5 reguli pentru decorarea dormitorului unui copil sau a unui adolescent

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Cand vine vorba de camera copilului, indiferent ca vorbim despre cei mici sau despre cei ajunsi deja la adolescenta, regulile designului se schimba, necesitand adaptarea la specificul fiecarei varste. De la culori vesele si imprimeuri din desene animate, pana la spatii cu afisele formatiei preferate, detaliile importante pot deveni greu de gestionat, daca nu stii de unde insa incepi.

Afla din acest articol cum este cel mai bine sa abordezi un proiect de amenajari interioare cand vine vorba despre spatiul destinat celor tineri.

 

Confort si siguranta

Pentru cei mai mici dintre membrii familiei, pana la 10 – 11 ani, cand incep sa intre pe taramul adolescentei, ai inca nevoie de masuri speciale pentru siguranta. Este bine sa eviti intotdeauna pozitionarea patului langa geam si sa te asiguri  ca dulapurile sunt prevazute cu sistem de inchidere lenta, care sa previna prinderea accidentala a degetelor in usa.

Alege mobilier cu colturi rotunjite si alege modele de prize care sunt prevazute cu capace de protectie.

 

 

Corpul lor este in continua crestere si transformare si au nevoie de o saltea pe masura, cu densitatea potrivita, pentru a le pastra coloana in pozitie corecta si a le asigura un somn odihnitor. Pentru ca vor creste intr-un ritm rapid, ai mare grija catre ce marime te orientezi.

Opteaza pe cat posibil pentru materiale naturale (lemn, bumbac etc.) care sa nu prezinte riscul emanarii de substante toxice in timp.

 

Depozitare si organizare

Inca de la cea mai frageda varsta este important sa il inveti pe cel mic cu o zona special destinata pentru joaca, pentru a evita imprastierea jucariilor prin toata camera. O data ajuns la scoala, e momentul sa ii creezi o un spatiu distinct pentru lucru, cu birou, scaun, rafturi cu carti etc. si sa nu il lasi sa lucreze in pat, pentru a-i asigura o postura corecta si un somn odihnitor.

Indiferent de varsta, este recomandat sa ii pui la dispozitie suficient spatiu de depozitare in care sa isi poata pune lucrurile fara efort.

Viata unui adolescent este aglomerata si bogata, motiv pentru care este bine ca incaperea sa fie gandita astfel incat sa ii permita sa isi aranjeze atat hainele, cat si machiajele si obiectele de scoala, usor si rapid. Zona de joaca, atat de apreciata in primii ani, poate fi inlocuita acum de o arie pentru intalnirile cu prietenii in care poti adauga fotolii, o canapea sau diverse obiecte moderne de mobilier care permit relaxarea.

 

Lumini pe masura

Pentru cel mic vei avea nevoie cu siguranta de o lumina de veghe, cel putin in primii ani, care poate fi inlocuita cu succes de un tapet luminescent si in timp, cu o veioza pentru citit. O data cu intrarea la scoala va fi nevoie sa analizati impreuna amplasarea unei veioze care sa ii ofere o vizibilitate foarte buna atunci cand isi face temele, pentru a proteja astfel vederea.

Daca spatiul o permite, in camera unei fete poti adauga si o masuta de toaleta, amplasata in fata ferestrei, care sa ii ofere conditiile necesare pentru ingijirea chipului si parului. Tot fereastra este locul in care poti amenaja un spatiu confortabil pentru lectura, daca copilul tau este pasionat de citit.

 

Culori si forme

Cei mici se vor bucura intotdeauna sa le umpli camera cu imagini colorate si vesele, din desene animate si povesti, sau cu nori, animale, stele ori alte ilustratii de acest tip. Un mod sigur de a gasi cele mai bune fototapete pentru camera copilului este sa il implici in decizie. Poti opta pentru personalizarea unui singur perete, care sa defineasca eventual zona de joaca, sau pentru o versiune care iti permite sa imbraci intreaga camera.

O data cu varsta, decizia de amenajare va fi din ce in ce mai mult comuna si va veni de multe ori din partea copilului. Camera va evolua fie spre o incapere cu var lavabil monocrom, care sa ii ofere libertatea de a lipi sau agata pe pereti tablouri, fotografii si postere preferate, fie spre un spatiu definit de o singura imagine, mare si de impact, fototapetele oversized fiind foarte populare in randul adolescentilor.

Stilul adoptat depinde de preferintele tanarului adult si poate varia de la o combinatie nebuna, in gen boem, la optiuni minimaliste si aerisite, cu cat mai putine obiecte si mai mult spatiu liber. Nu uita sa fii la curent cu hobby-urile actuale, pentru ca multe dintre ele (pictura, muzica, sport etc.) vor influenta cu siguranta modul in care isi organizeaza spatiul.

 

Accesorii si detalii

La aceasta categorie, cei mici vor aprecia cat mai multe jucarii, dar si obiecte care sa ii ajute sa se simta cat mai confortabil. Printre acestea se numara pernele moi, fotoliile si saltele gonflabile, pe care pot sta atunci cand joaca, singuri sau cu prietenii si covoarele groase si pufoase, pentru ca vor petrece mult timp pe jos.

In cazul adolescentilor, incaperea este bine sa ofere, pe cat posibil, spatiu pentru activitati diverse, de la studiu si somn, pana la orele petrecute impreuna cu colegii si perioadele de relaxare dedicate cartillor preferate sau muzicii. Incearca asadar sa ii oferi posibilitatea de a defini zone distincte pentru fiecare parte a vietii.

 

 

Pernele mari, taburetii confortabili sau fotoliile moi, umplute cu poliester sunt ideale pentru a crea intr-un colt al camerei un spatiu pentru lenevit. Harti colorate, tablouri sau un tapet inspirat din hobby-urile sale, sunt elemente care pot inconjura zona de lucru, pentru a-i aminti sa studieze cu placere si a-l ajuta sa-si focuseze atentia.

Culori relaxante, o veioza cu lumina blanda si discreta, dar suficient de puternica pentru citit, vor fi de ajutor la ora de culcare, impreuna cu tesaturi moi, in nuante blande, folosite pentru asternuturi.

Incurajeaza-i libertatea de exprimare lasandu-l sa aleaga modul de personalizare a peretilor, tipul patului si biroul de lucru, atat timp cat ii asigura o postura corecta. Tine minte ca spre deosebire de adulti, care doresc un spatiu de dormit linistit si relaxant, adolescentii sunt plini de energie si vor opta de cele mai multe ori pentru o camera in tonuri vii si nuante intense, contrastante, imagini pline de vitalitate si tipare neobisnuite.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu