WC ingropat versus WC suspendat – ce trebuie sa stii despre montare

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Ai simt practic si te ocupi de diverse mici reparatii si proiecte pe langa casa? Montajul vasului de toaleta poate fi o sarcina potrivita pentru tine, dar e esential sa cunosti principalele diferente dintre un WC suspendat si unul ingropat, ca sa stii la ce sa te astepti. 

 

Vasul de WC este un obiect mai fragil decat crezi; nefiind tocmai usor sau mic, montajul sau se ingreuneaza suplimentar. In plus, suntem absolut siguri ca nu vrei sa muncesti jumatate de zi doar ca sa descoperi ca nu ai etansat bine imbinarile si ca ai scurgeri nedorite. In continuare, vom incerca sa iti prezentam cele mai importante elemente legate de montarea unui WC suspendat si a unuia ingropat – cele doua variante preferate azi – astfel incat sa stii la ce sa te astepti si sa te poti apuca de lucru pe deplin informat. 

 

WC-ul ingropat

Una dintre cele mai sensibile zone ale montajului oricarui vas de toaleta este legat de teava de scurgere a dejectiilor, pentru a preveni aparitia de incidente extrem de neplacute in timp. Conform standardelor actuale, o scurgere gravitationala, pe verticala, trebuie sa se realizeze prin intermediul unui racord de 11 cm diametru, obligatoriu din PVC. 

Scurgerea laterala este ceva mai delicata si mai pretentioasa din punct de vedere al montajului, deoarece este obligatoriu sa asiguri panta necesara scurgerii. In cazul in care panta nu se poate obtine altfel, este obligatoriu sa construiesti un postament pentru vasul de toaleta, pe care sa se sprijine acesta, astfel incat scurgerea sa se realizeze eficient si sa se previna situatii neplacute si aparitia de mirosuri. 

 

 

Abia dupa ce verifici existenta si unghiul pantei, poti lua in calcul fixarea definitiva a WC-ului pe pardoseala, care se realizeaza cu ajutorul unor holtsuruburi si a unor dibluri. Diblurile din pachet se incastreaza in suportul de prindere, dupa care WC-ul se fixeaza pe pozitie, folosindu-le. 

Ca si in cazul altor vase de toaleta, odata ce acesta este pozitionat la locul sau urmeza sa il racordezi la instalatia de apa, respectiv la rezervorul aferent, si la teava de evacuare a dejectiilor. 

Se presupune ca in momentul in care ai inceput montajul vasului WC stii deja pentru ce tip de rezervor optezi: pe vasul WC, la semiinaltime sau la inaltime. Cel mai adesea, optiunea este de a monta un rezervor ceramic sprijinit pe vasul de toaleta, dar din punctul de vedere al eficientei jetului de apa, presiunea rezultata este cu atat mai buna cu cat rezervorul este pozitionat mai sus. 

Singura situatie in care aranjamentele pentru rezervor trebuie efectuate inainte de instalarea vasului de WC este cea in care optezi pentru un rezervor incastrat in perete, caz in care accesul la suportul de sustinere este ingreunat de existenta, pe pozitie, a WC-ului. 

Un alt aspect la care trebuie sa fii atent este legat de inaltimea minima la care trebuie pozitionat rezervorul de apa. Daca optezi pentru piesele care se fixeaza pe WC, este necesar ca racordul de apa sa fie ridicat la minim 60 cm fata de podea. Daca modelul ales este unul la semiinaltime, 90 cm fata de podea este o diferenta de nivel mai potrivita. 

 

WC-ul suspendat

Atunci cand optezi pentru un vas de toaleta suspendat, montajul devine un pic mai complicat decat in cazul WC-ului ingropat, pentru ca intra in sarcina ta sa te ocupi de incastrarea rezervorului si a sistemului de sustinere a vasului ceramic. 

Sistemul de sustinere este confectionat din metal galvanizat si include, pe de o parte, picioare reglabile pe inaltime, si un set de suporti reglabili pe adancime, pe care se reazama vasul. Desi este cea mai buna alegere pentru persoanele care isi doresc o baie moderna, pasii de lucru sunt mai numerosi.

In prima faza trebuie sa montezi si sa ajustezi suportul pentru rezervorul care va fi “ascuns” in perete si declansat prin actionarea unei clapete – singurul element vizibil, de altfel. Odata ce ai instalat acest suport, trebuie sa pui rezervorul pe pozitie si sa faci racordurile la instalatia de alimentare cu apa si la cea de deversare a apei in vasul de toaleta. Odata ce ai verificat etanseitatea montajului pana in aceasta faza, urmeaza sa ajustezi suportii de sustinere a WC-ului propriu-zis si sa instalezi peretele de rigips care mascheaza intreaga constructie. Peretele de rigips se construieste in doua straturi, cel putin in partea din fata, pentru o mai buna rezistenta; odata montat si rigidizat, el trebuie placat cu faianta.

Abia dupa ce aceste etape sunt finalizate poti sa te concentrezii asupra WC-ului si sa il fixezi si pe acesta pe pozitie, verificand sa fie perfect orizontal. 

Urmeaza sa conectezi vasul ceramic la teava de evacuare a apei uzate si sa faci o noua verificare a etanseitatii sistemului. In sfarsit, lucrearea este finalizata odata ce instalezi si capacul de WC, dar daca ai parcurs cu succes toate etapele de pana acum, nu ne facem emotii ca te vei poticni tocmai aici. 

 

 

La ce trebuie sa fiu atent?

Chiar daca noi am prezentat, in linii mari, care este succesiunea etapelor pe care le ai de respectat pentru a pune pe pozitie unul sau altul dintre tipurile de WC-uri mentionate, trebuie sa fii constient ca exista multe alte detalii la care trebuie sa fii atent. Este inutil sa investesti in cel mai bun WC suspendat atata timp cat nu stii cum sa realizezi imbinarea rezervorului cu stutul de alimentare sau a vasului de toaleta cu conducta de evacuare, sau daca uiti sa pui pe pozitie sistemul de izolare fonica adecvat. 

Probabil ca cea mai buna metoda pentru a te asigura ca vei face treaba buna din prima incercare este sa asisti o data la montarea unui asemenea model, astfel incat sa poti urmari fiecare dintre etapele de lucru, succesiunea lor si acele mici “trucuri” de care depinde succesul montajului si siguranta acestuia. Nu uita ca un instalator autorizat ofera o garantie cuprinsa intre 3 si 5 ani pentru un astfel de montaj, prin urmare si “opera” ta ar trebuii sa tina macar la fel de mult. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu