3 pasi pentru curatarea rosturilor gresiei sau faiantei

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

O combinatie eficienta de otet, zeama de lamaie si bicarbonat te poate ajuta sa cureti impecabil si rapid rosturile murdare dintre placile de gresie si faianta. Iata cum trebuie sa procedezi pentru a intretine usor baia, bucataria si alte zone cu suprafate ceramice.

 

Chituirea gresiei cu o culoare potrivita te ajuta sa completezi armonios finisajele din baie, bucatarie, hol sau terasa, apeland la acele nuante de chit pentru gresie care evidentiaza sau dimpotriva, echilibreaza tonurile ceramice. Din pacate, rosturile se innegresc foarte repede si se curata greu, murdaria acumulata afectand adesea aspectul pardoselii sau peretilor, chiar si atunci cand placile de gresie sau faianta arata impecabil. Iata cum le poti curata usor, rapid si eficient.

 

Pasul 1: Pregateste solutia de curatare pentru rosturi de gresie si faianta

Indiferent daca vorbim despre o curatenie de rutina sau despre un proces mai complex de reconditionare de gresie, este bine sa pregatesti solutia tinand cont de suprafata cu care vei lucra. Astfel, pentru 8 – 10mp de gresie sau faianta vei avea nevoie de aproximativ:

  • 100ml de otet 
  • 100ml de hellas de lamaie sau zeama stoarsa de la o lamaie
  • 500g bicarbonat de sodiu.

Zeama de lamaie are scopul de a da luciu faiantei si de a o acoperi cu un strat protector care prelungeste perioada dintre doua igienizari. Efectul se va observa cel mai bine pe faianta galbena, albastra, mov si in general pe ceramica in culori intense si cu finisaj lucios. Iata deci un raspuns bun la intrebarea “Cu ce se spala gresia lucioasa?”

Daca te grabesti, mai poti opta si pentru o combinatie de apa cu otet si bicarbonat, pe care sa o aplici direct pe chit, sa o lasi sa actioneze si sa o indepartezi apoi simplu cu o carpa umeda.

Pasul 2: Aplica bicarbonat de sodiu pe rosturi

De fiecare data cand vrei sa faci o improspatare de rosturi la gresie si sa redescoperi culoarea originala a chitului, este bine sa incepi cu bicarbonatul de sodiu, pe care il aplici separat. Intr-o ceasca sau un bol, amesteca 500g de bicarbonat de sodiu cu apa, pana cand obtii o pasta suficient de moale pentru a fi usor de aplicat cu o periuta de dinti, dar destul de groasa incat sa nu curga. 

Incepe prin a aplica pasta pe cateva rosturi de gresie, lucrand in pasi de aproximativ 2-3mp. Stratul de bicarbonat de sodiu trebuie sa fie suficient de gros pentru a acoperi chitul pe intreaga lungime. Lasa pasta sa actioneze minim 10 minute inainte de a trece la urmatorul pas.

 

Pasul 3: Continua cu formula pe baza de otet si zeama de lamaie

Toarna apoi solutia de curatare pentru rosturi de gresie, obtinuta amestecand zeama de lamaie cu otet, peste stratul de bicarbonatul de sodiu. Combinatia de bicarbonat cu otet duce la o reactie chimica manifestat prin formarea de spuma, iar efervescenta care are loc ajuta la desprinderea si inlaturarea mai facila a murdariei prinsa in chit. 

Pentru o curatare de gresie cat mai eficienta, mai asteapta cateva minute pentru ca acidul din otet si zeama de lamaie sa actioneze asupra impuritatilor, apoi clateste cu apa curata si sterge bine cu o carpa. Daca inca au mai ramas urme de murdarie, insista cu o periuta de dinti si bicarbonat uscat. Repeta pe urmatorul segment de 2-3mp.

 

Ce faci cu mucegaiul

Daca baia sau bucataria sunt orientate catre nord, nu este izolata sau/si ventilata bine, este posibil sa se formeze mucegai, care se va manifesta cel mai usor la nivelul rosturilor dintre placile de faianta sau gresie din zonele cele mai afectate de umezeala. 

Nu-ti face griji, nu este nevoie sa cumperi sau sa prepari o alta formula pentru curatare de rosturi de gresie si faianta, pentru aceasta combinatie este in acelasi timp si o solutie antimucegai facuta in casa, foarte eficienta, pe care o poti folosi atat pe chit, cat si pe var sau vopsea lavabila.

 

Cum scoti petele de grasime de pe chit

Cand vine vorba despre rosturile de faianta si gresie din bucatarie, o problema aparte o reprezinta cel mai adesea stropii de ulei sau grasime care reusesc sa ajunga pe chit. Cea mai buna solutie pentru scos pete de acest tip este sa stergi rapid cu apa calda si detergent de vase. Mai poti incerca si cu o combinatie de apa cu otet cu bicarbonat, sau cu alternative comerciale precum Cif sau Domestos.

Cu ce se curata siliconul de pe faianta si gresie

Ai lucrat cu silicon in baie sau bucatarie si te-ai trezit cu urme pe pardoseala sau pereti? Nu-ti face prea multe griji, exista solutii eficiente pentru a scapa de ele, fara a deteriora suprafetele. Insa, de aceasta data formulele folosite, de regula, ca solutie de curatat pentru rosturi de faianta si gresie nu vor fi indeajuns. 

Pentru siliconul proaspat aplicat, care nu a apucat inca sa se solidifice complet, cea mai buna varianta este aplicarea de acetona, diluant de vopsea sau alcool. Sub actiunea acestor produse, siliconul se dizolva, transformandu-se intr-o gelatina care poate fi indepartata usor cu hartie.

Daca siliconul este mai vechi, vei avea nevoie de un cutter pentru a-l separa de suprafata ceramica si un varf de cutit pentru a-l reteza de pe rosturi. 

 

Ultima solutie: vopseaua pentru rosturi

Se poate intampla ca ultima chituire de faianta sa fi avut loc cu mult timp in urma, iar chitul sa fie foarte deterioarat si patat si sa nu il mai poti aduce la aspectul dorit cu nici o solutie de curatare pentru rosturi de gresie sau faianta. Sau, poate pur si simplu doresti sa schimbi aspectul incaperii, evidentiind mai bine culoarea ceramicii folosite pentru finisaj. 

In oricare din aceste cazuri iti recomandam sa iei in considerare o vopsea pentru rosturi de gresie, disponibila intr-o varietate de nuante, si in formule impermeabile pentru zonele expuse frecvent la apa (de exemplu, pardoseala de la dusurile walk-in).

In functie de mobul de aplicare a chitului, poate fi necesar sa iei in calcul varianta de indepartare de chit din rosturi, pentru ca vopseaua sa se incadreze corect intre placile de gresie din baie, bucatarie sau alta incapere. Pentru a aplica vopseaua rapid si curat, foloseste banda de mascare cu rolul de a proteja suprafata ceramica a gresiei si faiantei si de a delimita rosturile dintre ele.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu