Topul trucurilor care te ajuta sa desfunzi usor chiuveta

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Chiuveta infundata este o problema pe cat de frecventa, pe atat de neplacuta. De acum, ai sansa sa o remediezi simplu, usor si rapid, limitand la maximum aceasta sarcina neplacuta. 

 

Fie ca vorbim de chiuveta de la baie sau de cea din bucatarie, te poti gasi in situatia neplacuta de a observa ca apa nu se mai scurge, sau ca se scurge foarte lent. Nu e neaparat vina ta ca s-a infundat chiuveta, desi exista unele masuri de precautie pe care le poti lua pentru a rari aceste episoade. Iata cateva metode de a remedia problema. 

 

Toarna apa fierbinte

Oricat ar parea de simplu sau de banal, apa fierbinte poate face minuni pentru ca, de cele mai multe ori, obstacolul format in scurgere sau pe tevi este reprezentat de depozite de grasimi. Pune apa la fiert – preferabil minim 1 litru – si cand da in clocot, toarn-o in chiuveta. Dacxa se scurge repede, probabil obstacolul a fost inlaturat; daca ramane in chiuveta, sau daca se scurge incet, da-i timp sa se raceasca si repeta de cateva ori, pana cand depozitele de murdarie se dizolva complet. 

 

Sare si apa fierbinte

Daca se pare ca ai de-a face cu un obstacol mai incapatanat, poti incepe prin a turna in scurgere jumatate de ceasca de sare, dupa care sa adaugi apa. Lasa cateva minute si mai toarna inca o tura de apa fierbinte. 

 

 

Foloseste pompa de desfundat

Umple partial chiuveta cu apa. Pune pompa pe scurgere si fa cateva miscari viguroase in sus si in jos. Desprinde repede pompa de pe scurgere. Ar trebui sa auzi cum apa incepe sa curga prin instalatie.

Daca ai o chiuveta dubla, e nevoie ca cealalta scurgere sa fie acoperita. Poti folosi un dob de chiuveta sau un spalator de vase ca sa o infunzi cat timp pompezi. 

 

Otet cu bicarbonat

Incepe prin a pune o pereche de manusi de cauciuc. Foloseste un bol pentru a scoate apa din chiuveta, astfel incat aceasta sa ramana goala. 

Toarna in scurgere o ceasca de bicarbonat de sodiu. Foloseste o spatula ca sa fortezi patrunderea bicarbonatului in deschizatura. 

Toarna o ceasca de otet in scurgere. Pune apoi dopul ca sa fortezi otetul sa curga la vale pe conducta, in loc sa refuleze. 

Asteapta 5 minute pentru ca amestecul sa isi faca efectul. Porneste apa fierbinte ca sa verifici daca s-a desfundat. 

Daca apa calda nu este suficienta, poti turna aproximativ un litru de apa clocotita. Daca problema inca nu s-a remediat satisfacator, repeta aplicarea de bicarbonat si otet. 

 

Bicarbonat de sodiu si sare

Sarea de masa cu bicarbonatul de sodiu reprezinta o alta combinatie capabila sa desfunde tevile. Amesteca jumatate de ceasca de bicarbonat cu jumatate de ceasca de sare si toarna rezultatul in scurgere. Lasa amestecul sa actioneze cateva ore si apoi toarna din abundenta apa clocotita. 

 

Desfa sifonul

Uneori, obstacolul care blocheaza curgerea apei este atat de bine intepenit incat singura solutie care iti ramane este sa desfaci sifonul. Pregateste o galeata sau un lighean pe care sa le amplasezi sub chiuveta, pentru ca apa sa nu curga pe jos. Verifica segmentele rezultate si vezi daca poti inlatura blocajul astfel.

 

Foloseste sarpele

Daca desfacerea sifonului nu e suficienta, va trebui sa folosesti un instrument sugestiv denumit sarpe. Este vorba despre o sarma lunga si flexibila pe care o vei introduce prin teava si pe care o vei misca inainte si inapoi, pentru a dizloca un eventual obstacol. 

Daca nu ai un sarpe la indemana si nici un  magazin de unde sa achizitionezi unul la repezeaza, poti incerca sa improvizezi dintr-un umeras de sarma, pe care il vei indrepta in prealabil. 

 

 

Detergent de vase pentru chiuveta din baie

Pentru chiuvete de baie  infundate, toarna aproximativ un sfert de ceasca in scurgere; metoda functioneaza de minune si pentru WC-urile infundate. Fierbe niste apa si toarn-o in scurgere: lichidul de vase are rol lubrefiant si de dizolvare a grasimilor, iar apa oparita ii vine in ajutor. 

 

Evita folosirea substantelor chimice

Exista pe piata o multime de solutii marketate ca “cele mai bune” pentru desfundarea tevilor si a scurgerilor, insa utilizarea lor nu este recomandata de specialisti. In primul rand discutam despre solutii caustice care nu doar ca dauneaza grav mediului inconjurator, dar iti pot afecta si tevile si intregul sistem de canalizare. In plus, nici nu sunt atat de eficiente pe cat se lauda. 

 

Invata sa previi infundarea chiuvetei

Exista unele masuri pe care le poti lua si pe care iti poti educa familia sa le aplice, astfel incat infundarea chiuvetei sa ramana un incident rar si izolat.

Aruncati toate resturile de mancare si in general resturile solide in gunoi, nu le lasa in chiuveta. Atunci cand este nevoie, foloseste un prosop de hartie pentru a sterge bine vasele inainte de a le spala. Regula este valabila si pentru resturile vegetale (de la salate de exemplu) si pentru samburi, seminte si asa mai departe.

Foloseste apa calda si detergent de vase pentru spalarea recipientelor care au intrat in contact cu substante grase, chiar daca majoritatea uleiurilor vegetale se pot curata numai cu apa calda, sau numai cu detergent de vase si apa rece. 

Nu turna niciodata ulei sau grasime direct in chiuveta; nu turna zat de cafea. Grasimea este in mod special daunatoare, chiar daca dupa ea lasi sa curga apa fierbinte; invariabil, ea se va raci la un moment dat, grasimea se va solidifica si va forma un sepozit sau un dop, mai aproape sau mai departe de gaura de scurgere. 

Periodic, asigura-te ca igienizezi chiuveta folosind amestecul de bicarbonat si otet mentionat mai sus. O intretinere periodica a scurgerilor va indeparta la timp eventualele depozite, prevenind infundarea mai grava; in plus, previi aparitia de mirosuri neplacute. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu