Ce trebuie sa stii despre construirea gardului dintre vecini

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.24

 

Stiai ca pentru un gard ridicat fara autorizatie poti lua amenda? Legislatia prevede mai multe reguli decat te-ai astepta despre ce poti si ce nu poti face pe propriul teren. Informeaza-te din timp, daca vrei sa imprejmuiesti gradina fara probleme legale.

 

Ai nevoie obligatoriu de autorizatie de constructie, gardul nu poate fi mai inalt de 2m si poti imparti costurile cu vecinul, daca il construiesti pe linia de hotar. Iata doar cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le stii daca planuiesti sa construiesti o imprejmuire de teren. Afla din acest articol ce alte prevederi include Codul civil despre gardurile ridicate pe proprietatea privata.

 

Nu il poti construi fara autorizatie pentru gard

Primul lucru pe care trebuie sa il stii despre gardul dintre vecini este ca nu il poti construi fara autorizatie, decat daca este vorba despre un gard mobil sau un gard viu, deci fara fundatie sau soclu de gard. 

Informatiile de care ai nevoie pentru a obtine o autorizatie de constructie pentru gard sunt incluse in documentul numit, destul de sugestiv, “Certificat de Urbanism pentru obtinere Autorizatie de Construire imprejmuire perimetrala”:

 • o cerere tip; 
 • actele de identitate ale proprietarului si actele de proprietate asupra terenului;
 • certificatul de urbanism si avizele asociate acestuia, in termen de valabilitate;
 • proiect de gard, realizat de un arhitect;
 • chitantele care atesta plata taxelor aferente.

Gardul si linia de hotar

Observand proprietatile din jurul tau, nu prea ai cum sa-ti dai seama daca a fost construit doar pe o singura proprietate sau pe linia de hotar, acoperind suprafata si din terenul vecin. In Codul Civil, limitele proprietatii, se specifica ca o astfel de imprejmuire de teren poate fi amplasata pe hotar daca ambii vecini sunt de acord. 

Pentru a urma aceasta cale este insa necesar si indicat un acord intre vecini, semnat la notar, pentru a avea valoare oficiala. Altfel, in cazul pozitionarii unei astfel de constructii pe linia de hotar, vecinul care construieste gardul poate fi dat in judecata pentru ca a intrat pe un teren care nu este al sau. Vei gasi destul de usor un model de acord intre vecini pentru astfel de situatii, online, sau poti opta si pentru redactarea direct la notar. 

Daca gradina ta nu este foarte limitata ca suprafata si iti permiti sa pierzi cativa centimetri, este bine sa stii ca cea mai simpla varianta pentru a construi un gard de curte este sa il amplasezi doar la tine pe teren, dincoace de linia de hotar.

 

Ce este retragerea in arhitectura?

Prin retragere se intelege distanta legala dintre casa si gard, pe toate cele patru laturi. In afara situatiei in care te-ai hotarat sa alegi varianta cladirii pe calcan, cu perete comun cu vecinul si vorbim despre o constructie de casa pe hotar, legislatia prevede in general retrageri de:

 • 3-5m fata de limita frontala si posterioara a proprietatii (teren gandit pentru parcarea masinilor si respectiv gradina)
 • 2-3m fata de cele laterale (spatiu destinat bunei vecinatati, care asigura lumina naturala ferestrelor de pe peretii dinspre hotar).

Din acest punct de vedere legislatia nu s-a schimbat prea mult in timp, iar distanta legala intre gard si constructie din 2017 este aceeasi cu distanta legala dintre gard si constructie din 2018 sau 2020. Nu este insa cazul sa cauti prin documente generale, pentru ca retragerile impuse proprietatii tale sunt specificate in Certificatul de urbanism pe care il primesti pentru dosarul de autorizatie.

 

Cum se face un gard

Tinand cont de faptul ca pentru constructii de garduri, preturi mici nu prea gasesti, s-ar putea sa te gandesti ca ar fi bine sa te ocupi singur de acest proiect, macar partial. Poti opta pentru un gard din lemn, metal, beton, piatra sau tabla, in functie de buget, materialul cu care te vei descurca cel mai usor, aspectul casei, dar si securitatea zonei, vecini si nevoia de intimitate. Retine ca nivelul maxim de inaltime la un gard intre vecini este de 2m fata de sol si se hotaraste de comun acord pentru gardul construit impreuna. 

Procesul de constructie a unui gard depinde de tipul acestuia si implica particularitati specifice. Cel mai simplu model de imprejmuire cu gard cu soclu din beton este cel din fier forjat sau tevi metalice care presupune:

 • saparea unei fundatii de 50cm adancime si 40cm latime
 • alinierea si prinderea stalpilor care sustin gardul
 • turnarea cotei zero sau a primului strat de beton, care fixeaza stalpii si fundatia
 • construirea cofrajelor pentru fundatie deasupra primului strat de beton
 • turnarea, uscarea si decofrarea fundatiei
 • fixarea segmentelor de gard si vopsirea lor, daca este cazul.

O data ce ai ales modelul dorit, vei gasi destul de usor online, tutoriale si ghiduri pentru constructii de garduri, care iti spun tot ce trebuie sa faci, incepand cu procesul detaliat de turnare pentru o temelie de gard si pana la vegetatia decorativa pe care o poti planta pentru un aspect placut.

 

Gard intre vecini – cine contribuie

Daca decizi sa construiesti gardul pe linia de hotar dintre proprietati si obtii autorizatie de constructie pentru acest proiect, imprejmuirea se considera despartitura comuna. Pentru gardul comun, noul Cod Civil, prin articolul 662, permite impartirea cheltuielilor de constructie intre vecinii beneficiari. 

Este important insa sa discuti cu proprietarii de langa tine inainte de a depune documentele pentru o astfel de autorizatie de gard, intre vecini fiind destul de frecvente discutiile pe aceasta tema. In cazul in care nu este de acord cu amplasarea unei astfel de constructii pe linia de hotar, care va consuma si din proprietatea lui, vecinul te poate actiona in judecata.

Obligatia de a face gard

Prin articolul 561 noul Cod Civil prevede dreptul de a ingradi terenul detinut, suportand cheltuielile generate de o astfel de actiune, gardul fiind deci optional. Autoritatile locale pot insa obliga, in anumite conditii, proprietarii de terenuri sa imprejmuiasca, mai ales daca suprafetele de teren sunt in oras. 

In plus, fara gardul dintre vecini este mult mai dificil sa rezolvi problemele legate de patrunderea ilegala pe proprietatea ta privata (neingradita si nesemnalizata). Per total, s-ar putea sa merite efortul de a obtine o autorizatie de imprejmuire pentru teren si de a ridica un gard din sarma.

 

Modificari si reparatii la gard

Daca gardul este construit dincoace de linia de hotar, noul Cod Civil iti da dreptul sa il repari si sa faci modificari fara probleme, atat timp cat respecti specificatiile tehnice din autorizatia de constructie. In cazul in care este gard comun, ai nevoie de acord de la vecini.

De asemenea, daca vrei sa montezi o camera IP pe gardul dintre vecini, ai grija sa o orientezi doar catre proprietatea ta, daca nu cumva este un proiect comun. In acest mod eviti problemele de buna vecinatate, dar si eventualele incurcaturi legale. 

 

 

Lasa un comentariu

82 Comentarii

Mihai

August 18, 2022 at 6:16 am

Descrieti problema: Bună ziua. Avem un gard din lemn si plasă din sârmă cu vecinii, făcut de părinții noștri iar noul vecin care s-a mutat recent în locul lor, vrea să dărâme gardul pe motiv că ,,nu-i place,, și să facă altul cum îi place lui. Am discutat cu el de mai multe ori că NU suntem de acord ca să-l dărâme, dar el insistă și ne amenință că-l strică fără consimțământul nostru. Ce ne sfătuiți să facem ? Vă mulțumim.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:26 pm

Daca va obtine aprobare de constructie pentru el, nu prea aveti ce sa faceti, e si dreptul lui sa isi amenajeze asa cum doreste.

Raspunde
                                   
Ana

August 14, 2022 at 2:30 pm

Intre coltul casei mele si casa vecinului a aparut peste noapte o usa din pvc lipita cu adeziv de peretele meu si se continua in inaltime cu o placa de pvc . Privind de sus pare ca in curtea lui se continua cu o aplecatoare. Mai mult si a vopsit casa cu o culoare deschisa si l- a vopsit si pe al meu peste tencuiala decorativa . I-am cerut sa mi aduca fatada la forma initiala si ma trimis la necuratu. Plus ca mi a lipit cu silicon grilajul de la hota cu silicon desi este la 4m de casa lui chiar daca da in curtea lui. Plus gardul gaurit cu suruburi cand si a agatat nu stiu ce minuni pe acolo. In concluzie doar probleme. Acum as vrea sa l oblig la repararea pagubei dar nu stiu cui sa ma adresez. In continuare de cate ori are chef, imi infunda gaura hotei cu carpe. Nu stiu ce sa fac sa nu imi pierd cumpatul sa ma mahalagesc cu ei. 🤦‍♀️

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:28 pm

Aveti aici informatii despre tulburarea de posesie – https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/tulburarea-de-posesie-ce-fac-cand-cineva-imi-ocupa-ilegal-terenul/

Mai puteti sa obtineti autorizatie de constructie si sa faceti un gard cat mai mare in latura in care aveti probleme.

Raspunde
                                   
Miai

July 12, 2022 at 1:58 pm

Buna ziua,

Va pun si eu o intrebare, poate ma puteti ajuta cu o idee.
Locuiesc intr-un apartament la parterul unui bloc, iar in momentul achizitiei am luat si toata curtea laterala (fata-lateral-spate), dar as dori sa delimitez partea din fata a curtii de aleea care duce la intrarea in bloc.

Problema mea consta in timpul de asteptare care e longeviv si procedura care mi se pare incredibil de alambicata (drumuri, cereri, arhitecti).

In cazul in care as face un gard fara fundatie, cum ar fi niste tarusi infipti adanc in pamant si as pune un gard de sarma intre ei, credeti ca ar fi o problema dpdv legal?

Va multumesc

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:21 pm

Nu cunosc detalii atat de specifice, dar daca aveti vecini preocupati de acest aspect, e posibil sa va faca o reclamatie.

Raspunde
                                   
Carmen

July 9, 2022 at 1:47 pm

Buna ziua. Gardul de hotar construit de noi din beton si usucă lemn este vechi si putred. Vecinul din laterală refuză să ne lase sa l reparam sau sa l înlocuim. A ridicat însă, la nici 10 cm un alt gard din tabla cu soclu de beton sub pretextul că si a împrejmuite proprietatea. Nu are autorizatie iar soclul de beton este lipit de soclul gardului de hotar si ne este imposibil sa l reparam. Acum ne judecăm. Arată f urat iar intre smcele 2 garduri este f multa mizerie. Nu ne putem înțelege cu el. Ce pot face?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:30 pm

Obtineti autorizatie de constructie pentru gardul de hotar.

Raspunde
                                   
Klocza Clara

July 8, 2022 at 5:07 pm

Avem gard in spatele casei ,este veche. Vecinul doreste un gard noua , care are o lungime de cca. 10 metri. Este obligatia noastra sa facem gardul pentru el?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:31 pm

Daca nu ati gasit aceasta informatie in articol, din pacate nu cunosc alte detalii.

Raspunde
                                   
Deiac Marius

June 20, 2022 at 1:41 pm

Am construit un gard între mine vecin ,fundatie de beton elevatie din beton ,teva de fier și panouri de gard bordurat verde ,elevatia are în jur de 50 cm ,am pus coame din beton sa fie un pic aspectuos ,problema este ca vecinul sa tot ridicat cu pământul pana la nivelul capacelor de beton ,și deja îmi curge apa la mine în curte( gardul l am făcut doar eu nu a vrut sa participe financiar cu nimic,întrebarea mea este are voie sa se inalte asa de mult?

Raspunde
                                   
Remus

June 15, 2022 at 5:10 am

Bună ziua. Vecini mei, vor să ridice un zid de sprijin la limita dintre terenurile noastre. Stăm pe deal și ei vor sa niveleze cartea lor. Diferența de nivel este între 1.5-2 m. Nu sunt prea incantat de ideea lor pentru că așa o să-mi umbreasca mult din cartea mea. Vor sa-l facă exclusiv pe terenul lor dar la limita proprietatii. Au voie fără acordul meu?

Raspunde
                                   
Fulop Csaba

July 8, 2022 at 6:25 am

Normal gardul din fata casei este propietatea ta pe terenul tau poti face orice gard nu mai mare de 2m deci lateral si in spate linga gardul vecinului poti face un alt gard linga cel al vecinului

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 24, 2022 at 7:09 am

Buna,

Nu cunosc detalii legislative despre asta. Puteti studia legea sau intreba la primarie. Succes!

Raspunde
                                   
Roșca laurențiu

June 9, 2022 at 10:41 am

Vecinul Leica mirel are o cameră îndreptată către mine.mă simt supravegheat continuu.de cîte ori au venit polițișții la el sau la mine nu au luat nici o măsură coercitivă.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 24, 2022 at 7:14 am

Nu sunt in masura sa va spun cum sa procedati. Daca ati depus plangere si nu vi s-a raspuns corespunzator, desi in mod normal se face asta, nu am ce sa va mai spun.

Raspunde
                                   
Precup

June 8, 2022 at 3:41 pm

Bună ziua ,ce pot face eu , în cazul în care mă aflu,Pe o porțiune de domeniul public,un vecin al meu are un garaj construit,dar fără autorizație de construire.Un colț al acoperișului este în grădina mea.Primaria comunei este imună la acest caz

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 24, 2022 at 7:17 am

Deci nici Dvs., nici vecinul nu aveti proprietate acolo? – adica ati spus ca sunteti pe domeniul public – de ce sunteti pe domeniul public cu gradina? Daca nu rezolva primaria, puteti intreba un avocat, nu sunt in masura sa ofer consultanta legala in astfel de cazuri.

Raspunde
                                   
Anca

May 6, 2022 at 11:26 am

Cum procedam cu brazii, tufele de flori ce depasesc limita gardului comun ,ridicat de altfel pe propria cheltuiala de noi, proprietarii deranjati de vegetatia vecinului .Sunt sute de metri de gard din zid , ridicat de noi de care sunt ancorate , tot atatea sute de metri de vita canadiana, caprifoi, brazi ce-si sprijina crengile de gardul nostru si care trec si invadeaza proprietatea noastra.Sunt persoane agresive, care raspund in raspar, provocator.Cum putem solutiona o astfel de situatie?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 9, 2022 at 10:49 am

Buna ziua,

Daca varianta amiabila nu poate solutiona situatia, va trebui sa apelati la autoritati si vedeti cum procedeaza acestea.

Puteti cere prealabil sfatul unui avocat.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Pofilan Jane

April 27, 2022 at 8:47 pm

Bună! În cazul meu, am gard construit din bolțari pe temelie și stilpi din beton armat, construiț in 2004 fără proiect și autorizație!
Nu am avut probleme de vecinătate cu vechiul proprietar care a înțeles sa nu lase apa de ploaie sa vina lingă temelie!
A vindut proprietatea și noul proprietar a amenajat terenul astfel incit apa din ploaie vine lingă temelia gardului și nici nu i-a lăsat posibilitate de scurgere în afara curții, astfel ca, terasament temelie gardului e mereu umed, fapt ce a dus la instabilitatea gardului care a început deja procesul de înclinare!
Mai mult, a semănat gazon pina lingă temelie și uda permanent în lipsa ploilor!
Prăbușirea gardului e o chestiune doar de timp!
Poate fi obligat vecinul sa remedieze situația pe cheltuiala proprie?
Ce am de făcut?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 9, 2022 at 10:50 am

Buna ziua,

Nu am cunostinte atat de specifice de legislatie incat sa va spun ce sa faceti.

Va recomand sa va consultati cu un avocat.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Adelina

March 26, 2022 at 9:54 pm

Buna tuturor! Am cumpărat recent o casa și are 3 brazi plantați la mai puțin de 2 m de gardul intre noi și vecinii. Brazii au fost plantați acum 15 ani. Vecinii se plang ca le umbrește solarul, care nu are mai mult de 4 ani. Legea cu 2 m știu ca a fost data in 2009. Ma poate obliga sa tai brazii? Mulțumesc anticipat!

Raspunde
                                   
Ivan Liviu

March 21, 2022 at 4:17 pm

Fața gardului !

Raspunde
                                   
Ivan Liviu

March 21, 2022 at 4:16 pm

Vreau sã refac un gard despărțitor intre mine si vecin,pe care parte se face fața gradului !

Raspunde
                                   
Vanatoru Ioana

February 8, 2022 at 10:53 pm

Cum masori un teren cu constructii fara gard ptr cadastru

Raspunde
                                   
Team DrDeco

February 14, 2022 at 8:28 am

Buna, Ioana,

Se poate folosi o nivela laser. Cadastristul care va veni pentru masuratori va avea la dispozitie toate cele necesare.

Numai bine!

Raspunde
                                   
Munteanu Laurentiu

January 13, 2022 at 11:31 pm

Foarte util. Am si eu o intrebare pot sa construesc linga gardul vecinului pe propietatea mea ,alt gard pentru respectarea intimitatii?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

February 2, 2022 at 12:21 pm

Buna, Laurentiu,

Din pacate nu cunoastem raspunsul la aceasta intrebare.

Numai bine!

Raspunde
                                   
gio

January 8, 2022 at 5:52 pm

Ce pot sa fac daca vecini mei au sudat poarta lor pe stalpi mei si mia luat gardul cand nu eram acasa plus ca mia luat juma de metru din teren..sunt disperata finca doar stie sa ma ameninte

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:19 pm

Buna,

Va trebui sa-l notificati in scris sa-si mute gardul, apoi se deschide actiune in granituire.

Posibil ca va trebui sa luati legatura si cu un avocat.

Aici alte sugestii – https://legeaz.net/dictionar-juridic/actiune-in-granituire

Raspunde
                                   
Alex

June 7, 2022 at 5:00 pm

Din nefericire am avut si eu probleme cu vecinul meu care a mutat gardul. Am făcut acțiune de grănițuire fără succes. In Romania cu dreptatea in mana pierzi. El înainte de grănițuire nu avea acte pe teren, actele au fost făcute concomitent cu procesul de grănițuire pe suprafața modificată.

Raspunde
                                   
gio

January 8, 2022 at 1:23 pm

Buna ziua ,as dori sa stiu daca e legal ca vecini mei sa sudeze portile pe stalpi la gardul meu si sa imi ia jumatate de metru ca asa vor ei?! La cine apelez si ce fac?!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:21 pm

Buna,

Luati legatura cu un avocat. V-am raspuns la celalalt comment mai pe larg.

Succes!

Raspunde
                                   
Sorin Cosmin

January 5, 2022 at 1:07 pm

Buna ziua! Doresc sa construiesc un gard intre mine si vecinul, pe terenul meu. Exista o diferenta de nivel, vecinul este cu 30 de cm mai jos. Cei 2 metri pentru inaltimea gardului se masoara din curtea mea sau a vecinului? Multumesc!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:23 pm

Buna ziua,

Daca nu ati gasit raspunsul in acest articol, nu detin, din pacate, si alte informatii.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Vasile

December 20, 2021 at 1:32 pm

Buna ziua,pentru gardul viu construit pe linia de hotar trebuie pastrat acelasi regim de inaltime de 2 metri pentru a evita umbrirea terenului,casei sau terasei vecinului?
O zi buna

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 13, 2022 at 12:34 pm

Buna ziua,

Daca nu am specificat aceasta informatie in articol, cel mai probabil e ca nu stim nici noi ce spune legislatia despre asta.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Birleanu Ana

September 10, 2021 at 6:31 am

Bună ziua. In cazul in care veccinul a mutat gardul cu pretextul ca este propritatea lui, neavând acte de la cadastru etc. Am si videoclip+ poze cand mută gardul si intră in curte fară acordul meu Ce am de făcut?Mentionez că : este o casa tip duplex, curtea totala are 500 m2 si mie îmi lipsesc cate 30 cm de pe fiecare latură. In plus avem un put de apă comun. Dacă puțul de apă este pe proprietatea mea pot să îi acctionez in instantă să îi oblig să iși facă puț? Vă multumesc!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 23, 2021 at 7:14 am

Buna, Ana,

Poti face o reclamatie citand constructie ilegala, fara autorizatie, la Inspectoratul de Stat in Constructii.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Ion Vasile

September 8, 2021 at 5:12 am

Vreau sa construiesc un gard pe hotar dar vecinul nu e de acord. Va rog sa-mi spuneti la ce articol din Noul Cod Civil se prevede ca o astfel de imprejmuire de teren poate fi amplasata pe hotar daca ambii vecini sunt de acord.
Daca obtin autorizatie de constructie pe hotar mai trebuie acordul vecinului.
Multumesc

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 23, 2021 at 7:15 am

Buna, Ion,

Gasesti codul Civil si poti sa il citesti aici: http://www.imliasi.ro/noul-cod-civil.pdf

Succes!

Raspunde
                                   
Nicu Boccanciu

September 6, 2021 at 12:38 pm

Buna ziua,
As vrea sa stiu ce inseamna “constructie de gard pe limita de proprietate”. Inseamna ca vecinul poate amplasa o parte din grosimea gardului pe terenul meu fara sa-mi ceara acordul ? Si daca ma poate obliga sa platesc pentru un gard pe care eu nu mi-l doresc.
Multumesc

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 8:08 am

Buna, Nicu,

Legea spune ca amandoi trebuie sa contribuiti la constructia si intretinerea gardului.

Va intelegeti civilizat si depuneti o cerere pentru autorizarea constructiei – cam astia sunt pasii.

Succes!

Raspunde
                                   
Bocanciu8 Nicu

September 7, 2021 at 5:28 pm

Si daca vecinul a cerut autorizatie de construire fara vsa ma consulte ? Trebuia si acordul meu ?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 9, 2021 at 8:53 am

Buna, Nicu,

Daca a si obtinut acea autorizatie de constructie, atunci probabil ca nu a avut nevoie.

Altfel nu i-ar fi dat autorizatia si l-ar fi trimis sa discute cu tine.

Daca il construieste fara autorizatie, se schimba datele problemei.

Numai bine!

Raspunde
                                   
Marius

September 5, 2021 at 8:49 pm

Bună ziua. Am proiectat un gard pentru un teren cu două fronturi stradale, deci pe colț, unde mă învecinez cu domeniul public, fundația gardului 0,50m lățime iar gardul de 0,30m lățime amplasat pe mijlocul fundației, deci rămân câte 10 cm de fundație pe ambele părți ale gardului. Pentru a alinia gardul cu gardurile vecinilor fundația gardului intră cu cei 10 cm din sol pe domeniul public, gardul fiind construit integral în interiorul proprietății mele cu excepția celor 10 cm din fundație ce intră pe ambele fronturi stradale pe domeniul public. Dilema pe care o am este să construiesc aliniind fundația la limita de proprietate dar gardul nu se mai aliniază cu al vecinilor intrând cu 10 cm în interior sau să aliniez gardul cu limita de proprietate dar în sol fundația lui intră cu cei 10 cm pe domeniul public? Cum este legal? Mulțumesc.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 8:02 am

Buna, Marius,

Aici cel mai sigur afli de la primarie sau directia cadastru cum trebuie procedat.

Nu detin mai multe informatii utile in acest sens.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Letiția

September 3, 2021 at 10:22 am

Bună ziua!
Vecinul are dreptul să depoziteze lângă gard, pe toată lungimea lui, diverse obiecte?( lemn, balast, resturi de construcții?)
Mulțumesc pt răspuns!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 7:46 am

Buna, Letitia,

Nu stiu sa iti raspund la aceasta intrebare.

Poate gasesti aici niste raspunsuri: https://velicu.eu/gardul-comun-inaltime-legislatie-gardul-dintre-vecini/

Succes!

Raspunde
                                   
Stan Lidia

August 30, 2021 at 10:14 am

Buna ziua, daca pe un teren s-a facut un act de partaj voluntar si cel care beneficiaza de terenul cedat vrea sa faca gard intre proprietatea mea si terenul care acum ii apartine, este legal sa isi faca gardul lipit de casa mea (deja existenta in momentul partajului) care are si iesire spre terenul sau? Bucata de teren care ii apartine este fix pana la peretele casei mele. Are voie sa faca gard lipit de casa mea si sa imi opreasca accesul la a iesi din casa? Sau legal, indiferent de linia de hotar trebuie sa imi lase spatiu? Am si usa si geamuri pe partea casei unde este linia.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

September 7, 2021 at 7:53 am

Buna, Lidia,

Nu am cunostinte despre litigii si solutionarea acestora, deci nu stiu nici raspunsul la aceasta intrebare – va trebui sa consulti un notar/avocat.

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Marinela

August 19, 2021 at 3:27 pm

Vecinul vrea sa schimbe gardul despărțitor din blană cu unul din beton,dar nu respectă vechiul hotar.La cine să apelez?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 23, 2021 at 7:59 am

Buna, Marinela,

Pentru constructii fara autorizatie, amenda incepe de la 1000 de lei.

Aici despre cum si unde pot fi facute reclamatiile: https://bctr.ro/unde-se-fac-reclamatii-pentru-constructii-neautorizate

Raspunde
                                   
AMARIEI

August 18, 2021 at 9:50 am

Buna ziua. Am o intrebare,sper sa maputeti ajuta. Vecinul nu are gard la gradina in partea spre padure,si a intrat vitelul meu in gradina lui. Unde e problema,el ca nu are gard sau eu ca am scapat vitelul in gradina lui?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 23, 2021 at 8:08 am

Buna ziua,

Daca terenul vecinului este intravilan, atunci amandoi sunteti pe picior gresit.

Este datoria lui sa isi ingradeasca terenul intravilan, la fel cum este datoria Dvs. sa pastrati animalele domestice in curtea proprie – altminteri puteti fi reclamata, daca animalele ii cauzeaza prejudicii materiale.

Puteti citi in codul civil la Accesiunea naturala asupra animalelor

https://lege5.ro/Gratuit/gi2tsmbqhe/codul-civil-din-2009

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Caldararu Cristina

August 10, 2021 at 8:55 pm

salut am am facut gardul dintre mine si vecina si bine inteles pe partea me si nu pe hotar cum ar fi trebuit platit de mine in intregime, gardul are inalcime de 2,10 vecina zice ca nu am vie sa il fac atat de inalt deci cine are dreptate?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 12, 2021 at 9:38 am

Buna, Cristina,

Din pacate, nu ma pot pronunta cand vine vorba de litigii si probleme legale. Ia legatura cu un avocat.

Numai bine!

Raspunde
                                   
Adriana

June 15, 2021 at 4:36 pm

Buna ziua,
Daca montez o plasa verde din material textil pe gardul comun se numeste constructie? Pentru montarea acestei plase am nevoie de acordul vecinului sau de autorizatie?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 18, 2021 at 11:45 am

Buna, Adriana,

Nu stiu sa iti raspund la aceasta intrebare, insa poate ca cel mai sigur e sa anunti vecinul in legatura cu ce intentionezi sa faci.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Mircea Craciunel

May 28, 2021 at 6:10 pm

Buna ziua, care este regimul juridic al fetei gardului catre vecini atunci cand gardul este construit pe terenul meu, si platit de mine. Fata gardului catre vecin se afla pe limita de proprietate, in acest caz ce regim are? Are dreptul sa-l finiseze, sa-l zugraveasca, sa aiba plante agatatoare pe el, etc? Multumesc.

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 31, 2021 at 5:39 am

Buna ziua,

Din pacate, nu cunosc aceste detalii din legislatie si nici nu imi amintesc sa le fi citit.

Cele bune!

Raspunde
                                   
Margareta

May 23, 2021 at 7:44 am

Buna ziua .Vecinul si-a inaltat curtea fata de mine cu 0,50cm…daca il fac la 2m nu rezov nimic .Ne-am gandit sa il facem doar la noi pe teren.,facand fundatia de 0,40-0.50 cam cat ar fi la el umplutura si apoi 2m in sus ..trebuie sa ii susținem si pamantul lui..el ridicandu-se pana la limita de hotar .Ar fi bine sau o sa intampinam probleme??Cand ploaie toata apa se scurge la noi ..din aceasta cauza ne-am gandit sa facem fundatia cat s-a ridicat el…si plus avem nevoie si noi de intimitate ..el acum vede lejer in curtea noastra la 1.50m.Vă mulțumesc frumos pt eventualele raspunsuri .

Raspunde
                                   
Trasor

June 11, 2021 at 4:07 am

0,50 cm înseamnă 5 mm adică nimic semnificativ…..

Raspunde
                                   
ion alexe

July 17, 2021 at 1:16 pm

Nu.pit sa cred ca o,50 cm inseamba 5 mm,
sunteti departe cu unitatile de masura

Raspunde
                                   
eugen

March 14, 2022 at 8:10 am

ion alexe- 0.5 cm=0.50 cm=1/2 cm=10mm/2=5mm

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 27, 2021 at 6:49 am

Buna, Margareta,

Va trebui sa discuti cu un ingider constructor, sa te interesezi de cum poate fi construit asa ceva si daca este fezabil.

Mult succes!

Raspunde
                                   
Laura

May 19, 2021 at 10:23 pm

Buna seara ! Cum aflu daca linia de hotar este comuna ? Cum aflu daca vecinul a intrat pe terenul meu ?? Trebuie sa masor ceva ?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 27, 2021 at 6:47 am

Buna, Laura,

Asta ar trebui sa fie trecut in documentele de intabulare.

Verifica-le si apoi poti corobora datele cu ce ai efectiv in teren.

Numai bine!

Raspunde
                                   
MANCIU GHEORGHE- MARIAN

May 19, 2021 at 3:10 pm

Buna ziua, Pe Care parte a gradinii ar trebui sa fac gardul despartitor intre mine si vecinul? Pe partea dreapta , pe partea stanga ? ,sau… gardul din GRADINA se face pe partea pe care se afla imobilul(casa)…???
Unii zic ca partea derapta ,altii zic partea stanga, altii spun pe partea cu casa …!
Multumesc.
Manciu .

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 27, 2021 at 6:46 am

Buna ziua,

Pe partea dinspre vecin.

Cele bune!

Raspunde
                                   
Ioan Constantin

July 31, 2021 at 3:04 pm

Bună ziua ,spuneți pe partea dinspre vecin,vecin este și în stânga și în dreapta,atunci care parte îmi revine mie?

Raspunde
                                   
Nicu

July 6, 2021 at 6:10 pm

Sunt frustat.

Raspunde
                                   
Trasor

May 3, 2021 at 2:39 pm

Ziua bună, pe ce parte va fi “fața” gardului perimetral dintre vecini ?
Cel care face gardul îl va face cu fața spre interiorul propriei proprietăți sau spre vecinul ?

Raspunde
                                   
Donna

June 1, 2021 at 11:55 am

Spre interior

Raspunde
                                   
Margareta

May 27, 2021 at 6:58 am

Buna ziua .Fata gardului va fi spre mine. Eu il fac ….eu sunt in groapă față de el cu 0.50 cm .

Raspunde
                                   
dogaru

July 30, 2021 at 7:20 am

Doamna Margareta, desi vi s a spus ca 0,50cm nu este o masura reala tot o tineti intr una cu 0,50cm Poate 050m adica o jumatate de metru O zi buna!

Raspunde
                                   
Team DrDeco

May 10, 2021 at 10:28 am

Salutare,

“Fata” gardului ar parea logic sa fie situata spre exteriorul curtii.

Cele bune!

Raspunde
                                   
Donna

June 1, 2021 at 11:56 am

Cea spre strada,dar spre vecin vine invers.

Raspunde
                                   
Oancea

April 26, 2022 at 12:09 am

Cel care face gardul are stalpii spre proprietatea lui iar gardul spre vecin!

Raspunde
                                   
Remus

May 25, 2022 at 11:34 pm

Unde scrie chestia asta!? Cutume sau lege!?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

June 24, 2022 at 7:22 am

Buna,

Daca ai citit articolul, probabil ai vazut ca a fost citat codul civil cu articolele de rigoare. Cele bune!

Raspunde