Panourile radiante: pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 28.05.20

 

Incalzirea cu infrarosii se numara astazi printre cele mai populare optiuni luate in considerare in selectarea sistemului de incalzire a apartamentelor si caselor moderne.

Marturii ale evolutiei tehnologice, cu profil subtire si design care le fac aproape invizibile in incapere sau le transforma in opere de arta, aceste dispozitive termice tenteaza provocator persoanele preocupate de un design gandit in cel mai mic detaliu, fara amprenta greoaie a clasicelor calorifere.

Cat de bune sunt insa aceste panouri din punct de vedere tehnic si in ce conditii reprezinta o varianta mai avantajoasa decat alte solutii termice poti afla parcurgand randurile de mai jos in care iti prezentam, pe scurt, avantajele si dezavantajele concrete ale produsului.

 

PRO: Instalare facila

Panourile fac parte din categoria produselor termice foarte usor de instalat, cele mai solicitante fiind modelele de tavan sau perete, pentru care este nevoie de o bormasina si suruburi potrivite pentru fixarea de zidarie.

 

 

Daca luam in considerare modelele tip plasma, cu suport similar celor pentru televizor sau versiunile de podea, putem spune ca aveam de-a face la propriu cu modele Plug & Play, pe care le conectezi la o sursa de alimentare si sunt gata de folosire. Nu necesita obtinerea de avize sau autorizatii, iar un sistem complet pentru un apartament poate fi montat si gata de folosire in cateva ore.

 

CONTRA: Eficienta termica depinde de context

Pentru ca sunt consumatoare de energie electrica si au randament mediu de 93 – 95%, ceea ce inseamna ca pentru a produce un 1kW termic, consuma 1kW electric si foarte putin peste, folosirea acestor dispozitive trebuie cantarita cu grija, tinand cont de caracteristicile spatiului in care vor fi folosite.

Actioneaza foarte bine in spatii de mici dimensiuni, folosite ocazional, cum este baia sau livingul, pentru ca incalzesc direct corpul urman si nu necesita timp intermediar de ridicare a temperaturii aerului, asa cum au nevoie caloriferele clasice, care functioneaza prin convectie.

Sunt de asemenea ideale pentru locuinte sau zone office ori comerciale, cu tavane inalte, in care centrala termica ar consuma resurse inutile incalzind aerul de la inaltime si in casele  cu izolatie deficitara si cu pierderi semnificative de caldura.

Avantajele, in ceea ce priveste eficienta termica, scad insa in apartamentele standard, cu inaltime de 2.4 – 2.6m, izolate bine si cu incaperi largi, in care centralele termice pe gaz sau combustibil solid se mentin foarte bine pe pozitii.

 

PRO: Caldura medicinala

Radiatiile infrarosii transmise catre obiectele si persoanele din raza de actiune a panourilor radiante fac parte din categoria celor cu lungime de unda foarte lunga, utilizate in medicina pentru a imbunatati circulatia, starea sistemului limfatic si endocrin si a stimula imunitatea.

Pentru ca nu creeaza curenti de aer in incapere si nu afecteaza umiditatea aerului, aceste aparate previn de asemenea aparitia simptomele respiratorii care afecteaza persoanele astmatice sau sensibile la alergeni, in perioadele reci ale anului.

Doamnele si domnisoarele se vor bucura sa auda ca acest tip de caldura face pielea mai frumoasa si ajuta la diminuarea celulitei, iar cei care se intorc obositi de la serviciu se vor relaxa mai usor.

 

 

CONTRA: Inertie termica redusa

Chiar daca alegi cele mai bune panouri radiante de pe piata, modul lor de constructie nu ofera inertia termica pe care o vei gasi in caloriferele electrice cu ulei sau in cele cu agent termic. Ceea ce inseamna ca in momentul in care ai oprit dispozitivele, suprafata lor se va raci in doar cateva minute. Rolul de mentinere a temperaturii in incapere revine in acest caz obiectelor din spatiu, incalzite pana atunci de radiatiile infrarosii emise.

 

PRO: Costuri de intretinere zero

Indiferent daca alegi sa le instalezi in toata casa sau doar in spatiile in care ai nevoie de o solutie termica suplimentara la cea centrala, panourile radiante se numara printre aparatele de care nu trebuie sa te ocupi prea mult.

Stergerea ocazionala a suprafetei cu o carpa, cand dispozitivele sunt oprite si deconectate de la curent, reprezinta toata intretinerea de care au nevoie. Fara vizite programate si costisitoare ale specialistilor, cum este cazul centralei. In plus, au o durata lunga de viata de peste 15 – 20 de ani, daca sunt utilizate corect.

 

PRO: Siguranta superioara

Pentru ca nu utilizeaza gaze naturale sau lichefiate, ori vapori sau lichide fierbinti, aceste produse se numara printre cele mai sigure optiuni de incalzire a locuintei. Nu necesita cai de evacuare care sa presupuna orificii in pereti si nu degaja substante toxice precum fumul, monoxidul de carbon sau dioxidul de carbon, afectand, din acest punct de vedere, mult mai putin mediul inconjurator decat variantele care functioneaza cu gaz sau combustibil solid.

De asemenea, versiunile pentru podea, mobilier sau perete genereaza temperaturi mai mici pe suprafata radianta, decat cele pentru tavan, pentru a preveni arderea tegumentului in cazul atingerii accidentale in timpul functionarii.

 

CONTRA: Incalzesc doar ceea ce “vad”

Majoritatea modelelor ofera o raza de actiune de aproape 180 de grade, ceea ce inseamna ca radiatiile infrarosii incalzesc tot ce este in fata panoului, dar, bineinteles, nu si ce este in spate. Aceasta limitare poate duce la aparitia igrasiei pe peretele pe care este fixat dispozitivul, mai ales daca acesta este unul exterior, orientat catre nord, deci atentie la modul de amplasare.

 

 

PRO: Profil slim

Chiar si cele mai groase panouri radiante sunt mai subtiri decat caloriferele clasice, iar cele cu adevarat slim pot fi confundate usor cu un tablou sau o oglinda de perete. Sunt asadar ideale pentru spatiile mici, in care nu este loc pentru obiecte voluminoase, si preferate pentru incaperile amenajate in stil minimalist sau scandinav, in care detaliile de prisos sunt evitate si functionalitatea este criteriul de baza.

Greutatea redusa a modelelor de podea, dar si a celor tip plasma, fac ca acestea sa fie mobile, usor de mutat ori de cate ori iti doresti sa incalzesti un alt spatiu. Se numara de asemenea printre solutiile eficiente pentru birouri, caci asigura caldura in mod eficient in timpul programului si permit montarea in asa fel incat sa incalzeaza direct zonele cele mai folosite, cum sunt spatiile individuale de lucru.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments