Designul modern este axat pe eficienta si spatiu liber, in timp ce stilul retro se concentreaza pe culoare, forme si experienta tactila. Ambele sunt optiuni potrivite pentru o bucatarie placuta, daca stii cum sa le gestionezi corect. Iata cateva idei de care este bine sa tii cont.
Alb-negru, tonuri neutre si culori puternice sau nuantele calde si confortabile ale naturii? Mobilier slim, inalt si eficient organizat sau dulapuri ceva mai scunde, relaxate si incapatoare? Plita cu inductie sau ochiuri pe gaz? Jaluzele sau draperii din bumbac si in? Sunt doar cateva dintre elementele care diferentiaza bucataria moderna de cea retro sau rustica. Afla din acest ghid cum poti sa definesti mai usor fiecare dintre stiluri astfel incat sa obtii un spatiu placut.
Culorile tehnologiei in bucataria moderna
Designul de bucatarie moderna este o demonstratie a evolutiei tehnologice, atat la capitolul materiale, cat si al culorilor. Cele mai populare concepte sunt cele in alb, negru si nuante neutre de gri, crem sau grej, care sunt si cel mai usor de abordat, pentru ca permit combinarea de finisaje si mobilier fara prea multe cunostinte de design. O bucatarie moderna poate inseamna insa si combinatii cu:
– rosu
– albastru
– verde
– portocaliu
– mov
– galben
Secretul definirii unui decor modern in culori este sa alegi nuante vii, intense si pe care le gasesti mai putin in natura. Ne referim aici desigur la tonurile ce ocupa cel mai mult spatiu, pentru ca poti foarte usor integra si accente naturale, care sa echilibreze imaginea de ansamblu.
De asemenea, in designul modern vorbim cel mai adesea despre suprafete simple, monocrome, colorate compact, cu forme line – drepte sau in linii curbe, fara decoratiuni.
Cromatica naturii in bucataria retro
Un decor de bucatarie retro este un interior cald si natural, care te duce cu gandul la portocaliul frunzelor de toamna, albastru cerului, verdele ierbii de primavara, maro-ul fibrei de lemn etc. De aceasta data vorbim, de asemenea, si despre modele si decoratiuni si o bogatie mult mai mare a formelor. Mobilier sculptat, textile dantelate, covoare cu motive florale – sunt doar o parte dintre elementele pe care le poti include.
Suprafetele moderne sunt adesea lucioase
Materialele specifice pentru modele de bucatarie moderna sunt cele cu suprafata lucioasa: gresie, faianta, PAL, MDF, sticla, plastic, metal (inox, alama etc.). Din nou, vorbim despre elementele predominante, pentru ca de multe ori vei gasi in aceste spatii si elemente din lemn, menite sa indulceasca decorul si sa ii confere echilibru si caldura.
Pentru ferestre se potrivesc cel mai bine jaluzelele, insa poti opta si pentru draperii monocrome, in tonuri neutre sau culori intense, cu design simplu, fara detalii ornamentale. Suprafetele de servire sunt rar acoperite cu fete de masa, acestea fiind inlocuite de obicei cu suporturi individuale pentru farfurii si pahare. Podeaua este cel mai adesea lasata libera, insa daca ai picioarele reci, poti crea o zona mai calduroasa cu ajutorul unei mochete moderne.
Bucataria retro inseamna draperii din in sau bumbac
Prin contrast o bucatarie retro pare o prelungire a naturii. O creezi mizand pe piatra si lemn, sau gresie, tapet, PAL ori MDF care imita texturi naturale. Fierul forjat este o insertie de efect intr-un astfel de cadru, iar ferestrele sunt decorate cu perdele din bumbac sau in, materiale pe care le vei regasi si in fetele de masa, husele de pe scaune, prosoapele de bucatarie, covorul de pe podea etc.
O dotare eficienta si discreta pentru bucatarul modern
Nu poti crea bucatarii complete, moderne sau retro, fara dotarea potrivita:
– masa si scaune
– blat de lucru
– chiuveta
– aragaz si cuptor
– dulapuri
Toate bucatariile includ aceste elemente, insa in formate diferite. In bucataria moderna impresia generala creata de mobilier si electrocasnice este ca sunt acolo pentru a-ti sta la dispozitie, a te servi si a te pune in evidenta. Designul este discret, in linii drepte, clare, spatiul este foarte bine gestionat, electrocasnicele sunt integrate eficient. Specifice sunt plitele electrice si nu cele pe gaz, finisajele sunt preponderent din inox, dar se folosesc si cele clasice, albe.
Mobilierul include foarte rar polite deschise, stilul modern mizand pe ordinea si simplitatea obtinuta pe organizarea obiectelor in spatele usilor inchise. Mesele sunt mici, adesea rotunde, si dulapurile sunt cat se poate de inalte, pentru a folosi eficient spatiul vertical.
Mobilier mai scund si plita pe gaz in designul retro
Prin comparatie, o organizare de bucatarie retro sau rustica este ceva mai relaxata. Politele descoperite pe care se pastreaza si se expun pahare, cani si chiar farfurii si castroane, sunt un element des intalnit, iar mobilierul este adesea mai scund si mai incapator, combinand atentia pentru functionalitate cu pasiunea pentru detaliile artistice.
Daca nu ai suficient spatiu pentru o amenajare de bucatarie cu soba traditionala, poti combina un aragaz cu finisaje retro (exterior emailat crem, butoane antichizate etc.) cu o hota rustica. Mobilierul este din lemn sau cu aspect de lemn natur ori vopsit, masa este cel mai adesea rectangulara, chiuveta are baterie cu robinete separate pentru apa calda si rece, iar decorul este completat cu decoratiuni din lemn si lut.
Bucatariile mici in stil modern vs. retro
De multe ori un proiect de amenajare de bucatarie de apartament va pleca la drum cu un spatiu disponibil limitat, pentru care specialistii recomanda mai mult un design modern, decat unul rustic. Explicatia este destul de simpla. Proiectele de bucatarii moderne mici profita foarte mult de pe urma principiilor definitorii ale acestui stil, care inseamna simplitate si functionalitate, si care sunt duse mult mai usor in zona minimalismului decat o alternativ retro, cu multe detalii si contraste, ce incarca foarte usor spatiul.
Dupa ce iei deci masuri in bucatarie si stii exact cat spatiu ai la dispozitie, analizeaza cu atentie stilul catre care doresti sa te indrepti. Din fericire, ai la dispozitie suficiente modele de bucatarii mici online, care sa te ajute sa te ghidezi si sa combini eventual, un design de bucatarie, modern, cu cateva elemente retro, aducand la viata un decor contemporan. O alta solutie de a folosi stilul rustic intr-un spatiu de gatit de mici dimensiuni este acela de a crea o bucatarie alba, folosind mobila din lemn masiv vopsit.
Insula intr-o bucatarie moderna sau retro
Cele mai multe bucatarii amenajate cu insula beneficiaza de spatii mari de desfasurare, astfel incat sa permita folosirea centrului incaperii pentru pozitionarea blatului de lucru, cu chiuveta si eventual o plita, daca designul permite.
Vei gasi mai multe bucatarii cu insula in variantele de design modern, decat in cele clasice, pentru simplul motiv ca este mai usor sa integrezi in centrul camerei o plita electrica decat un aragaz clasic. Designul retro sau rustic nu exclude insa aceasta abordare, potrivita in special pentru casele mari, cu bucatarii generoase, in care mobilierul din lemn masiv se poate rasfata in voie.
Bucatarie in L, U sau I
Modul in care decizi sa asezi piesele de mobilier de bucatarie si electrocasnicele, depinde in primul rand de dimensiunile si formatul bucatariei si apoi de stilul de design pe care il preferi. Vei gasi modele camenajate pe colt sau in L si in I, atat in stil modern, cat si in varianta retro sau rustica, cu efecte vizuale la fel de placute.
Alternativele in U consuma mai mult din spatiul util decat o bucatarie pe colt, deci le vei putea aborda mai usor cu mobilier modern, decat cu cel retro, daca incapere este una de dimensiuni medii. In plus, mobila de bucatarie pe colt elibereaza o zona semnificativa a spatiului pentru locul de servit masa, ceea ce iti ofera mai multa libertate in selectarea tipului de masa.
Detalii si decoratiuni
La acest capitol, despre bucatarii amenajate in stil modern iti putem spune ca includ foarte putine decoratiuni. Poti de exemplu sa montezi banda led sub dulapurile suspendate deasupra blatului de lucru, sa incluzi unul sau doua ghivece cu plante, un suport cu cateva carti de bucate etc. Dupa cum vei observa, detaliile de acest tip incluse in bucataria moderna au insa in general si un rol functional.
In contrast, in bucatarii amenajate in stil retro poti opta pentru o veioza pe masa, daca este suficient de mare, perdele si draperii, vase ornamentale din lut pe politele dulapurilor, faianta de bucatarie cu modele traditionale etc. Nu uita ca in stilul rustic poti merge mult mai departe cu detaliile ornamentale incluzand elemente traditionale romanesti (pres din piele de iepure, fata de masa cu motive traditionale, covoare de iuta etc.).
Desi sunt doua stiluri foarte diferite de design, este important sa retii ca iti poti gasi propriul echilibru in spatiul personal si combinand elemente, astfel incat sa obtii o incapere placuta si utila. Profita de miile de exemple disponibile online si creeaza-ti propria combinatie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu