Alegerea usilor pentru terasa schimba, dintr-o miscare, aspectul a doua spatii importante: terasa si livingul. Iata de ce este important ce design si sistem functional alegi. Afla din acest articol de ce sunt atat de populare formatele franceze si glisante si care sunt diferentele dintre cele doua variante.
Modul in care faci legatura dintre camera de zi si terasa casei influenteaza imaginea ambelor spatii, atat ca stil, cat si ca luminozitate si accesibilitate. Cele mai populare optiuni folosite pentru a face trecerea din interior catre exterior, in cazul locuintelor cu spatiu generos, amenajate cu atentie la fiecare detaliu, sunt usile glisante si cele cu design frantuzesc. Daca esti in etapa de amenajare sau reamenajare a casei si inca nu ai hotarat ce tip de usa vrei sa folosesti pentru terasa, te invitam sa afli mai multe informatii despre aceste formate foarte apreciate.
Sistemul de montaj si functionare
Avand originea in Franta secolului al XVII-lea, cu format de fereastra prelungita pana la podea care marginea pe atunci balcoane micute, usile frantuzesti au la baza influente ale Renasterii italiene, caracterizata prin simetrie si grija pentru proportii. Confectionate initial din lemn, apoi cu detalii metalice si mai tarziu cu insertie de sticla, usile garantau prezenta luminii naturale intr-o epoca in care electricitatea inca nu isi oferea beneficiile.
Se potrivesc foarte bine atat in structura livingurilor, cat si la dormitoare, birouri sau chiar in exterior, pentru a defini zonele unei gradini. Sunt alcatuite din doua parti, care se deschid prin rabatare, fiind fixate cu balamale pe lateralele cadrului care le sustine. Specific usilor frantuzesti este posibilitatea de a le deschide in ambele directii, in functie de necesitati.
Usa glisanta este o inventie veche, prezenta in Grecia Antica si pe vremea romanilor si foarte populara in Anglia si Franta la inceputul anilor 1900, cand prelucrarea metalului a facut posibila modernizarea cadrelor de rulare. Din punct de vedere tehnic, usa glisanta este formata dintr-un cadru cu sina care mentine usa in pozitie verticala, permitand in acelasi timp inchiderea si deschiderea sa prin alunecare paralela cu peretele si doua sau mai multe panouri din sticla, lemn, PDF sau PVC.
Design si luminozitate
In formatul clasic, usile frantuzesti sunt prevazute cu o rama din lemn destul de lata, care face parte din farmecul acestor optiuni si confera interiorului eleganta specifica. Un mic dezavantaj care insoteste acest design este insa faptul ca limiteaza patrunderea luminii in incapere, ceva mai mult decat alternativa glisanta.
Prin comparatie, usile glisante cu panou din sticla au rama subtire si discreta. Avantajul principal oferit este o suprafata transparenta mai mare, ideala pentru incaperile in care se doreste cat mai multa lumina naturala.
Usile devin in acelasi timp o prezenta discreta, care are mai mult rolul de a evidentia frumusetea incaperii si a spatiului exterior, catre care lasa privirea sa alunece fara a interveni. Daca iti doresti deci o usa care sa contribuie activ la designul incaperii, adaugand propria sa eleganta, te vei intelege probabil mai bine cu o versiune frantuzeasca.
Modelele franceze ocupa mai mult spatiu
Pentru ca se deschid prin rabatare, usile cu design frantuzesc au nevoie de mai mult spatiu pentru a fi utilizate lejer, ocupand de fapt un patrat egal cu latimea cadrului in care sunt fixate, spatiu in care nu poti amplasa nimic care ar putea impiedica deschiderea. Este unul dintre motivele pentru care acest stil este preferat in casele construite cu suprafata suficient de mare pentru a nu simti lipsa metrilor ocupati de usa.
Iti recomandam sa te orientezi catre acest tip de usa si daca ai pastrat catre terasa o deschidere suficient de mare pentru a crea impresia ca livingul se prelungeste natural catre exterior.
Daca te numeri insa printre cei care au cladit o locuinta cu gandul la eficienta si la mentinerea cheltuielilor de intretinere la un nivel rezonabil, este posibil sa te intelegi mai bine cu o varianta de usa glisanta. In acest caz, panourile aluneca usor langa altul sau in interiorul peretelui si nu-ti consuma din spatiul util al camerei. Este insa bine sa stii ca daca nu le instalezi cu spatiu de retragere in perete, usile glisante nu se vor deschide complet, ci doar partial, avand un panou fix langa care se retrag cele mobile.
Pentru cei care sunt pasionati de designul specific usilor frantuzesti, cu rama lata, exista modele care combina acest format cu o structura functionala glisanta.
Usile glisante fac mai putin zgomot
Pentru ca folosesc sistemul clasic de balamale, usile franceze sunt expuse trantirii de catre copii sau adultii grabiti, generand zgomote deranjante pentru cei care apreciaza linistea. De asemenea, balamalele se pot coroda in timp, scartaind neplacut si necesitand ungere periodica. Aceeasi structura le face mai sensibile la curentii de aer care pot la randul lor provoca trantirea puternica, daca usile nu sunt prevazute cu sisteme de protectie, care sa le asigure pozitia fixa atunci cand sunt deschise.
Modelele de usi glisante aluneca usor pe sina si pot fi cu greu trantite, chiar si intentionat, sistemul facand dificila inchiderea rapida, cu viteza. Sunt de asemenea mai sigure in zonele cu vanturi puternice. Ruland usor pe o pista ghidata, aceste modele sunt de asemenea mai simplu de inchis si deschis de catre copii sau persoane in varsta.
Siguranta si eficienta termica
Daca luam in considerare faptul ca designul francez implica un cadru mai lat, le putem considera putin mai eficiente la capitolul rezistenta termica. Insa, capacitatea usilor de a pastra caldura in interior tine mai mult de sistemul de montaj si calitatea sticlei folosite, si nu de diferentele constructive dintre cele doua sisteme de functionare.
In ceea ce priveste siguranta, punctul slab provine tot din structura care include in mare parte sticla. Este de asemenea important ce tip de butuc alegi pentru a asigura incuierea usii. Pentru ca nu include balamale, care pot fi la randul lor un punct slab, versiunile glisante pot fi considerate putin mai sigure decat cele franceze. Daca te hotarasti insa sa folosesti o usa confectionata din sticla, pentru exterior, indiferent de model, este bine sa te asiguri ca restul sistemului de protectie este bine pus la punct (gard, poarta) si sa alegi o versiune cu geam rezistent.
Lasa un comentariu
0 Comentariu