5 idei si sfaturi despre cum sa renovezi mobila veche

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Indiferent daca vorbim despre lemn masiv, pal melaminat, fier, ratan sau material textil, aproape intotdeauna exista o varianta prin care poti renova mobilierul. Curatarea corecta scoate la lumina potentialul ascuns, iar un finisaj potrivit poate transforma o vechitura, intr-un obiect modern si atragator, care schimba spatiul in care se afla.

 

Nu tot ce s-a invechit trebuie aruncat la gunoi. Uneori, sub praf, suprafete decolorate si semne de uzura, se ascund obiecte de mobilier pretioase si de foarte buna calitate. Au nevoie doar de o a doua sansa pentru a-ti imbogati casa. Inainte de a te lasa deci neplacut impresionat de aspectul actual, incearca sa iti dai seama despre ce esta vorba sub aparente si testeaza cateva din trucurile de mai jos, care te pot ajuta sa reconditionezi usor orice tip de mobila.

 

Cumpara o husa pentru tapiteria uzata

Oricat de multa grija ai avea de ea, tapiteria se uzeaza in timp. Daca nu ajunge sa se crape sau sa se rupa, isi va pierde cu siguranta culoarea si aspectul placut, transformandu-se intr-o suprafata usor de ignorat. 

Cel mai simplu mod in care poti sa redai stralucirea unei canapele sau unui fotoliu este sa cumperi sau sa confectionezi chiar tu o husa. Exista in magazine diverse tipuri de produse din aceasta categorie, cu fixare facila pe profilul obiectului de mobilier si intr-o varietate de culori, materiale si texturi.

In cazul modelelor cu tapiterie din piele ecologica sau naturala, poti opta pentru revopsire, fie prin refacerea culorii originale, fie schimband cu o alta nuanta, poate ceva mai potrivita cu noul aspect al locuintei.

In functie de gradul de deteriorare, poti uneori opta pentru spalarea tapiteriei, in special in cazul mobilierului depozitat in conditii improprii (pod, beci) sau achizitionat de la un magazin second hand. Daca ai noroc, este posibil sa fie vorba doar de praf adunat, si nu de o deteriorare profunda a culorii.

 

 

Smirgheluieste si vopseste lemnul masiv

Dintre toate tipurile de mobilier, cele din lemn masiv sunt cele mai ofertante la capitolul renovare, pentru ca suprafata poate fi refacuta destul de usor, daca urmezi cativa pasi simpli: indepartarea prafului, spalarea suprafetei, dizolvarea vopselei si slefuirea. 

Mai exact, dupa cei ai sters mizeria de la suprafata, cu o carpa umeda, ai nevoie de alcool sau o solutie facuta din apa si amoniac pentru a indeparta impuritatile mai incapatanate si a te asigura ca suprafata este curata.

Daca obiectul de mobilier este vopsit, poti alege sa indepartezi stratul vechi folosind un smirghel cu protuberante mai mari, sau, mai simplu si mai rapid, sa apelezi la un dizolvant. Nu prea ai sanse sa scapi de putina munca cu smirghelul, pentru ca majoritatea pieselor uzate au fie zgarieturi, fie mici denivelari, dar va fi vorba de un efort mai mic si de un smirghel mai fin.

Indeparteaza praful produs, cu ajutorul unei lavete umede, astfel incat suprafata sa ramana perfect curata si treci la vopsit. Poti alege intre lac transparent, care sa pastreze culoarea naturala a lemnului sau o varianta care sa o inchida, ori vopsea care sa ii schimbe complet aspectul.

 

Inlocuieste cantul mobilierului din pal

Cea mai frecventa problema care apare in cazul mobilierului din pal este dezlipirea cantului, element minor, dar deranjant, si care afecteaza semnificativ aspectul. Inainte de a decide insa sa cumperi o noua comoda (lista comparativa aici) sau un alt dulap, pentru ca marginea nu mai arata bine, poti incerca sa repari problema. 

Va fi necesar sa cumperi cant nou, deci masoara cu grija laturile mobilierului si ia cu cativa centimetri in plus, pentru orice eventualitate.

Indeparteaza tot cantul vechi si curata complet resturile de adeziv, astfel incat suprafata de lucru sa ramana curata. Foloseste o carpa umeda pentru a elimina praful si alte particule mici. Pentru fixarea cantului nou ai nevoie doar de un fier de calcat, atentie si rabdare. Nu te ingrijora daca marginea pe care ai cumparat-o este mai mare decat cea a obiectului de mobila, cantul se rupe destul de usor pe directia fibrei.

 

Indeparteaza rugina de pe fier

Scaune si mese pentru gradina sau balcon, suporturi pentru flori – sunt doar cateva exemple de mobilier adesea confectionat din metal si expuse ruginii. O data ce coroziunea a inceput, efectul este unul vizibil si neplacut, obiectele ajungand adesea sa arate de-a dreptul jalnic. Pot fi insa readuse la stralucirea de altadata suficient de usor.

Cea mai dificila si solicitanta etapa in reconditionarea acestui tip de material este indepartarea ruginii. Pentru asta ai nevoie, in ordine, de un spaclu pentru zonele cu rugina depusa in strat gros, perie de sarma pentru depunerile ceva mai discrete, smirghel pentru curatarea de finete si indreptarea suprafetei si o perie din par pentru indepartarea prafului.

 

 

Poti sari peste tratamentul antirugina, dar vei regreta in cateva luni cand va incepe din nou sa-si faca aparitia, deci daca tot ai inceput acest proiect, este bine sa il duci la capat asa cum trebuie. Gasesti acest tip de solutie in magazine si opoti aplica usor, cu ajutorul unei periute de dinti.

Finisarea inseamna acoperirea suprafetei cu vopsea, in doua straturi, in ce culoare consideri de cuviinta, de la elegantele versiuni alb/negru si nuante neutre de crem, gri sau maro si pana la ori tonuri pline de energie de galben, rosu, verde sau albastru.

 

Curata praful si mucegaiul de pe piesele din ratan

Scaunele si mesele confectionate din ratan sunt cel mai adesea afectate de umezeala si mucegai si in ciuda aspectului aparent fragil, pot fi si ele refacute. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a le repara este sa le scoti afara, unde poti indeparta in siguranta praful, murdaria si mucegaiul, fara a expune si alte obiecte de mobilier. 

Foloseste o perie aspra pentru a obtine cele mai bune rezultate, apoi aspira mobila cu atentie, folosind capul pentru tapiterie, pentru a fi sigur ca ai luat toate impuritatile de pe suprafata ei.

Pregateste o solutie cu apa si inalbitor, in proportii egale, pune manusi pentru protectie si foloseste un burete pentru a curata foarte bine ratanul. Pentru zonele ascunse si spatiile stramte apeleaza la o periuta de dinti. 

Clateste apoi suprafata foarte bine cu apa curata si foloseste prosoape pentru a absorbi cat mai mult din umezeala. Lasa obiectul in aer liber si nu il folosi pana cand fibrele nu sunt complet uscate, pentru ca umede sunt mai fragile si se pot deteriora structural.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu