Trucuri utile cu vopseaua pe baza de apa

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Vopseaua pe baza de apa se aplica usor, se curata fara mari complicatii si ofera aderenta buna pe o varietate de suprafete. Iata de ce este util sa stii cum sa lucrezi corect cu o astfel de formula in propria locuinta si ce proiecte de renovare se preteaza ingenios pentru un astfel de finisaj.

 

Asigura un mediu cu umiditate normala, temperatura de peste 15 grade si ventilatie eficienta, nu lucra direct din cutia cu vopsea, foloseste buretele sau matura pentru efecte artistice, dilueaza cu atentie – sunt doar cateva trucuri utile care te ajuta sa vopsesti corect, usor si eficient cu o vopsea pe baza de apa. Afla mai multe din acest articol.

 

Alege vopsea pe baza de apa potrivita suprafetei de lucru

Unul dintre avantajele extraordinare ale formulelor de vopsea pe baza de apa este ca, in cele mai multe cazuri, un astfel de produs poate fi aplicat cu succes pe aproape orice tip de suprafata. Este insa important sa te asiguri ca vopseaua achizitionata de tine ofera aderenta buna pe suprafetele lucioase, cu nivel redus de absorbtie, daca vrei sa obtii rezultate bune pe: 

  • ceramica
  • metal
  • sticla
  • plastic
  • PAL sau MDF melaminat etc.

Considerabil mai putine griji trebuie sa iti faci cand cauti o vopsea pentru lemn, material cu porozitate ridicata si absorbtie buna.

Fereste recipientul cu vopsea de inghet

Cand vorbim despre o vopsea acrilica pe baza de apa, discutam despre un produs sensibil la inghet. Evita deci sa depozitezi o astfel de formula in spatii neincalzite, in care temperatura poate sa scada sub 5oC. O data inghetata, nici o vopsea pe baza de apa nu-si mai recapata proprietatile, chiar daca o duci ulterior la caldura.

 

Gestioneaza ca un profesionist conditiile din spatiul de lucru 

Indiferent daca vei lucra cu o vopsea pentru faianta sau cu o vopsea pentru lemn, cu uscare rapida, spatiul in care o folosesti trebuie sa aiba:

  • un nivel normal de umiditate
  • o temperatura mai mare de 15oC
  • ventilatie eficienta.

Aceste conditii asigura uscarea corect, oferindu-ti totodata suficiente minute pentru a finisa cum trebuie fiecare strat de vopsea. Daca este cazul sa folosesti o astfel de vopsea sau un lac de parchet pe baza de apa in zilele caniculare de vara, poti evita uscarea prea rapida prin umezirea usoara a suprafetei de lucru.

Nu uita sa alegi o vopsea rezistenta la apa, acrilica sau pe baza de latex, daca o folosesti in baie sau bucatarie.

 

Pensula cu peri naturali pentru aplicare cu tuse vizibile

Vopseaua pe baza de apa se preteaza foarte bine atat la finisaje uniforme, impecabile, lucioase sau mate, cat si la efecte artistice DIY. Pentru aplicarea clasica de vopsea pe baza de apa pentru lemn, MDF sau PAL, foloseste o pensula din fibre sintetice sau un trafalet standard. Daca doresti sa poti lasa tuse de pensula, pe o vopsea alba sau colorata, apeleaza la o versiune din peri naturali sau un trafalet cu modele in relief

Inainte de prima folosire cu o vopsea de lemn, sticla, plastic etc., preseaza pensula pe o banda adeziva lata. Vei scapa rapid de perii care altfel vor cadea in vopsea.

 

Mentine instrumentele de lucru mereu curate

Si daca tot vorbim despre pensula si trafalet, este bine sa stii ca, indiferent daca lucrezi cu vopsea alba pentru lemn sau colorata pentru faianta ori plastic, unealta cu care aplici vopseaua trebuie spalata si pusa la scurs la finalul fiecarei zile de lucru. 

Pentru a evita insa spalarea si riscul scurgerii de apa in vopsea cand reincepi lucrul, in micile pauze din timpul zilei iti recomandam sa pastrezi pensula sau trafaletul intr-o punga de plastic.

 

Creeaza efecte artistice homemade

Poti folosi o carpa cutata si stransa, un burete sau o matura, pentru a crea pe suprafata peretelui sau a mobilierului, efecte artistice deosebite. Majoritatea optiunilor de vopsea pe baza de apa asigura un timp de uscare suficient de ofertant pentru a-ti putea pune in aplicare creativitatea.

 

Ai grija cat si cum diluezi vopseaua

Spre deosebire de o vopsea pe baza de ulei, majoritatea optiunilor de vopsea pentru lemn pe baza de apa sunt comercializate in concentratia finala, putand fi aplicate pe suprafete fara diluare. Vopseaua are o consistenta placuta, similara unui gel, si se intinde usor si uniform. Daca este nevoie sa diluezi o astfel de vopsea sau chiar si un bait pentru lemn, pe baza de apa, verifica cu atentie indicatiile producatorului si respecta-le intocmai.

De asemenea, este important sa folosesti apa curata si la temperatura camerei si sa torni apa in cantitati mici in vopsea, amestecand continuu, pentru o uniformizare cat mai buna.

 

Adauga pigmentul in apa pentru dilutie

Daca tii neaparat sa asortezi mobilierul sau usa cu perdeaua de living si vizezi o vopsire colorata, este bine sa stii ca pigmentul se poate adauga atat dizolvat in apa de dilutie, daca formula permite diluare, cat si turnat direct in vopsea, amestecand cu grija pentru a obtine o nuanta uniforma. 

Este suficient sa consulti un paletar de culori de la Oskar sau paleta de culori de la Kober ca sa iti dai seama ca si in gama de vopsea pe baza de apa gasesti suficient de multe nuante pentru decoruri originale.

 

Vopsea pe baza de apa si creta, pentru reconditionari vintage si shabby chic

Printre optiunile de vopsea pt lemn, MDF si PAL, potrivite pentru mobilier, pe baza de apa, se afla si formulele cu creta, care ofera suprafetelor un aspect deosebit, ideal pentru cei care doresc sa creeze un interior clasic, vintage sau shabby chic. Cu tutorialul potrivit pentru efecte de antichizare si o astfel de vopsea, poti transforma chiar si cea mai banala masa intr-un obiect de mobilier de invidiat.

Nu vopsi direct din cutie

Indiferent ce dimensiuni are suprafata pe care lucrezi, specialistii recomanda sa eviti inmuierea pensulei direct in cutia de vopsea. Lichidul expus in acest timp la aer va pierde din apa, si din pacate, si din proprietati, nemaifiind la fel de buna dupa dilutie.

Metoda corecta de lucru cu o vopsea pe baza de apa presupune turnarea unei cantitati potrivite intr-un alt recipient si mentinerea inchisa a cutiei de vopsea intre doua reincarcari.

 

Slefuieste si curata bine suprafata

Chiar si cea mai buna vopsea pentru lemn, pentru exterior sau interior, va da rateuri daca suprafata nu este pregatita corect. Exista si formule de vopsea pe baza de apa, cu pret ceva mai mare, care garanteaza o aderenta buna fara slefuire, impunand doar curatarea atenta a suprafetei, de praf si grasimi. Pentru restul este insa nevoie sa slefuiesti atent, pentru a deschide porii materialului.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu