Daca iti faci o casa de la zero sau vrei sa iti schimbi ferestrele cu totul, trebuie sa iei in considerare si glafurile, de interior si exterior, iar in acest articol iti oferim cateva informatii despre tipuri de glafuri exterioare si cum se monteaza, pentru rezultate cat mai bune.
Glafurile sunt parte din ramele ferestrelor, ce se monteaza la baza acestora, atat pe interior, cat si pe exterior. In functie de decor acestea pot fi mai late decat zidaria sau pe dimensiunile acesteia, doar pentru protectie.
Poti folosi glafuri de interior mai late pentru a pune ghivecele de flori, care au nevoie de lumina sau alte obiecte decorative. Ai nevoie de glafuri de exterior pentru a proteja peretele de acumulari de apa in special, dar si pentru un design mai aparte.
In acest articol iti vom oferi cateva sfaturi pentru montare glaf exterior, fiind mai sensibil, cu rol de protectie.
De ce se monteaza glafurile?
Atunci cand iti construiesti o casa, dupa ridicarea peretilor si acoperis, urmatoarea etapa este fixare geamurilor si a usilor. Ai nevoie de glafuri pentru protectie, pentru a mentine un confort termic bun in locuinta etc.
Un glaf exterior ajuta la structura cladirii, prin fixarea tocului de la fereastra. Astfel, acesta nu se va deplasa in timp si nu vor aparea crapaturi in zidarie. Din acest motiv este important sa acorzi importanta operatiunii de montare glaf exterior si sa urmezi toti pasii pentru a realiza o lucrare corecta, pentru a nu exista riscul de a se desprinde in timp, datorita umezelii si ploii la care sunt supuse.
Tipuri de glafuri de exterior
Oferta pe piata este foarte bogata si poti sa gasesti glafuri Dedeman, spre exemplu, intr-o paleta larga de culori si materiale.
- Glaf aluminiu – este o varianta des utilizata, si o poti gasi in mai multe modele pentru a se asorta frumos cu tamplaria folosita. Poti sa alegi glafuri exterior aluminiu in mai multe variante constructive, cele mai uzuale fiind: de tip ECO, cu grosime de 1 mm si margine de fixare de 1 cm; standard de 2 mm grosime cu margine de fixare de 1 cm sau de 2 – 2,5 cm.
- Glaf PVC – sunt glafuri exterioare din plastic de buna calitate, ce rezista bine la zgarieturi, se intretin foarte usor, sunt rezistente la UV si coroziune, non-inflamabile, si, fiind comod de manipulat, se instaleaza facil. Paleta de culori este foarte larga, de la alb la imitatie de marmura, asemanatoare cu diferite tipuri de lemn (de la stejar la mahon) si cu siguranta vei gasi un pervaz exterior care sa iti fie pe plac.
- Glaf tabla – sunt de obicei la preturi avantajoase si pot fi vopsite in diverse culori, care sa se asorteze frumos cu restul ansamblului. Poti sa alegi glafuri exterior din tabla ce au un design modern, rezista foarte bine la variatiile de temperatura si intemperii, au accesorii diverse, sunt durabile si se intretin usor.
- Glaf granit – sau din alt material natural (marmura, travertin) ce confera casei un aspect elegant, rezistent in timp la variatiile de temperatura, la intemperii, nu este afectat de substante chimice etc.
- Glaf ceramic – ce rezista bine la variatiile de inghet – dezghet, este durabil, aspectul este foarte placut si il gasesti disponibil intr-o gama larga de culori.
Montare glafuri exterior
In functie de tipul acestora, au cateva specificatii carateristice pentru montare glaf exterior, dar sunt si cateva aspecte generale de care este bine sa tii seama atunci cand faci lucrarea si vei avea rezultate mai bune.
- Indiferent spre ce tip ai optat, glaf exterior din aluminiu, PVC, ceramic, tabla etc. acesta trebuie sa aiba o inclinatie de cel putin 4 – 5 grade, pentru a asigura scurgerea apei;
- Se monteaza in spatele ferestrei, sub toc, daca aceasta are in componenta profil solbanc;
- Daca ai optat pentru glafuri din aluminiu, PVC, tabla, ce au zona de contact cu fereastra (cele din materiale naturale nu au) se monteaza pe profil cu suruburi autofiletante;
- In zona de contact cu tamplaria si cu peretele, se pune un strat de silicon pe conturul glafului, pentru etansare;
- La capete glaful se incastreaza fie intr-un sistem termo-izolant, fie in tencuiala, pe o suprafata de minim 2 cm;
- Este bine ca latimea glafului sa depaseasca zidaria cu cel putin 3 cm, dar nu mai mult de 10 cm, pentru a avea stabilitate;
- Glafurile exterioare se monteaza ceva mai jos, fata de nivelul la care sunt pozitionate cele interioare;
- Cauta accesorii potrivite, inclusiv capace laterale pentru sigilare;
- La cele care au folie de protectie, acestea se indeparteaza abia la final, pentru a proteja glaful in timpul manuirii si fixarii;
- Ai grija la montaj sa nu acoperi cu glaful orificiile de drenaj ale ferestrei.
In caz ca ai ales glafuri din aluminiu, PVC etc. care vin sub forma de bare mai lungi, acestea trebuie taiate cu grija exact la lungimea potrivita. La cele sub forma de placa, precum cele ceramice sau din granit, masoara corect lungimea geamului si ia macar o placa in plus, in caz ca vei avea nevoie.
Suprafata pe care se asaza glaful se curata bine inainte, pentru a nu exista urme de rugina, murdarie sau bucati provenite de la constructie, ce pot sa afecteze structura si montajul acestora.
Fiind elemente foarte importante pentru constructie si structura, ai grija cum alegi glafurile exterioare. Cu siguranta trebuie sa fie in stilul pe care l-ai abordat, sa se potriveasca cu alte elemente de tamplarie sau cu accesoriile folosite (precum faianta decorativa de exterior), dar in primul rand sa iti ofere protectia peretilor importiva ploii, zapezii, umezelii.
Daca nu te pricepi, este bine sa ceri din timp parerea unei persoane calificate, care sa te sfatuiasca si care, eventual, sa te ajute la montare ulterior. Verifica si ce interval de temperatura iti garanteaza producatorul pentru glafurile exterioare.
Cauta din timp si accesoriile necesare, mai ales daca alegi un model mai special: elemente de imbinare; capace de margini; benzi anti-zgomot (la cele care se preteaza); garnituri de cauciuc etc.
Lasa un comentariu
0 Comentariu