Stiinta confirma: cum se pune corect hartia igienica in suport

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.24

 

Vesnica dezbatere despre cum se pozitioneaza corect rola de hartie igienica pe suport a stranit atatea emotii si pasiuni si a adus in discutie atat de multe argumente, incat s-a transformat in subiect de gluma. Si iata, cercetatorii ne ofera un raspuns bine argumentat si unanim acceptat! 

 

Despre modul in care se asaza sulul de hartie pe suport, cu ultima foaie in partea din fata sau in partea din spate, s-au scris, probabil, romane, daca ar fi sa punem cap la cap toate discutiile, dezbaterile si argumentele aruncate in joc. Probabil ca este cel mai frecvent subiect de glume de toaleta printre adulti. Avem, insa, rezultatele unor studii care demonstreaza fara urma de dubiu care este modul corect in care ar trebui asezat sulul de hartie igienica pe suport si care ne ofera si cifrele care sa le sustina recomandarea. 

 

Deci, care sunt alternativele?

Atunci cand se discuta despre suporturile obisnuite, orizontale, cele mai comune si mai frecvent observate in orice toaleta, exista doua feluri in care ele vor sustine sulul de hartie igienica. 

Unii utilizatori il pozitioneaza astfel incat capatul liber sa fie orientat in partea din fata. Altii, il asaza invers, capatul liber fiind orientat in spate, catre perete. Desigur, exista si unii care nu acorda nici un pic de atentie acestui detaliu si care inlocuiesc rola de hartie exact asa cum le vine la indemana. 

 

 

Care este raspunsul corect, deci?

Conform specialistilor, rola de hartie igienica ar trebui sa fie amplasata intotdeauna cu capatul liber catre in fata. Este momentul sa listezi acest articol, sa il distribui in lista ta de prieteni, sa il oferi subliniat partenerului de viata care pare atat de indiferent fata de acest subiect sensibil si, iata, important! 

 

Care este motivatia oferita de catre specialisti?

In cateva cuvinte raspunsul este concis si sec: alternativa creste semnificativ riscul de contaminare cu bacterii patogene a toaletei si a locului de munca. 

Ti se pare ciudat? Ei bine, exista un studiu efectuat de o echipa de cercetatori angajati ai Universitatii Colorado care au studiat flora bacteriana prezenta intr-o cladire de birouri, aparent curata. Rezultatele lor au demonstrat ca “au fost identificate 19 grupuri de bacterii pe usile, podelele, manerele robinetelor, dispenserele de sapun si WC-urile din 12 bai publice: 6 pentru femei si 6 pentru barbati. Majoritatea acestor bacterii sunt transmisibile prin contactul cu suprafetele contaminate.”

Cele mai multe dintre aceste bacterii sunt tulpini ale celebrei E.coli, o specie frecvent intalnita in cazurile de intoxicatii alimentare. E. coli se transfera cu usurinta de pe suprafete pe maini si de acolo pe toate alimentele pe care le consumi.

Si astfel, echipa de oameni de stiinta a ajuns la subiectul legat de modul de fixare a hartiei igienice. Atunci cand se intind dupa hartie, mainile oricarui utilizator sunt, probabil, pline de bacterii. 

Daca hartia e pozitionata corect, cu capatul liber in fata, sansele ca mainile murdare sa atinga numai bucata care va fi apoi aruncata  sunt mai mari decat in caz contrar, cand mainile vor intra cel mai probabil in contact si cu peretele. Practic, fiecare utilizator al cabinei respective va depozita pe perete propriile bacterii si va “culege” cateva dintre cele lasate de utilizatorii dinaintea sa. Sa nu mai adaugam ca peretele din spatele suportului de hartie nu este o zona care sa fie curatata prea frecvent!

Atunci cand sulul este asezat cu capatul liber catre perete, iti scad sansele de a putea beneficia de o bucata curata de hartie pentru a sterge colacul WC-ului sau pentru a evita sa atingi butonul de declansare a rezervorului de apa.

 

Probleme devin din ce in ce mai mari

Odata ce bacteriile au ajuns pe mainile unei persoane, ele sunt dificil de indepartat, caci aproape nimeni nu se spala corect pe maini. Cei mai multi oameni folosesc un strop de sapun si clatesc mainile timp de cateva secunde, ceea ce este, practic, inutil. Pentru ca mainile sa ramana cat de cat curate ar trebui sa le freci cu sapun timp de minim 20 secunde, lucru pe care aproape nimeni nu il face.

Cu mainile corect, incorect sau deloc spalate, utilizatorul toaletei publice pune mana pe clanta usii pentru a iesi. Asta inseamna ca orice clanta a unei toalete este plina de aceleasi bacterii care au fost intinse pe peretele cabinei cu WC-ul. Iar odata intorsi in birou, acest oameni pun  mana pe tastaturi, butoanele imprimantelor, aparatele de cafea, canile de ceai sau cutiile cu gogosi. 

 

Care e rezultatul?

Avand in vedere numarul persoanelor care nu se spala bine pe maini, am spune ca noi, ca specie, suntem destul de rezistenti. Pe de alta parte, o gastroenterita infectioasa se transmite cu usurinta, se raspandeste rapid si exista o mare probabilitate ca toate persoanele care au intrat in contact cu primul caz de imbolnavire sa faca boala si sa o transmita mai departe acasa, familiilor lor. 

 

 

In cazul in care nu ai avut niciodata o astfel de problema – si nici nu iti dorim! – e posibil sa nu realizezi cat de rau te poate face sa te simti. Gastroenteritele infectioase usoare evolueaza cu varsaturi, diaree, deshidratare si stare generala de rau, insa cazurile severe pot manifesta simptome mult mai severe, complicatii serioase si, in cazuri rare, pot conduce la deces. Prin urmare, nu e deloc de joaca atunci cand vine vorba despre igiena. 

 

Iar solutia este simpla

Lasand la o parte spalatul pe maini, care este predicat inca din gradinita, dar pe care atat de multi adulti il omit constient, poti contribui personal la scaderea riscului de infectie printr-o metoda simpla: asezarea corecta a rolei de hartie igienica pe suport. 

Un astfel de gest, atat de mic in aparenta, poate avea consecinte benefice importante pentru fiecare dintre cei care folosesc toaleta respectiva. Este aproape amuzant cum ceea ce era subiect de glume si ironii s-a demonstrat ca reprezinta o potentiala problema de sanatate publica, asadar e important ca lumea sa fie instruita si educata in privinta acestor lucruri simple, caci vom avea cu totii de castigat din asta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu