorie. Foloseste o carpa sau un burete umezit in solutie de curatare sau apa cu detergent si sterge bine suprafata, insistand la colturi si pe orice zona cu denivelari. Clateste cu o carpa umezita in apa curata si lasa sa se usuce. Curata apoi cu alcool, pentru a indeparta orice urma de grasime de pe placa de MDF sau PAL.

 

Elimina melamina scorojita

Pentru ca placa din PAL este mai sensibila la umezeala si soare decat o placa din MDF, sunt sanse mai mari sa intalnesti la mobilierul din PAL zone in care stratul exterior de melamina s-a dus de tot sau este putin umflat si scorojit. Pentru a obtine un PAL vopsit corect, care sa reziste in timp, apeleaza la cutter sau la racleta razuitoare si rade bine toata melamina desprinsa sau pe cale sa cada. Slefuieste apoi cu smirghel cu granulatie mare, de 40, si finiseaza cu smirghel fin de 180. Atentie! Zonele in care este vizibil substratul de lemn stratificat trebuie acoperite cu grund, pentru ca stratul de vopsea pentru mobila din PAL sa se aseze uniform.

 

Sablarea si primerul – obligatorii in unele cazuri, optionale in altele

Dupa cum spuneam mai sus, in functie de tipul de vopsea pentru mobila, ales, poti sari sau nu peste acest pas. Daca ai preferat sa dai putin mai mult pe o formula care se aplica direct, fara prelucrarea mecanica a suprafetei, sari peste acest pas. In caz contrar, inainte de a aplica orice vopsea pentru plastic, metal, melamina, sticla etc., foloseste smirghelul de 180 pe intreg materialul si apoi aplica primerul recomandat de producatorul vopselei.

Alege intre pensula si trafalet, in functie de textura dorita

Un trafalet cu perii scurti, din velur sau mohair, te ajuta sa obtii un PAL vopsit neted, uniform, fara urme, in timp ce pensula iti ofera posibilitatea de a crea texturi, cu care te poti juca variind si grosimea vopselei pe care o aplici. Daca este vorba despre corpuri din MDF frezat, vei avea nevoie neaparat si de o pensula ceva mai mica, pentru a asigura patrunderea vopselei in micile santuri decorative.

Citeste cu atentie indicatiile de pe orice vopsea pentru PAL cumparata si respecta-le intocmai, incepand cu gradul de diluare si numarul de straturi aplicate si finalizant cu timpii de asteptare pentru o uscare corecta.

 

Vopseaua pe baza de creta si sigilarea cu ceara

Majoritatea vopselelor pentru PAL laminat, care nu necesita sablare, sunt pe baza de creta, compozitie care permite fixarea perfecta pe orice tip de suprafata. Formula unei astfel de vopsele se concretizeaza insa la inceput intr-o culoare albicioasa, indiferent de nuanta aleasa. Vei ajunge la culori de PAL melaminat intense si placute, doar dupa aplicarea unui strat de ceara speciala, disponibila de regula in oferta aceluiasi producator.

Ceara pentru mobilier din PAL se aplica foarte usor, cu o carpa uscata, la fel cum intinzi crema de ghete pe pantofi, si nu este nevoie de o cantitate prea mare, deci nu te va costa mult in plus.

O vopsea cretata este optiunea ideala daca doresti o mobila vopsita in stil clasic, shabby-chic sau antichizat.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu