Cel mai bun panou radiant

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Panouri radiante – Opinii si Recenzii 2024

 

Daca doresti in casa ta surse de caldura care sa ofere si un plus de design, cele mai interesante variante sunt panourile radiante. Acestea sunt simplu de instalat si functioneaza cu energie electrica. Daca si tu vrei sa ai in casa ta astfel de aparate, lista de mai jos te poate ajuta sa il alegi pe cel potrivit. Electrolux EG20W100, de exemplu, e un model simplu, elegant, care se incadreaza foarte usor in orice incapere, fiind suficient de eficient pentru camere de pana in 14 mp. Are afisaj LED, poate fi controlat prin telecomanda, cantareste 8 kg si masoara 20 x 128 x 7 cm. Daca ceea ce cauti e un panou radiant cu peisaj, vezi Dragus DRAGUS-M-600.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Electrolux EG20W100
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Panoul acesta radiant functioneaza cu o putere mare, de 1000 W, fiind suficient de performant pentru a incalzi incaperei de pana in 14 mp. Se monteaza cu mare usurinta, pe perete sau podea, are afisaj LED si telecomanda, fiind usor de controlat, are un aspect simplu si elegant, fiind alb.

Nu este o varianta ce poate fi instalata pe tavan, ci poate fi montata doar pe perete sau direct pe podea.

Puterea panoului e de 1000 W, designul e unul simplu si elegant, e usor de montat si de controlat, avand afisaj LED si telecomanda.

A 2-A OPTIUNE!

Dragus DRAGUS-M-600
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un panou cu un design placut, deoarece pe el e imprimat un peisaj frumos si relaxant, are dimensiuni de 60 x 90 x 2 cm, putand fi instalat atat pe tavan, cat si pe perete, montajul fiind unul simplu, pe care-l poate face oricine. Are un cablu de alimentare lung, de 3 metri.

Avand o putere de numai 600 W, suprafata pe care o poate incalzi eficient nu trebuie sa fie mai mare de 11 mp.

E recomandarea pe care ti-o facem daca vrei un panou radiant pentru camere de pana in 11 mp, care sa aiba un aspect placut.

A 3-a Optiune!

Trio Orhidee
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un panou radiant sub forma de tablou, aratand foarte bine in orice incapere, deoarece infatiseaza o orhidee mov si are benzi de fixare din lemn natural. Are o eficienta de aproape 100%, atinge o temperatura maxima de 65 grade Celsius, se monteaza foarte usor si masoara 100 x 57 cm.

Panoul poate incalzi suprafete de dimensiuni mici si anume de pana la 10 mp, ceea ce e destul de putin.

Daca vrei un panou radiant de calitate superioara, frumos si eficient, vezi acest model de 400W, usor de montat si utilizat.

 

 

Pareri despre cele mai bune panouri radiante

Indiferent de tipul de panou pe care il cauti si de modul in care doresti sa il montezi (tavan, perete sau asezat pe pardoseala), cel mai rapid si facil mod de a identifica optiuni potrivite pentru locuinta ta este sa folosesti oferta diversa disponibila pe Internet. Poti scurta timpul de cautare utilizand ca punct de reper modelele de mai jos, selectate pe baza popularitatii.

 

 

Panouri radiante:

 

Electrolux EG20W100

 

Cei de la Electrolux au unele dintre cele mai bune panouri radiante, iar acest model demonstreaza acest lucru. El are o putere mare, de 1000 W, fiind suficient pentru a incalzi in mod cat mai eficient o incapere de pana in 14 mp. Ofera un randament bun, de 98% si are protectie la supraincalzire.

Referitor la modul in care arata, care e un detaliu foarte important, acest panou este alb, in forma dreptunghiulara, avand o lungime de 128 cm si o inaltime de 20 cm. Ca si grosime, are 7 cm. E simplu de incadrat in orice incapere, iar montajul se face cu usurinta, greutatea lui fiind de numai 8 kg. Montajul se face pe perete sau podea.

Acest panou radiant iti va oferi o experienta placuta deoarece are afisaj LED (care se inchide dupa 120 secunde de inactivitate) si poate fi controlat din telecomanda. Dispozitivul acesta e unul care nu consuma multa energie electrica, fiind constuit in asa fel incat sa duca in acest sens la costuri minime. Poate fi utilizat si in medii umede, facand parte din clasa de protectie IP24. 

 

 

 

Panou de incalzire din sticla ZLN-1419 

 

Acest model face parte din categoria optiunilor care te vor impresiona cu siguranta ca aspect. Dimensiunile medii, de 50 x 70 x 14cm, culoarea neagra si suprafata din sticla termorezistenta, oferindu-i un aspect similar televizoarelor. Il poti monta pe perete sau amplasa direct pe podea, daca vrei sa ai posibilitatea de a-l muta si in alta incapere si ai suficient spatiu liber pe jos.

Lucreaza cu o putere maxima de 2000W, reglabila pe doua trepte de intensitate (1200W si 2000W) si este recomandat pentru spatii de pana la 40 – 60mc, ceea ce inseamna suprafete de pana la 20 – 24mp, in functie de inaltimea camerei si calitatea izolatiei termice. Sistemul include siguranta electrica realizata din aluminiu si amplasata in forma de X, care asigura incalzirea eficienta si o durata indelungata de functionare. Din punctul de vedere al gestionarii modului de functionare, iti putem spune ca modelul este prevazut cu termostat reglabil, cu senzor electronic, care te ajuta sa mentii temperatura in incapere la nivelul dorit.

Ai de asemenea la dispozitie panou de comanda digital, pentru vizualizarea si setarea parametrilor de lucru, si buton de On/Off care asigura conectarea si deconectarea de la reteaua electrica. Pentru a evita atingerea accidentala a unor temperaturi periculoase pentru dispozitiv si incapere, conceptul include protectie integrata la supraincalzire, astfel incat sa il poti folosi in siguranta si pentru mult timp.

 

 

 

TESY MC 2014

 

Acest model se numara printre panourile radiante usor de montat si utilizat, necesitand doar amplasarea in incaperea care necesita incalzire, astfel incat sa nu ingreuneze deplasarea prin spatiu, si conectarea la reteaua de curent electric. Este o versiune dotata cu roti de transport, deci il poti muta usor in orice camera care are nevoie de incalzire. Genereaza o putere de 2000W, potrivita pentru spatii cu suprafata de 16mp pana la 24mp si permite reglarea pe doua trepte de intensitate (1000W si 2000W), pentru a obtine nivelul dorit de eficienta.

Incalzeste atat prin radiatii in infrarosu, cat si prin convectie, asigurand astfel rezultate bune si un timp redus de atingere a temperaturii maxime, de numai 1 minut. Nu usuca aerul, motiv pentru care este binevenit ca solutie termica in camera copiilor si in locuintele cu persoane astmatice sau cu alte afectiuni respiratorii. Include display LED si termostat reglabil in intervalul 15 – 36oC, care iti permit sa gestionezi usor nivelul de caldura pe care il doresti, iar pentru cei care doresc control de la distanta, producatorul include in pachetul de livrare si o telecomanda.

Este un panou radiant ieftin si bun, prevazut cu protectie la supraincalzire si rasturnare, doua elemente esentiale care iti asigura linistea si garanteaza functionarea corecta si fara incidente a aparatului. In dotarea sa mai intra si un timer care iti permite sa setezi pornirea sau oprirea automata a dispozitivului dupa o perioada de 0 pana la 18 ore.

 

Avantaje:

Model vertical, cu amplasare pe podea, usor de instalat si folosit.

Are o putere de 2000W, suficienta pentru incaperi medii, de 16 – 24mp.

Permite reglarea opririi si pornirii automate cu ajutorul timerului integrat.

Include termostat si protectie la supraincalzire si rasturnare.

 

Dezavantaje:

Spre deosebire de alte modele, aceasta versiune permite gestionarea puterii de lucru doar pe doua trepte de intensitate.

 

 

 

 

Panouri radiante Dragus:

 

Dragus DRAGUS-M-600

 

Daca esti in cautarea unui panou radiant, la un pret bun, iti recomandam acest produs. Va fi eficient pentru camere de pana la 11 mp, deoarece are o putere de 600 W. El va atinge temperatura maxima in cel mult 10 minute si este silentios, pentru a nu te deranja atunci cand dormi. 

In privinta aspectului, acest panou radiant e unul ce infatiseaza un peisaj frumos, cu ape, stanci, plaja. Predomina nuantele de albastru, maro si verde. E dotat cu o rama din aluminiu, iar dimensiunile totale sunt de 60 x 90 x 2 cm. Cablul de alimentare are o lungime de 3 metri. 

Panoul acesta poate fi montat chiar si pe tavan, nu doar pe perete. Cantareste doar 6 kg, asadar, nu te va solicita prea mult din punct de vedere fizic pentru a-l monta. Nu ai nevoie de ajutor de specialitate pentru a-l instala. Instructiunile din colet iti vor fi suficiente.

 

 

 

Panou Radiant Dragus Alb DRAGUS42 

 

Pentru cei care prefera o versiune de culoare alba, cu design subtire (grosime de doar 2cm) si modern, care se integreaza subtil in incapere, recomandam, din gama de panouri radiante Dragus, aceasta versiune de 1100W, potrivita pentru incaperi de pana la 20mp, cu doua trepte de intensitate (850W- nivel atins cand elementul de incalzire are 100 – 110oC) si dimensiuni medii, de 127 x 60cm.

Aceste modele sunt apreciate datorita sistemului care permite reducerea cu pana la 20% a consumului de energie din momentul in care segmentul radiant atinge valoarea maxima a temperaturii, de 100 – 110oC, pastrand acelasi nivel de emisivitate si contribuind astfel la reducerea facturilor lunare. Suprafata este confectionata din tabla alba de tip RAL9010, imbracata in rama argintie, realizata din aluminiu sidefat (oxalat), cu aspect elegant si placut.

Panoul radiant este dotat cu cablu de alimentare, cu lungime de trei metri, plus cablu care permite conectarea la termostat ambiental, accesoriu util care este inclus in  acest caz in pachetul de livrare, deci nu necesita achizitionare separata. Se numara printre variantele ideale pentru incaperile mici sau lipsite de spatiu liber, culoarea alba facand produsul aproape invizibil pe perete. Iti atragem insa atentia ca trebuie sa se afle la o distanta de minim 1m fata de restul obiectelor din incapere atunci cand este folosit.

 

 

 

 

Panouri radiante infrarosu:

 

Trio Orhidee

 

Acesta ar putea fi un panou radiant, la un pret bun, pentru persoanele care vor un produs cu adevarat calitativ si care isi permit sa investeasca in asta. El nu usuca aerul in timpul functionarii, ceea ce e un mare plus si emite caldura imediat dupa ce e pornit, lucrand cu o putere de 400W. 

Panoul radiant adus acum in discutie foloseste o tehnologie de incalzire cu ajutorul unui filtru de carbon si ofera o eficienta aproape de 100%. E recomandat in incaperi care au intre 7 si 10 mp, chiar si in cele in care umiditatea e ridicata. 

Produsul e foarte simplu de montat, deoarece are o agatatoare. El detine benzi de fixare realizate din lemn natural. Cantareste numai 0.97 kg si are dimensiuni de 100 x 57 cm. Imaginea de pe el e una cu tematica florala, infatisand o orhidee mov. Temperatura maxima la care poate ajunge panoul e de 65 grade Celsius, pentru a nu provoca arsuri sau alte incidente neplacute.

 

 

 

Dual Therm KLIMA 7

 

Din categoria modelelor de ultima generatie, cu ecran LCD si senzori pentru ajustarea functionarii, iti recomandam varianta KLIMA 7, cu putere de 750W, potrivita pentru spatii de 8 pana la 11mp (20 – 27.5mc) si preferata adesea pentru a asigura confortul termic in camera copilului. Este o versiune cu functionare silentioasa, al carui sistem radiant nu usuca aerul la fel de puternic precum aerotermele si nu prezinta riscul agitarii particulelor de praf sau mucegai, fiind astfel mai sigura pentru caile respiratorii sensibile.

Pentru a controla in mod eficient consumul de energie, modelul este dotat cu termostat electronic cu precizie ridicata, care permite setarea intensitatii caldurii la nivelul dorit, precum si cu senzor care detecteaza prezenta unei persoane in camera si creste numarul gradelor emise. Daca uiti fereastra deschisa, un senzor special pune aparatul in stand-by, pentru a preveni consumul inutil de curent. In plus, poti afla din timp costul facturii vizualizand pe afisajul LCD cantitatea de energie utilizata pana in prezent.

Incalzirea se realizeaza prin tehnologie duala, care combina razele infrarosii cu convectia, iar pentru uniformizarea aerului din camera, aparatul este dotat cu functie special conceputa. Dispozitivul se incadreaza in clasa de siguranta IP 24 (impotriva jeturilor de apa din toate directiile) si beneficiaza de asemenea de protectie electrica dubla ceea ce inseamna ca nu trebuie neaparat conectat la impamantare. Este o versiune dedicata doar montarii pe perete si este livrata impreuna cu cablu de alimentare de 1m, care nu include stecherul.

 

Avantaje:

Model modern pentru incaperi mici si mijlocii, de pana la 11mp.

Intra in stand-by daca detecteaza o fereastra deschisa.

Include termostat reglabil cu senzor cu precizie ridicata.

Permite o varietate de setari care asigura utilizarea eficienta si economia de energie.

 

Dezavantaje:

Desi este dotat cu cablu de alimentare, nu este prevazut cu stecher.

 

 

 

Anne Panou radiant plus Aeroterma cadou 2C-DXD04-1 + HB8500

 

Vrei sa camuflezi complet dispozitivul de incalzire sau ti-ai dori sa pui si un tablou pe perete, dar nu ai loc de amandoua? Datorita tehnologiei moderne, azi le poti avea pe amandoua intr-un singur produs, cum este aceasta versiune care reda o frumoasa pictura, cu un peisaj relaxant si pitoresc, ce se poate incadra usor in orice incapere. Are dimensiunile de 124 x 94cm, cu grosimea de 3cm, rama de culoare neagra si se monteaza pe perete.

Din punct de vedere tehnic iti ofera o putere maxima de 750W, care il recomanda pentru camere de dimensiuni mici, de pana la 10mp, ce vor beneficia cu atat mai mult de economia de spatiu asigurata prin suspendarea la inaltime. Rezistenta inclusa face parte din categoria celor din carbon, de calitate superioara, iar suprafata exterioara este realizata din aluminiu si plastic. Include siguranta pentru supraincalzire si se incadreaza in clasa de protectie IP56, care inseamna ca este ferit de actiunea particulelelor de praf si a jeturilor puternice de apa indreptate catre aparat din orice directie.

Incalzeste incaperea in mai putin de 10 minute si in acest caz este insotit, in pachetul de livrare, de un produs cadou sub forma aerotermei model HB8500, fabricata sub brandul Hausber, cu putere de 2000W, indicator luminos si doua trepte de putere.

 

 

 

 

Panouri radiante Sunjoy:

 

SUNJOY SR 9 

 

Cauti un model performant, care sa iti ofere un nivel de randament de peste 90%, pentru a putea economisi cat mai mult curent? Iti recomandam sa iti indrepti privirile catre aceasta versiune tehnica din oferta de panouri radiante SunJoy, gama Helvetic, cu rezistenta realizata din fibra de carbon, rama de aluminiu si suprafata de protectie confectionata din material radiant cu ioni de argint (tehnologie Nano-Silver cu turmalina).

Este o versiune dreptunghiulara, de culoare alba, cu dimensiunile de 606 x 1506 x 20mm si montaj facil, similar unui tablou, pe perete sau pe suprafata tavanului. Tot ce trebuie sa faci este sa il conectezi apoi la priza. Are o puterea maxima de 950W si este recomandant pentru a incalzi eficient un spatiu cu suprafata de aproximativ 20 – 24mp, la o inaltime de 2.5m.

Functioneaza silentios, fiind ideal pentru dormitor sau camera copiilor. Aceasta oferta include in pachetul de livrare si termostat reglabil de tip Q7, programabil, cu precizie de afisare de 0.1oC si posibilitatea de a seta temperatura dorita pentru fiecare zi a saptamanii, creand astfel un ciclu complet, care sa tina cont de preferintele personale si care sa asigure folosirea cat mai eficienta a sistemului de incalzire, cu consum cat mai redus.

 

 

 

SUNJOY SR 8

 

Pentru cei care au auzit de randamentul mai bun oferit de unele versiuni de panouri si sunt dispusi sa investeasca ceva mai mult intr-un model care sa permita o economie superioara de energie si deci costuri mai mici pe termen lung, am inclus in lista noastra de recomandari aceasta versiune cu tehnologie Nano-Silver si turmalina. Include element de incalzire confectionat din fibra de carbon si suprafata exterioara cu strat cu ioni de argint care cresc eficienta transmiterii radiatiilor infrarosii in incapere.

Are dimensiunile de 606 x 1506mm, grosimea de 2cm si se monteaza cu 6 holsuruburi, pe perete sau tavan, similar unui tablou. Aceasta optiune lucreaza cu o putere maxima de 890W si este potrivita pentru spatii de pana la 20mp (la o inaltime a incaperii de 2.5m). Face parte din categoria de panouri radiante SunJoy, la pret bun, care beneficiaza de termoizolatie si garantie de 10ani oferita de producator.

Pachetul de livrare include dispozitivul de incalzire, prevazut cu cablu de alimentare si stecher de conectare la priza, precum si un termostat reglabil, din seria SunJoy Q7, programabil, care gestioneaza automat functionarea aparatului, in functie de temperaturile stabilite, pentru a mentine caldura constanta, consumand cat mai putina energie.

 

 

 

 

Panouri radiante Prima:

 

Prima P10 950w

 

Cu functionare silentioasa si curata, fara a genera curenti de aer care ridica praf, panourile radiante sunt optiunea ideala de incalzire pentru cei care prefera o varianta eficienta si cat mai putin vizibila. Daca vrei sa instalezi un astfel de produs intr-o incapere de dimensiuni medii, care are o suprafata de cel mult 20 – 22mp, te sfatuim sa iei in considerare si acest model cu putere maxima de 950W.

Este o versiune cu rezistenta electrica din gama celor din fibra de carbon, care incalzeste structura pana la 80 – 100oC, in timp ce in spatele panoului se ajunge pana la maxim 40oC. Acest model face parte din oferta de panouri radiante Prima, considerate o alternativa calitativa, ceva mai accesibila la pret, la optiunile Helvetic de la SunJoy, evaluate ca fiind printre cele mai bune de pe piata. Ofera un randament de 90%, protectie IP55 si are fata dorsala izolata pentru a nu pierde caldura.

Are dimensiunile de 90 x 150cm, cu grosimea de 3mm si se monteaza pe perete sau pe tavan, in functie de preferinte si de cat de ofertant este spatiul. Ofera functie de prevenire a igrasiei pe peretele din spate si este prevazut cu cablu de alimentare de 100cm lungime, cu dubla izolatie si trei fire conductoare. Pachetul de livrare nu include insa termostat, pe care va trebui sa il cumperi separat.

 

 

 

Prima P6 550w 

 

Daca vrei sa incalzesti o incapere mica, de pana la 10mp si cauti o solutie rapida, simpla si eficienta, iti recomandam ca varianta acest panou de la Prima, cu putere de 550W. Este un nivel potrivit pentru spatii de 10mp (fara izolatie) sau 12mp (cu izolatie), cu un singur perete la exterior si il mai poti folosi eficient in camere de pana la 8mp, care au trei pereti afara, sau de pana la 10mp, cu doua laturi in exterior, cu conditia ca incaperea sa beneficieze de izolatie si tamplarie termopan.

Este o versiune de dimensiuni medii spre mici (60 x 1200mm), cu grosime de 3cm si amplasare suspendata, pe perete ori tavan, in spatii cu inaltime de pana la 3m. Ofera un randament de 95% care te ajuta sa economisesti curent, si tehnologie cu fibra de carbon, care aduce temperatura segmentului de incalzire pana la 80 – 100oC.

Izolatia folosita la construirea fetei dorsale previne emisia caldurii catre peretele din spate, care ajunge pana la cel mult 40oC, fiind protejat in acelasi timp de igrasie. Beneficiaza de protectie IP55 (importiva particulelor de praf si a jeturilor de apa), insa este comercializat fara termostat, pentru a fi disponibil la un pret mai accesibil, ceea ce inseamna ca va trebui sa cumperi acest accesoriu separat.

 

 

 

 

 

Radialight Dual Therm KLIMA 15

 

Daca ai nevoie de un panou radiant eficient, pe care sa il poti monta inclusiv in spatii cu un nivel crescut de umiditate, iti propunem alternativa Radialight Dual Therm KLIMA 15. Este vorba despre un dispozitiv cu dubla functie, de convector si panou radiant cu infrarosu, care isi va indeplini sarcinile bine si repede, multumita caracteristicilor tehnice.

Puterea de 1500 W il face adecvat in incaperi de pana la 50 mc; avand un modulator de putere incorporat, dispozitivul iti permite o monitorizare atenta a consumului. Functia anti-inghet si senzorul “fereastra deschisa” sunt alte ajutoare de nadejde in limitarea facturii la energie electrica.

Protectia anti-inghet iti permite sa il amplasezi nu numai acasa sau la birou, dar si in casa de vacanta, locuita doar temporar; astfel, instalatia ta va fi protejata, in cele mai bune conditii. Senzorul de prezenta face ca functionarea panoului sa porneasca, daca e cazul, si in afara programarii saptamanale efectuate.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Cu design modern, in forma de plasma, si suprafata personalizata, sau in versiuni mai groase, similare unor calorifere compacte, panourile electrice asigura rapid (in 5 – 10 minute) incalzirea in spatii de dimensiuni mici, medii sau mari. Pentru ca pot fi o investitie destul de costisitoare, dar in acelasi timp foarte benefice pentru sanatate, iti recomandam sa te documentezi cu atentie inainte de a incape sa cauti un astfel de produs pentru casa ta.

Gasesti in acest ghid informatii utile despre nivelul de putere necesar pentru categorii diferite de incaperi, despre optiunile de montaj, functiile oferite si alte detalii care te pot ajuta sa alegi cel mai bun panou radiant.

 

 

Mod de instalare: Poti opta pentru panouri radiante cu infrarosu cu fixare pe perete/tavan sau pentru versiuni freestanding, cu picior si amplasare pe podea, in functie de caracteristicile spatiului si modul de utilizare.

Daca incaperea are dimensiuni reduse, planuiesti sa folosesti aparatul in cea mai mare perioada a timpului si nu ai nevoie de posibilitatea de a muta dispozitivul in alte incaperi sau de a-l depozita pe timpul verii, optiunea potrivita este una suspendata. Fixarea pe perete iti ofera in plus, fata de montarea pe tavan, un aspect placut, cu rol ornamental, mai ales daca ai decis sa optezi pentru un format personalizat, dar prezinta dezavantajul neincalzit si expus la igrasie, peretele pe care este pozitionat.

O versiune de tavan, desi poate mai putin populara, este deci ceva mai eficienta ca grad de acoperire, atat timp cat este asezata cat mai aproape de centrul spatiului pentru a acoperi cat mai multe dintre obiectele din incapere. Opteaza pentru o solutie suspendata, cu amplasare la inaltime, daca in casa sunt copii mici care se pot arde daca ating din greseala suprafata fierbinte a aparatului.

Pentru situatia in care aparatul va fi folosit pentru a incalzi ocazional si alternativ, mai multe camere, sau atunci cand pe perete nu exista suficient loc pentru a monta un astfel de panou la distanta sigura de alte obiecte, recomandam un model cu suport, care permite amplasarea pe sol. Daca optezi pentru aceasta varianta este bine sa verifici cu ceva mai multa atentie greutatea aparatului, pentru a te asigura ca este suficient de usor de transportat.

 

Putere si suprafata: Majoritatea modelelor pentru locuinta au o putere cuprinsa intre 300 si 3000W, cele mai populare fiind cele de 1000 – 1500W. Chiar daca, in general, este bine sa iei in considerare o putere de 50 – 60W pentru fiecare metru patrat pe care vrei sa il incalzesti, cele mai exacte aprecieri le vei afla cautand in indicatiile tehnice ale produsului informatiile care iti spun pentru ce suprafata maxima este conceput modelul.

Iti recomandam aceasta abordare deoarece  eficienta termica a fiecarui produs depinde de modul in care este construit si de capacitatea sa de a transforma, in radiatii infrarosii, energia electrica cu care este alimentat. In majoritatea cazurilor, pentru o baie sau o incapere mai mica te vei descurca lejer cu optiuni de 750 – 900W, in timp ce pentru o camera medie este bine sa optezi pentru varianta de 1000 – 1100W, iar pentru un living spatios sa alegi un model de 1500W.

 

 

Temperaturi atinse si unghi de iradiere: Pe lista de rezultate pe care le vei obtine cautand „panouri radiante infrarosu” vei observa doua mari categorii de modele.

Cele industriale sunt create pentru a fi amplasate pe tavan, in spatii cu inaltimi de pana la 8m si sunt capabile sa atinga temperaturi de pana la 350C la nivelul segmentului radiant. Sunt numite panouri semisferice, pentru ca au suprafata de degajare plata, care garanteaza un unghi radiant de 180oC, acoperind, cu alte cuvinte tot ce se afla in fata lor, in toate directiile.

Optiunile pentru uz casnic lucreaza cu niveluri de temperatura de maxim 110oC si unghiuri de acoperire mai mici, fiind recomandate pentru incaperi cu inaltimea de 2.5 pana la 3m. Ceea ce trebuie sa stii atunci cand trebuie sa alegi intre doua modele este ca un unghi mai mare iti ofera o incalzire mai eficienta, ridicand temperatura tuturor obiectelor din incapere care se afla in raza de actiune..

 

Functii: Printre functiile de baza pe care ti le pun la dispozitie modelele de panouri radiante ieftine si bune, indiferent de puterea oferita, se numara butonul de On/Off, care permite oprirea si pornirea dispozitivului conectat la priza, treptele de putere (2 pana la 5) si termostatul reglabil, care te ajuta sa gestionezi nivelul de caldura pe care doresti sa il mentii in incapere si sa economisesti energie. Exista modele care nu includ acest accesoriu de reglaj si pentru care va trebui sa achizitionezi separat o versiune pentru masurarea temperaturii ambientale.

Pentru ca sunt aparate foarte silentioase, vei aprecia cu asiguranta prezenta unui indicator luminos de functionare care sa iti garanteze ca panoul este in functiune si are grija de confortul termic din casa ta.

Din categoria de functii suplimentare, disponibile doar la unele variante, iti recomandam Timer-ul, foarte util pentru cei care doresc sa gaseasca locuinta incalzita cand sosesc acasa de la serviciu, fara a fi nevoie sa lase panoul in functiune toata ziua, chiar si sub controlul termostatului. Mai poti opta pentru aparate prevazute cu panou de afisaj digital care iti ofera informatii despre temperatura din incapere si/sau cea setata ca nivel dorit, treapta de putere activata etc.

Pentru cei care apreciaza posibilitatea de a controla parametrii de functionare ai unui astfel de dispozitiv termic de la distanta, exista pe piata versiuni cu telecomanda, care permit adaptarea modului de functionare direct din fotoliu sau de pe canapea. Iti atragem atentia ca, daca pentru o versiune freestanding sau de perete, un astfel de accesoriu este un plus care asigura un nivel mai ridicat de confort, in cazul modelelor de tavan se poate dovedi o reala necesitate.

 

 

Exterior sau interior: Acest tip de sistem de incalzire se foloseste atat in interior (locuinte, institutii, spatii industriale etc.), cat si in exterior (terase, cafenele etc.), oferind un nivel binevenit de confort termic pe timpul iernii.

Spre deosebire de modelele de interior, cele outdoor au un format diferit, fiind mai mult lungi si ceva mai groase, cu design care permite focalizarea undelor pe o suprafata mai mica. Sunt disponibile in versiuni cu montare pe perete si in variante cu picior inalt, tip stalp. Ambele categorii sunt prevazute cu protectie la supraincalzire, iar cele folosite afara includ si sistem anti-inghet, ca argument pro utilizare.

 

 

Panourile radiante: pro si contra

 

PRO: Instalare facila

Panourile fac parte din categoria produselor termice foarte usor de instalat, cele mai solicitante fiind modelele de tavan sau perete, pentru care este nevoie de o bormasina si suruburi potrivite pentru fixarea de zidarie.

 

 

Daca luam in considerare modelele tip plasma, cu suport similar celor pentru televizor sau versiunile de podea, putem spune ca aveam de-a face la propriu cu modele Plug & Play, pe care le conectezi la o sursa de alimentare si sunt gata de folosire. Nu necesita obtinerea de avize sau autorizatii, iar un sistem complet pentru un apartament poate fi montat si gata de folosire in cateva ore.

 

CONTRA: Eficienta termica depinde de context

Pentru ca sunt consumatoare de energie electrica si au randament mediu de 93 – 95%, ceea ce inseamna ca pentru a produce un 1kW termic, consuma 1kW electric si foarte putin peste, folosirea acestor dispozitive trebuie cantarita cu grija, tinand cont de caracteristicile spatiului in care vor fi folosite.

Actioneaza foarte bine in spatii de mici dimensiuni, folosite ocazional, cum este baia sau livingul, pentru ca incalzesc direct corpul urman si nu necesita timp intermediar de ridicare a temperaturii aerului, asa cum au nevoie caloriferele clasice, care functioneaza prin convectie.

Sunt de asemenea ideale pentru locuinte sau zone office ori comerciale, cu tavane inalte, in care centrala termica ar consuma resurse inutile incalzind aerul de la inaltime si in casele  cu izolatie deficitara si cu pierderi semnificative de caldura.

Avantajele, in ceea ce priveste eficienta termica, scad insa in apartamentele standard, cu inaltime de 2.4 – 2.6m, izolate bine si cu incaperi largi, in care centralele termice pe gaz sau combustibil solid se mentin foarte bine pe pozitii.

 

PRO: Caldura medicinala

Radiatiile infrarosii transmise catre obiectele si persoanele din raza de actiune a panourilor radiante fac parte din categoria celor cu lungime de unda foarte lunga, utilizate in medicina pentru a imbunatati circulatia, starea sistemului limfatic si endocrin si a stimula imunitatea.

Pentru ca nu creeaza curenti de aer in incapere si nu afecteaza umiditatea aerului, aceste aparate previn de asemenea aparitia simptomele respiratorii care afecteaza persoanele astmatice sau sensibile la alergeni, in perioadele reci ale anului.

Doamnele si domnisoarele se vor bucura sa auda ca acest tip de caldura face pielea mai frumoasa si ajuta la diminuarea celulitei, iar cei care se intorc obositi de la serviciu se vor relaxa mai usor.

 

 

CONTRA: Inertie termica redusa

Chiar daca alegi cele mai bune panouri radiante de pe piata, modul lor de constructie nu ofera inertia termica pe care o vei gasi in caloriferele electrice cu ulei sau in cele cu agent termic. Ceea ce inseamna ca in momentul in care ai oprit dispozitivele, suprafata lor se va raci in doar cateva minute. Rolul de mentinere a temperaturii in incapere revine in acest caz obiectelor din spatiu, incalzite pana atunci de radiatiile infrarosii emise.

 

PRO: Costuri de intretinere zero

Indiferent daca alegi sa le instalezi in toata casa sau doar in spatiile in care ai nevoie de o solutie termica suplimentara la cea centrala, panourile radiante se numara printre aparatele de care nu trebuie sa te ocupi prea mult.

Stergerea ocazionala a suprafetei cu o carpa, cand dispozitivele sunt oprite si deconectate de la curent, reprezinta toata intretinerea de care au nevoie. Fara vizite programate si costisitoare ale specialistilor, cum este cazul centralei. In plus, au o durata lunga de viata de peste 15 – 20 de ani, daca sunt utilizate corect.

 

PRO: Siguranta superioara

Pentru ca nu utilizeaza gaze naturale sau lichefiate, ori vapori sau lichide fierbinti, aceste produse se numara printre cele mai sigure optiuni de incalzire a locuintei. Nu necesita cai de evacuare care sa presupuna orificii in pereti si nu degaja substante toxice precum fumul, monoxidul de carbon sau dioxidul de carbon, afectand, din acest punct de vedere, mult mai putin mediul inconjurator decat variantele care functioneaza cu gaz sau combustibil solid.

De asemenea, versiunile pentru podea, mobilier sau perete genereaza temperaturi mai mici pe suprafata radianta, decat cele pentru tavan, pentru a preveni arderea tegumentului in cazul atingerii accidentale in timpul functionarii.

 

CONTRA: Incalzesc doar ceea ce “vad”

Majoritatea modelelor ofera o raza de actiune de aproape 180 de grade, ceea ce inseamna ca radiatiile infrarosii incalzesc tot ce este in fata panoului, dar, bineinteles, nu si ce este in spate. Aceasta limitare poate duce la aparitia igrasiei pe peretele pe care este fixat dispozitivul, mai ales daca acesta este unul exterior, orientat catre nord, deci atentie la modul de amplasare.

 

 

PRO: Profil slim

Chiar si cele mai groase panouri radiante sunt mai subtiri decat caloriferele clasice, iar cele cu adevarat slim pot fi confundate usor cu un tablou sau o oglinda de perete. Sunt asadar ideale pentru spatiile mici, in care nu este loc pentru obiecte voluminoase, si preferate pentru incaperile amenajate in stil minimalist sau scandinav, in care detaliile de prisos sunt evitate si functionalitatea este criteriul de baza.

Greutatea redusa a modelelor de podea, dar si a celor tip plasma, fac ca acestea sa fie mobile, usor de mutat ori de cate ori iti doresti sa incalzesti un alt spatiu. Se numara de asemenea printre solutiile eficiente pentru birouri, caci asigura caldura in mod eficient in timpul programului si permit montarea in asa fel incat sa incalzeaza direct zonele cele mai folosite, cum sunt spatiile individuale de lucru.

Intrebari frecvente

 

Ce este necesar sa cumpar pentru incalzire cu panouri radiante?

Daca te numeri printre cei care au ales sa asigure confortul termic al ambientului folosind panouri radiante de caldura, lista de cumparaturi este destul de scurta si simpla. Pe langa dispozitivul propriu-zis mai ai nevoie de suportul pentru montaj, care poate fi un sistem de fixare pe perete sau un kit pentru amplasare pe sol si care este cel mai adesea inclus in pachetul de livrare, deci intra pe lista ta de achizitii suplimentare doar in anumite cazuri. Mai ai nevoie de asemenea de un termostat reglabil, care sa te ajute sa economisesti energie si sa mentii temperatura in incapere la un nivel cat mai constant si, mai poti include si o priza cu contor, daca vrei sa stii exact, in orice moment, cat consuma dispozitivul.

 

 

Ce va include un sistem de incalzire apartament cu panouri radiante?

Un astfel de sistem include panourile propriu-zise, selectate in functie de necesarul de incalzire al spatiului, cablurile de alimentare, elementele de sustinere pentru prinderea de perete sau asezarea la nivelul pardoselii si cate un termostat de ambient pentru fiecare camera sau cel putin unul pe etaj, daca este vorba despre o vila.

 

Exista panouri radiante industriale?

Instalarea de panouri radiante, la preturi bune, in hale industriale, este una dintre cele mai eficiente metode de incalzire a unor spatii de dimensiuni foarte mari si cu inaltime peste medie. Sunt foarte apreciate datorita posibilitatii de a degaja caldura liniar, doar intr-o anumita zona, avand astfel posibilitatea de a asigura confortul termic doar intr-o singura sectiune a halei. Au un design ceva mai practic decat cele rezidentiale, fiind concepute pentru a asigur,a cu costuri mici, eficienta ridicata si o putere calorica superioara.

 

Exista panouri radiante de tavan?

Da, in oferta de panouri vei gasi si modele concepute pentru a fi montate pe tavan, prin suspendare sau incastrare. Aceste variante tehnice sunt cel mai adesea utilizate in spatii cu suprafata mare, pentru ca permit impartirea eficienta a acesteia pe zone de incalzire (hale industriale, birouri open-space, amfiteatre, gari, aerorporturi etc.), dar si in apartamente sau case.

 

Poate fi vorba despre panouri radiante cu apa calda?

Pe langa versiunile electrice, care sunt cu siguranta cele mai populare si mai utilizate, atat pentru uz casnic, cat si in mediul comercial si industrial, exista si versiuni alimentate cu apa calda, folosite in general in cladirile de birouri, hoteluri etc., pentru ca cea mai simpla instalare se face la rosu, o data cu amplasarea tevilor pentru apa calda si rece.

 

 

Care sunt cele mai mari dezavantaje la panourile radiante?

Desi ofera un randament foarte bun, in situatia in care le folosesti ca sursa principala de incalzire ramane consumul mare de curent si factura ridicata, ceea ce le transforma intr-o optiune secundara pentru locuinte. In plus, optiunile de putere mare pot pune la incercare reteaua electrica si sunt mai putin potrivite pentru zonele rurale, unde sistemul transport al energiei nu este foarte bine pus la punct. De asemenea, spre deosebire de soba, semineu, calorifer sau radiator electric, aceste dispozitive nu inmagazineaza caldura, bazandu-se mai mult pe capacitatea de stocare a obiectelor din jur pe care le incalzesc.

In al doilea rand, fata de alte optiuni, aceasta varianta nu ofera si avantajul posibilitatii de incalzire a apei menajere, fiind un produs orientat strict catre ridicarea temperaturii mediului ambiant. Sunt, in plus, destul de costisitoare la achizitie, fata de alte dispozitive si necesita cateva minute pentru a se incalzi, spre deosebire de un aparat de aer conditionat sau o aeroterma care va incepe sa sufle aer cald mult mai repede.

 

 

 

Panouri radiante – pret si consum

 

In ciuda faptului ca majoritatea modelelor ofera un randament ridicat, de 80 – 90%, aceste produse se numara printre versiunile care trebuie analizate cu atentie in ceea ce priveste consumul si eficienta, dat fiind costul ridicat al energiei electrice. Citeste in continuare acest ghid pentru a afla ce costuri presupune folosirea unui panou radiant, ieftin, de nivel mediu sau premium si in ce conditii iti ofera cele mai bune rezultate.

 

 

Investitia initiala

Suma pe care trebuie sa o ai la dispozitie pentru achizitionarea unui astfel de panou variaza de 250lei la 2500lei, pentru o versiune de uz casnic, recomandata pentru incaperi cu suprafata medie, de pana la 24mp. Din gama celor mai mici optiuni, de pana la 470 – 500W, recomandate pentru spatii de pana la 8 – 10mp, poti de exemplu alege dintre modelele economice, cuprinse intre 200 si 350lei, sau poti cauta, printre ofertele premium (EcoSun, Sunjoy), panouri radiante mai peformante, care ajung pana la aproximativ 1500lei.

Cei mai multi se orienteaza catre versiuni de mijloc, cum sunt variantele de panouri radiante Dragus, care ajung la aproximativ 600 – 700lei. Daca ai nevoie de o configuratie cu putere mai mare, de 950 – 1000W, un astfel de produs te poate costa intre 1200 si 2500lei.

La aceasta se mai poate adauga termostatul, care nu este inclus in toate ofertele de panouri si care te poate costa intre 100 si 500lei, in functie de model (cu fir sau fara) si de functiile pe care doresti sa ti le ofere.

 

Randament

Acest indicator iti spune cat la suta din puterea consumata este transformata efectiv in radiatii infrarosii, care pleaca mai departe sa incalzeasca incaperea, si variaza intre 80 si 98%. Cu cat produsul este mai ieftin, cu atat este valoarea este mai scazuta, ceea ce inseamna ca va consuma mai mult pentru a genera caldura de care ai nevoie.

 

Consum

Consumul de curent electric depinde, in afara de randament si de o multime de alti factori, precum calitatea izolatiei, numarul de pereti la exterior si precizia termostatului. In general, un astfel de aparat functioneaza intre 3 si 10 ore pe zi, cu o medie de 6ore. Pentru a afla consumul trebuie asadar sa inmultesti puterea cu numarul de ore si vei obtine, de exemplu, pentru un model de 750W si o camera de 10mp, un consum situat intre 2.25 si 7.5kW pe zi, cu un nivel mediu de 4.5kW. Inmultit cu 30 de zile de folosire, obtii 135kW, care inseamna o factura lunara de aproximativ 67.5lei la un tarif al kilowatului de 0.5lei. O versiune de 1200W, pentru un spatiu de pana la 20mp, va inseamna asadar o cheltuiala de aproape 110lei/luna.

 

 

Accesorii

Iti aducem aminte ca valorile calculate mai sus sunt pentru optiuni dotate cu termostat reglabil, care permite gestionarea automata a incalzirii, reducand astfel consumul destul de mult. Este si motivul pentru care, oricat de mic ar fi panoul, iti recomandam sa il dotezi cu acest sistem de automatizare, chiar daca inseamna bani in plus.

 

Intretinere si mentenanta

La acest capitol avem doar vesti bune, pentru ca panourile radiante rezista foarte bine in timp, daca sunt gestionate corect, si nu necesita lucrari de intretinere sau curatare, cum este cazul centralelor electrice pe gaz sau combustibil solid.Tot ce trebuie sa faci este citesti cu atentie manualul de utilizare si sa respecti conditiile necesare pentru functionarea optima.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu