Ce trebuie sa stii despre casele tip container

Am modificat articolul ultima data pe: 26.04.24

 

Te tenteaza ideea unei case construite din containere maritime, dar nu stii cat de eficienta este o astfel de solutie? Iata cateva informatii care te pot ajuta, incepand cu dimensiuni si preturi, si pana la caracteristici tehnice si autorizatii necesare.

 

Locuintele concepute din containere sunt considerate case mobile, care nu se supun autorizatiei clasice de construire, au costuri mai mici decat alternativele clasice din zidarie, necesita putin timp pentru amenajare si sunt mai simplu de intretinut. Pe de alta parte, au nevoie de izolatie termica si fonica de calitate si nu pot fi conectate la utilitati fara o autorizatie de amplasare. Afla tot ce trebuie sa stii despre locuintele tip container din randurile de mai jos.

 

Cat costa un container metalic

Pentru un container de locuit, un pret exact vei putea obtine doar prin transmiterea unei cereri de oferta catre firmele care le comercializeaza. Pretul difera atat in functie de dimensiuni si de calitate (noi sau second hand), cat si de lotul din care provin, deci considera ca orientativa costurile afisate pe Internet.

Variantele de containere maritime scoase din uz sau SH sunt vandute pentru sume cuprinse intre 1200 si 1800 de dolari (intre 4800 si 7200RON), in timp ce un pret de container maritim nou poate ajunge si pana la 5000 – 6000 dolari (20.000 – 24.000RON). 

Retine ca este vorba despre containere brute, pe care va trebui sa le cureti, sa le izolezi si sa le dotezi cu instalatie electrica si sanitara pentru a le transforma intr-un spatiu de locuit.

Cat de mare este un container maritim

Considerate ca potentiale case mobile, dar folosite la baza pentru transportul de marfuri si ca spatiu provizoriu de birouri, containerele ofera optiuni limitate de marime. Ca dimensiuni, un container maritim poate fi inclus in trei categorii standard:

  • modelul de 6m (20 de picioare) – reprezinta 90% din containerele maritime, este usor de gasit la mana a doua, mai rezistent la solicitari, are dimensiunile exterioare de 6.05 x 2.44 x 2.59m, interioare de 5.87 x 2.35 x 2.39m si o suprafata utila de 14mp;
  • varianta de 12m (40 de picioare) – disponibil mai greu second hand, are dimensiuni exterioare de 12.19 x 2.44 x 2.59m, interioare de 12.03 x 2.35 x 2.39m si o suprafata utila de 28.3mp;
  • containere metalice intermodulare de 13.7m (45 de picioare) – mai scumpe si mai greu de gasit, cu dimensiuni exterioare de 13.71 x 2.44 x 2.90m, interioare de 13.51 x 2.35 x 2.69m si o suprafata utila de 31.78mp.

Daca vrei sa cumperi containere de locuit trebuie sa fii atent la cateva detalii cand alegi intre variantele de mai sus:

  • standardul pentru spatiu de locuit prevede o inaltime de minimum 2.5m, respectat de containerele de 12m si 13.7m in varianta High Cube, mai de greu de gasit insa la mana a doua;
  • desi per total sunt mai scumpe decat cele de 6m, containerele de 12m au un pret mai bun pe metru patrat;
  • cel mai popular model folosit pentru case din containere este cel de 12m.

 

Ai sau nu ai nevoie de autorizatie pentru casa din containere?

Deocamdata, legislatia din Romania nu include reglementari specifice pentru case din containere maritime si cel mai sigur este sa intrebi la primarie care este calea corecta de a aborda un astfel de proiect. In principiu, se foloseste o autorizatie de amplasare container, care stabileste locatia pe teren si ofera baza legala pentru a incheia contracte cu furnizorii de utilitati. 

Atentie! Fara o autorizatie nu poti asigura conectarea unei case din containere la apa, gaz si electricitate.

 

Avantajele si dezavantajele unei case modulare

Constructia unei case modulare, container, este o idee atragatoare din mai multe motive:

  • pretul mai redus decat pentru o casa traditionala din caramida sau BCA;
  • rezistenta mai buna la cutremure, foc si inundatii;
  • timp scurt de finalizare a unei locuinte;
  • permite combinarea de mai multe containere, si pe orizontala si pe verticala, pentru a obtine o casa potrivita pentru marimea familiei;
  • se pot transporta usor – cele de 6m pot fi aduse si cu un camion, iar cele de 12m cu tirul sau trenul.

Inainte de a te entuziasma si a considera o casa din container ca fiind perfecta pentru tine, retine ca aceasta solutie locativa vine si cu cateva dezavantaje importante:

  • flexibilitate redusa – desi poti combina mai multe containere, nu ai aceeasi libertate a structurii ca in cazul unei locuinte clasice;
  • containerele pot avea probleme de rezistenta, daca sunt SH si au fost lovite anterior sau suprasolicitate in timpul exploatarii;
  • pot fi impregnate cu pesticide, iar vopseaua trebuie eliminata complet, atat la exterior, cat si la interior, pentru a preveni contaminarea spatiului locuibil;
  • modelele High Cube, potrivite ca inaltime cu limitele minime legale impuse in Romania pentru spatiul de locuit, sunt mai greu de gasit.

Cand vine vorba de dezavantaje, unei case pe structura metalica ii lipseste, de asemenea, si izolarea fonica si termica asigurata de peretii din caramida sau BCA, care sunt mult mai grosi. 

Construirea unei case din containere – Elemente de baza

Chiar daca este usor sa combini containere modulare, nu incepe constructia fara o schita detaliata. Vei fi nevoit sa tai spatiul pentru usi si ferestre, deci este bine sa stii cu certitudine unde vei amplasa aceste deschideri.

Stabileste corect traseul pentru instalatia electrica, de gaz si tevile de apa si imparte spatiul util pe incaperi si destinatii practice. Ca si dimensiuni, un container poate fi limitat, deci probabil te vei descurca mai bine in baie cu un paravan pentru dus, decat cu o cada, iar in bucatarie, cu mobilier suspendat.

Un container modular incepe sa arate ca o casa locuibila o data cu montarea tamplariei, aplicarea materialului izolant si inceperea finisajelor. Pentru a suplimenta nivelul de izolatie termica, acoperisul unei case tip container poate fi folosit pentru amenajarea unei mici gradini cu plante. 

 

Ce optiuni de achizitie ai la indemana pentru casa modulara

Poti opta pentru cumpararea de containere pentru casa, pe care sa le prelucrezi si sa le dotezi personal sau poti alege varianta mai simpla a unei case din containere, la cheie. Ambele optiuni au avantaje si dezavantaje care tin in principal de buget si disponiblitatea de a te ocupa chiar tu de instalatie, izolatie etc.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu