Cel mai bun termosemineu – Recomandarile noastre pentru 2024
Unul dintre cele mai importante elemente pentru asigurarea confortului in orice casa este incalzirea. De fapt, multi cred ca acesta este cel mai important aspect al caminului, mai ales la latitudinea tarii noastre, in care iernile pot fi destul de grele. Un termosemineu poate asigura aceasta nevoie de baza a incalzirii – iar in alegerea acestor instalatii puteti fi coplesiti de numarul de tipuri si modele din comert. Noi va recomandam din start un termosemineu Burnit PM Comfort 2 Kw , fiind printre cele mai eficiente modele pentru spatii de pana la 180 metri patrati. Functioneaza pe peleti si include si vas de expansiune, pentru apa calda. In cazul in care mai doriti o recomandare secundara, va indreptam catre Fornello 43749. La 25 kW, incalzeste fara probleme 160 de metri patrati, iar cumparatorii i-au laudat si consumul foarte scazut (max. 30 kg de peleti/24h). Iar daca doriti sa selectati personal un produs de pe piata, cititi in continuare ghidul nostru, urmand indicatiile pe care le contine:
Modele recomandate in 2024
Sunsystem Burnit Comport 25 KW Plus
Daca va aflati in cautarea unui sistem de incalzire care se numera printre cele mai bune termoseminee de pe piata, Burnit PM 25 Comfort sigur va iesi in evidenta. Produsul se livreaza complet echipat pentru instalare si incalzire, incluzand pompa de apa, vas de expansiune, buncar pentru peleti si un sistem de control prin telecomanda. Cu ajutorul acestui sistem, puteti programa arderea saptamanala, si nu va fi nevoie sa alimentati periodic semineul cu peleti, acesta luandu-i din buncar in mod automat. Senzorii pentru camera de ardere si pentru temperatura camerei vor regla regimul de lucru, iar in caz de probleme poate trimite alarma prin SMS, iar arderea va fi oprita.
Puterea de 25 de Kilowati este suficienta pentru a incalzi o casa de 180 metri patrati, iar randamentul de peste 92 % inseamna ca veti face economie de pana la o treime din banii necesari incalzirii unei case similare, arzand doar lemn. Pentru a putea utiliza termosemineul la acesti parametri optimi, folositi doar peleti de lemn de tipul EN ISO 17225-2:2014, de diametre intre 6 si 8 milimetri.
La aceasta instalatie de termosemineu tirajul este fortat, iar in ceea ce privese instalatia de apa, temperaturile minime si maxime pe circuitul de incalzire sunt de 20, respectiv 80 de grade Celsius, la presiuni intre 0,6 si 3 bari. Include si protectie la inghet. Racordul de apa este de 1 inch (2.54 cm). Dimensiunile carcasei sunt de 1100 x 680 x 580 milimetri.
Avantaje:
Este un termosemineu foarte eficient, dat fiind randamentul de 92-93%, ceea ce inseamna ca veti face economii considerabile pe termen lung.
Include si racorduri pentru reteaua de apa de incalzire a casei.
Sistemul digital de control si programare permite personalizarea regimului de functionare, si comunicarea prin SMS a timpilor de aprindere si stingere.
Numarul mare de sisteme de protectie si tirajul fortat fac din model unul din cele mai sigure de pe piata.
Dezavantaje:
Nu are boiler incorporat, si nici kit de evacuare a gazelor (ventilator pentru tiraj fortat).
Fornello 43749
La 25 de Kilowati, modelul de la Fornello prezentat aici se poate ocupa fara probleme de incalzirea spatiilor pana in 180-200 de metri patrati. In cazul in care aveti o casa mai mica, puteti seta arderea pe oricare din cele 5 trepte, pentru a echilibra capacitatea termica cu un consum mai mic de peleti.
Schema de montaj termosemineu include buncar pentru peleti, vas de expansiune de 10 litri, sistem de programare si control al regimului de ardere, cu telecomanda inclusa, si asiguea un randament maxim de 93% – printre cele mai ridicate de pe piata, optim pentru economisirea banilor.
Tirajul este fortat. Dimensiunile sunt de 1100 x 680 x 580 mm (inaltime/adancime/latime). Include supapa de siguranta, auto-inchidere in caz de probleme, si protectie impotriva inghetului.
Avantaje:
Ofera un randament de pana la 93%, printre cele mai ridicate de pe piata, ceea ce rezulta in economisirea combustibilului, si deci a banilor.
Sistemele de siguranta previn accidentele, mai ales datorita tirajului fortat.
Are cinci trepte de reglare a vitezei de ardere, ceea ce permite ajustarea capacitatii pentru cladiri mai mici.
Interfata electronica cu telecomanda poate programa regimul saptamanal de ardere foarte usor.
Dezavantaje:
Nu are boiler pentru apa inclus, si nici ventilator pentru tiraj fortat.
Ferroli Breta Pellet 24
Cu o putere de incalzire de 1 Kilowat prin radiatia proprie, si inca 24 kilowati prin conectarea la un sistem de radiatoare, termosemineul Ferroli Breta Pellet va fi insuficient ca putere de incalzire doar in cazul spatiilor foarte mari, ce trec de 200 de metri patrati ca suprafata totala.
Acest termosemineu Ferroli utilizeaza exclusiv peleti de clasa A (DIN plus 51731, diametre 6-8 mm), la un randament de 90%. Tirajul este fortat, si nu include kit de evacuare a gazelor, prin urmare va trebui sa il cumparati separat. In ceea ce priveste apa destinata circuitului de incalzire, aceasta va avea temperaturi intre 20 si 90 de grade Celsius, la presiuni de maximum 3 bari, iar racordul de apa este de 2,54 cm.
Arzatorul este echipat cu autocuratare, iar sistemul de control poate fi ajustat prin intermediul unui panou digital. Termostatul si supapa de siguranta asigura protejarea sistemului si scaderea considerabila a sanselor de defectiune.
Avantaje:
Pentru puterea sa, garanteaza incalzirea spatiilor destul de vaste, de pana la 200 de metri patrati!
Nu necesita camera tehnica separata, fiind echipata cu toate elementele necesare functionarii.
Ofera posibilitatea conectarii unui termostat de ambianta, pentru a-i imbunatati eficienta.
Arzatorul este echipat cu sistem de autocuratare, deci nu va trebui sa va faceti griji in privinta infundarii lui (este bine, totusi, sa il verificati periodic).
Dezavantaje:
Kitul de evacuare a gazelor trebuie achizitionat separat.
IKL GUCA Lava IKL-01
Un termosemineu la un pret bun este IKL Lava, ce poate utiliza lemnele de foc pentru un efect rustic in living sau in sala de primire a oaspetilor a unei cabane de munte. Arderea nu este automata, prin urmare va trebui sa alimentati manual semineul, si sa il aprindeti cu chibriturile sau cu un aprinzator electric.
Desi pentru multi aceste manevre pot fi anevoioase, ele pot fi privite si ca niste activitati placute pentru anotimul rece, iar trosnitul bustenilor are, intr-adevar, farmecul sau. Designul clasic, rustic, din fonta, cu patru picioare, contribuie la atractivitatea modelului. Tirajul este natural (prin horn, cu racordare de 120 milimetri), iar puterea totala de incalzire este de 15.5 Kilowati, suficienta pentru suprafete de pana in 120 metri patrati.
Randamentul sau, de 82%, este considerabil mai mic decat al instalatiilor pe peleti, insa pentru cine doreste un termosemineu pe lemne, cu greu se va gasi un model mai atractiv in aceasta gama de preturi. Dimensiunile sale sunt 940 x 493 x 540 mm (H x L x A).
Avantaje:
Are un aspect clasic, rustic, bun pentru cabane sau pentru pensiuni, ori pentru cine adora sunetul de lemne trosnind.
Puterea de incalzire este suficienta pentru o sala de 120 de metri patrati.
Poate fi folosit si pentru incalzirea recipientelor cu alimente, pe plita de deasupra.
Necesita lucrari minime de intretinere (curatarea cenusii din compartimentul de dedesupt).
Dezavantaje:
Pentru ca este un termosemineu simplu, clasic, va necesita supraveghere atunci cand este pornit.
Cum alegi un termosemineu bun
Ghidul cumparatorului
Termosemineele asigura caldura in spatiul unde locuiti sau lucrati, pe baza arderii a diverse materiale. Gratie tehnologiilor ultimilor ani, produsele de pe piata au devenit destul de diverse in specificatii, cerinte in ceea ce priveste combustibilul si posibilitati de adaptare la variate instalatii de incalzire si elemente adiacente. Nu numai ca veti asigura incalzirea spatiului in care locuiti cu aceste termoseminee pe lemne sau alt tip de combustibil, ci veti putea avea parte si de apa calda pentru baie, ori, de ce nu, chiar si de plite pentru gatit, in cazul unora din modele.
In randurile care urmeaza, vom enumera toate elementele de alegere intre sistemele de pe piata, pentru a va ajuta sa diferentiati intre tipurile de termoseminee la preturi bune ce pot fi cumparate din comert. Oferind atentie la capacitatile de incalzire, la consum si la instalatiile pe care le cer, veti putea face alegerea cea mai potrivita caminului in care locuiti. Ca sa acceleram procedura de cumparare, vom include si linkuri de comanda pentru o serie de modele de termosemineu pe peleti, de pilda, din comert, prezentate in a doua parte a ghidului.
Tipul combustibilului utilizat: poate fi lemnul, peletii, sau carbunele.
Unul din primele elemente asupra caruia va trebui sa luati o decizie este ce material va fi utilizat pentru ardere intr-un termosemineu Boomar, de ex. Va trebui sa respectati cu sfintenie cerintele producatorului in aceasta privinta: daca veti arde, de exemplu, lemne intr-un termosemineu peleti, atunci riscati nu numai sa scadeti puterea de incalzire, dar sa si puneti in pericol functionarea instalatiei! Mai mult decat atat, exista destule termoseminee pe peleti care recomanda peleti doar de o anumita calitate, pentru a mentine randamentul ridicat de incalzire specificat de firma producatoare.
Prin urmare, cantariti avantajele fiecarui tip de combustibil: peletii sunt ecologici, prin urmare au un impact redus asupra emisiilor de noxe cand se folosesc la termosemineu cu peleti Romstal, de pilda. Sunt si mai eficienti in ardere decat lemnul, ceea ce poate duce la costuri de incalzire de 20-30% mai mici pentru incalzirea unei case in anotimpul rece, potrivit informatiilor privitoare la termosemineu pe peleti din forum online si articole de profil. Cenusa ramasa din urma arderii acestora poate fi utilizata si ca ingrasamant in gradina. In schimb, ca dezavantaje, o instalatie cu peleti este, de regula, considerabil mai scumpa decat un termosemineu pe lemne (chiar si de 2-3 ori). Sa fiti atenti, daca sunt folositi peleti de calitate slaba, atunci lucrarile de mententanta trebuie sa fie frecvente, precum curatarea arzatoarelor la 2 zile. In plus, in multe cazuri, centralele pe peleti sunt voluminoase (de pilda, un termosemineu pe peleti Gorenje Aqua Ecologic), prin urmare vor necesita o camera tehnica destul de mare in care sa fie amplasate.
Carbunele este alta varianta pentru unele termoseminee (de exemplu, unele modele de termosemineu Prity folosesc carbune si lemne). Desi foarte eficient ca putere de incalzire, si destul de ieftin comparativ cu lemnul si peletii, acest tip de combustibil este printre cele mai poluante, si totodata nu este regenerabil. Aceste doua dezavantaje i-au scazut popularitatea in ultimele decenii, si cumparatorii recurg la termosemineele de acest gen doar daca sufera de constrangeri financiare mai severe.
Puterea de incalzire: un termosemineu la un pret bun trebuie sa genereze suficienta caldura pentru a incalzi spatiul caminului pana la o temperatura adecvata (intre 15 si 25 grade Celsius, in functie de gusturi). Veti intalni in descrierea fiecarui termosemineu din Dedeman sau alt magazin online o valoare exprimata in Kilowati, si uneori producatorii specifica si o suprafata optima pentru a fi incalzita de modelul respectiv.
Ca sa oferim un exemplu concret, vom lua centrala de peleti Burnit PM Comfort, un termosemineu 25 Kw care, pentru a realiza aceasta capacitate de incalzire, are nevoie de peleti de foarte buna calitate. Cand lucreaza la capacitate maxima, poate incalzi un spatiu de 180 metri patrati, potrivit producatorului – echivalentul a 3 apartamente medii de bloc. Un alt model, precum IKL GUCA, ce utilizeaza lemne sau carbune, poate asigura temperaturi acceptabile in spatii de sub 100 metri patrati, la cei 15.5 Kilowati generati.
Atentie, sa nu credeti ca estimarile oferite de producatori sunt 100% aplicabile in orice situatie! Factori precum izolatia casei, arhitectura camerelor, si cat de frig este afara vor afecta puterea de incalzire a unui termosemineu pe peleti de 30 Kw, de exemplu. Din aceste motive, capacitatile de incalzire pot varia de la caz la caz, insa orientativ, este bine sa cumparati un model mai puternic, pe care sa il utilizati la capacitate partiala pentru o casa mai mica, decat un model de termosemineu cu calorifere mai slab, care sa nu faca fata nevoilor de incalzire in spatiile mai mari.
Tirajul: poate fi natural sau fortat. Acest termen se refera la modul in care aerul necesar arderii este obtinut conform cu schema de montaj termosemineu, precum si la modalitate de evacuare a fumului si noxelor.
La instalatiile cu tiraj natural, gazele sunt eliminate prin convectie, ele iesind singure prin cosul de fum. In schimb, termosemineele cu tiraj fortat necesita un kit de evacuare cu ventilator, care va impinge gazele la exterior, nefiind necesar un cos de fum. Este necesar, de asemenea, si un sistem de admisie a aerului in vederea arderii. Dupa cum era de asteptat, aceste ultime sisteme sunt mai scumpe de instalat, date fiind componentele precum ventilatoarele, insa eficienta in evacuare este mai buna. In plus, absenta unui cos de fum inseamna ca sistemele respective pot fi instalate si la bloc, fiind necesar doar un racord care sa iasa prin peretele exterior.
Atentie, in cazul in care in cladirea pe care doriti sa o incalziti exista alte sisteme de ventilatie mecanica (cum ar fi hotele de bucatarie), termosemineele trebuie sa aiba tiraj fortat in mod obligatoriu, altfel diferentele de presiune pot duce la aspirarea aerului cu noxe in spatiul interior!
Clasa de eficienta: exprimata intr-un procentaj, aceasta valoare (cunoscuta si sub numele de randament) se refera la cat de multa economie veti putea face folosind o instalatie de incalzire de tip termosemineu, ieftin si bun.
Clasa A de eficienta ofera un randament de 90-94%, si ea are cea mai eficienta ardere a cantitatii de combustibil introdusa. Clasele urmatoare de termosemineu din Praktiker si alte magazine scad treptat randamentul, prin urmare sunt din ce in ce mai putin economice.
In calcularea eficientei, conteaza tipul de combustibil, dar in special conteaza tehnologia utilizata pentru ardere. Din acest motiv, cel mai bun termosemineu in materie de randament va fi, in foarte multe cazuri, si cel mai scump, intrucat va utiliza cele mai complexe metode de asigurare a arderii. Pe termen lung insa, aceste instalatii mai scumpe de termosemineu din Leroy Merlin vor duce la economii mai mari, datorita cantitatilor mai mici de combustibil necesare pentru asigurarea temperaturilor adecvate.
Protectii si masuri de siguranta: intrucat orice termosemineu functioneaza pe ardere, este esential ca acestea sa aiba si masuri de siguranta si protectie impotriva accidentelor si a functionarii gresite. Sistemele pe peleti, mai complexe si cu un grad ridicat de automatizare, adesea includ termostate si supape de siguranta, care controleaza arderea sau care o opresc in caz de apar probleme.
Multe modele de termoseminee, ieftine si bune, precum Ferroli Breta Pellet 24 kW, sunt echipate si cu protectie la inghet, pentru a nu deteriora rezervorul cu apa datorita expansiunii ghetii. In plus, tirajul fortat elimina din riscul patrunderii gazelor in spatiul locuibil.
Produsele mai simple, cu tiraj natural, precum IKL GUCA IKL-01 vor recomanda supraveghere in timpul folosirii. Luati aminte la ce am mentionat mai sus, la tiraj: nu instalati un termosemineu cu evacuare naturala, atunci cand in casa mai aveti sisteme de ventilatie automatizate!
Tot in materie de siguranta, vom mentiona si temperaturile ori presiunile pe circuitul de incalzire la sistemele cu rezervor pentru apa destinata caloriferelor. Aceste valori va vor ajuta sa va dati seama daca sistemul de incalzire din casa si termosemineul ales sunt compatibile, si vor functiona fara riscuri de accidente sau de deteriorare a retelei.
Accesorii si specificatii (boilere, ventilatoare, panou de comanda, termostat etc): exista pareri despre cele mai bune termoseminee care spun ca o paleta completa de accesorii defineste ofertele cele mai cautate.
De exemplu, puteti gasi instalatii (kit instalare termosemineu) complet echipate cu pompa si vas de expansiune pentru apa calda, termostat, panou de control cu cristale lichide si telecomanda, si ventilatoare pentru tiraj fortat.
Posibilitatea de conectare la un boiler extern este, de asemenea, atractiva pentru cei care nu au o instalatie separata de apa calda acasa. Exista si modele care se pot conecta la termostate de ambianta, ca sa isi regleze regimul de ardere si mai eficient, odata ce temperatura din casa a atins pragul dorit (de ex. Ferroli Breta Pellet 24 kW).Dimensiuni: nu se neglijeaza nici acest aspect in procesul de alegere al unui termosemineu pe lemne, intrucat vorbim despre modele voluminoase, care in unele cazuri necesita camere tehnice de o anumita suprafata pentru a fi amplastate. In eventualitatea in care optati pentru un semineu de living, este bine sa stiti cat masoara, pentru a vedea daca se potriveste in locul dorit.
Magazinele online ofera destul de multe modele de termoseminee descrise in detaliu. Mai mult, puteti gasi si descrieri pe baza specificatiilor producatorului, dari si dupa parerile celor ce le-au cumparat, in sectiunile de recenzii.
Lasa un comentariu
0 Comentariu