Cea mai buna soba pe gaz cu butelie

Am modificat articolul ultima data pe: 21.07.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Zilan ZLN-8458

 

Aceasta soba pe gaz de butelie, ieftina si buna, poate reprezenta o solutie de incalzire pentru spatiile ce nu pot fi racordate la un sistem centralizat sau pentru calatorii. Este compusa dintr-un invelis din otel, rezistent la temperaturi ridicate, ce contine in interior 3 panouri de incalzire. Acestea sunt fabricate din ceramica cu microperforari si pot functiona unul, doua sau toate. Aparatul are aprindere piezoelectrica (nu are nevoie de alimentare cu baterii sau priza), actionata de un buton, si o lumina de veghe, independenta de sistemul de ardere. Asta inseamna ca iti va fi foarte usor sa-l aprinzi, sa-l reglezi si sa-l supraveghezi daca functioneaza corect. Puterea dispozitivului poate fi reglata cu ajutorul unui buton, de la 1,5 kW pana la 4,2 kW, reusind sa incalzeasca pana la 100 m3 (aproximativ 35 m2). Consumul difera in functie de treapta de putere aleasa, de la 103 g/ora, pana la 305 g/ora. Asta inseamna ca la capacitate maxima, in 24 de ore va consuma aproximativ 7,32 kg gaz (pot fi racordate butelii de gaz de 5-11 kg).

Ai la dispozitie 3 sisteme de siguranta care ar trebui sa previna eventualele accidente. Gazul se opreste automat, daca flacara de veghe arde slab sau se stinge, daca senzorul incorporat detecteaza concentratii de monoxid de carbon si/sau dioxid de carbon de 1,5%, respectiv 2% dar si daca aparatul este inclinat sau rasturnat. De asemenea, toata partea din fata este protejata cu un grilaj metalic ce nu va lasa obiectele sa ajunga in contact cu suprafata de ardere. Soba are inclus si un termostat care o opreste atunci cand se atinge temperatura optima.

Dimensiunile (41x72x42 cm), greutatea (9 kg), manerele si rotile fac posibila deplasarea acestui dispozitiv in spatiul pe care vrei sa il incalzesti, impreuna cu butelia (are si o platforma atasata in acest scop). Nu poate fi racordat la reteaua de gaz. Chiar daca va trebui sa il asamblezi singur, iti va fi usor urmand instructiunile. Vei primi si un furtun de racordare si un regulator de gaz cu ceas inclus.

 

 

 

 

 

MalTec MLS-105605

 

Cei care doresc un plus de caldura pot alege aceasta piesa cu o putere maxima de 4200 W si 3 trepte de reglare (1500 W, 2800 W, 4200 W) potrivite pentru 15 m2, 28 m2 si 50 m2. Consumul, in acest caz, variaza intre 110 g/ora, 200 g/ora si 305 g/ora, la putere maxima, in 24 de ore, totalizand aproximativ 7,3 kg gaz.

Soba cu butelie functioneaza pe baza caldurii degajate prin infrarosu de catre 3 panouri ceramice incalzite prin ardere. Are un termostat care sisteaza alimentarea atunci cand s-a atins temperatura optima si aprindere piezoelectrica (nu necesita alimentare exterioara sau baterii) actionata de la buton. Piesa este prevazuta cu mai multe sisteme de siguranta si anume: senzori pentru scurgerile de gaz sau concentratiile crescute de dioxid de carbon si senzori care detecteaza inclinarea sau rasturnarea dispozitivului. Ambele determina oprirea arderii si inreruperea alimentarii cu gaz.

Tot pentru protectie este gandit si grilajul metalic montat pe toata partea anterioara a aparatului dar si invelisul exterior din otel rezistent la temperaturi ridicate. Soba poate fi alimentata cu butelii de gaz tip GPL, de 5-11 kg, care vin amplasate pe o platforma atasata. Intregul dispozitiv este usor (7.4 kg), are dimensiuni reduse (42x24x73 cm), manere si roti, caracteristici care il fac portabil. Va trebui sa il asamblezi singur dar setul de instructiuni inclus va usura treaba. Vei primi si un furtun de 1m cu regulator incorporat.

 

 

 

 

 

Tesy LD 168D

 

Aceasta este o soba care ofera 3 trepte de reglare, de la 1550 W pana la 2900W si 4200W (capacitate ce poate incalzi 100 m3 sau 37 m2). Consumul alocat acestora variaza intre 145-305 g gaz/ora (echivalentul a 3,4 kg – 7,3 kg gaz/24 ore).

Functioneaza pe baza a 3 panouri ceramice, care se incing si degaja caldura prin radiatie infrarosie. Aprinderea este de tip piezoelectrica (nu necesita baterii sau conectare la priza). Este prevazuta cu mai multe sisteme de siguranta care determina oprirea alimentarii cu gaz. Acestea functioneaza pe baza unor senzori care detecteaza: concentratiile crescute de monoxid si dioxid de carbon (peste 1,5%, respectiv 2%), concentratia de oxigen din camera (daca scade prea mult), daca flacara de veghe arde slab sau se stinge, daca dispozitivul este inclinat sau rasturnat.

De asemenea, zona din fata este protejata printr-un grilaj metalic de eventualele obiecte care ar putea sa vina in contact cu arzatorul. Soba este usoara (7.4 kg), de dimensiuni mici (73,6x28x43,2 cm) si portabila datorita manerelor, rotilor si platformei rabatabile pentru butelie.

 

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune sobe pe gaz, cu butelie

 

Ghidul cumparatorului

Sobele pe gaz de butelie reprezinta o solutie simpla si comoda pentru cei care doresc sa incalzeasca rapid spatii ce nu pot fi racordate la un sistem centralizat sau care sunt in constructie, renovare dar si garaje, cabane sau chiar rulote. Pentru a alege varianta cea mai potrivita spatiului tau iti recomandam sa urmaresti cateva sfaturi practice.

 

 

In ceea ce priveste suprafata, vei avea nevoie de aproximativ 0.12 kW pentru a incalzi 1 mp intr-o incapere izolata la exterior, cu inaltimea de 2.5 m (valabila pentru majoritatea apartamentelor si caselor). Deci, pentru 2 camere, cu un total de 50 mp, este suficienta un dispozitiv de 6 kW. Daca vei lua in considerare cateva pareri despre cea mai buna soba pe gaz de butelie, vei vedea ca majoritatea acestora ajung la o putere de 4.1-4.2 kW care este suficienta pentru incalzirea a 35-45 mp.

Daca judecam dupa tehnologia de functionare, putem categorisi cele mai bune sobe pe gaz, cu butelie, in produse ce consuma doar GPL sau si energie electrica. Primele au avantajul ca pot fi folosite oriunde, chiar daca nu exista retea electrica. Celelalte insa pot fi utilizate si doar pe post de resou, pentru incalzirea unui spatiu limitat (cei maxim 1.35 kW vor fi de ajuns pentru 10 mp), sau pot fi combinate cele doua solutii pentru a economisi gaz . Preturile pentru aceste doua variante de sobe pe gaz cu butelie nu difera prea mult, astfel incat nu iti vor influenta alegerea.

Avand in vedere ca discutam despre aparate care functioneaza cu gaz si au ardere deschisa, fara sistem de evacuare, este bine sa avem in vedere si posibilitatile de evitare a unor accidente. Orice soba pe gaz de butelie, la un pret bun, ar trebui sa aiba incorporata o serie de senzori a caror declansare sa determine oprirea dispozitivului si a alimentarii cu gaz.

Printre acestia se numara: senzori pentru concentratii crescute de monoxid de carbon, dioxid de carbon, pentru concentratii scazute de oxigen, pentru detectarea inclinarii sau rasturnarii aparatului, arderii slabe sau stingerii flacarii de veghe, pentru pierderile de gaze.

De asemenea, este importanta prezenta unui grilaj metalic la sobe pe butelie, care previne contactul arzatorului cu obiectele din jur dar si calitatea carcasei exterioare care trebuie sa reziste la temperaturi ridicate.

Pentru a face mai comoda utilizarea, unele sobe pe gaz, cu butelie, ieftine si bune, au aprindere de tip piezoelectrica, actionata printr-un buton. Aceasta produce o sarcina electrica ce va determina aprinderea gazului, fara a necesita baterii sau alimentare la priza. Este bine ca soba pe butelie aleasa sa aiba o flacara de veghe independenta de arzator, care sa iti permita sa ii monitorizezi aprinderea si functionarea corecta. Aceasta nu are voie sa se stinga decat in cazul declansarii unui senzor, caz in care alimentarea cu gaz ar trebui sa se opreasca automat la orice soba pe butelie Praktiker sau din alt magazin.

Tot pentru a fi comode dar si portabile, multe din aceste sobe pe gaz, cu butelie, la preturi bune, sunt prevazute cu manere, roti si platforme incorporate pentru butelie (pliabile sau nu). Totusi, daca vrei sa pleci cu aparatul in vacanta, asigura-te ca alegi o soba pe butelie din Dedeman, de pilda, cu o greutate redusa (in jur de 7 kg) si de dimensiuni mici.

In cazul in care te-ai hotarat sa utilizezi aceste dispozitive trebuie sa ai in vedere faptul ca ele necesita oxigen pentru a arde, iar tu pentru a respira, deci este bine sa aerisesti camera cat de des posibil, potrivit multor pareri despre cele mai bune sobe pe gaz, cu butelie. Aceasta actiune va ajuta si la eliminarea gazelor rezultate in urma arderii. De asemenea, utilizatorii mentioneaza faptul ca spatiile in care sunt folosite aceste produse acumuleaza umezeala, care predispune la igrasie si mucegai, deci poate este bine sa le asociezi cu un dezumidificator.

Iata cateva exemple care te vor ajuta sa te hotarasti care este cea mai buna soba pe gaz de butelie pentru nevoile tale.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu