7 idei pentru renovarea peretilor

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Te-ai mutat in casa noua, dar e de fapt un model mai vechi care are nevoie cu certitudine de o schimbare de imagine? Sau pur si simplu e vremea sa modifici aspectul apartamentului? Daca ai nevoie de cate sugestii de renovare a peretilor, ai ajuns exact unde trebuie.

De la clasicul perete cu caramida si pana la detaliile lipite cu banda autoadeziva, iti prezentam mai jos cateva modalitati in care poti afecta in bine imaginea locuintei.

 

Tapet – pentru proiecte rapide si de impact

In varianta sa clasica, de role, sau in formatul mai modern, de tablou mural, cunoscut si ca fototapet, acest produs te poate salva, daca nu esti dispus sa petreci ore in sir cu bidineaua in mana sau vrei sa transformi un singur perete din incapere. Se aplica usor, prin lipire cu adeziv special si este disponibil intr-o varietate foarte mare de modele.

De fapt, cel mai dificil lucru la amenajarile cu tapet este selectarea modelului. Daca ai de decorat o camera mica, cel mai bun fototapet este o optiune cu efect tridimensional, care sa creeze impresia de mai mult spatiu, in culori deschise si cu compozitie simpla. Ai norocul de a detine un living impresionant? Rasfata-ti ochii cu cele mai frumoase fototapete, in culorii vii si compozitii impresionante, pentru ca spatiul iti permite orice versiune care se asorteaza cu stilul incaperii.

 

 

Materialul textil – o solutie ieftina si ingenioasa

Nu toti peretii sunt facuti la fel. De fapt, vei avea adesea supriza neplacuta sa observi ca, pana si in cladirile noi, suprafata lasa de dorit la capitolul finisaj si netezime. Daca locuiesti intr-o cladire veche, s-ar putea sa ai de-a face cu variante mai complicate, cu zone in care planul vertical este curbat sau cu tencuiala cazuta.

In situatiile in care stai cu chirie si nu esti dispus sa investesti intr-o renovare ca la carte, dar ai vrea totusi sa locuiesti intr-un spatiu placut, poti apela la o solutie mai putin folosita, dar originala si binevenita: draperiile false.

Tot ce ai nevoie sa faci este sa instalezi de-a lungul tavanului o sina simpla pentru perdea si sa folosesti un material potrivit pentru a crea o draperie eleganta, care sa acopere peretele integral, sau doar intr-o anumita zona. Vei obtine astfel mai multe efecte vizuale: schimbi infatisarea camerei, daca optezi pentru un material cu nuante puternice vei defini un nou punct focal si, in plus, creezi impresia ca dincolo de materialul textil se ascunde fie un geam, fie mai mult spatiu, extinzand astfel dimensiunea perceputa a incaperii.

 

Piatra flexibila – pentru eleganta si rezistenta in plus

Esti pregatit pentru ceva mai mult si cauti o solutie tehnica care impresioneaza din toate punctele de vedere? Profita de caracteristicile ardeziei flexibile, comercializata sub forma de foite din piatra, cu grosime de doar cativa milimetri, care pot fi utilizate cu rol de tapet.

Suprafetele acoperite cu acest material au un aspect incredibil si ofera in plus o rezistenta foarte buna la actiunea apei, a diferentelor de temperatura si petelor, fiind o solutie ideala pentru baie si bucatarie. Poti folosi acest material pentru a acoperi un perete intreg, sau doar o sectiune limitata, eventual deasupra blatului de lucru si a aragazului.

 

Caramida si farmecul materialelor nefinisate

Pentru cei care au apucat anii in care caramida nefinisata era un trend in amenajarea spatiilor interioare si au ramas cu nostalgia acestui material natural si prietenos, o recomandam ca  optiune daca au in minte un stil vintage, rustic sau industrial. Este ceva mai greu de montat decat alte variante de finisaje pentru pereti si incarca vizual incaperile, deci atentie la folosirea in spatii mici sau cu mobilier mult ori bogat in culori si contraste.

Daca iti place sa experimentezi, iti putem spune ca indulceste ingenios si cadrele moderne, minimaliste si va arata foarte bine in asociere cu lemnul masiv si detalii din fier forjat.

 

Suprafata perfecta pentru orice compozitie

Esti hotarat sa ramai la varul lavabil sau vrei sa lipesti un fototapet lucios si te gandesti dezarmat cat de urat va arata peste suprafata plina de denivelari? Stai linistit, exista o varianta mai simpla decat cea care presupune smirghel, racleta si mult, mult timp de lucru si migala.

Poti obtine un perete perfect montand placi obisnuite de rigips, care se lipsesc cu ajutorul unui adeziv special pe baza de ipsos. In acest fel, indreptarea cu glet se limiteaza la cele cateva zone de imbinare, iar tu poti sa continui cu orice material doresti.

 

Denivelari intentionate

Daca te numeri printre cei care considera ca un perete perfect drept poate fi monoton si ai prefera sa abordezi un finisaj in relief, poti opta fie pentru un fototapet cu suprafata care include detalii profilate, fie pentru panouri de poliuretan, care imita aspectul caramizilor sau bucatilor de piatra. Cele din urma sunt disponibile intr-o varietate de modele si culori, sunt usor de montat, adaptabile la o varietate de suprafete si pot fi utilizate atat pe perete, cat si pe tavan.

Iti atragem insa atentia ca incarca vizual, chiar si in formulele monocrome, deschise la culoare, motiv pentru care sunt preferate pentru spatiile de mari dimensiuni si locuintele open-space.

 

 

Detalii lipite si tipare personalizate

Pe o suprafata de perete aproape perfecta, cu var sau vopsea curata, ori afectata doar in unele locuri de denivelari sau pete, poti opta pentru varianta ieftina si simpla de acoperire cu diverse elemente de tip sticker sau banda adeziva. Aceasta optiune iti ofera o libertate mai mare de exprimare, avand la dispozitie posibilitatea de a crea orice tipar doresti.

De la fluturi de diverse dimensiuni, flori, stele, litere si pana la simple forme geometrice (linii, buline, plusuri, x-uri etc.), orice forma potrivita poate fi utilizata, simpla sau in combinatie cu alte variante.

Poti opta pentru creatii monocrome sau imbina doua sau mai multe culori, in functie de preferinte si de modul in care este amenajat interiorul camerei, cautand astfel un fototapet bun, de calitate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu