Cum se echipeaza baia pentru persoanele in varsta sau cu dizabilitati

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Camera in care vei amenaja baia trebuie sa fie mare, astfel incat se permita utilizatorului sa se miste in dreptul fiecarui obiect sanitar, cu scaunul rulant. Vasele de toaleta trebuie sa fie mai inalte decat cele obisnuite, pentru a inlesni ridicarea si asezarea. Un acces usor poate fi asigurat si prin dusuri fara usi, fara diferente de nivel in ceea ce priveste pardoseala din casa si cu baterii cu monocomanda.

 

Utilizarea baii de catre persoane cu dizabilitati poate fi imposibila, daca aceasta nu este amenajata in mod corespunzator. Pentru ca utilizatorul sa se descurce singur, trebuie sa tii cont de cateva aspecte, atunci cand decorezi incaperea.

 

Dimensiunea usii si amenajarea

Amenajarea unei bai pentru persoane cu dizabilitati incepe de la usa. Dimensiunea intrarii trebuie sa aiba o latime de cel putin 90cm, pentru a permite utilizatorului sa intre cu scaun rulant. Pentru a nu se bloca, in caz de urgenta, usa trebuie sa se deschida spre exterior. 

Camera pe care o alegi pentru amenajarea baii este indicat sa fie cat mai spatioasa. Potrivit normelor, distanta din fata obiectelor sanitare existente trebuie sa fie de cel putin 150x150cm, pentru ca utilizatorul sa se poata misca cu scaunul rulant. 

Daca persoana cu dizabilitati foloseste alt dispozitiv de mers, este suficient un spatiu de 120x120cm.  Avand in vedere ca utilizatorii au probleme cu echilibrul si mobilitatea, pardoseala trebuie acoperita in mod obligatoriu cu material antiderapant. 

Acesta va oferi mai multa siguranta si astfel utilizatorul nu va cadea, atunci cand podeaua este umeda. De asemenea, in interiorul incaperii, nu trebuie sa existe praguri sau borduri, deoarece acestea nu pot fi trecute cu rotile unui carucior sau de catre cei care se deplaseaza cu greutate.

 

Toaleta pozitionata corespunzator

Toaletele pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru cele care au probleme cu mobilitatea trebuie sa fie mai inalte decat cele normale, pentru ca utilizatorul sa se poate ridica usor. In cazul in care problema de mobilitate este temporara, poti utiliza un inaltator, ce se pozitioneaza pe vasul unei toalete normale. 

In cazul in care problema e una permanenta, va trebui sa remontezi vasul de WC, avand grija ca inaltimea acestuia sa fie la nivelul la care se afla sezutul scaunului cu rotile. 

Un alt element important, care trebuie sa se afle in preajma obiectului sanitar, este bara din metal. Aceasta se fixeaza in perete, de o parte si de alta a vasului de toaleta, oferind un punct suplimentar de sprijin bolnavului.

Ca utilizatorul sa se poata misca cu usurinta, vasul de toaleta trebuie amplasat la o distanta de cel putin 30cm, fata de perete si mininum 90cm, fata de zidul aflat in partea opusa. De asemenea, in partile laterale trebuie sa existe un spatiu liber care sa masoare cel putin 25cm. 

Pe piata poti gasi modele de toalete ce pot fi actionate cu ajutorul unor telecomenzi sau pe baza de senzori. Acestea sunt o varianta optima, pentru persoanele cu grave afectiuni neurologice, care isi mai pot folosi doar foarte putin membrele superioare.

 

Acorda atentie si amplasarii lavoarului

Lavoarul trebuie sa fie cat mai ergonomic si sa nu aiba spatiu de depozitare amplasat dedesubt, deoarece trebuie sa ofere suficient loc pentru picioare. Scurgerea este asezata in spatele chiuvetei, pentru a oferi suficient loc ca sa poata intra fara probleme scaunul rulant sau cadru metalic. Inaltimea la care este amplasat lavoarul depinde de pozitia si inaltimea utilizatorului.

De obicei, pentru cei care stau in pozitie sezuta, obiectul sanitar se fixeaza la 65-70cm fata de sol. Daca persoana sta in picioare, atunci cand foloseste lavoarul, acesta poate fi pozitionat la 80-85cm. 

Pentru un plus de siguranta, monteaza, de-o parte si de alta a lavoarului, manere de sprijin. Acestea poate fi fixe sau mobil. Cea de-a doua varianta se ridica in pozitie verticala, lipita de zid. Este potrivita pentru cei care nu utilizeaza de fiecare data bara de sustinere si vor sa reduca spatiul existent. 

In cazul in care vrei sa montezi obiecte de mobilier pentru depozitarea produselor cosmetice, ai grija ca acestea sa fie la inaltimea potrivita. Persoana cu dizabilitati trebuie sa ajunga usor la obiectele din interior. De asemenea, suportul pentru prosop ar trebui pus la acelasi nivel cu lavoarul, astfel incat utilizatorul sa il poata lua usor.

 

Sfaturi privind amenajarea zonei dusului

Cel mai bine ar fi sa optezi pentru un dus de tip walk in. Pardoseala se afla la acelasi nivel cu cea din restul incaperii, iar interiorul are doar trei pereti. Fiind un model personalizat, fara dimensiuni standard, poti aranja spatiul din interior in functie de necesitati. 

In cazul in care vrei sa desparti zona dusului de restul incaperii, foloseste un paravan de sticla sau din alt tip de material. In interiorul dusului este absolut necesar sa montezi spatiile de depozitare mai jos, astfel incat utilizatorul sa poata ajunge usor. De asemenea, pe unul din pereti trebuie sa pozitionezi un scaun pliabil sau o banca cu picioare aderente.  Aceasta poate fi folosita, atunci cand obosesti. 

De o parte si de alta a scaunului, ar trebui fixate manere de sprijin. Ele au rolul de a oferi sustinere si siguranta si de a permite utilizatorului sa se ridice mai usor. 

Pentru cei care vor sa faca o baie in cada, le recomandam un model special conceput pentru persoanele cu dizabilitati. E vorba de o cada cu o parte mobila realizata din sticla securizata, ce se deschide spre interior. 

Ca sa poti intra in cada nu trebuie sa ridici piciorul foarte sus, ci doar sa treci peste o margine de circa 20 cm. Amplasand manere in jurul obiectului sanitar, poti realiza mai usor aceasta miscare, pentru ca ai de ce sa te sprijini. Scurgerea apei din interior se realizeaza in doar doua minute, astfel ca vei putea deschide usa la scurt timp dupa ce ai terminat, pentru a putea iesi. 

In cazul in care nici una dintre variante nu este pe gustul tau, poti opta pentru montarea unei cabine de dus pe colt. 

Usile acesteia se pot deschide atat in interior, cat si in exterior, iar montajul se poate realiza direct pe pardoseala, astfel ca nu vor exista borduri. Bateria de cada (aici lista cu modele comparate de noi) si cea de la lavoar ar trebui sa fie cu monocomanda si cu un maner usor de coordonat. 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Ctin

July 1, 2022 at 8:16 pm

Gasesc undeva produsele prezentate in imaginile din articol?
De ex cada cu marginea mica?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

July 4, 2022 at 1:10 pm

Salut Ctin,

Imaginile sunt orientative pentru a va ajuta sa intelegi cum ar trebui sa arate un anumit produs.
Nu suntem o firma specializata dar facem review-uri la o anumita gama de produse. Speram sa gasiti pe site-ul nostru produsul dorit.

Mult succes si toate cele bune!

Raspunde
                                   
Emilian

January 26, 2021 at 8:12 pm

aveti recomandari de companii in Cluj care fac schimbari la o baie de bloc pentru a acomoda nevoile unei persoane in varsta cu probleme de mobilitate?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

January 28, 2021 at 6:22 am

Buna, Emilian,

Deocamdata nu avem recomandari. Speram ca un alt vizitator iti va raspunde.

Toate cele bune!

Raspunde