OSB-ul este un material ieftin, pe care multa lume il foloseste in tot felul de proiecte pentru constructii. Poti face din el o multime de lucruri, de la simple rafturi, la garaje, magazii sau garduri. Se lucreaza usor cu el, poate fi vopsit cu usurinta si are o rezistenta sporita la tot felul de factori.
Unele persoane folosesc OSB asa cum il cumpara din magazine, fara a-i mai schimba aspectul, altele, pentru a infrumuseta modul in care arata anuimte lucrari, pentru a-i spori rezistenta si asa mai departe, vor OSB vopsit. Mai jos, vei afla ce este mai exact acest material, de cate tipuri exista si cum poate fi vopsit.
Informatii generale
OSB este abrevierea de la Oriented Strand Board, care reprezinta o placa formata din aschii de lemn, in straturi. Pentru construirea unor placi de OSB exterior/interior se foloste ceara, dar si rasini sintetice pentru lipire si tehnica de presare la cald.
Pentru a ajunge in forma finala de placa, sunt necesare mai multe procese: sortarea si decojirea bustenilor de lemn, spalarea si inmuierea lor, taierea aschiilor, uscarea, amestecarea cu substantele ce au rolul de a lipi, presarea, taierea, racirea si in final ambalarea.
Aceste materiale de constructie sunt utilizate intr-un mod variat. Poti fi folosite atat la interior, cat si la exterior, nefiind nevoie de o protejare OSB exterior daca le alegi pe cele potrivite.
Daca vei construi din astfel de placi, vei avea parte de o multime de avantaje: stabilitate, rezistenta la umiditate, foc, socuri mecanice, daunatori, proprietati de izolare fonica si termica, elasticitate, instalare usoare, prelucrare rapida, manevrabilitate simpla, rezistenta in timp etc.
In cazul in care iti doresti, poti aplica tencuiala pe OSB, dar poti si vopsi placile. Ai multiple posibilitati cand vine vorba de astfel de materiale.
Placile fabricate din OSB pot fi prinse prin mai multe moduri: holsuruburi, cuie cu striatii, capse, adezivi, in functie de ce anume constuiesti, ce iti place, ce e mai potrivit pentru lucrarea pe care vrei sa o realizezi.
Tipuri de placi OSB
O placa OSB trebuie aleasa in functie de anumite criterii, motiv pentru care e bine sa stii ce variante ai la dispozitie.
In functie de clasa in care se incadreaza:
- Clasa 1 – aici intra acele panouri OSB pentru uz general, care se pot utiliza in medii uscate.
- Clasa 2 – in cazul acesta, vorbim de placi cu rol structural, care pot fi aplicate in medii uscate.
- Clasa 3 – in aceasta categorie se incadreaza acele panouri de OSB rezistent la apa. Sunt cele mai des utilizate si sunt considerate a fi placi portante.
- Clasa 4 – variantele din aceasta categorie sunt ceva mai scumpe, dar sunt cele mai rezistente. Pot fi aplicate atat in medii umede, cat si uscate.
Daca vorbim de grosimea acestor tipuri de materiale de constructii, aceasta variaza de la 6 la 40 mm. Pentru peretii de la interior se pot folosi produse care au pana in 10 mm, pentru cei de la exterior, pana in 12 mm, pentru plansee rezidentiale, pana in 18 mm, iar pentru lucrari ce au nevoie de o rezistenta mai mare, se merge pe optiuni de peste 22 mm.
Referitor la finisajul acestor placi, si aici exista o clasificare, dupa cum urmeaza:
- neslefuite – forma lor bruta;
- slefuite – sunt ceva mai fine;
- cu muchii drepte – nu exista un stift si un canal;
- cu mucii lampa si uluc – au un sistem de imbinare usor.
Vopsea pentru OSB
Uneori, parca un placaj OSB in forma lui clasica nu e ceea ce ne dorim. Parca am vrea o alta culoare, pentru a-i mai schimba din aspect. Ei bine, acest lucru poate fi rezolvat cu vopsea pentru OSB.
Lucrarea se incepe cu pregatirea placii pentru aplicarea grundului. Aceasta trebuie slefuita, pentru a fi cat mai lipsita de aschii vizibile si iregularitati.
Mai departe, cu ce se da pe OSB? Cu grund. Acesta trebuie sa fie unul pentru lemn (daca vrei sa nu putrezeasca placa in timp), pe baza de ulei (pentru a patrunde cat mai bine si a proteja impotriva umezelii) sau universal (se adapteaza tuturor situatiilor). Dupa ce il aplici pe suprafata dorita, il lasi sa se usuce cat mai bine.
Mai departe, ceea ce ai de facut e sa aplici o vopsea in ulei, pentru pereti. Uleiurile folosite pot fi naturale, sau sintetice. De regula, solutiile pe baza de ulei sunt recomandate pentru placile care urmeaza sa stea la exterior, deoarece e nevoie de o protectie suplimentara.
In ceea ce priveste o vopsea pentru OSB in interior, poti sa te folosesti si de un bait colorat.
Aplica totul cu atentie si rabdare, cu ajutorul unor ustensile utilizate la vopsit si ai grija sa intinzi vopseaua cat mai uniform. Cel mai probabil va fi suficient un strat, insa, daca vrei poti sa-l aplici si pe al doilea dupa ce primul se usuca.
Alege cu grija vopseaua potrivita si inainte de a trece la treaba, verifica si instructiunile de pe ambalaj, pentru a fi sigur de faptul ca stii ce ai de facut si ca ai la dispozitie toate cele necesare. In plus, nu uita sa calculezi suprafata pe care vrei sa o infrumusetezi, pentru a cumpara o cantitate suficienta pentru proiectul la care vrei sa lucrezi.
Acum, proiectele in constructie sunt mai usor de facut ca niciodata. Vei gasi si materiale foarte scumpe, potrivite pentru lucrarile serioase, ce au nevoie de rezistenta sporita, dar si variante mult mai accesibile din punct de vedere financiar, care te pot ajuta sa ridici o constructie mai mica, precum un garaj, o magazie, un adapost pentru animale si asa mai departe. Cu cateva placi de OSB si spuma poliuretanica (daca vrei sa izolezi cat mai bine), poti sa faci o multime de proiecte de care sa fii mandru.
Lasa un comentariu
0 Comentariu