Avantajele caselor pe 1 singur nivel

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Daca urcatul scarilor nu este activitatea ta preferata, iar separarea de ochii indiscreti ai vecinilor este un vis pe care vrei sa-l indeplinesti, atunci casele construite pe un singur nivel sunt solutia potrivita pentru tine. Iata ce avantaje concrete ofera acest tip de structura fata de locuintele cu etaj.

 

Mai usor de construit si intretinut, simplu de incalzit iarna, mai sigure pentru copii si varstnici, locuintele cu parter reprezinta o combinatie unica de avantaje mai greu de observat din diferitele schite de case pe care le analizezi in cautarea modelului perfect. Afla din acest articol ce motive te pot convinge sa te orientezi hotarat catre versiunile de case pe un singur nivel.

 

Racoroasa vara, mai usor de incalzit iarna

Indiferent ce tip de proiecte de case cu etaj iei in calcul, diferenta de nivel va veni cu cateva dificultati in plus la capitolul confort termic. La parter vei pleca de la o baza naturala mai rece, indiferent de anotimp si, in cele mai multe zile de iarna, jos vei avea nevoie de o temperatura mai mare in calorifere decat sus. In zilele cu vant puternic, daca acoperisul si geamurile nu sunt izolate corespunzator, situatia va fi invers. Sus va fi mai rece si jos mai cald. Pentru a evita consumul inutil de si disconfortul va trebui deci sa:

  • ai mare grija la dimensionarea radiatoarelor la o casa cu etaj
  • sa te dotezi cu termostate care permit programarea pe zone de incalzire
  • sau, sa instalezi sistem separat de incalzire pe fiecare nivel.

Prin comparatie, o casa realizata dupa modelul mexican, pe un singur etaj (versiuni numite si mexicane sau case mexi), iti ofera un microclimat uniform, mult mai usor de gestionat cu o simpla centrala pe gaz. Vara vei economisi bani, pentru ca o casa fara etaj este in general racoroasa, iar iarna va fi mai usor de incalzit.

Mai usor de proiectat 

Pe un proiect de casa cu parter, spatiul este mult mai simplu de gestionat. Intreaga suprafata este desfasurata si concepi pe schita, o casa care sa raspunda pozitiv tuturor cerintelor familiei tale. Locuintele pe un singur nivel pot fi case practice, care includ strictul necesar, sau variante luxoase, cu incaperi spatioase.

Poti lucra pe proiecte de case cu un nivel, cu 3 dormitoare, daca ai mai multi copii sau vrei sa ai loc pentru oaspeti, sau sa optezi pentru varianta clasica de proiecte cu 2 camere, living, baie si bucatarie. Este foarte usor sa jonglezi cu pozitionarea incaperilor astfel incat sa obtii interiorul perfect. 

Casa cu parter – Mai simplu de construit

Proiectele de case pe un nivel inseamna mai putina tensiune pe structurile de rezistenta si deci:

  • o fundatie mai putin adanca – cu economie la material si excavare, posibilitatea de construi pe terenuri care nu permit sarcini mari;
  • structura de rezistenta mai putin pretentioasa – poti folosi materiale neconventionale, care se incadreaza in buget, printre ele numarandu-se si cele incluse in proiectele de case ecologice (lut, paie, pamant etc.).

In plus, un model de casa cu un singur nivel nu are nevoie de placa dintre etaje, deci poti realiza plafonul din lemn, cu o izolare fonica si termica mai buna.

Case de vis fara etaj – Sigure, indiferent de varsta

In cazul in care miscarile seismice te ingrijoreaza, este bine sa stii ca o casa mexi, cum mai sunt numite modelele de case pe un nivel, este mai sigura decat una cu etaj. In plus, pentru ca nu exista o scara interioara, nu trebuie sa iti faci griji pentru copiii tai sau ai prietenilor care vin in vizita, ca ar putea sa cada si sa se accidenteze.

Cele mai multe case cu etaj incep sa devina problematice pentru locatari peste o anumita varsta, cand nici muschii, nici articulatiile nu mai permit urcarea si coborarea repetata a treptelor. Multi dintre batranii care locuiesc in astfel de case prefera sa se retraga la parter, lasand etajul nefolosit.

Modelele cu un singur nivel – Case frumoase si usor de intretinut

Unul dintre principalele avantaje ale unei case fara etaj este accesul facil la acoperis si orice tip de reparatii realizate la nivelul sau. Prin comparatie, o constructie cu etaj impune scari de pana la 9m inaltime si riscuri mai mari de cadere si lovire.

In plus, daca vei cauta poze cu case construite pe un singur nivel vei observa cat de frumoase pot fi:

  • case in forma de L, care incadreaza placut o gradina interioara
  • case in stil american, patrate, cu terasa de jur-imprejur 
  • modele de case moderne, rectangulare, cu unul sau doi pereti realizati complet din sticla etc.

Optiunile sunt nenumarate, iar detaliile arhitecturale complexe mult mai usor de abordat cand lucrezi cu o constructie pe un singur nivel.

Proiecte de case fara etaj – Ideale pentru iubitorii de intimitate

Desi un proiect de casa cu etaj atrage mult prin perspectiva unei privelisti mai frumoase asupra imprejurimilor, de la inaltime, impune, de asemenea, si masuri in plus pentru a limita privirile vecinilor si trecatorilor.

Garduri mai inalte, draperii groase sau perdele pe care nu ai vrea sa le instalezi, copaci plantati pentru a proteja terasele de etaj de priviri indiscrete, sunt doar o parte dintre problemele cu care nu ai de-a face daca alegi modele de case cu parter. 

Pretul mai mic – mit sau realitate

Cand analizezi proiecte pentru case cu parter vei observa ca poti economisi bani din:

  • fundatia mai putin adanca
  • absenta scarii de interior si a placii dintre etaje
  • structura de rezistenta, care nu trebuie sa fie la fel de solida ca la o constructie cu etaj
  • instalatia de incalzire si apa calda – pe un singur nivel te poti descurca si cu un instant de apa calda, daca vrei sa eviti timpii de asteptare cand faci dus.

Pe de alta parte, ambele niveluri ale unei case cu etaj folosesc aceeasi fundatie si acelasi acoperis, in timp ce in cazul casei fara etaj toate incaperile sunt desfasurate pe sol, ocupand mai mult teren. 

Per total, vei descoperi ca costurile unei case pe un nivel, mai ales daca vorbim despre case la cheie, nu difera extrem de mult de cele ale alternativei cu etaj, pentru ca diferentele in plus si in minus se cam echilibreaza. 

 

Cum alegi intre cele doua variante

Dintre toate aspectele pe care le poti discuta pentru a fi sigur ca atunci cauti proiecte de case pe un nivel, esti in zona potrivita pentru tine, cele mai importante sunt:

  • terenul disponibil – daca ai putin, mergi pe inaltime, daca ai suficient de mult, opteaza pentru o casa cu un singur nivel
  • modul de folosire – o singura familie se va simti mai confortabil pe un singur nivel, in schimb ce doua sau trei generatii vor avea mai multa intimitate intr-o casa cu etaj
  • varsta – daca te retragi la casa la 40 – 50ani, mai ai inca maxim 10- 20 ani in care poti te poti foi de cateva zeci de ori pe scari, fara a simti ca iti dai sufletul.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu