Cum functioneaza uscatorul de rufe

Am modificat articolul ultima data pe: 25.04.24

 

4 idei despre functionarea uscatoarelor de rufe 

 

Uscare cu ventilatie sau prin condensare? Cu sau fara pompa de caldura? Cum sa alegi corect cand nu stii exact ce avantaje si dezavantaje iti ofera fiecare sistem de functionare pe care il poti gasi in gama de uscatoare de rufe? Afla din acest articol toate detaliile tehnice si practice de care ai nevoie.

 

Masinile de uscat rufe disponibile in magazine functioneaza in general pe aceleasi principii tehnice, dar exista cateva elemente care le diferentiaza categoric. Inainte de a decide care dintre uscatoare este potrivit pentru locuinta ta, afla ce avantaje si dezavantaje iti ofera fiecare tip de sistem functional.

 

Uscatorul clasic sau cu ventilatie

Aceste variante se gasesc tot mai rar in oferta producatorilor, pentru ca sunt cel mai putin eficiente. Functioneaza prin expunerea directa a hainelor la aer cald, in cuva, si rotire acestora pentru a asigura un flux de aer cat mai eficient. Pentru ca nu include etapa de condensare, un astfel de aparat va degaja in locuinta aer bogat in vapori de apa, contribuind la cresterea umezelii si riscului de igrasie. Este motivul pentru care se indica utilizarea lor in spatii foarte bine ventilate si incalzite eficient in timpul iernii.

Un alt efect secundar al utilizarii este incalzirea incaperii in care se afla, pentru ca aerul cald utilizat la interior este trimis direct afara. Aceasta caracteristica le face putin incomod de folosit pe timpul verii.

Pe lista avantajelor oferite de aceasta categorie de produse se numara: capacitatea de incarcare, care este mai mare in randul modelelor cu ventilatie, pretul de achizitie mai mic, intretinerea mai simpla si functionarea semnificativ mai silentioasa.

 

Modelele cu condensare sau fara ventilatie

Functionarea acestor versiuni de uscatoare are la baza tot expunerea materialelor textile la aer cald si transformarea umezelii din haine in vapori. Diferenta consta in faptul ca vaporii nu mai sunt in acest caz eliminati in incapere. 

Modelele cu condensare folosesc un schimbator de caldura care are rolul de a raci aerul cald, reducandu-i astfel capacitatea de a mentine apa si determinand transformarea vaporilor in lichid. Apa astfel generata poate fi captata fie intr-un rezervor integrat in design, care necesita golire periodica, fie condusa direct catre o gura de scurgere, printr-un furtun. Aerul uscat obtinut este recirculat.

Datorita acestui sistem, un uscator de rufe cu condensare poate reduce consumul de curent electric cu pana la 20 – 30% fata de un model cu ventilatie. Este deci recomandat celor care sunt interesati sa foloseasca dispozitive eficiente energetic.

In plus, aerul din incapere nu mai este incarcat cu vapori, pentru ca apa extrasa din haine este eliminata sub forma lichida. In privinta caldurii degajate in aer, aceste modele sunt ceva mai eficiente decat cele cu ventilatie, insa temperatura camerei tot va fi afectata. Schimbatorul de caldura utilizeaza aerul exterior pentru a-l raci pe cel circulat in cuva, degajand deci caldura captata in camera de baie.

Spre deosebire de modelele cu ventilatie, cele cu condensare au insa avantajul de a putea fi instalate in orice incapere, chiar daca solutiile de aerisire a spatiului nu sunt cele mai bune. Sunt disponibile atat in forma independenta, cat si integrate in masini de spalat, versiune recomandata pentru cei care nu au spatiu pentru a amplasa doua dispozitive electrocasnice distincte. Din punct de vedere al pretului, o masina de spalat cu uscator prin condensare costa ceva mai putin decat daca le cumperi separat, fara ca diferenta sa fie insa semnificativa.

 

Uscatorul cu condensare si pompa de caldura

Pompa de caldura este un adaos menit sa creasca eficienta uscatorului cu condensare si sa economiseasca curent electric si bani. Rolul sau este acela de a capta energia termica a aerului incalzit pentru a fi refolosita, economisind astfel pana la 50% din consumul realizat de un model care nu include pompa. 

Costurile mai reduse de folosire recomanda modelul de uscator de rufe cu pompa de caldura pentru familiile mari si pentru cei care sunt dispusi sa faca o investitie ceva mai mare, pe care sa o recupereze in timp. Pentru ca da, aceste variante sunt si semnificativ mai scumpe decat masinile fara pompa.

Sistemul de uscare cu pompa mai este potrivit si pentru persoanele care poarta frecvent haine din materiale delicate, sensibile la temperaturi ridicate. Daca compari nivelul de caldura folosit pentru extragerea apei de catre un uscator de rufe cu condensare vs cu pompa de caldura, vei observa ca in ultimul caz este mai mic. Ceea ce face ca aceste versiuni sa fie mai blande cu obiectele de imbracaminte, protejand tesatura si culoarea.

Este singura varianta de uscator care nu modifica temperatura incaperii in care se afla. Pentru ca energia termica este de aceasta data captata si refolosita, nu putem vorbi despre o cantitate semnificativa de caldura degajata. Se numara deci printre electrocasnicele care nu vor ingreuna munca sistemului de aer conditionat pe timp de vara.


Variantele combinate: masina plus uscator

Cele mai multe masini de spalat includ uscator cu condensare, fara pompa de caldura. Sunt preferate de cei care doresc sa transforme intretinerea rufelor in cea mai simpla varianta a procesului. Pentru ca si spalarea si uscarea se realizeaza in acest caz in aceeasi cuva, nu mai trebuie sa muti rufele, ci doar sa schimbi programul de lucru, de pe spalare pe uscare. In plus, inseamna si mai putina planificare in ceea ce priveste amplasarea, ocupand mai putin loc, chiar si raportat la o combinatie de masina de spalat plus uscator de rufe slim (o analiza comparativa gasesti aici).

Pe lista dezavantajelor acestor optiuni se numara consumul mai mare de curent, care provine in principal din eficienta ceva mai redusa a uscatorului. In cele mai multe cazuri, un uscator integrat va avea nevoie de mai mult timp pentru a elimina apa din haine, iar uneori va fi nevoie sa pornesti un al doilea ciclu pentru ca imbracaminte sa fie complet uscata. Pentru a evita aceste situatii este indicat sa imparti rufele dupa grosimea materialului textil si capacitatea sa de a pastra apa, uscand hainele subtiri separat de cele mai dense.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu