Cel mai bun panou solar presurizat

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Panouri solare presurizate – Opinii si Recenzii in 2024

 

Ai investi 3500RON pentru a scapa de cheltuielile cu apa calda? Cam atat costa, in medie, un kit complet cu panouri solare presurizate pentru o locuinta cu 3 persoane, care poate acoperi complet necesarul de apa calda in timpul verii si in procentaj de 60 – 80% primavara si toamna. Daca te tenteaza aceasta idee, afla din ghidul nostru cum alegi corect pachetul potrivit de panouri solare, precum si cateva exemple apreciate de kituri disponibile online. RAINUNG 20GV200L/1SIN/IN este o varianta compacta, potrivita pentru locuintele cu 3 – 5 persoane, livrata in kit complet, rezistenta la ger, vant, grindina si inghet. Pentru cei care doresc o alternativa ceva mai mica si mai accesibila la pret, una dintre versiunile apreciate de clienti este Sunsystem VTC15 + SON150, cu boiler stativ, montat separat de colector.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

RAINUNG 20GV200L/1SIN/IN
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pachet complet cu boiler de 200litri si colector de 20 tuburi, potrivit pentru locuintele de 3 – 5 persoane. Atat boilerul, cat si cadrul de sustinere sunt realizate din inox rezistent la coroziune, boilerul include strat izolator de 50mm, iar intreaga structura rezista la temperaturi de pana la -30 de grade si la grindina, nefiind deci afectata de fenomenele meteorologice agresive.

Spre deosebire de alte oferte, in acest caz nu primesti in pachetul de livrare si agent termic suplimentar.

Varianta potrivita pentru uz rezidential si comercial, livrata in kit complet, cu eficienta de colectare a caldurii de 97%.

A 2-A OPTIUNE!

Pachet Sunsystem VTC 15 + SON 150
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pachet complet cu boiler, tuburi solare vidate si toate accesoriile de care ai nevoie pentru functionarea corecta si montajul facil si sigur. Pune la dispozitie o capacitate de 150litri, prin boiler din inox, cu serpentina dubla si rezistenta electrica, care ofera deci si alternative suplimentare pentru incalzirea apei, in functie de necesitatile locuintei.

Este o versiune cu boiler stativ, care se pozitioneaza in locuinta, mai putin potrivita pentru cei care doresc sa instaleze intreg sistemul pe acoperis sau terasa, pentru a economisi spatiu.

Kit complet de panouri solare cu boiler, potrivit pentru casele in care locuiesc 3 – 4 persoane.

A 3-a Optiune!

Sunsystem VTC 20 + SON 200
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Kit pentru incalzirea apei menajere, cu boiler de 200litri si colector solar cu 20 de tuburi vidate, potrivit pentru locuintele in care trebuie acoperit necesarul de apa calda pentru 4 – 5 persoane. Colectorul poate fi montat si pe acoperis, si pe terasa sau la nivelul solului, iar pachetul de livrare include toate componentele de care ai nevoie pentru montaj si functionare.

Din cauza performantelor superioare, costurile de achizitie sunt si ele ceva mai mari decat al altor versiuni.

Solutie pentru incalzirea apei, pe baza energiei solare, cu boiler stativ si colector cu tuburi presurizate.

 

 

Pareri despre cele mai bune panouri solare presurizate

 

Cauti panouri solare presurizare, pentru incalzire, si nu vrei sa consumi timp luand fiecare ofera de pe net la rand? Te putem ajuta cu cateva optiuni populare si apreciate de cei care le folosesc deja, din care poti alege o varianta potrivita pentru tine.

 

Panouri solare presurizate compacte

 

RAINUNG 20GV200L/1SIN/IN

 

Locuiesti intr-o zona in care zilele cu nori sunt destul de frecvente? Nu-ti face griji, te vei descurca foarte bine cu ajutorul unor panouri solare presurizate compacte de la Rainung, cu controller inclus si rezistenta electrica ce poate suplimenta energia necesara pentru a avea mereu apa calda.

Acest kit include boiler de 200litri, confectionat din inox, cu strat interior si exterior de 0.4mm, plus strat intermediar izolator, din spuma poliuretanica de 50mm, care mentine temperatura apei. Anodul de magneziu integrat previne depunerile de calcar in instalatie.

Cadrul de sustinere a colectorului este realizat, de asemenea, din inox, pentru a oferi rezistenta mai buna la coroziune, si sustine fara probleme, atat greutatea celor 20 de tuburi vidate, incluse in acest sistem, cat si pe cea a boilerului.

Tuburile Rainung rezista la temperaturi de inghet de pana la -50oC si la grindina de cel mult 30mm, la un unghi de montaj de 45 de grade.

 

 

 

SOLARO SEE135NP

 

Cauti o oferta de panouri solare presurizate compacte, care sa elimine necesitatea amplasarii separate a boilerului? Iti propunem aceasta varianta de la Solaro, daca necesarul de apa calda este cel echivalent pentru o gospodarie cu 2 – 3 persoane.

Iti pune la dispozitie constructie de calitate, cu cadrul realizat complet din inox, inclusiv suruburile de prindere, cu transport specializat, care iti asigura livrarea in siguranta a tuburilor si a tuturor componentelor din kit. Boilerul are o capacitate de 135litri si este confectionat din inox, la fel ca si vasul de expansiune care il insosteste.

Captarea energiei solare se realizeaza prin intermediul a 15 tuburi vidate, presurizate, intreg sistemul avand o durata de viata de 15 – 20 ani si fiind suficient de simplu de instalat pentru a nu avea nevoie de servicii specializate.

Iti recomandam insa sa lucrezi cu manusi, pentru ca exista riscul de a te zgaria in marginile suportului de sustinere.

 

 

 

Kit panouri solare presurizate

 

Fornello Pachet Sunsystem VTC 15 + SON 150

 

Iti propunem acest kit cu panouri solare presurizate daca doresti un sistem cu boiler stativ, cu amplasare in locuinta si nu pe acoperis. Include boiler cu capacitatea de 150litri si 15 tuburi vidate, caracteristici care recomanda acest pachet pentru locuintele cu 3 – 4 persoane.

Boilerul este un model cu doua serpentine, ceea ce inseamna ca poti utiliza si alte sisteme cu agent termic pentru a incalzi apa (centrala, pompa de caldura etc.), si, in plus, este prevazut cu rezistenta electrica, astfel incat sa poti incalzi apa si folosind curentul electric.

Este un kit complet, care iti pune la dispozitie tot ce ai nevoie pentru a pune sistemul in functiune, incepand cu structura de sustinere a tuburilor, panourile solare si boilerul bivalent, si finalizand cu grup de pompare, supapa de sens, manometru, debitmetru, tensiometru, aerisitor solar automat, vas de expansiune si 10 litri de antigel solar de rezerva.

Tot ce trebuie sa faci este sa il montezi si sa il pui in functiune.

 

 

 

Timely ELS SPS 200-1-20

 

Daca ai nevoie de o capacitate mai mare, de 200litri, iti propunem ca alternativa acest kit de la Timely, cu boiler cu stativ si 20 de tuburi vidate.

De data aceasta boilerul include doar o serpentina, fiind recomandat celor care planuiesc sa il foloseasca doar cu panourile solare. Si acest boiler este prevazut cu rezistenta electrica, deci vei putea incalzi apa si folosind curentul electric. In plus, este confectionat din inox, ceea ce inseamna o rezistenta mai buna in timp.

Vorbim si de aceasta data despre un boiler care se monteaza in locuinta, deci nu pe acoperis, alternativa potrivita pentru cei care au suficient spatiu pentru a gazdui si un astfel de dispozitiv. Pachetul este si in acest caz complet, cu controller, pompa, senzori de temperatura, valve de siguranta, vas de expansiune, bara de magneziu etc.

De data aceasta nu mai primesti agent termic de rezerva, deci va trebui sa il achizitionezi suplimentar. Insa, per total, pretul este unul accesibil pentru un kit cu boiler stativ, iar sistemul poate acoperi usor necesarul pentru o locuinta cu 3 – 5 persoane.

 

 

 

Panouri solare presurizate cu boiler

 

Sunsystem VTC 20 + SON 200

 

Nu ai un boiler la care sa poti atasa un sistem de incalzire alternativ, pe baza de energie solara? Atunci ai nevoie de un set complet de panouri solare presurizate, cu boiler inclus, cum este acest pachet Sunsystem. Contine 20 de tuburi vidate si boiler cu capacitate de 200litri, care poate sustine consumul pentru 4 – 5persoane.

Boilerul este din categoria modelelor stative, ceea ce inseamna ca se pozitioneaza vertical pe sol si vei avea deci nevoie de spatiu dedicat pentru montaj, undeva in locuinta sau intr-o anexa suficient de apropiata de casa.

Pentru ca panourile solare sunt de tip heat-pipe, presurizate, nici in cazul lor nu este neaparat nevoie sa le amplasezi pe acoperis, functionand la fel de bine si la sol sau pe o terasa, atat timp cat sunt expuse suficient de bine la soare.

Iti mai recomandam acest pachet cu panouri solare presurizate pentru incalzire si daca vrei sa poti conecta la boiler si un al doilea dispozitiv termic, precum centrala sau o pompa de caldura, fiind vorba, in acest caz, de un boiler cu doua serpentine.

 

 

 

Sunsystem VTC 15 + SUN 120

 

Raportul dintre numarul de tuburi vidate si capacitatea boilerului iti spune cat de repede se va incalzi apa. Iata deci de ce iti recomandam acest pachet de la Sunsystem, cu colector cu 15 tuburi si boiler de 120litri daca nu iti place sa astepti si stii ca ai nevoie de incalzire rapida pentru dus.

Boilerul inclus in acest pachet este un model cu doua serpentine, deci poti suplimenta performantele oferite de panourile solare si cu o pompa de caldura sau o centrala pe gaz, daca consideri ca este cazul sau, poti folosi sistemul si pentru reteaua de calorifere.

In plus, pentru ca acest sistem de panouri solare presurizate cu boiler poate fi utilizat si pe timp de iarna, ai la dispozitie si o rezistenta electrica ce iti permite sa apelezi prompt la energia electrica daca ai nevoie de apa calda in lunile reci si nu ai alta varianta de incalzire. Bazinul este confectionat din inox, iar suportul pentru colector, din aluminiu.

 

 

 

Panouri solare presurizate 100l

 

Ecotis PPC-100

 

Pentru cei care prefera un model compact, cu rezervor atasat la nivelul colectorului, am inclus in lista de produse acest kit de la Ecotis cu panouri solare presurizate si 100litri de apa calda, pastrati in boilerul cu strat de izolatie de 5.5cm, din spuma de inalta densitate (42kg/mc).

Este deci o varianta pe care o poti folosi fara griji si pe timp de iarna, agentul termic folosind fiind o formula pe baza de antigel.

Printre avantajele acestei oferte, mentionam structura integrala din inox a boilerului, cu strat de 1.5mm la exterior si 0.5mm de inox alimentar la interior, cu rezistenta superioara la coroziune si uzura. Boilerul este prevazut, bineinteles, cu anod de magneziu, pentru prevenirea depunerilor de calcar.

Cadrul modular ce sustine intregul sistem este la randul sau confectionat din inox de 1.2mm si permite modificarea gradului de inclinatie intre 8 si 54 de grade, pentru a obtine cea mai buna expunere la soare.

 

 

 

SUN POWER SOLAR SPA58/1800-12

 

Daca ai deja un boiler pe care il poti conecta la o instalatie de incalzire solara, mai potrivit pentru tine poate fi acest colector cu 12 tuburi vidate, comercializat fara rezervor, si prin urmare, la un pret semnificativ mai redus decat kiturile complete.

Face parte din categoria de panouri solare presurizate pentru 100l – 110l, volumul maxim de apa pe care il pot incalzi in conditii optime si un timp rezonabil de ridicare a temperaturii, si iti pune la dispozitie o putere calorica de 525W.

Colectorul este livrat impreuna cu suport din aluminiu, care permite montarea facila pe acoperis, terasa sau pe sol, si ofera o eficienta termica de 93%.

Sistemul are o durata de viata de 20 de ani si rezista la temperaturi negative de pana la -50oC, deci face fata fara probleme iernilor din Romania. Tuburile de tip heat-pipe pot fi schimbate usor, fara ca sistemul sa necesite oprire.

 

 

 

Panouri solare presurizate Heat Pipe

 

Heat Pipe Sunsystem VTC 20

 

Tot pentru cei care detin deja un boiler si cauta panouri solare presurizate Heat Pipe, fara rezervor inclus, propunem ca solutie acest colector cu 20 de tuburi, potrivit pentru boilere de pana la 200litri.

Capacitatea ridicata il recomanda atat pentru uz rezidential, cat si pentru folosire comerciala sau industriala, sistemul lucrand cu un debit de pana la 80litri/minut.

Functioneaza optim pana la temperatura maxima de 180oC si ofera o eficienta de colectare solara de 96%. Cadrul de sustinere a tuburilor este confectionat din aluminiu, material ceva mai sensibil la coroziune si socuri mecanice, ce trebuie inspectat periodic, dar si ceva mai usor si mai accesibil decat alternativele din inox.

Modelele de panouri solare presurizate Heat-pipe pot fi montate fara probleme atat pe acoperis, cat pe fatada cladirii, terase expuse la soare sau la nivelul solului, fara a compromite presiunea fluxului de apa. In plus, le poti utiliza si iarna, datorita izolatiei bune si a agentului termic pe baza de antigel.

 

 

 

Panouri solare presurizate Solaro

 

SOLARO SEEPR180

 

O capacitate de 180litri, cum este cea asigurata de acest kit de panouri solare presurizate Solaro, este suficienta pentru a oferi apa calda intr-o gospodarie de 3 – 4 persoane.

Colectorul include 20 de tuburi vidate, care cumuleaza o suprafata de absorbtie de 1.96mp, functioneaza optim pana la o temperatura de 100oC si ofera o eficienta de 97%, peste media acestor produse.

Atat bazinul de colectare a apei, cat si structura de sustinere a tuburilor sunt realizate din inox, oferind o rezistenta foarte buna la rugina si coroziune.

Rezervorul include, intre cele doua straturi de inox, un strat de spuma poliuretanica ultradensa, de 55mm, care asigura mentinerea temperaturii apei pentru o perioada indelungata si permite folosirea si pe timpul iernii.

Pachetul de livrare include tuburile vidate, bazinul de 180litri, vasul de expansiune de 5litri, cu flotor si sistemul de montaj pe sarpanta sau la sol. Este bine sa stii ca si acest set se numara printre optiunile cu stativ confectionat din inox.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Daca te gandesti sa achizitionezi panouri solare presurizate pentru incalzire si pentru a a asigura apa calda menajera in casa, incepem prin a-ti spune ca este o investitie care isi merita cu siguranta costurile. Bine dimensionat, un astfel de sistem poate oferi toata apa calda de care ai nevoie vara si 60 – 80% din necesar in lunile de primavara si toamna. Sunt rezistente la inghet, ofera un timp bun de incalzire a apei, nu consuma nimic, intretinerea lor se face foarte simplu, iar cele de calitate au o durata de viata de 20 – 25 de ani.

Pentru a obtine tot ce iti doresti de la aceasta solutie termica trebuie insa sa evaluezi corect ofertele din magazine. Afla din acest ghid ce conditii trebuie sa indeplineasca cele mai bune panouri solare presurizate pentru a fi potrivite locuintei tale.


Capacitate: Un boiler cu capacitatea de 200litri este in general recomandat pentru locuintele cu 3 – 5 persoane, versiunile de 150litri pot fi utilizate confortabil in case cu 2 – 3 persoane, iar cele de 100litri sunt mai mult indicate pentru cupluri sau persoanele care locuiesc singure.

La capitolul numar de tuburi colectoare, iti putem spune ca in majoritatea kiturilor se asociaza cifric un panou solar presurizat, ieftin si bun, la 10litri de apa ce necesita incalzire. Vei gasi deci cel mai adesea sisteme cu boiler de 200litri si 20 de panouri, 150litri si 15 panouri etc. Mai multe panouri inseamna un timp mai mic de incalzire si poti cauta versiuni cu 30 de panouri pentru 200litri de apa, insa diferenta se va vedea destul de mult si in costurile de achizitie.

 

Material: Ne referim aici in principal la materialul utilizat pentru boiler si sistemul de fixare. Cel mai bun panou solar presurizat este cel comercializat impreuna cu un boiler confectionat din inox, si la interior si la exterior, si prevazut cu structura de sustinere din acelasi material. Inoxul ofera o rezistenta foarte buna la coroziune si rugina si are nevoie de mai putina intretinere. Alternativa este tabla galvanizata, vopsita electrostatic, ceva mai ieftina, dar si mai putin durabila.

Si daca tot vorbim despre boiler, o izolatie din spuma poliuretanica de 50-55mm este nivelul care asigura mentinerea temperaturii apei si posibilitatea de a folosi sistemul de timpul iernii, iar anodul de magneziu previne depunerile de calcar.

 

Functii: Majoritatea sistemelor de panouri solare presurizate, la preturi bune, includ controllere cu functii ce permit gestionarea eficienta a kiturilor. Pe aceasta lista intra temperatura maxima de stocare a apei calde menajere, temperatura anti-inghet (minimul care se mentine pe timp de iarna), functie anti-legionella, ce ridica periodic temperatura peste 60oC pentru dezinfectarea boilerului, mod vacanta, mod manual si alte optiuni utile.

De asemenea, cele mai multe ori kiturile cu panouri presurizate vin impreuna cu o rezistenta electrica ce permite incalzirea alternativa a apei, folosind curent electric, in perioada de iarna.

 

Compact sau cu boiler separat: Cea mai simpla varianta este un kit de panouri solare presurizate, la un pret bun, cu design compact, care inseamna ca boilerul si vasul de expansiune sunt instalart in prelungirea tuburilor vidate. Ocupa mai putin loc si economisesti timp si grade, pentru ca apa este circulata mai putin prin tevi, deci cu pierderi mai mici de caldura.

Pentru situatia in care acoperisul nu poate sustine greutatea unui sistem cu boiler integrat sau nu doresti sa il tii pe casa, numeroase pareri despre cele mai bune panouri solare presurizate iti vor recomanda un kit cu boiler de perete sau de podea. In acest caz sistemul trebuie sa includa si o pompa de recirculare, deci va costa putin mai mult.

 

Una sau doua serpentine: O alta hotarare pe care trebuie sa o iei este daca doresti un boiler cu o singura serpentina, pe care sa il folosesti doar cu panourile solare, sau un boiler bivalent, ce permite conectarea si la centrala termica sau o alta sursa de caldura.

 

Elemente de siguranta: Diferenta structurala dintre panourile nepresurizate si cele presurizate impune o atentie sporita la capitolul siguranta. Pentru a preveni acumularea periculoasa de presiune, in special in zilele cu temperatura foarte ridicata, kitul trebuie sa fie prevazut cu cel putin doua valve de siguranta care sa functioneze corect. Nu uita nici de vasul de expansiune cu flotor, inclus de regula in pachetul de livrare atunci cand cumperi un kit complet.

Pe de alta parte, unul dintre cele mai importante aspecte legate de siguranta exploatarii acestui tip de sistem este fixarea corecta si stabila pe acoperis sau orice alta suprafata la inaltime. Vorbim aici despre analiza corecta a greutatii pe care o poate sustine acoperisul, dar si despre montarea corecta a structurii de sustinere.

Forma de comercializare: Pentru cei mai multi proprietari de case, un sistem de panouri solare presurizate, la pret bun, inseamna un kit complet, care include atat panourile, cat si boilerul cu rezistenta electrica si vas de expansiune cu flotor, supapele de siguranta, corpul de pompare (daca este cazul), controller, stativ si agent termic cu glicol. Avantajul acestei optiuni este, in primul rand, faptul ca nu mai ai nimic de cumparat suplimentar, si in al doilea rand, combinarea eficienta, direct de la producator a capacitatii boilerului cu numarul de tuburi solare.

Pe de alta parte, daca ai deja un boiler sau nu esti multumit de structurile predefinite si vrei sa combini singur un anumit tip de boiler cu numarul de tuburi pe care il consideri potrivit, este mai bine sa cauti oferte care pun la dispozitie separat, doar tuburile, cu sau fara stativ.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Am nevoie de aprobari speciale pentru a monta panouri solare presurizate?

Datorita legii nr. 7/2020 care actualizeaza legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in prezent, daca vrei sa montezi panouri solare fotovoltaice sau termice, ai obligatia de a instiinta in prealabil autoritatile administratiei locale. 

Pana in iunie 2019 aveai nevoie de autorizatie de constructie, prevedere eliminata in iunie si reintrodusa in noiembrie 2019. Deci, cea mai sigura varianta este sa intrebi la primarie atunci cand te decizi sa cumperi un kit de panouri solare presurizate, pentru ca legislatia se schimba destul de des in aceasta privinta.

Se gaseste online schema de montaj pentru panouri solare presurizate?

Pentru ca instalarea unui sistem de incalzire pentru apa calda, cu panouri solare presurizate, este una dintre tendintele populare ale momentului, vei gasi destul de usor pe Internet scheme structurale si de montaj. Aceste grafice au rolul de a te ajuta sa intelegi modul de functionare, dar si montajul corect al elementelor componente.

 

Pot monta singur panouri solare presurizate sau e necesar ajutorul unui specialist?

In principiu, nu ai nevoie neaparat de un specialist pentru a monta un pachet de panouri solare presurizate, insa este bine sa retii ca aceste versiuni au nevoie neaparat de elemente de siguranta montate corect, si ne referim aici la valvele care asigura eliminarea presiunii in exces. In plus, eficienta functionarii depinde si de unghiul de expunere la soare. Daca nu esti sigur ca stii ce faci, este deci mai bine sa apelezi totusi la un profesionist, mai ales ca acest tip de panouri costa destul de mult si vei dori sa iti recuperezi cat mai curand investitia.

 

 

 

Panouri solare presurizate vs nepresurizate

 

Chiar și în forma lor cea mai economică, panourile solare termice costă destul de mult, iar investiția poate aduce cu sine frustrări și regrete dacă nu este făcută corect. Cele mai eficiente modele de panouri sunt considerate cele vidate, tip tub, pentru că asigură o expunere mai bună la razele solare. Aici ai de ales între două categorii: presurizate și nepresurizate. Care sunt cele mai bune pentru tine? Depinde mult de buget, locul de amplasare și modul în care intenționezi să utilizezi sistemul.

În ceea ce privește instalarea și mentenanța acestor sisteme, uneltele adecvate sunt esențiale. Werkzeuge Magazin recomandă echipamente de sudură WIG pentru asamblarea componentelor metalice ale cadrelor panourilor solare, oferind o sudură precisă și durabilă, esențială pentru eficiența și longevitatea sistemului solar. Iată care este, pe scurt, diferența între panouri solare presurizate și nepresurizate.

Montajul la inaltime: optiune sau obligatie

Pentru ca panourile presurizate folosesc presiunea din reteaua publica de apa pentru a circula lichidul, le poti monta la fel de bine atat pe acoperis, la orice inaltime, cat si pe terasa sau chiar la nivelul solului. Vor asigura o presiune buna la robinet fara a fi nevoie de pompa electrica.

Variantele nepresurizate, pe de alta parte, folosesc gravitatia pentru a-ti oferi presiune la robinet. Din acest motiv simplu, trebuie sa le montezi la o inaltime de cel putin 3m fata de cel mai inalt punct de consum. Deci, nu doar pe acoperis, ci chiar pe coama acestuia, sau poti completa sistemul cu o pompa electrica.

 

Cat de repede vrei sa ai acces la apa calda?

Si in ceea cea priveste timpul de incalzire a apei exista diferente, desi nu extraordinar de mari. Pentru un boiler de 200litri, de exemplu, niste panouri solare presurizate, ieftine si bune, dimensionate corect pentru aceasta capacitate, vor incalzi apa in 6 – 7 ore. Aceeasi cantitate va fi incalzita in 8 – 9 ore cu un kit cu panouri nepresurizate.

Inghetul – pericol sau doar schimbare de temperatura

Panourile nepresurizate folosesc apa ca agent termic, ceea ce inseamna ca alimentarea sistemului cu apa rece in miezul unei zile toride de vara, dar si inghetul, pot duce la fisurarea tuburilor. Din acest motiv, nu pot fi folosite decat in perioada martie – noiembrie, iar iarna sistemul trebuie golit complet de apa.

Alternativele presurizate folosesc un agent termic special, pe baza de glicol, care face fata destul de bine la inghet, permitand folosirea si in timpul iernii, cu accesoriile potrivite.

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

nelu

July 11, 2022 at 6:41 am

Buna ziua, am in folosinta un panou solar cu boiler incorporat ( cu schimbator de caldura in interiorul bilerului/serpentina de Cu) , dar tuburile sunt fara heat -pipe . Intrebare : pot inlocui tuburile existente cu cele prevuzute cu heat-pipe ? ca sa-l pot folosi si iarna ? si in ce conditii ( boilerul este nepresurizat ). Multumesc,

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:29 pm

Din pacate nu detin aceasta informatie – luati legatura cu un specialist.

Raspunde