Cum se renoveaza o casa veche, in stil traditional

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Tot mai multe persoane incep sa aprecieze viata la tara, mai ales dupa pensie, cand ritmul vietii devine mai linistit, si vrei un loc de vis, o casa ca cea a bunicilor unde mergeai cu placere cand erai copil si petreceai clipe minunate cat tinea vacanta de vara sau de iarna.

 

Poti gasi usor o casuta la tara, in stil batranesc si cu putina rabdare si indemanare, apeland la mesterii locali, o poti renova astfel incat sa arate asa cum era original, cu imbunatatiri care sa pastreze atat patina timpului, dar si beneficiile cu care esti obisnuit dupa o viata petrecuta la oras. Daca esti hotarat sa faci o astfel de achizitie, iti oferim, in continuare, cateva sfaturi pentru a sti la ce sa te astepti in timpul renovarii.

 

Verificare si inlocuiri

Un prim pas este sa iti faci o evaluare cat mai exacta a starii in care se afla casa, pentru a te pregati de pasii ulteriori. Astfel, vezi daca are fundatie, daca trebuie refacuta sau intarita, care este starea acoperisului, lemnaria daca trebuie schimbata etc. Dupa ce stii exact care este situatia, poti sa iti alegi echipa de mesteri si te sfatuim sa vezi ce persoane gasesti in sat care inca mai lucreaza, acestia putand sa iti redea frumusetea si stilul locului.

Fii atent la panza freatica si, in caz ca este la suprafata, trebuie drenata apa din curte, deoarece aceasta are o actiune negativa asupra zidurilor, atacand peretii in timp si transformand mediul intr-unul umed, propice dezvoltarii mucegaiului si altor bacterii. Urmatorul pas este consolidarea braului si a fundatiei, intarirea zidurilor in pivnita, daca este cazul. 

Incet, incet se ajunge la partea de lemnarie, lemnul fiind un material des folosit la casele de la tara. Se verifica starea capriorilor si a structurii. Daca sunt atacate de carii, este mai bine sa le inlocuiti, daca nu, se curata si se lacuiesc. Acoperisul este si el foarte important, pentru a nu avea suprize la prima ploaie. Se verifica starea, se da jos si se inlocuieste unde este cazul, pastrand materialele folosite prima data, eventual sindrila. 

Daca mergi pe metode traditionale pentru izolatie, in pod poti pune un strat de pamant rosu amestecat cu paie. Acelasi tratament il poti aplica si in cazul podelelor, pe care le poti scoate si apoi aplici un strat izolator de pamant, dupa care le repui. 

Podelele le poti lasa culoarea lemnului, date doar cu lac, sau le poti vopsi in diverse culori care sa se asorteze cu mobilierul camerei. In cazul in care casa este din chirpici, nu ai nevoie si de o izolatie suplimentara, amestecul din lut, nisip, paie si fan, uscat la soare asigurand o buna izolatie si rezistenta. 

Reconditionare lemnarie

Cei mai multi aleg sa reconditioneze tocurile de geam si usile, dar avand multe modele ce imita design-ul traditional, poti alege o usa din termopan la exterior, care sa iti asigure o mai buna izolatie. 

Usile interioare le poti reconditiona sau in caz ca sunt intr-o stare foarte proasta, poti sa le comanzi la un atelier care sa le refaca in acelasi stil. Daca este o casa cu veranda din lemn lucrata manual cu diferite modele florale sau scene din viata satului, apeleaza la mesteri locali care sa le redea stralucirea de alta data. 

 

Refacere pereti

Peretii trebuie varuiti, atat la interior, cat si la exterior, pastrand stilul. Poti sa mergi si aici pe metode traditionale, pregatind singur varul pe care il vei aplica. Cunoscut ca si material din cele mai vechi timpuri, varul are avantajul ca este rezistent la variatii de temperatura, dar si la temperaturi foarte joase, iar culoarea alba ofera si protectie pe timpul verii, cand temperaturile sunt foarte ridicate. 

Fiind cu microporozitati, lasa zidul sa respire, dar il protejeaza de umiditate, astfel nu face condens, nu mucegaieste. Este foarte usor de folosit si poti sa reimprospatezi si singur in caz de nevoie. Colturile, pentru a le pastra rotunjite, se fac cu sticla. Daca vrei sa agati decoratiuni rustice in interior, o bormasina Bosch, burghie portivite si dibluri de calitate vor asigura puncte de ancorare trainice, fara sa afecteze aspectul final sau sa ciobeasca zidaria inestetic.

 

Sistemul de incalzire

Pentru incalzire, pastreaza sobele din teracota care, pe langa un aspect foarte frumos, ofera o atmosfera calda si placuta pe timpul iernii. Chiar daca este mai mult de munca pentru incalzirea pe lemne, sunetul bustenilor pe foc, mirosul raspandit, atmosfera creata merita efortul depus. Sigur, pentru usurinta muncii si un plus de comoditate, poti sa instalezi arzatoare in interiorul sobelor, cuplate la gaz. 

Decorarea casei si alegerea mobilierului

Dupa ce ai renovat casa si ai reusit sa ii redai aspectul de odinioara, urmeaza pasul urmator si anume mobilierul si decoratiunile interioare. Ai si aici o gama larga de produse pe care le poti achizitiona de noi, dar in stil traditional, sau poti sa alegi sa reconditionezi mobila veche si diferite obiecte vechi pe care le poti cauta prin podul bunicii sau prin sat. Poti sa mai gasesti covoare autentice tesute la razboi, panza facuta in casa pentru draperii si cuverturi si sa iti faci casa ca pe cea a bunicilor. 

Cu putina indemanare si rabdare, sau apeland la un pictor, poti sa reconditionezi piesele de mobilier, dulapurile de bucatarie, mesele, scaunele etc., redandu-le farmecul de odinioara, cu picturi naive, flori sau fructe etc. Pentru obiectele de mobilier din lemn ai mai multe operatii de facut, precum: pregatirea suprafetei cu clei de oase, aplicarea unui strat de grund din ipsos si creta, realizarea desenului cu pigmenti naturali pe care ii poti freca cu ou, aplicarea unui lac anticarii si un ultim strat de protectie cu ceara de albine. 

Foloseste stergarele cu mesaj ce erau atarnate de gospodine prin casa, deasupra usii, lada de zestre poate fi si ea un element bine venit, o roata de tors etc. Florile sunt si ele nelipsite, ghivece cu muscate la ferestre, pe veranda o mare de flori, in toate culorile, ce transforma locul si ii ofera o bagatie de culori. 

Desi poate fi descurajant intr-o prima faza, cu mult entuziasm si rabdare, cu mesteri destoinici si cu drag de meserie, poti sa redai stralucirea de altadata casei batranesti, pentru a te putea bucura si acum de farmecul vietii in natura, si pentru a le oferi la randul tau nepotilor vacantele de neuitat de care ai beneficiat in copilarie. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu