Modele recomandate in 2024
Egger Cortina Oak White
Iti prezentam un model de parchet cu aspect placut, de culoare deschisa, adecvat pentru camerele mici sau intunecoase, care necesita un plus de luminozitate si de impresie de spatiu. Este un produs marcat cu indicatorul corespunzator incaperilor cu trafic mediu, avand grosimea de 8 mm, deci este bun atat in bucatarie, dar si in birouri, cafenele, restaurante.
Parchetul este de tip laminat, realizat din MDF, prevazut cu bariera de umiditate si antistatica, adica protejeaza de umiditate si de praful in exces. Designul este atragator, nuanta se numeste Cortina Oak White, este deschisa, dar nu minimizeaza modelul de lemn care este imprimat. Montarea si demontarea se realizeaza usor, nu necesita adezivi, imbinarea fiind posibila dupa sistemul just click.
Este usor de curatat si intretinut, culoarea fiind un avantaj in acest sens, se sterge usor de praf cu un mop usor umed, respectiv se poate aspira sau matura cu usurinta. Pachetul este suficient pentru o suprafata de 1.9845 m², placile componente avand lungimea de 129, 2 cm, si latimea 19.2 cm.
Cum aleg cele mai bune parchete pentru bucatarie
In decorarea unei bucatarii, pardoseala este o decizie importanta, si nu doar sub aspect estetic, ci si al rezistentei si durabilitatii. Parchetul este o alegere la indemana, oferind un aspect primitor si cald, comparativ cu gresia, ce da senzatia de racoare. Tododata, este si usor de intretinut, avand o durata de viata mai lunga decat gresia, care se poate crapa sau sparge.
In alegerea unui parchet de bucatarie, la un pret bun, este important sa tii cont de cateva aspecte esentiale:
Primul aspect important este circulatia sau traficul din zona bucatariei. De la o familie, la alta, unii petrec mai mult timp in bucatarie, altii mai putin. Clasele de trafic sunt corelate cu grosimea parchetului, care de obicei variaza de la 6 mm, la 12.3 mm. Cu cat grosimea este mai mare, cu atat este mai potrivita pentru un trafic intens.
Pentru o bucatarie circulata intens este recomandat un parchet cu o grosime de minim 8 mm, acest tip fiind de obicei marcat de catre producatori ca fiind potrivit pentru trafic casnic intens. In cazul in care traficul nu este la fel de mare, este suficienta o grosime de 6 mm.
Un alt aspect la fel de important este tipul de lemn din care este realizat parchetul. Cele mai cunoscute sunt realizate din lemn masiv, lemn stratificat, sau laminat.
Lemnul masiv este o alegere cu o durata mare de viata, deoarece este practic o singura bucata. Avantaje sunt multiple: este un bun izolator, deci confortabil si calduros si exista o gama larga de esente si modele de montaj dintre care se poate alege (stejar, fag, mesteacan, cires, bambus), insa costul este destul de ridicat.
Lemnul stratificat este o varianta usor de montat, fiind realizat prin suprapunerea mai multor straturi de lemn. Ofera un aspect natural, are rezistenta si durabilitate, este economic, insa nu sunt posibile la fel de multe modele de montaj ca in cazul lemnului masiv.
Parchetul laminat nu este obtinut din bucati de lemn, ci din resturi (placaje, lemn tasat, rasina), fiind doar imprimat cu imaginea lemnului, peste care se aplica un strat de lac. Este modelul cel mai usor de montat, are costuri mici, este facil de inlocuit, are aspect placut, insa nu ofera acea senzatie de lemn natural, atat vizual cat si la atingere, si nu prezinta o rezistenta prea mare in timp.
Rezistenta la umezeala este un aspect important in alegerea parchetului potrivit. Bucataria este un spatiu unde temperaturile variaza, la fel si umiditatea, iar pardoseala risca sa se umfle, sa se exfolieze, sa isi piarda din culoare si stralucire. De aceea inainte de aspectul estetic, si in functie si de buget, trebuie tinut cont de rezistenta, parchetul laminat fiind pe primul loc, apoi urmand lemnul stratificat si cel masiv.
Este recomandat ca designul si culorile parchetului sa fie complementare cu nuantele din incapere.
Varianta in tonuri inchise(wenge, gri antracit sau negru) este potrivita bucatariilor mari, care au mobila sau usile deschise la culoare. Cea in nuante deschise(gri deschis, bej, alb) este adecvata bucatariilor mici sau intunecoase, pentru a crea iluzia de spatiu mai mare.
Montarea parchetului va fi mai dificila sau mai usoara in functie de tipul de lemn ales. In cazul celui masiv, poate fi cazul apelarii la specialisti, insa pentru cel stratificat sau laminat, montarea va fi una cat se poate de facila. Multe persoane aleg sa isi monteze singure parchetul, iar acest lucru nu este dificil, datorita sistemului de imbinare dintre piese, rezultatul fiind sigur si rezistent.
In linii mari, acestea sunt aspectele cele mai importante de care sa tii cont. Iar inainte de a cauta in magazine sau pe internet optiuni si pareri despre cel mai bun parchet de bucatarie, iti prezentam in cele ce urmeaza cateva exemple reprezentative
Lasa un comentariu
0 Comentariu