Top 7 idei despre cum se curata tapetul 3D

Am modificat articolul ultima data pe: 27.04.24

 

Tinand cont de faptul ca este amplasat pe verticala, te-ai putea gandi ca tapetul nu necesita prea multa atentie in ceea ce priveste curatenia, pentru ca praful se depunde mai greu. Cu toate acestea, pentru a-i mentine aspectul si culorile pentru mai mult timp, este nevoie sa il incluzi periodic pe lista elementelor de care trebuie sa te ocupi.

O atentie speciala necesita modelele care au suprafata striata, cu elemente in relief, care vor colecta mult mai usor impuritatile. Pentru ca sunt confectionate din materiale diferite si ofera rezistenta variata la apa si abraziune, aceste produse nu se igienizeaza toate la fel.

Afla din acest articol cum trebuie sa tratezi stratul personalizat care iti acopera peretele, pentru a te bucura de el cat mai mult timp.

 

Cu rol preventiv

Daca nu stii exact din ce este confectionat tapetul din incapere si vrei sa il cureti astfel incat sa nu il degradezi, iti recomandam sa folosesti o laveta moale, din bumbac sau microfibra, cu care sa indepartezi usor praful, fara a aplica presiune.

Mai poti utiliza si aspiratorul, la o viteza redusa de aspiratie sau in modul de lucru utilizat pentru pardoseala si alte tipuri de suprafete netede, si intotdeauna cu o perie moale, care sa nu zgarie imprimeul.

Evita folosirea apei, chiar si sub forma unui material textil umezit, daca nu esti sigur ca ceea ce ai pe perete nu este realizat doar din hartie. S-ar putea sa il deteriorezi iremediabil.

 

Verifica intotdeauna pe o zona de dimensiuni reduse

Indiferent de tipul de tapet pe care lucrezi si de cat de rezistent spune producatorul ca este, verifica mai intai intr-un colt efectul solutiei de curatare folosite (apa simpla, apa si sapun etc.). Dupa ce esti sigura ca obtii rezultatul dorit, poti aborda o zona mai mare.

 

 

Nu folosi solutii abrazive sau cu clor

Evita utilizarea de substante abrazive de curatare sau a formulelor care contin clor (detergenti pasta pentru bucatarie, solutii pentru chiuvete si toalete etc.). Acestea vor afecta structura materialului, chiar daca este vorba de vinil rezistent.

 

Utilizeaza apa in cantitati moderate

Desi versiunile extra-lavabile rezista bine la apa, este bine sa eviti incarcarea cu lichid pentru ca poate patrunde prin zonele de lipire si determina dizolvarea adezivului. Tot in acelasi scop este bine sa nu insisti prea mult in locul de unire a doua segmente de tapet.

Pentru tapetele din vlies, fara vinil sau cu strat subtire, o solutie confortabila, sigura si eficienta de curatare este folosirea servetelelor igienice pentru copii. Sunt impregnate cu o formula delicata si cu o cantitate suficient de redusa de lichid pentru a nu risca sa afectezi materialul.

 

Actioneaza inteligent

Cu cat lasi mai mult timp petele si murdaria sa se impregneze in tapet, cu atat iti va fi mai greu sa le scoti si va creste riscul sa strici suprafata ca urmare a efortului depus. Incearca asadar sa te ocupi de zonele afectate cat mai repede, pentru a preveni complicatiile inutile.

Pentru a lucra cat mai eficient, iti recomandam sa incepi intotdeauna cu indepartarea mizeriei din partea de sus a peretelui si sa te deplasezi pe orizontala, stanga-dreapta, coborand treptat catre pardoseala. Aceasta modalitate previne scurgerea de apa murdara peste zone deja curatate si te ajuta sa iti termini treaba intr-un timp mai scurt.

Nu uita sa ai grija de tine. Daca cureti cu material uscat un tapet foarte prafuit, dintr-o camera neglijata, te sfatuim sa iti acoperi nasul si gura cu o masca medicinala. Pentru situatiile in care folosesti apa si sapun, utilizeaza manusi de uz casnic pentru a-ti proteja mainile de mizerie si de actiunea substantelor de curatare si a calcarului din apa, care usuca pielea.

 

 

Hartie si material textil

Sunt cele doua categorii de tapet care necesita precautie sporita pentru ca sunt sensibile la apa. Din acest motiv se recomanda utilizarrea lor in spatii precum living, hol sau dormitor, zone care nu sunt expuse la aburi, si mai putin in camera copiilor, unde vor fi cu usurinta murdarite.

Aceste doua variante intra la categoria de curatare uscata, care inseamna aspirator si laveta, si in consecinta nu prea vei putea sa scoti din ele urmele de creioane, carioci si mancare.

Daca ajungi la concluzia ca o pata necesita neaparat carpa umeda, te sfatuim sa iei in considerare inlocuirea tapetului, pentru ca probabilitatea de a supravietui procesului de indepartare a murdariei este foarte redusa.

Exista in comert solutii speciale destinate intretinerii acestor variante mai sensibile de tapet. Inainte de a incepe sa le folosesti, iti recomandam insa sa le testezi intr-un colt mai putin vizibil, pentru a verifica efectul asupra culorilor si materialului.

 

Modelele din vinil

Intretinerea versiunilor cu strat de vinil este ceva mai ofertanta. Aceste modele permit utilizarea de apa, solutii delicate de curatare si chiar otet, pentru indepartarea petelor si murdariei rezistente si pentru a preveni formarea de pete de calcar, in cazul utilizarii de apa dura de la chiuveta.

Nu toate modelele din vinil sunt insa la fel. Unele sunt lavabile, ceea ce inseamna un strat mai subtire de plastic peste o baza de vlies si totodata o rezistenta mai redusa la apa. In acest caz iti recomandam sa storci bine laveta, buretele sau carpa inainte de folosire.

Altele sunt super-lavabile, au strat mai gros de vinil si fac fata mai bine la picaturile de apa, nefiind afectate daca in timpul spalarii lichidul se prelinge usor in jos pe perete.

Iti atragem insa atentia ca nu toate versiunile din aceasta categorie sunt rezistente mecanic, deci ai grija cu ce parte a buretelui stergi si incearca sa eviti periile dure. Poti folosi versiuni cu peri moi pentru a indeparta mai usor praful si murdaria de pe un tapet care are suprafata cu rizuri.

Cele mai bune tapete 3D la categoria intretinere, sunt versiunile de tip extra-lavabile, cu strat gros de vinil, rezistente la zgarieturi si lovituri, pe care le poti curata linistit si cu o perie ceva mai aspra. Daca ai de-a face cu un perete foarte murdar, si impuritatile nu se indeparteaza la prima incercare, nu este cazul sa iti faci griji. Materialul se usuca repede si poti relua procesul, evaluand atent rezultatele obtinute pana atunci.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu