7 idei pentru cand nu ai aer conditionat in masina

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Autoturismul personal iti ofera o libertate mare de miscare pe timpul verii, cand poti pleca in concediu fara a depinde de mersul trenurilor sau al autocarelor si ai de asemenea posibilitatea sa opresti oricand doresti si sa vizitezi orice atractie turistica de pe traseu.

Calatoria devine insa mult mai putin placuta si chiar riscanta in momentul in care autovehiculul nu este dotat cu sistem de climatizare sau acesta este stricat si afara caldura se inteteste. Din fericire, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a-ti asigura confortul termic chiar si intr-o astfel de situatie.

 

Foloseste un aer conditionat portabil

Aceste dispozitive sunt usor de montat si utilizat si se alimenteaza direct de la priza masinii, asigurand suficienta racoare pentru a parcurge drumuri de cateva ore. Modelele variaza in functie de formatul autoturismului, pentru rulote si camioane existand versiuni mai puternice, care necesita un spatiu de evacuare al aerului cald, in timp ce optiunile pentru vehicule mici functioneaza de regula pe baza de ventilator, cu sau fara apa.

 

 

Cel mai bun aer conditionat portabil de rezerva este o versiune pe care o poti pastra in portbagaj sau deja instalata in interior, daca alegi un design de dimensiuni mai reduse, si care poate fi folosit ori de cate ori temperatura urca peste nivelul dorit.

O solutie des folosita de persoanele care calatoresc mult este acel ventilator mic care poate fi fixat de parbriz sau de bord si care ajuta semnificativ in zilele caniculare.

 

Raceste periodic masina

Daca nu ai la indemana nici un astfel de aparat, nu este cazul sa te ingrijorezi. Tot ce trebuie sa faci, pentru a trece cu bine peste o zi torida pe sosele, este sa mergi cu cel putin doua geamuri deschisa, pentru a permite ventilatia aerului din interior si sa opresti periodic, ori de cate ori ai ocazia, la umbra, pentru a da ocazia autoturismului sa se raceasca.

Exista si situatii in care nu vei putea reusi sa opresti prea frecvent sub protectia coroanei unui copac sau intre doua blocuri inalte, caz in care te poti folosi de parasolare pentru a incerca sa mai scapi de caldura din interior.

 

Alege cu grija orele de calatorie

In situatiile in care te pregatesti de drum lung si masina ta nu este dotata cu toate sistemele necesare racirii, este bine sa iti planifici cu grija traseul si programul. Urmareste cu atentie prognoza meteo pentru a sti la ce sa te astepti si procedeaza in asa fel incat sa parcurgi cat mai mult din distanta la primele ore ale diminetii si catre seara, cand soarele nu mai bate atat de tare.

Stabileste-ti puncte de oprire pe parcurs, in zone impadurite sau intr-un oras care pune la dispozitie parcare subterana ori acoperita, si in care poti cumpara racoritoare si mancare si te poti odihni. Alege zilele innorate in locul celor senine, pentru a profita de acoperirea plafonului noros si evita miezul zilei, cand soarele este la putere maxima.

 

Acopera tapiteria din piele

Indiferent ca ai ales pielea ecologica sau cea naturala la capitolul tapiterie, daca culoarea este una inchisa, se va incinge neplacut de mult si it va frige pielea, facand calatoria insuportabila. Achizitioneaza niste huse textile, deschise la culoare, sau pur si simplu acopera suprafata scaunului cu un prosop.

Daca ai in dotare si o lada frigorifica, poti folosi alternativ doua prosoape, pastrandu-l pe cel de rezerva in lada, la rece, pentru a-l inlocui cu cel care se incalzeste si a avea mereu o sursa de racoare.

Nu uita de volan, care este cel mai expus la razele solare ce trec prin parbriz. Stim ca negrul este o culoare suferitoare, dar vara iti poate pune probleme destul de serioase la condus pentru ca poate deveni foarte fierbinte in doar cateva ore, motiv pentru care este esential, ca atunci cand opresti, macar partea din fata a masinii sa nu fie expusa direct la soare. Si in cazul lui poti apela la o husa in nuanta deschisa.

 

Rece ca gheata

Gheata este un ajutor nepretuit in acest caz si o poti obtine fie avand cu tine o cutie frigorifica in care sa o pastrezi, fie cumparand pe drum, de la benzinarie sau supermarket sub forma de cuburi vandute la punga. Desi simpla prezenta a ghetii in apropierea ta reduce putin temperatura, pentru a fi mai eficienta este necesar sa fie expusa in calea aerului care circula prin masina.

Asta inseamna ca ai nevoie de o carpa in care sa infasori cateva bucati si pe care sa o tii in dreptul grilajelor de aerisire, a ventilatorului, daca ai asa ceva in dotare sau chiar in dreptul geamului deschis. Daca nu ai gheata la indemana, poti folosi si o simpla carpa umezita in mod repetat.

 

Ia o sticla cu apa in plus

Pe langa litrele de lichid de care ai nevoie pentru a pastra hidratarea organismului, atunci cand calatoresti cu o masina fara aer conditionat (aici o scurta lista comparativa) este bine sa ai ceva apa in plus pentru a raci atmosfera.

O poti folosi cel mai usor cu ajutorul unei sticle cu pulverizator cu care poti imprastia vaporii peste husa de pe scaune, pe tavan, pereti si pe corpul tau, astfel incat spatiul sa se raceasca mai repede, sub actiunea curentilor de aer provocati de ventilator sau geamul deschis.

 

 

Foloseste protectiile pentru geamuri

Desi materialele de tip parasolar ajuta cel mai mult atunci cand sunt amplasate pe exterior, si variantele de interior, care se aplica pe suprafata geamurilor pentru a preveni patrunderea luminii, ajuta in lupta impotriva caldurii. Foloseste-le in special daca mergi la drum impreuna cu copiii, pentru a-i feri de razele solare care pot sa afecta pielea la expunere indelungata.

Varianta permanenta este reprezentata de foliile antisolare, cu protectie UV, pe care le poti amplasa pe geamurile laterale, care ofera si umbra, fiind mai inchise la culoare. Pentru parbriz si luneta exista in prezent si versiuni transparente care nu afecteaza luminozitatea si vizibilitatea, reducand insa in acelasi timp caldura care trece prin geamuri.

Nu uita sa te imbraci confortabil, in haine usoare si in culori deschise si sa folosesti o pereche de incaltari lejere, care sa nu te stranga si sa nu iti incalzeasca picioarele.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu