Informatii despre fondul de rulment

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Ce este fondul de rulment si ce rol are? Cat castiga un administrator de asociatie si cine poate ocupa aceasta functie? Cine plateste reparatiile la acoperis? Iata doar cateva din intrebarile la care un proprietar de apartament poate gasi raspunsuri in acest articol.

 

Menit a acoperi in avans cheltuielile lunare ale proprietarilor de apartamente, fondul de rulment face posibila achitarea furnizorilor la timp, in conditiile colectarii sumelor de la zeci de persoane diferite. Este reglementat prin legea 196/2018, ca element obligatoriu al participarii la gestionarea comuna a imobilului, si poate fi primit inapoi la cedarea apartamentului.

 

Ce este fondul de rulment

Prin fond de rulment se face referire la o suma de bani depusa anticipat de catre proprietar, la Asociatia de Proprietari, pentru achitarea facturilor catre furnizori. Fiecare apartament beneficiaza de propriul sau fond de rulment, formula folosita pentru calcul tinand cont de:

  • numarul de persoane care locuiesc in acel spatiu, inregistrate in Cartea de Imobil;
  • natura serviciului facturat, cum este de exemplu, cel de incalzire centralizata;
  • cota parte indiviza – indica cat din spatiul comun cade in sarcina apartamentului tau si se calculeaza ca raport dintre suprafata utila a acestuia si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din bloc.

Nevoia de fond de rulment se bazeaza pe decalajul dintre emiterea facturilor de catre furnizori si respectiv incasarea sumelor datorate de la proprietarii de locuinte si plata acestora. Fondul de rulment functioneaza ca o suma tampon, folosita pentru a achita facturile lunii anterioare pana la colectarea banilor datorati de locatari. Ulterior, sumele platite conform contributiilor stabilite, reintregesc fondul de rulment care va fi accesat din nou luna urmatoare.

Ce valoare are fondul de rulment

Valoarea fondului de rulment se stabileste la nivelul lunii cu cele mai mari cheltuieli din anul anterior, astfel incat sa poata acoperi, fara probleme, sumele datorate in fiecare dintre cele 12 luni ale anului in curs. Daca asociatia de locatari este noua si nu are in spate un an de exercitiu ca punct de reper, se folosesc sume orientative ale altor asociatii.

 

Fondul de rulment – obligatoriu sau optional

Conform legii nr. 196/2018 care este legea privind plata intretinerii la bloc, fondul de rulment este obligatoriu si nu poate fi exclus din sistemul de administrare a unui bloc de locuinte, indiferent daca vorbim despre o cladire cu 2 etaje si 6 apartamente sau una de 10 etaje si 40 de unitati locative. 

Pe de alta parte, tot obligatorie este si restituirea sumei constituita ca fond de rulment catre proprietarii care instraineaza sau vand apartamentul respectiv. Daca te afli intr-o astfel de situatie ai deci dreptul de a solicita, in scris, ca necesarul de fond de rulment gestionat de administratie pentru apartamentul tau sa iti fie returnat.

 

Cine poate fi administrator de bloc si cat castiga

Te intalnesti in fiecare luna cu administratorul pentru a plati intretinerea si ocazional, cand sunt probleme in bloc. Te-ai intrebat insa vreodata cum ajunge o persoana sa ocupe aceasta functie, cat castiga si cine stabileste salariul administratorului de bloc?

Conform Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, poate ocupa un post de administrator de bloc orice persoana care a facut un curs de calificare specific, organizat in de obicei de Consiliul Local in colaborare cu diverse ONG-uri. Conform Hotararii nr. 400 din 2003, administratorul mai are nevoie si de atestare oficiala din partea primariei in raza careia se afla asociatia respectiva pentru a ocupa acest post.

Pentru a mentine cladirea in stare buna si a gestiona aspectele financiare asociate, o astfel de persoana primeste intre 30 si 50RON de apartament. Daca facem rapid un calcul de salariu pentru un administrator de bloc cu 8 etaje si 6 apartamente pe etaj, obtinem o suma de 1440 pana la 2400RON pe luna.

 

Cum se calculeaza intretinerea pentru apartamentul tau

Legea intretinerii la bloc include o lista intreaga de cheltuieli la care proprietarul de apartament contribuie pentru buna functionare a intregii cladiri. Astfel, un model de calcul pentru intretinere la bloc va include:

  • suma asociata consumului de apa rece – consumul declarat plus pierderile din retea, repartizate pe: numar de persoane, cota parte indiviza sau proportional cu consumul, in functie de decizia asociatiei;
  • valoarea consumului de apa calda – pentru sistemul termic centralizat, fie pe baza repartitoarelor, fie in functie de numarul de calorifere si coloane de pe proprietate si din proprietatea comuna;
  • alte cheltuieli comune: lumina de pe sala scarilor, functionarea si intretinerea liftului, ridicarea deseurilor menajere – in functie de numarul de persoane din imobil si din apartament;
  • cheltuielile de intretinere, reparatii si consolidare in spatiul comun – salariul femeii de serviciu si al personalului angajat (presedinte, contabil, administrator etc.), materiale pentru deratizare/dezinfectie/dezinsectie la care vei contribui proportional cu cota parte indiviza.

Noua lege din 2018 obliga administratorul sa afiseze lunar si modalitatea de calcul prin care s-a ajuns la sumele trecute pe listele de plata pentru fiecare proprietar. Iti va fi astfel mai usor sa sesizezi eventualele neconcordante. Amenda pentru nerespectarea acestui articol este de 500 pana la 3000RON.

Cine plateste pentru reparatiile facute la acoperisul blocului

Daca stai la ultimul etaj, ai probleme cu infiltratiile prin tavan si esti interesat de legea privind acoperisurile blocurilor, iti vom spune ca documentul pe care il cauti este legea 196/2018. Actul normativ acopera tot ce inseamna activitatea unei asociatii de locatari si prevede, la fel ca si vechea lege din 2007, pe care o inlocuieste, contributia tuturor locatarilor, indiferent de etaj, la costurile ce tin de intretinerea si reparatia acoperisului, ca spatiu comun.

In practica se merge totusi adesea pe principiul beneficiarului si de multe ori reparatiile sau imbunatatirile la terasa blocului sunt suportate doar de apartamentele de la ultimul etaj, direct interesate de starea acoperisului.

 

Ce reparatii intra in sarcina administratiei

Activitatile de intretinere si reparatii care intra in sarcina asociatiei de locatari sunt cele care tin de spatiul comun (casa scarii, subsol, acoperis, instalatiile de apa si gaz in sectoarele comune etc.). Tot ce tine de interiorul locuintei (instalatia electrica, reparatii la bateria de cada sau chiuveta etc.) este treaba proprietarului sau a chiriasilor. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Albu Laurentiu

August 8, 2022 at 6:55 pm

Deci acest fond de rulment nu se află depus într-o bancă ci se află la dispoziția administratorului ?

Raspunde
                                   
Team DrDeco

August 18, 2022 at 12:17 pm

Am mentionat in articol tot ce aflasem despre asta.

Raspunde