Ce trebuie sa stii despre acoperisul pentru casa

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Acoperisul e unul dintre cele mai importante elemente cand vine vorba de construirea unei case. El protejeaza intraga structura, nu permite trecerea apei si ofera un aspect placut. Poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale si necesita urmarea unor pasi, pentru o lucrare reusita. 

 

Nu poti sa construiesi o casa fara acoperis. Aceasta invelitoare nu este ceva gandit pentru a avea o constructie frumoasa, ci in primul rand e un element util, deoarece protejeaza interiorul si astfel lucrarea va rezista mult mai mult in timp. 

 

Din ce este format un acoperis casa si de cate tipuri poate fi

Pentru inceput, iti prezentam ce elemente acoperis exista la o astfel de construcție:

  • sarpanta acoperis – placile din beton, metal sau lemn, care ajuta la sustinere. In cadrul acestei structuri poti intalni si capriori acoperis, astereala si pana.
  • invelitoare acoperis – elementul de protectie;
  • elemente auxiliare – tabachere (ferestre de mici dimensiuni in acoperis), elemente de iluminat, stresini, burlane etc. 

Referitor la ce tipuri de acoperis poti intalni, ai asa:

  • acoperis in o apa;
  • acoperis in doua ape;
  • acoperis in 3 ape;
  • acoperis in 4 ape;
  • acoperis cu pante inegale;
  • acoperis de tip terasa;
  • acoperis complex.

Apele reprezinta pantele unei astfel de structuri. Cel mai greu de realizat sunt modelele in patru ape si cele complexe.

Din ce materiale poate fi formata invelitoarea acoperisului

Cand vrei sa realizezi un acoperis intr-o apa sau in mai multe, invelitoarea acestuia poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale:

  • tabla plana dublu fatuita – variana intalnita tot mai des, care are o durata de viata foarte lunga si e usoara ca si greutate. Are insa dezavantajul faptului ca nu izoleaza foarte bine din punct de vedere termic;
  • tigla – are o durata de viata foarte mare, chiar si de 100 de ani si izoleaza foarte bine fonic si termic, doar ca e foarte grea si ceva mai dificil de montat;
  • placi de ardezie – au un aspect deosebit pentru orice acoperis casa in 2 ape sau mai multe. Acestea sunt realizate din lut sau cenusa vulcanica si sunt durabile in timp. Necesita o investitie ceva mai mare si mesteri priceputi pentru instalare;
  • sindrila bituminoasa – e un material intalnit in cazul celor care vor un acoperis din lemn imbracat intr-un mod cat mai deosebit. Arata foarte bine, izoleaza fonic si termic si are un pret accesibil.

 

Ce sa am in vedere cand construiesc un acoperis casa

Cand te apuci de treaba, trebuie sa iei in calcul la acoperis lemn, metal sau alte materiale, o serie de aspecte importante:

  • alege o echipa de oameni cu adevarat competenti

Acest lucru e foarte important, indiferent de ce modele de acoperis te intereseaza. Trebuie sa apelezi la oameni cu experienta, care sa stie exact ce au de facut pentru o lucrare de calitate.

  • investeste in materiale de cea mai buna calitate

Chiar daca alegi cea mai buna echipa de constructie acoperis, daca nu ii oferi materiale de calitate cu care sa lucreze, totul e in zadar. Trebuie sa fii dispus/a sa investesti in asta, daca vrei sa ai la final o lucrare cat mai rezistenta.

  • nu ignora aspectele legate de izolarea fonica si termica

Daca vrei sa ai liniste in locuinta ta, caldura pe timp de iarna si cat mai racoare vara, atunci, alege din gama de acoperisuri case care ofera un grad ridicat de izolare termica si fonica. 

  • tine cont de stilul arhitectural al zonei

Sunt anumite zone din tara in care e necesar sa alegi un acoperis respectand o anumita arhitectura. Tine cont de acest aspect, daca vrei sa fie totul in regula apoi si sa nu risti sa iei vreo amenda. Indiferent de acest lucru, vei vedea ca sunt o multime de modele de acoperisuri frumoase pentru care poti opta.

Pasi in construirea unui acoperis casa

Unii vor sa construiasca un acoperis in 2 ape, altii merg pe varianta in 3, 4 sau chiar 1. Nu iti vom spune acum exact ce sa faci la fiecare tip in parte, insa, ceea ce vrem sa iti spunem tine de cativa pasi generali pe care trebuie sa ii urmezi pentru a realiza oricare dintre acele modele acoperisuri care iti plac. 

  • Pune pe hartie planul

Ai nevoie sa stii inca de la inceput ce iti doresti. Pentru asta, ai nevoie de o schita care sa cuprinda desenul lucrarii, de o hartie pe care sa faci un calcul panta acoperis, de notarea dimensiunilor si asa mai departe. Astfel, vei sti mai clar ce ai de facut si iti vei da seama si de necesarul de materiale. 

  • Monteaza grinzile

Incepe sa construiesti sarpanta prin montarea grinzilor. Ele se plaseaza pe conturul casei si vor fi legatura dintre podul casei si placa de beton. Pentru acest pas, vei avea nevoie de tije din fier beton care trebuie prinse bine cu ajutorul unor scoabe si fixate in asa fel incat sa ofere siguranta. 

  • Instaleaza popii si capriorii

Continua structura acoperis prinzand bine aceste elemente verticale si dand totodata forma acoperisului, in functie de numarul de ape pentru care ai optat. 

  • Montarea asterelii

Acum e momentul sa te ocupi de prinderea scandurilor peste capriorii, acestea avand rolul de a sustine apoi invelitoarea acoperisului. Mai exact, ceea ce faci este sa acoperi toata sarpanta cu scanduri. Acestea se bat in cuie si se fixeaza cat mai bine.

  • Prinderea foliei anticondens

Fiecare detaliu conteaza intr-o astfel de lucrare, iar aceasta folie este foarte importanta, deoarece protejeaza structura de infiltratii. Se porneste din partea de sus si se coboara spre coama, imbinand totul bine, in asa fel incat sa nu existe suprapuneri mai mari de 10 cm in partea de jos. 

  • Montarea riglelor

Pentru a ajuta la scurgerea apei si la evitarea condensului, peste folie se prind rigle din lemn. 

  • Prinderea invelitorii

Acum e momentul sa imbraci toata structura in invelitoarea care se va observa de la exterior. In functie de ce anume alegi, vei urma pasii recomandati pentru materialul respectiv. 

 

Fa totul cu responsabilitate si rabdare, iar daca nu te pricepi, mai bine intreaba de adevaratii specialisti si lasa lucrarea in mana unei echipe competente. Nu e la fel de simplu ca si in alegerea usii de exterior, de exemplu, deoarece acoperisul nu este o parte a unei case pe care o poti schimba cu usurinta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu