Ce trebuie sa stii, daca vrei sa pui gresie peste gresie

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Daca vrei sa renovezi cat mai simplu si sa scapi de anumite inconveniente, care de multe ori te fac sa renunti la acesta ideie, afla cum poti sa pui gresie peste gresie, pentru a da un nou look apartamentului sau casei tale.

 

Cu siguranta vrei sa mai faci ceva schimbari prin casa, dar deranjul facut si munca istovitoare te impiedica si te fac sa amani acest moment mai mult decat este cazul. Pentru a veni in ajutorul tau iti vom prezenta in acest articol cand poti sa pui gresie peste gresie si cum sa procedezi. 

Astfel iti vei putea renova mai usor baia sau bucataria, poti sa alegi alta gresie exterior sau pe hol, schimband usor aspectul general. 

 

Avantaje:

Daca vrei o alta gresie in casa sau pe terasa, balcon, poti sa o pui direct peste cea veche avand o serie de avantaje, precum:

  • Costuri mai mici, deoarece nu vei mai plati mana de lucru pentru 2 – 3 zile in care sa scoata vechea gresie;
  • Nu mai ai praf in casa si moloz, ce rezulta in urma operatiunii de scoatere a gresiei vechi;
  • Nu mai ai nevoie sa torni din nou sapa autonivelanta, ceea ce conduce la costuri mai mici, dar si timp mai redus de lucru;
  • Nu mai ai probleme cu aruncarea sacilor de moloz, care este o operatiune dificila, acestia fiind grei, si necesita costuri suplimentare;
  • In plus, nu vei avea nici probleme cu vecinii care nu vor mai fi nevoiti sa stea in zgomotul produs de decopertarea gresiei vechi.

Dezavantaje:

Ca la orice etapa de lucru, atunci cand alegi sa pui gresie peste gresie, sunt si cateva mici dezavantaje:

  • Nivelul pardoselii se ridica cu 2 – 3 cm si va fi nevoie sa iti ajustezi usile pentru a se putea inchide bine;
  • Vei avea nevoie de praguri noi pentru a face trecerea de la aceasta zona mai inalta la restul casei;
  • Pardoseala se va ingreuna
  • Trebuie sa tii cont si daca ai tevi sau alte cabluri pe sub gresia veche.

 

Ce etape trebuie sa urmezi?

Pentru montare gresie peste gresie trebuie sa urmezi cateva etape si, cu cat vor fi mai exact executate cu atat rezultate ulterioare vor fi mai bune.

Dar sa vedem pas cu pas cum se pune gresia: 

Prima etapa foarte importanta este de a pregati terenul. Se elibereaza camera complet, pentru a nu fi incomodat in timpul lucrului si pentru a nu fi nevoit sa tot muti anumite obiecte. Se scoate plinta, daca este cazul, si apoi se matura pentru a indeparta praful. 

Pentru rezultate cat mai bune, gresia veche trebuie sa fie perfect plana, deoarece orice denivelare va fi multiplicata cand vei trece la montarea gresiei noi. Astfel, aceasta conditie este foarte importanta, mai ales daca vei folosi gresie placi mari, care se pot deteriora in timp daca sunt denivelari pe dedesubt.

O alta etapa preliminara este verificarea fiecarei placi din gresia veche pentru a vedea ca nu suna a gol si este bine fixata. In caz ca intalnesti o placa sau doua care suna a gol, mai bine le scoti si torni sapa pentru a reveni la nivelul celorlalte placi. 

Dupa ce ai nivelat si ai verificat ca toate placile de gresie sa fie in stare buna, curata bine pardoseala inlaturand petele de ulei sau grasime, prezente mai ales in bucatarie. 

Desi acum au aparut materiale mai performante, precum adeziv de gresie de calitate, se recomanda totusi, pentru mai multa siguranta, trasarea unor mici patrate de 20 cm pe 20 cm, la o adancime de 2 mm, cu ajutorul unui flex. Astfel vei avea o priza mai buna si vei putea monta in siguranta gresie peste gresie.

Se recomanda ca in timpul acestei operatii de trasare sa porti echipament de protectie, deoarece va fi mult praf si pot sa sara aschii. Dupa ce astepti o perioada pentru a se lasa praful, il vei aspira bine.

Urmeaza amorsarea, pe care o dai fara a face economie si apoi vei astepta sa se usuce conform indicatiilor de pe ambalaj. In caz ca ai gresie lucioasa poti sa aplici si o sapa autonivelanta speciala, ce adera bine la acest tip. 

Se aplica apoi un grund special si apoi folosesti adeziv pentru gresie. Acesta se aplica atat pe suport cat si pe placile noi cu ajutorul unei gletiere cu dinti. Ai agija la ce alegi, cauta un adeziv gresie pe gresie pentru a face priza buna si pentru a se lipi bine. 

Ultima operatiune, de chituire, se face a doua zi, se foloseste o gletiera de cauciuc care nu va zgaria placile noi de gresie.

 

Este important sa alegi cu grija modelul dorit, nu doar dupa aspect, fiind important sa pui o gresie antiderapanta la exterior, spre exemplu. Opteaza si pentru un adeziv gresie exterior daca schimbi pe terasa sau balcon, acesta avand proprietatea de a rezista mai bine la temperaturi extreme. Cand alegi placi de gresie pentru baie, poti sa te orientezi spre cele mate, pentru a nu exista pericolul de alunecare etc. Daca este cazul, poti sa pui si un stat de izolatie sub gresie. 

Ce mai poti pune peste gresie?

Daca ai gresie hol, spre exemplu, si vrei sa renunti si sa pui parchet, se poate fara a mai scoate pardoseala veche. Poti sa toni o sapa de o calitate superioara, peste gresia veche si apoi ai libertatea sa faci si alte alegeri.

Poti sa pui parchet peste gresie, linoleum, mocheta etc. si astfel vei schimba designul asa cum iti doresti. 

 

Acum ca ai aflat cum se monteaza gresia peste gresie, poti sa incepi sa iti faci planurile de renovare, pentru baie, bucatarie, hol si unde mai ai acest tip de pardoseala. Vei putea sa iti realizezi amenajarile dorite intr-un timp mai scurt, fara bataie de cap si cu un cost mai redus. 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Doina

May 19, 2022 at 5:20 am

Cu ce se face amorsarea si ce grund special recomandati.
Care este adezivul recomandat pt.exterior?
Multumesc

Raspunde
                                   
Carmen

September 27, 2021 at 9:46 am

Buna ziua. Ce faci cu tevile de sub gresia veche cand pui o gresie noua pesre cea veche

Raspunde