6 pasi in reconditionarea unei oglinzi

Am modificat articolul ultima data pe: 05.11.24

 

Oglinzile joaca un rol important in economia locuintei, indeplinind atat un rol utilitar, cat si o functie estetica importanta. Pentru ca costurile unui produs nou nu sunt deloc de neglijat, este important sa stii ca poti reconditiona destul de usor o oglinda veche care nu mai arata bine.

 

Iti place ideea de a reconditiona obiecte decorative, dar nu stii prea bine cum sa abordezi cazul oglinzilor deteriorate? Afla din acest articol cateva trucuri foarte utile atat pentru refacerea suprafetei reflexive, cat si a ramelor invechite.

 

Curata si evalueaza

Primul pas in reconditionarea unei oglinzi mai vechi este sa indepartezi cu grija tot ce inseamna praf si murdarie depusa pe suprafata ei si pe rama, pentru a putea evalua cat mai precis problemele structurale pe care trebuie sa le rezolvi.

Verifica suprafata oglinzii si retine natura uzurii (puncte negre sau transparente) și distributia lor (dispersata sau grupata). 

Daca este vorba despre puncte negre, inseamna ca stratul de argint care asigura reflexia luminii s-a oxidat, dar vopseaua de pe spate nu este inca desprinsa, cum este cazul la punctele transparente. Tratamentul difera in cele doua situatii si la fel si in functie de localizarea zonelor afectate.

Analizeaza cu atentie si rama evaluand gradul de uzura. Daca este vorba doar despre vopsea desprinsa pe alocuri, intreaba-te daca esti sigur ca vrei sa o refaci sau preferi un aspect usor vintage. In cazul in care lemnul este crapat sau zgariat, vei avea nevoie de putin chit de lemn pentru reparatii, deci trece si acest produs pe lista cu materiale necesare. 

Este posibil ca colturile sa fie dezlipite, caz in care iti va fi necesar, in plus, niste adeziv sau cuie pentru a reface integritatea ramei.

 

 

Repara sau camufleaza punctele negre greu de ascuns

Punctele negre aparute pe oglinda sunt un rezultat al infiltrarii umezelii in interior sau, in cazul in care sunt localizate pe margine, al patrunderii solutiilor folosite pentru curatarea suprafetei. Pentru a elimina aceste zone afectate trebuie sa identifici cat mai corect pozitionarea lor si sa razuiesti exact acolo unde argintul este oxidat. Punctele negre se transforma astfel in puncte transparente, iar orificiile pot fi acoperit cu folie de aluminiu sau spray argintiu.

Folia este mai potrivita pentru cazurile in care punctele apar sub forma unui grup omogen, in timp ce spray-ul te va ajuta sa rezolvi mai usor problema punctelor rasfirate. Este varianta cea mai buna in cazul in care suprafata este deteriorata pe mai multe segmente si este dificil sa le camuflezi sub diverse elemente decorative.

 

Acopera punctele negre de pe margine

Cea mai simpla varianta pe care o poti intalni este probabil situatia in care oxidarea are loc pe marginile oglinzii. In acest caz, poti inlocui rama actuala cu una care sa acopere mai mult din oglinda, o poti duce la taiat sau poti folosi vopsea pentru a crea o rama aparenta. Daca alegi ultima optiune, nu uita sa folosesti banda de mascare, pentru a obtine linii drepte si laterale egale, pe cat posibil, pentru un efect cat mai placut.

 

Elemente decorative pentru zonele de mijloc

Chiar si cele mai frumoase oglinzi pot avea ghinionul de a forma pete negre in cele mai neplacute zone. Le poti insa camufla adaugand diverse detalii decorative, de la forme de stea, floare, diamant etc. create cu vopsea mata sau metalizata si pana la bucatele de sticla colorata lipita ori spray cu sclipici.  

Daca defectul este cauzata de scurgerea de apa pe perete si are forma liniara, poti razui vopseaua argintata de pe spate si monta un led in zona respectiva, care sa lumineze direct din oglinda. Obtii astfel o versiune moderna, ideala pentru baile minimaliste si contemporane.

 

Rama – structura si aspect

Daca una dintre lateralele ramei este deteriorata dincolo de posibilitatea de refacere, o poti inlocui cu o alta bucata de lemn, taiata dupa aceleasi dimensiuni. In cazul in care cadrul este aproape dezmembrat, profita de faptul ca elemente sale sunt libere si ocupa-te de ele (curatare, slefuire, chituire, finisare) separat, pe o folie de polipropilena, pentru a evita murdarirea sau zgarierea oglinzii.

In caz contrar, aplica banda de mascare pe toata marginea sticlei,  imediat langa lemnul ramei, pentru a o proteja de solutii cu care lucrezi, zgarieturi si praf. Incepe prin a indeparta vopseaua veche folosind un dizolvant si continua cu acoperirea crapaturilor si smirgheluirea.

 

 

O data ce ai obtinut o suprafata curata si neteda, poti trece mai departe la aplicarea vopselei in doua straturi, cu o perioada de asteptare intre ele, care sa permita uscarea corecta. Alege culori neutre daca vizezi un aspect clasic (alb, negru, gri, crem) sau nuante ceva mai puternice pentru o imagine moderna. Mai poti opta si pentru utilizarea lacului transparent, daca vrei sa obtii un aspect rustic sau industrial, caz in care nu strica sa imbini colturile folosind cuie partial vizibile.

Laturile dezlipite pot fi fixate la colturi fie cu adeziv special pentru lemn, fie cu ajutorul coltarelor metalice pentru imbinari. Cea din urma optiune este de preferat in cazul oglinzilor de mari dimensiuni, care inseamna o greutate mai mare de sustinut, mai ales daca alegi sa amplasezi produsul suspendat pe perete.

 

Patina si efectul de antichizare

O data ce oglinda ta a inceput sa prezinte mici puncte negre si aspect de uzura, poti merge in directia opusa, alegand sa o transformi intr-un produs antichizat. Foloseste patina in nuanta metalizata (auriu, argintiu, bronz) pe rama sau aplica vopsea obisnuita si foloseste un smirghel pe zonele in relief, pentru a crea semne de uzura.

Mai poti apela de asemenea si la formulele de lac sau vopsea cu efect de crapare. In acest caz este insa important sa existe doua straturi de culori contrastante, pentru ca fisurile sa fie vizibile si sa creeze impresia de deteriorare. Foloseste deci fie un lac de crapare peste care aplici ulterior o vopsea inchisa la culoare, care sa patrunda in fisuri, fie un strat de baza de nuanta inchisa si pe deasupra vopsea alba sau crem cu efect de crapare.

Pe lista produselor de finisare care creeaza impresia de vechi se mai numara si uleiul sau ceara, care inchid nuanta naturala a fibrelor si te duc cu gandul la mobilierul din secolele trecute.

Ca sa decorezi corespunzator incaperea, o oglinda cu rama clasica, eleganta, se va potrivi cel mai bine cu mobilier in stil neoclasic, ales cu bun gust, alaturi de diverse obiecte vechi, tip antichitati: pick up vinil, telefon cu furca, cutii metalice de bijuterii si sfesnice din argint.

 

 

Lasa un comentariu

7 Comentarii

Lucian

January 23, 2021 at 10:28 am

Bună ziua, chiar nu există un kit de recondiționare a unei oglinzi cu ajutorul unei folii de argint pe piața românească?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 25, 2021 at 7:08 am

Buna, Lucian,

Gasesti pentru oglinzi auto, in principal.

Spray pentru sticla de genul Krylon sau Rust-Oleum nu am gasit de comandat la noi.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Badarau Luminita

January 10, 2020 at 5:51 pm

Buna seara, este posibil sa imi reconditioneze cineva o oglinda veche (70 /150 )

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2020 at 5:36 am

Buna, Luminita,

Daca vorbim despre o antichitate si vrei sa ii pastrezi valoarea, nu prea poti incerca singura acasa tot felul de improvizatii.

Va trebui sa cauti un atelier specializat – ceea ce, din pacate, noi nu am gasit deocamdata.

Daca nu te preocupa acest aspect, poti inlocui direct sticla cu una noua.

Cele bune,

Echipa DrDeco.ro

Raspunde
                                   
Badarau Luminita

January 13, 2020 at 9:52 am

Este o oglinda de cristal si trebuie argintata pe spate

Raspunde
                                   
Matilda

November 6, 2020 at 7:20 am

Buna, Luminita,

Vezi pe Chicatelier.ro – s-ar putea sa te ajute ei – au si oglinzi restaurate.

Succes!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 14, 2020 at 8:31 am

Buna, Luminita,

Nu am gasit deocamdata firme specializate, pe care sa le putem recomanda.

Revenim cu update, daca apar schimbari.

Numai bine!

Echipa DrDeco.ro

Raspunde