10 avantaje si dezavantaje ale WC-ului suspendat

Am modificat articolul ultima data pe: 22.06.24

 

Nu exista in prezent ideea unei bai modern amenajate, fara o toaleta suspendata. Aceasta solutie constructiva are o multime de avantaje, dar si unele dezavantaje care vin la pachet si e bine sa le cunosti pe toate pentru a face o alegere informata.

 

Alegerea tipului de vas de toaleta pentru baia pe care tocmai o amenajezi poate parea simpla, dar asta doar pentru cumparatorul neinformat. Aspectul modern si atractiv al WC-urilor moderne, suspendate, este greu de egalat, dar e bine sa stii si care sunt, concret, avantajele si provocarile care vin la pachet cu o asemenea optiune. 

 

Te ajuta sa economisesti apa

Problema mediului ar trebui sa ne intereseze pe toti, iar daca aceasta nu te sensibilizeaza, macar facturile pe care le platesti lunar ar trebui sa o faca. O familie cu doi copii ajunge sa plateasca o suma relativ mare de bani pentru privilegiul de a avea toaleta in casa si de a o folosi oricand este necesar, prin urmare o solutie care contribuie la reducerea consumului de apa merita luata in considerare. 

WC-urile suspendate cu evacuare gravitationala reduc semnificativ presiunea de care are nevoie apa pentru a spala eficient resturile; aceasta eficienta aduce la pachet si un efort mai mic pentru curatare si dezinfectare periodice. 

 

 

Este usor de curatat

Atunci cand vine vorba despre igiena din baie, WC-ul este adeseori zona care ridica cele mai multe probleme, din motive cat se poate de evidente. De asemenea este si zona cea mai pretentioasa, pentru ca oricine iti intra in baie va arunca mai intai un ochi critic toaletei. Mai mult decat atat, in absenta unei igienizari riguroase, WC-ul se poate transforma in sursa de infectie. 

Ei bine, toaletele suspendate au cerinte reduse din punctul de vedere al intretinerii pentru simplul motiv ca este mult mai usor sa faci curat sub ele si in jurul lor. In plus, rezervorul ascuns in perete reduce suprafata care trebuie igienizata. 

 

Contribuie la economia de spatiu

Cele mai multe dintre baile noastre au dimensiuni atat de mici, incat fiecare centimetru de spatiu castigat conteaza. WC-ul suspendat este considerat o alegere minimalista si moderna, ideala pentru o folosire cat mai eficienta a spatiului. Simpla absenta a unui picior de sustinere da iluzia unei alt fel de deschideri a incaperii, iar peretele care mascheaza rezervorul poate oferi ocazia unui spatiu de depozitare atent amenajat de catre un designer cu viziune. 

 

Este cea mai avantajoasa alegere din punct de vedere estetic

Majoritatea persoanelor isi doresc doua lucruri de la baia din apartamentele lor: sa fie curata si spatioasa. Baia este, pana la urma, un spatiu foarte pretios, in care petreci timp intim cu tine ingrijindu-ti cat de bine poti trupul, relaxandu-te, ascultandu-ti gandurile sau respirand si rezolvand cuvinte incrucisate in liniste. Prin urmare, este foarte important sa te simti bine aici, iar spatiul sa ofere un vibe pozitiv de care sa beneficiezi. 

O baie curata si ordonata te ajuta sa te reculegi si sa iti aduni gandurile, sa te relaxezi si sa te simti bine.iar un WC suspendat contribuie foarte eficient la obtinerea unui astfel de decor modern. 

 

Iti permite sa ajustezi inaltimea la care e pozitionat WC-ul

In cazul WC-ului clasic cu picior esti constrans sa apelezi la o anumita inaltime, pentru ca pur si simplu nu poti schimba aceste date. Pe de alta parte, in cazul unui WC suspendat ai mai multa libertate de alegere. O familie cu copii mici poate opta, de pilda, pentru instalarea la o inaltime  mai mica; o familie cu varstnici poate alege sa il amplaseze mai sus pentru a-l face mai accesibil bunicilor; o familie cu un membru cu un handicap fizic poate apela la varianta cea mai confortabila pentru acesta. 

 

Se instaleaza greu

Instalarea unui WC suspendat nu se prea califica in categoria proiectelor de tip DIY de care sa te apuci singur, intr-o dup-amiaza de weekend in care nu ai altceva mai bun de facut. Ele necesita un nivel superior de experienta in astfel de lucrari de amenajare si de multe ori e nevoie de schimbari importante la nivelul intregii incaperi, daca vasul de toaleta preexistent era un model clasic, cu picior. 

De multe ori, pentru a monta un vas suspendat este nevoie sa spargi peretele si sa il refaci, sa construiesti tu insuti un perete suplimentar de rigips, sa plachezi din nou cu faianta, ba sa inlocuiesti si gresia, prin urmare e nevoie de o interventie in forta, realizata de catre o echipa de specialisti. 

 

 

Ai nevoie de un perete solid si rezistent

Intreaga constructie care sustine rezervorul de apa, vasul de toaleta si persoana care se asaza pe vasul de toaleta este fixata in interiorul unui perete. La noi in tara, compartimentarea interioara cu rigips nu este inca o practica foarte frecventa, dar daca locuiesti intr-o constructie nou realizata de catre un dezvoltator imobiliar e recomandabil sa consulti un specialist care sa iti confirme ca WC-ul suspendat este o solutie constructiva adecvata. 

 

Este mai greu de reparat

Nu sunt foarte multe probleme care pot aparea in cazul unui vas de toaleta si al unui rezervor corect instalate, dar ele sunt posibile. Daca interventia la un WC clasic este relativ simpla si adeseori poate fi realizata si de catre “barbatul casei” sau de vreun vecin mai priceput, cand vine vorba despre un WC suspendat, lucrurile se complica si trebuie sa fii constient ca vei avea nevoie sa soliciti ajutorul unui instalator. 

 

Este mai costisitor

Pretul de achizitie a unui WC suspendat, cu rezervorul aferent si cu suportul necesar instalarii acestora, este mai mare decat pretul pentru un vas clasic. Pe de alta parte, diferenta de costuri nu se limiteaza la investitia initiala, caci instalatorul te va taxa mai mult pentru montajul mai complex, iar eventualele defectiuni care pot aparea pe parcurs vor presupune, de asemenea, interventii mai complicate si mai costisitoare. 

 

Poate include functii suplimentare

Exista pe piata WC-uri suspendate care servesc doar utilitatii lor de baza, dar exista si posibilitatea de a opta pentru solutii mai moderne, care sa incorporeze o multime de functii suplimentare pentru autocuratare, spalare si uscare a zonei intime si asa mai departe. Este o optiune pe care nu o gasesti integrata in piesele clasice, asadar paleta de optiuni este mai generoasa din acest punct de vedere. 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Gacsadi Monika

April 2, 2022 at 9:25 am

Intradevar vasul wc este modern si frumos dar totusi nu e fara probleme.Am renovat recent baia si am montat si noi un wc suspendat.Problema neplacuta e că la spălare sare apa afara din vas.Asteptept idei cum sa rezolv aceasta problema?

Raspunde