Ce trebuie sa stii despre construirea gardului dintre vecini

Am modificat articolul ultima data pe: 12.04.21

 

Stiai ca pentru un gard ridicat fara autorizatie poti lua amenda? Legislatia prevede mai multe reguli decat te-ai astepta despre ce poti si ce nu poti face pe propriul teren. Informeaza-te din timp, daca vrei sa imprejmuiesti gradina fara probleme legale.

 

Ai nevoie obligatoriu de autorizatie de constructie, gardul nu poate fi mai inalt de 2m si poti imparti costurile cu vecinul, daca il construiesti pe linia de hotar. Iata doar cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le stii daca planuiesti sa construiesti o imprejmuire de teren. Afla din acest articol ce alte prevederi include Codul civil despre gardurile ridicate pe proprietatea privata.

 

Nu il poti construi fara autorizatie pentru gard

Primul lucru pe care trebuie sa il stii despre gardul dintre vecini este ca nu il poti construi fara autorizatie, decat daca este vorba despre un gard mobil sau un gard viu, deci fara fundatie sau soclu de gard. 

Informatiile de care ai nevoie pentru a obtine o autorizatie de constructie pentru gard sunt incluse in documentul numit, destul de sugestiv, “Certificat de Urbanism pentru obtinere Autorizatie de Construire imprejmuire perimetrala”:

 • o cerere tip; 
 • actele de identitate ale proprietarului si actele de proprietate asupra terenului;
 • certificatul de urbanism si avizele asociate acestuia, in termen de valabilitate;
 • proiect de gard, realizat de un arhitect;
 • chitantele care atesta plata taxelor aferente.

Gardul si linia de hotar

Observand proprietatile din jurul tau, nu prea ai cum sa-ti dai seama daca a fost construit doar pe o singura proprietate sau pe linia de hotar, acoperind suprafata si din terenul vecin. In Codul Civil, limitele proprietatii, se specifica ca o astfel de imprejmuire de teren poate fi amplasata pe hotar daca ambii vecini sunt de acord. 

Pentru a urma aceasta cale este insa necesar si indicat un acord intre vecini, semnat la notar, pentru a avea valoare oficiala. Altfel, in cazul pozitionarii unei astfel de constructii pe linia de hotar, vecinul care construieste gardul poate fi dat in judecata pentru ca a intrat pe un teren care nu este al sau. Vei gasi destul de usor un model de acord intre vecini pentru astfel de situatii, online, sau poti opta si pentru redactarea direct la notar. 

Daca gradina ta nu este foarte limitata ca suprafata si iti permiti sa pierzi cativa centimetri, este bine sa stii ca cea mai simpla varianta pentru a construi un gard de curte este sa il amplasezi doar la tine pe teren, dincoace de linia de hotar.

 

Ce este retragerea in arhitectura?

Prin retragere se intelege distanta legala dintre casa si gard, pe toate cele patru laturi. In afara situatiei in care te-ai hotarat sa alegi varianta cladirii pe calcan, cu perete comun cu vecinul si vorbim despre o constructie de casa pe hotar, legislatia prevede in general retrageri de:

 • 3-5m fata de limita frontala si posterioara a proprietatii (teren gandit pentru parcarea masinilor si respectiv gradina)
 • 2-3m fata de cele laterale (spatiu destinat bunei vecinatati, care asigura lumina naturala ferestrelor de pe peretii dinspre hotar).

Din acest punct de vedere legislatia nu s-a schimbat prea mult in timp, iar distanta legala intre gard si constructie din 2017 este aceeasi cu distanta legala dintre gard si constructie din 2018 sau 2020. Nu este insa cazul sa cauti prin documente generale, pentru ca retragerile impuse proprietatii tale sunt specificate in Certificatul de urbanism pe care il primesti pentru dosarul de autorizatie.

 

Cum se face un gard

Tinand cont de faptul ca pentru constructii de garduri, preturi mici nu prea gasesti, s-ar putea sa te gandesti ca ar fi bine sa te ocupi singur de acest proiect, macar partial. Poti opta pentru un gard din lemn, metal, beton, piatra sau tabla, in functie de buget, materialul cu care te vei descurca cel mai usor, aspectul casei, dar si securitatea zonei, vecini si nevoia de intimitate. Retine ca nivelul maxim de inaltime la un gard intre vecini este de 2m fata de sol si se hotaraste de comun acord pentru gardul construit impreuna. 

Procesul de constructie a unui gard depinde de tipul acestuia si implica particularitati specifice. Cel mai simplu model de imprejmuire cu gard cu soclu din beton este cel din fier forjat sau tevi metalice care presupune:

 • saparea unei fundatii de 50cm adancime si 40cm latime
 • alinierea si prinderea stalpilor care sustin gardul
 • turnarea cotei zero sau a primului strat de beton, care fixeaza stalpii si fundatia
 • construirea cofrajelor pentru fundatie deasupra primului strat de beton
 • turnarea, uscarea si decofrarea fundatiei
 • fixarea segmentelor de gard si vopsirea lor, daca este cazul.

O data ce ai ales modelul dorit, vei gasi destul de usor online, tutoriale si ghiduri pentru constructii de garduri, care iti spun tot ce trebuie sa faci, incepand cu procesul detaliat de turnare pentru o temelie de gard si pana la vegetatia decorativa pe care o poti planta pentru un aspect placut.

 

Gard intre vecini – cine contribuie

Daca decizi sa construiesti gardul pe linia de hotar dintre proprietati si obtii autorizatie de constructie pentru acest proiect, imprejmuirea se considera despartitura comuna. Pentru gardul comun, noul Cod Civil, prin articolul 662, permite impartirea cheltuielilor de constructie intre vecinii beneficiari. 

Este important insa sa discuti cu proprietarii de langa tine inainte de a depune documentele pentru o astfel de autorizatie de gard, intre vecini fiind destul de frecvente discutiile pe aceasta tema. In cazul in care nu este de acord cu amplasarea unei astfel de constructii pe linia de hotar, care va consuma si din proprietatea lui, vecinul te poate actiona in judecata.

Obligatia de a face gard

Prin articolul 561 noul Cod Civil prevede dreptul de a ingradi terenul detinut, suportand cheltuielile generate de o astfel de actiune, gardul fiind deci optional. Autoritatile locale pot insa obliga, in anumite conditii, proprietarii de terenuri sa imprejmuiasca, mai ales daca suprafetele de teren sunt in oras. 

In plus, fara gardul dintre vecini este mult mai dificil sa rezolvi problemele legate de patrunderea ilegala pe proprietatea ta privata (neingradita si nesemnalizata). Per total, s-ar putea sa merite efortul de a obtine o autorizatie de imprejmuire pentru teren si de a ridica un gard din sarma.

 

Modificari si reparatii la gard

Daca gardul este construit dincoace de linia de hotar, noul Cod Civil iti da dreptul sa il repari si sa faci modificari fara probleme, atat timp cat respecti specificatiile tehnice din autorizatia de constructie. In cazul in care este gard comun, ai nevoie de acord de la vecini.

De asemenea, daca vrei sa montezi o camera IP pe gardul dintre vecini, ai grija sa o orientezi doar catre proprietatea ta, daca nu cumva este un proiect comun. In acest mod eviti problemele de buna vecinatate, dar si eventualele incurcaturi legale. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments