Cea mai buna spuma poliuretanica

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Spume poliuretanice – Opinii si Recenzii in 2024

 

Umplerea peretilor si tavanului, etansarea cadrelor de fereastra si usa sunt doar cateva aplicatii pentru care spuma poliuretanica este una dintre cele mai bune solutii. Pentru ca nu toate spumele poliuretanice sunt insa la fel si poti alege gresit formula din oferta magazinelor, afla din acest ghid ce caracteristici trebuie sa indeplineasca produsul potrivit pentru tine. Tot aici gasesti si cateva sugestii de calitate. Purex NG 0428 A este, de exemplu, o formula bicomponenta, disponibila in cantitate mare, pentru lucrari de amploare, cu densitate ridicata, rezistenta termica buna si proprietati ignifuge. Daca vrei o versiune tip spray, cu aplicare manuala, usor de folosit, special conceputa pentru ferestre si usi, te vei intelege insa mai bine cu o formule precum PENOSIL Window & Door Elastic.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Purex NG 0428 A
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Spuma poliuretanica bicomponenta cu densitate mare, pentru uz industrial, potrivita pentru umplerea tavanelor, peretilor, podelelor, mansardelor etc. cu proprietati foarte bune de izolare termica, fonica si impotriva umiditatii. Este livrata in butoaie de 480kg, cantitate destinata lucrarilor pe suprafete medii si mari, atat in locuinte, cat si in spatii comerciale si de productie.

Pretul este pe masura cantitatii si calitatii profesionale a produsului care necesita, de asemenea, si echipament special pentru mixare si aplicare sub presiune.

Solutie potrivita pentru cei care doresc sa foloseasca spuma pentru izolarea locuintei, anexelor gospodaresti, garajului etc.

A 2-A OPTIUNE!

PENOSIL Window & Door Elastic
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Optiune conceputa special pentru montajul ferestrelor si usilor, dar si a altor lucrari de precizie, cu grad redus de post-expandare, densitate sporita si elasticitate permanenta de 10%. Ofera izolatie termica si fonica buna, protejeaza impotriva infiltrarii umezelii, este usor de aplicat, fiind comercializata in recipient de tip spray, cu pai, si se intareste in maximum 8 ore.

Desi este clasificata drept o spuma poliuretanica all-season, daca este folosita la temperaturi mai mici de 5oC exista sanse ca elasticitatea sa nu se mentina la nivelul optim.

Una dintre cele mai bune spume poliuretanice manuale pentru montarea corecta si eficienta a usilor si ferestrelor.

A 3-a Optiune!

Penosil Premium FireRated GunFoam
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune destinata aplicatiilor care necesita mentinerea unei rezistenta bune la incendiu, care face fata la temperaturi de pana la 130oC, cu densitate peste medie si un efect de post-exapandare de doar 30%. Ofera precizie buna de lucru, un nivel sporit de etanseizare, protectie termica si fonica si este usor de aplicat.

Necesita pistol pentru aplicare si are nevoie de 24 de ore pentru intarire completa.

Ofera rezistenta termica si fonica buna, protejeaza impotriva umezelii si focului, asigura o aplicare precisa, cu controlul presiunii, iar afectarea structurilor adiacente este minima.

 

 

Pareri despre cele mai bune spume poliuretanice

 

Ai nevoie o spuma poliuretanica, ieftina si buna, pentru reparatii prin casa si nu stii exact ce produs este mai potrivit? Iata cateva exemple de calitate, selectionate pe baza aprecierilor clientilor, care te pot ajuta sa iei mai usor decizia corecta.

 

Purex NG 0428 A

 

Iti propunem pentru inceput un produs destinat proiectelor de amploare, precum cele care implica izolatia si umplerea peretilor, fundatiilor, tavanelor, acoperisurilor si mansardelor, in locuinte, depozite, hale, magazine, anexe gospodaresti etc.

Se numara printre optiunile de spuma care se comporta foarte bine si la interior si la exterior, cu aplicarea unui strat suplimentar de protectie UV, si este livrata in butoi de 480kg.

Este un produs bicomponent, de uz profesional, care necesita echipamente speciale ce permit amestecarea uniforma a celor doua substante active. Se aplica cel mai bine la o temperatura a mediului ambiant de 15 pana la 30oC, fiind deci o spuma poliuretanica de vara, si ofera o densitate foarte buna, de 34kg/mc.

Pentru a controla cat mai bine caracteristicile izolatoare, iti recomandam sa consulti fisa tehnica a produsului, care include specificatii legate de grosimea de aplicare si rezistenta termica. Face parte din categoria produselor rezistente la foc (clasa B2).

 

 

 

Purex Box Pro A+B

 

Pentru cei care doresc sa foloseasca o solutie profesionala, dar au de acoperit o suprafata redusa, de pana la 40mp, si nu au la indemana utilajele specializate necesarii formulelor bicomponente industriale, am inclus in oferta setul Purex Box A+B.

Dupa cum spune si titlul, in acest caz, Polychem Systems a pregatit un kit complet pe care il poate folosi aproape oricine, in propria casa.

Include spuma poliuretanica bicomponenta, comercializata sub forma de butelii sub presiune, impreuna cu furtun si pistol de aplicare.

Pentru ca ofera precizie buna de lucru, o poti utiliza atat pentru umplerea peretilor si tavanului, cat si pentru proiecte de detaliu, precum etansarea cadrelor de fereastra sau usa.

Este un produs rigid, cu celula inchisa, care ofera deci izolatie termica si fonica buna, si adera fara probleme atat la suprafete din rigips si caramida, cat si pe lemn, metal, ciment, plastic etc.

 

 

 

Penosil Max Gap Filler

 

Ai de acoperit doar cateva goluri prin casa si nu vrei sa cumperi mai multa spuma decat ai nevoie pentru a le umple? Iti propunem Max Gap Filler de la Penosil, o formula cu expandare rapida si aplicare manuala, tip pai, potrivita pentru suprafete din lemn, beton, caramida, rigips, tigla, EPS, PVC si metale.

Nu este o versiune cu intarire rapida, fiind suficient de solidificata pentru taiere dupa 1 ora de la aplicare si complet intarita dupa minim 16 ore. Iti ofera o densitate medie, de 25kg/mc, face parte din produsele de clasa B3 (rezistenta la incendiu) si are o rezistenta termica buna, de 0.036W/(mxk).

Desi gradul de post-expandare si espectiv presiunea exercitata pe elementele invecinate sunt de nivel mediu, este bine sa retii ca acest tip de produs este dedicat umplerii spatiilor de dimensiuni medii si mari, si mai putin fisurilor sau rosturilor dintre perete si cadrul geamurilor sau usilor. Spuma este disponibila in recipient tip spray, de 750ml.

 

 

 

Bison Constructoin Foam 451003

 

Bison Construction Foam este un produs cu aplicare manuala, cu pai, dedicat celor care cauta spume poliuretanice, la preturi bune, pentru utilizare in gospodarie, in proiecte care nu implica suprafete prea mari. Pentru ca este o versiune cu pai, este in mod special recomandata pentru lucrarile care implica umplerea de goluri, unde aplicarea in volum mare este un lucru dorit si nu o problema.

Ofera un grad de expandare mediu, cei 700ml acoperind un volum de pana la 40 – 45 litri dupa aplicare, ceea ce inseamna si o densitate destul de buna, plus mai putina presiune pe structurile care delimiteaza golurile umplute.

Se foloseste foarte usor, fara a fi nevoie de accesorii suplimentare, are aderenta optima pe o varietate de suprafete si ofera etanseizare eficienta impotriva curentilor de aer si a umiditatii.

Pentru un randament cat mai bun, iti recomandam sa gestionezi proiectele astfel incat sa folosesti intreaga spuma din recipient o data. Resturile ramase se pot solidifica in interior.

 

 

 

Tytan Lexy 60

 

Tot din categoria spumelor poliuretanice cu aplicare manuala, iti propunem si Tytan Lexy 60, cu capacitate de 860 litri si grad ridicat de expandare, care se traduce practic intr-un volum de 56 pana la 60 litri obtinut din acest mic recipient.

Este o solutie ideala pentru tot ce inseamna umplerea de goluri, de dimensiuni medii si mari, cu aplicare facila si eficienta.

Efectul de post-expandare este de 130 pana la 180%, deci evita folosirea in structuri care pot fi afectate de presiunea exercitata de marirea in volum a spumei, aspect care o face, de asemenea, si o varianta mai putin potrivita pentru lucrari de finete si precizie.

Aplicarea se face facil, fara a necesita ustensile suplimentare sau cunostinte de specialitate, Tytan Lexy 60 fiind deci un produs foarte confortabil pentru utilizari casnice, mai ales in anotimpul rece cand totul trebuie izolat cat mai bine, pentru a preveni pierderile de caldura.

 

 

 

Spuma poliuretanica cu expandare redusa

 

PENOSIL Window & Door Elastic

 

Iata si o spuma poliuretanica cu expandare redusa, conceputa in mod special pentru montajul usilor si ferestrelor, ce poate fi folosita pe suprafete din metal, lemn, rigips, zidarie si termopan.

Spre deosebire de formulele standard cu aplicare manuala, acest produs este conceput astfel incat sa ofere o densitate mai mare dupa solidificare, ceea ce inseamna izolatie superioara, atat termica, cat si fonica.

Este vorba despre o tehnologie speciala, cu microcelule, care ofera in acelasi timp si un grad redus de expandare si mai putina presiune exercitata pe tocurile usilor si ferestrelor, care nu mai sunt astfel supuse riscului de deformare.

Spuma ramane elastica in urma intaririi, insa, pentru a obtine un rezultat optim la acest capitol, desi este o formula all-season, iti recomandam sa nu o aplici intr-un mediu in care temperatura a scazut sub 5oC.

Permite strat superior de vopsea si protejeaza interiorul de umezeala si aparitia mucegaiului. Necesita 8 ore pentru intarirea completa si poate fi achizitionata in recipient de 750ml.

 

 

 

Spuma poliuretanica ignifuga

 

Penosil Premium FireRated GunFoam

 

Pentru cei care cauta o spuma poliuretanica ignifuga pentru montajul usilor de protectie impotriva incendiilor sau orice lucrare care implica rezistenta buna la foc, recomandam ca optiune Penosil Premium FireRated GunFoam.

Este o versiune cu densitate sporita, de 25 – 30kg/mc si volum de post-expandare de pana la 30%, foarte redus, care inseamna ca nu exercita aproape deloc presiune asupra tocului usii sau altor structuri invecinate.

Pe lista caracteristicilor profesionale includem si faptul ca se aplica cu autorul unui pistol pentru spuma, ceea ce inseamna, pe de o parte, costuri in plus, dar pe de alta parte, mai multa precizie de aplicare si o lucrare de nivel profesional.

Poate fi folosita pe majoritatea tipurilor de suprafete, cu exceptia celor din teflon, polietilena si silicon, este disponibila in recipient de 750ml si poate fi taiata dupa 30 – 40minute. Se intareste complet in pana la 18ore, la o temperatura de 23oC, si in 24ore, la 5oC.

 

 

 

Burete din spuma poliuretanica

 

Burete HR pentru mobilier paleti

 

Spuma poliuretanica nu este disponibila doar in forma sa lichida, ci si preformata, sub forma de bureti, varianta in care este de regula utilizata in industria mobilei. Iata si o versiune de acest tip, conceputa special pentru a completa mobilierul modern, confectionat din paleti, in tendinte in ultimii ani.

Acest burete din spuma poliuretanica are dimensiunile de 120 x 40cm si grosimea de 3cm si este confectionat din spuma cu densitate ridicata, de 36kg/mc, oferind deci o sustinere confortabila pentru corp, indiferent daca vei sta in sezut, sau decizi sa folosesti structura si pentru somn.

Spuma folosita pentru burete este una cu celula deschisa, elastica, flexibila, care permite aerului sa circule, astfel incat structura de rezistenta din lemn, pe care este montat buretele, sa nu fie expusa riscului de mucegai.

Un astfel de burete poate oferi spatiu de sedere pentru doua persoane. Daca te gandesti sa nu il acoperi sau lucrezi cu o tapiterie ceva mai transparenta, este bine sa stii ca are culoarea roz.

 

 

 

Accesorii & consumabile

 

Pistol spuma poliuretanica

 

Venus DSH Pistol pentru spuma CY-005AL

 

Daca ai ales sa folosesti o spuma poliuretanica cu aplicare cu pistol, pentru a avea mai mult control asupra presiunii de pulverizare, vei avea nevoie desigur, si de pistolul pentru spuma care sa te ajute sa aplicai formula.

Un astfel de produs este acest model de la Venus DH, confectionat din aluminiu, material care ii ofera o greutatea redusa ce il face usor de manuit, indiferent de spatiul in care aplici spuma.

Cantareste doar 300g si are maner cu format ergonomic ce permite asezarea confortabila a degetelor si asigura o aderenta buna in timpul lucrului, chiar si atunci cand este vorba de proiecte de mai multe ore.

Teava de pulverizare te ajuta sa aplici spuma exact in golurile care au nevoie de umplere, reducand cantitatea pierduta prin depasirea spatiului care necesita etanseizare.

Poti utiliza acest pistol pentru spuma poliuretanica atat pentru lucrari cantitative, cat si de precizie. Aluminiul nu este foarte rezistent la zgarieturi si lovituri puternice, deci incearca sa il asezi intr-un loc sigur cand nu il utilizezi.

 

 

 

Solvent spuma poliuretanica

 

Penosil Premium Foam Cleaner

 

Pentru un proiect finalizat profesionist pana la ultimele detalii, intelept este sa iti asigur din timp si solutiile de curatare si corectare.

Iata de ce am inclus in lista noastra de recomandari si acest solvent pentru spuma poliuretanica, de la Penosil, in format spray, cu capacitate de 500ml.

Iti atragem atentia ca se numara printre optiunile care lucreaza eficient pe spuma poliuretanica neintarita, deci ai grija sa ai recipientul la indemana si sa folosesti solutia din timp. Poate fi utilizat pe haine, tocurile usilor si ferestrelor etc. si este un solvent pe baza de acetona.

Il poti folosi fie direct cu adaptorul livrat impreuna cu recipientul, fie atasand spray-ul la pistolul de aplicare pe care l-ai folosit pentru spuma, in functie de cat de multa precizie iti este necesara si cum consideri ca poti lucra mai usor.

Acelasi produs poate fi utilizat si pentru curatarea mainilor, in cazul in care spuma ajunge pe piele.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Spuma poliuretanica este una dintre cele mai utile materiale pe care le poti folosi pentru a umple goluri si rosturi, a etanseiza fisuri si imbinari, a izola termic si acustic etc. Este un produs accesibil la pret si foarte simplu de folosit. Pe de alta parte, este insa si un produs tehnic, pe care trebuie sa il cunosti bine pentru a-l utiliza corect si a obtine rezultate impecabile.

Rolul acestui ghid este de a-ti oferi informatiile de baza de care ai nevoie pentru a alege corect cea mai buna spuma poliuretanica pentru proiectul tau.

Modalitate de aplicare: Din acest punct de vedere, oferta producatorilor include doua mari categorii: spume poliuretanice, ieftine si bune, cu aplicare manuala sau pai si versiuni care necesita pistol.

Optiunile manuale nu permit controlul presiunii de aplicare, deci spuma va iesi cu viteza, cu presiune si in cantitate mare. Iti ofera asadar spor bun la treaba, mai ales daca ai de umplut sau acoperit goluri de dimensiuni mai mari. 

Pe de alta parte, stratul obtinut va avea o densitate mai mica, ce se traduce in: izolatie fonica si termica inferioara, macinarea mai rapida in timp si presiune suplimentara exercitata pe elemente structurale din jur (rama ferestrei, tocul usii etc.). Daca ai nevoie de o spuma poliuretanica, la un pret bun, pentru usi si ferestre, este mai bine deci sa eviti aceste produse si sa te orientezi catre o varianta cu pistol.

Variantele cu pistol permit controlarea cu precizie a jetului propulsor. Ai mai multa precizie, poti gestiona mai usor cantitatea de spuma aplicata, cu mai putine pierderi, si, in plus, obtii un strat dens, care izoleaza eficient si nu exercita o presiune la fel de mare asupra structurilor din vecinatate. Iata de ce reprezinta solutia ideala pentru montajul usilor si ferestrelor si pentru orice lucrare care necesita precizie si performante tehnice peste medie.

Mai exista si optiuni industriale, bicomponente, de obicei comercializate la butoi, care necesita echipamente speciale ce permit amestecarea celor doua solutii la o anumita temperatura si un control mai bun al parametrilor de lucru. Sunt destinate lucrarilor de amploare si mai putin uzului casnic.

 

Anotimp: Aceasta caracteristica face referire la temperatura optima a mediului, in momentul aplicarii, care influenteaza calitatea solidificarii. Versiunile de vara se comporta cel mai bine in intervalul 5 – 35oC, iar cele de iarna intre -15 si 20oC. Daca vrei o libertate mai mare de actiune, poti alege si o spuma poliuretanica, la pret bun, din categoria all-season, pe care o poti folosi la o temperatura de -15 pana la 35oC.

 

Volumul de expandare: Volumul la care ajunge spuma dupa pulverizare si contactul cu aerul depinde atat de forma de aplicare, cat si de caracteristicile chimice ale produsului. Daca lucrezi, de exemplu, la instalatii de apa, cabluri, sisteme de ventilatie, si nu ai nevoie de o izolatie foarte buna, este mai eficient sa apelezi la o formula cu volum mare (peste 75 litri dintr-un tub de 750ml).

Pentru proiecte care implica insa pereti despartitori, lucrari la pardoseala sau rosturi de tavane, numeroase pareri despre cele mai bune spume poliuretanice recomanda variantele cu volum mic de expandare (intre 40 si 75 litri dintr-un tub de 750ml).

 

Constructia celulara: Daca ai aruncat macar o privire printre produsele disponibile online, ai observat cu siguranta deja ca se mentioneaza spuma rigida sau flexibila. Acesti termeni fac referire la structura interna a spumei dupa intarire. Variantele cu celula deschisa sunt cele care au la final un format moale, fiind caracterizate de o densitate mai redusa si capacitatea de a lasa apa si aerul sa treaca prin ele. Sunt recomandate pentru umplerea peretilor si tavanului.

Prin comparatie, spuma cu celula inchisa este dura, are densitate mare si ofera protectie foarte buna la umezeala, infiltratii, mucegai etc. fiind o solutie  optima pentru izolatia termica a spatiului.

 

Rezistenta la foc sau nu: In cazul in care montezi usa de la intrare si ai cumparat un model cu rezistenta la foc, este indicat sa folosesti si spuma ignifuga pentru umplerea goluri, mentinand astfel la nivel optim rezistenta produsului. Producatorii specifica in descrierea spumelor poliuretanice daca sunt sau nu ignifuge si gradul de rezistenta la foc, care variaza de la 50 minute la 4 ore.

 

Timpul de intarire: Pentru proiectele rapide si cu grad redus de eroare, unde nu prea va fi cazul sa faci modificari ulterioare, iti recomandam optiunile cu uscare rapida (10 – 15 minute). Mai poti opta si pentru formulele standard, care necesita pana la 24 de ore pentru intarire, daca asteptarea nu te incurca prea mult.

Accesorii: Pistolul de aplicare costa intre 20 si 60lei si, in general, nu este inclus alaturi de produsul principal, deci va trebui sa il cumperi separat. Tot pe lista accesoriilor utile mai trecem si solventul sau agentul de curatare pentru stergerea spumei aplicata in plus sau a eventualelor picaturi cazute pe jos. Pentru acest produs este bine sa stii ca exista formule pentru stergerea spumei neintarite si variante pentru cea deja solidificata, deci ai grija ce cumperi.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

De ce se face izolatie cu spuma poliuretanica?

Spre deosebire de alte materiale folosite pentru izolatie, spuma poliuretanica ofera cea mai buna aderenta la suprafete. Asigura, de asemenea, protectie termica si fonica foarte buna si este mult mai usor de aplicat in spatii inguste sau cu forme iregulate.

Cu ce acopar spuma poliuretanica?

Specialistii recomanda, la interior, acoperirea spumei cu un strat de polistiren extrudat, urmat de glet si apoi vopsea lavabila sau tapet. La exterior este indicata aplicarea de mortar sau amorsa, fasii de polistiren extrudat, plasa si apoi strat de glet, urmat de vopseaua exterioara selectata pentru intreaga locuinta.

 

Cu ce se curata spuma poliuretanica?

Inainte de a incepe sa lucrezi cu acest tip de material este bine sa stii si cu ce se curata spuma poliuretanica de pe maini, haine, pardoseala etc. pentru ca sansele de a nu murdari chiar nimic sunt destul de mici. Cea mai simpla si eficienta solutie o reprezinta agentii de curatare special conceputi pentru spuma de acest tip. Ii gasesti de regula in aceleasi magazine de unde cumperi si spuma.

 

Cu ce se curata spuma poliuretanica de pe tocul usii?

Daca vrei sa afli cu ce se curata spuma poliuretanica intarita de pe tocul usii sau al ferestrelor, iti vom spune ca pe langa solutia speciala de tip solvent, mai ai nevoie si de o carpa sau servetele, un cutit sau un spaclu si un burete de sarma.

 

Cu ce curat spuma poliuretanica de pe parchet?

Majoritatea formulelor de solvent sunt concepute pentru a fi folosite pe mai multe tipuri de materiale. Daca incerci sa afli online cu ce se curata spuma poliuretanica de pe geam, parchet, gresie sau aliminiu, vei obtine in general cam aceleasi produse. In cazul in care nu ai timp sa iesi la cumparaturi, poti face o incercare cu acetona, daca ai prin casa.

 

 

 

Spuma poliuretanica – cum se aplica

 

Nici cele mai bune spume poliuretanice nu iti pot oferi rezultate optime, daca nu le folosesti corect. Desi vorbim despre un produs aparent simplu, aplicat de cele mai multe ori prin pulverizare, exista cateva reguli care conditioneaza succesul unui astfel de proiect. Iata cateva dintre ele.

Pregateste bine suprafata

Crezi ca doar pentru glet si var ai nevoie de o suprafata curata? Nu chiar. Oricat de bine ar adera la o varietate de materiale, spuma poliuretanica are si ea nevoie de o etapa de pregatire a suprafetei, pentru a oferi rezultatele cele mai bune. Inainte de a incepe deci aplicarea, asigura-te ca ai indepartat orice urma de ulei si praf si ca nu ai insertii din materiale neaderente (teflon, polietilena etc.). In concluzie, lucreaza pe o suprafata curata si potrivita.

 

Spuma poliuretanica are nevoie de apa

Aceste produse se intaresc in prezenta umiditatii, numai ca, in general, umezeala din aer nu este suficienta. Specialistii recomanda umectarea suprafetei de lucru, inainte de aplicare, dar si a spumei, dupa aplicare, pentru a incuraja intarirea corecta si eficienta.

 

Omogenizarea este obligatorie

Spuma poliuretanica este un produs bicomponent, chiar daca in formatul spray, primesti ambele elemente in acelasi recipient. Pentru a da un produs finit uniform si de calitate, inainte de aplicare, trebuie deci sa agiti energic flaconul, in pozitie orizontala, de 20 – 30 ori.

Spuma depozitata incorect, imbatraneste repede

Spuma poliuretanica se pastreaza in locuri ferite de caldura, iar flacoanele se mentin mereu cu capul in sus, pentru a se evita blocarea ventilului. Evita deci sa lasi recipientul cu spuma in masina parcata la soare, pentru ca risca sa explodeze, iar daca spuma sta prea mult la temperaturi de aproximativ 50oC, se va deteriora de 7 ori mai repede decat termenul sau normal de viata.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu