Am crescut de mici cu teama fata de curentul creat de usi si geamuri deschise, de vantul puternic de afara sau zonele dintre doua blocuri in care aerul suiera pe la urechi, amenintand sa ne arunce in bratele unei raceli sigure. Desi nu suntem chiar singurii de pe glob care se tem de el, ne numaram printre putinele popoare care considera in mod consecvent curentul drept cauza de afectiuni medicale concrete.
Cat este de real fenomenul din punct de vedere stiintific, care sunt explicatiile si cat de mult risti asezandu-te direct in fata unui aparat de aer conditionat portabil sau fix, ori a unui ventilator? Afla in doar cateva minute de lectura, din randurile de mai jos.
Cum actioneaza, de fapt, curentul
Nu curentii de aer in sine te afecteaza, ci doua evenimente care pot avea loc atunci cand esti expus lor. In primul rand, microorganismele patogene (bacterii, virusi) si factorii alergeni (polen, praf, spori etc.) circula mai repede si mai departe, atunci cand se formeaza curenti de aer, motiv pentru care in primele luni de primavara suntem mai predispusi la nas infundat, stranut, ochi inrositi si alte astfel de manifestari.
In al doilea rand, daca iti aduci aminte, ultima data cand era foarte cald afara si te-ai asezat in fata unui ventilar ai simtit racoare, poate chiar ti s-a facut pielea de gaina. Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca aparatul respectiv a redus temperatura aerului (prin ventilatie, paletele nu fac decat sa mareasca viteza de circulatie a particulelor din mediu, inclusiv a vaporilor de apa din aerul din imediata apropiere a pielii tale), ci pentru ca vaporii de apa de la nivelul tegumentului s-au evaporat mai usor, consumand caldura corpului.
In esenta, curentii de aer scad temperatura organismului in zona de expunere, iar ca reactie, acesta face vasocontrictie, proces cu numeroase consecinte fizice pe care ti le explicam mai jos.
Vasocontrictia si infectiile
Acest fenomen presupune contractarea vaselor de sange de la periferie, ceea ce inseamna un debit mai redus de sange concretizat in mai putini nutrienti, oxigen si leucocite, elemente care lupta impotriva organismelor patogene.
Procesele au loc si la nivelul mucoasei nazale, sau mai ales in aceasta zona, studiile aratand ca inclusiv racirea picioarelor sau o atingere rece pe spate, in aria lombara, are efect tocmai la nivelul nasului, calea de patrundere a numeroase bacterii si virusuri.
O mucoasa nazala cu vasoconstrictie inseamna deci aparare slabita impotriva atacatorilor si in plus, reducerea temperaturii locale, pentru ca vasele de sange din nari au si rolul de a incalzi aerul inspirat. Daca te intreb ce legatura are temperatura din narine cu raceala, iti vom spune ca cercetatorii au descoperit ca virusurile se inmultesc mai bine si mai repede pe masura ce gradele scad sub 37oC, cat este temperatura normala a organismului.
Cand aerul nu este incalzit cum trebuie pe traseu, ajunge in bronhii la o temperatura mai scazuta. Aici exista un sistem de aparare numit mecanism mucociliar, o combinatie de mucus si filamente subtiri, similare ca aspect firelor de par, ce au rolul de a capta particule cu rol daunator si de a le impiedica sa mearga mai departe, purtandu-le inapoi catre faringe si mai sus, catre gura.
Iti aduci aminte momentele in care simti o textura gelatinoasa in gat si simti nevoia sa tusesti sau sa o scuipi? Este mecanismul mucociliar la treaba si modul corpului de a se proteja printr-un proces care se desfasoara optim la 37oC si o umiditate absoluta de 44mg/dmc.
O scadere a temperaturii si umiditatii (aerul rece are capacitatea mai redusa de a conține apoi de apa, fiind mai uscat) reduce eficienta fenomenului ajungand pana la sistarea sa completa, lasand astfel timp bacteriilor si virusurilor sa colonizeze caile respiratorii.
De ce ne da curentul dureri de cap
Acum ca ai inteles cum se pot explica unele consecinte ale expunerii la curenti de aer rece, probabil te intrebi de ce se lasa uneori cu dureri de cap, de urechi, lombare sau localizate prin diverse alte zone. Explicatia face putin apel la amintirile tale despre febra musculara facuta dupa un efort fizic neobisnuit.
Atunci cand muschii lucreaza mai mult decat o fac de obicei, consuma semnificativ mai mult oxigen pentru arderile care genereaza energie. La un moment dat, cantitatea de oxigen adusa de sange nu mai este suficienta si atunci corpul foloseste planul B, asa cum tu apelezi la lanterna atunci cand se intrerupe curentul, activand metabolismul anaerob in locul celui aerob pentru care nu are suficiente resurse.
Un rezultat al acestei modificari este aparitia acidului lactic care scade valoarea pH-ului local care, la randul sau, stimuleaza terminatiile nervoase declansand durerea.
Revenind la situatia expunerii la curenti de aer rece, am spus deja ca acestia determina vasoconstructie, care reduce alimentarea cu oxigen. Prea putin oxigen inseamna trecerea la metabolism anaerob si de aici pe acelasi drum pana la durerea de cap, de spate sau de alt tip.
Cum ajunge durerea la ureche
Otalgia sau durerea de ureche este una dintre cele mai comune manifestari asociate cu expunerea la curent, indiferent ca vorbim despre doua geamuri deschise sau un aparat de aer conditionat portabil asezat prea aproape.
Specialistii explica modul de aparitie a durerii prin blocarea trompei lui Eustachio, acest segment fiind implicat in egalizarea presiunii la nivelul urechii medii. Un deficit in functionarea sa determina retractia sau bombarea membranei timpanice, crescand sensibilitatea zonei si ducand la aparitia senzatiei de durere.
Cat de mult sa ne ferim de curent
In cele mai multe cazuri, curentii de aer rece actioneaza pe un fundal deja afectat (carii dentare, sistem imunitar slabit, un inceput de sinuzita, o sensibilitate alergica mai pronuntata) determinand o multittudine de manifestari asociate “curentului” ca factor daunator principal.
Nivelul de protectie tine de caracteristicile personale ale fiecaruia. Exista persoane care asociaza foarte frecvent simptome fizice ca urmare a expunerii si persoane care pot sta toata ziua cu geamurile deschise fara sa pateasca nimic.
Sa nu uitam insa ca avem nevoie de aer curat, ca aerisirea locuintei este o metoda de îndepartare a factorilor nocivi si ca cele mai bune aparate de aer conditionat portabile sau fixe permit reglarea intensitatii de functionare, astfel incat sa poti beneficia de o temperatura potrivita, fara sa simti ca stai in curent.
Lasa un comentariu
0 Comentariu