Pentru multi dintre noi, iarna vine cu stari de stres si ingrijorare asociate facturilor mari, care incep sa apara invariabil o data cu pornirea incalzirii.
Indiferent de bugetul disponibil, a reusi sa asiguri confortul termic al locuintei cu costuri reduse este o reusita impotanta si face parte dintre preocuparile principale de sezon, in special in casele in care sunt copii mici si unde este necesar sa se mentina o temperatura constanta.
Afla din acest articol ce solutii poti folosi pentru a imbunatati raportul costuri/caldura, in lunile sezonului rece.
Asigura etanseitatea tamplariei
Cand se discuta despre rolul tamplariei in pastrarea caldurii in locuinta, cei mai multi dintre noi se gandesc automat la versiunile vechi, din lemn si presupun ca este vorba despre necesitatea inlocuirii cu variantele moderne din termopan. Putini stiu insa ca si geamurile din termopan iti pot submina eforturile de a incalzi eficient spatiul, daca nu sunt folosite cum trebuie.
Aceste structuri au doua setari de functionare: de vara si de iarna. Cea pentru sezonul cald presupune o etanseitate mai redusa, care permite circulatia aerului, in timp ce in formatul pentru iarna, cauciucul care asigura inchiderea ermetica are imprimata o presiune mai mare, pentru a preveni intrarea curentilor de aer rece.
Verifica cu atentie marginile ferestrelor cu geamul inchis. Daca simti aer rece pe mana, inseamna ca este setat pentru vara si permite patrunderea de aer rece. Poti schimba modul de inchidere singur, folosind unul dintre tutoriale de pe net, sau poti apela la un specialist.
Foloseste caldura naturala
Si daca tot vorbim despre radiatii infrarosii, iti aducem aminte ca, desi are o putere mai mica de incalzire pe timp de iarna, si soarele iti poate oferi o parte din caldura de care ai nevoie in locuinta, daca gestionezi corect casa in orele amiezii.
Iti recomandam sa mentii perdelele si draperiile trase peste ferestre in timpul noptii, seara si dimineata, atunci cand afara este mai frig, pentru ca functioneaza ca un strat suplimentar de termoizolatie, mentinand in casa caldura generata de sistemele termice. Este de altfel bine sa achizitionezi pentru acest anotimp draperii dintr-un material ceva mai gros.
In perioada in care care soarele este sus pe cer si iti bate in geam, te sfatuim insa sa tragi deoparte toate straturile de material textil din fata ferestrei, pentru a beneficia de caldura generata de razele solare.
Este o metoda eficienta de a reduce costurile cu incalzirea si, in plus, contribuie si la mentinerea sanatoasa a organismului, care are nevoie de lumina solara pentru a asimila anumiti nutrienti.
Panouri radiante in incaperile inalte sau slab izolate
Datorita modalitatii de incalzire a spatiului, care incepe prin a ridica mai intai temperatura corpurilor din incapere si abia apoi a aerului, o varianta de panou radiant (iti oferim aici o lista cu modele) este ideala pentru locuintele vechi, cu tavan inalt sau casele izolate necorespunzator.
Aceste dispozitive pot fi folosite in completarea sistemului centralizat sau ca sursa principala de caldura, caz in care este posibil sa fie nevoie sa instalezi doua, daca vorbim despre o incapere de dimensiuni mari. Sunt foarte usor de montat si folosit, fiind dotate cu sisteme intuitive de control si asigura corpului temperatura optima pentru a se mentine sanatos.
Pentru ca ocupa putin spatiu, sunt preferate si pentru camerele limitate ca suprafata si pentru locuintele in care se doreste ca sistemul de incalzire sa afecteze cat mai putin aspectul interior, cum ar fi cele inchiriate.
Apeleaza la incalzirea in pardoseala
Daca stai la casa sau la parter, una dintre cele mai bune metode in care iti poti asigura o temperatura constanta, uniforma si o caldura placuta in locuinta, este folosirea sistemelor care implica montarea elementelor radiante in podea.
Cu un strat izolator pe masura si o structura planificata corect, in functie de capacitatea incaperii si izolatia peretilor, poti trece iarna cu facturi semnificativ mai mici la utilitati.
Un avantaj in plus, pe care il vei aprecia cu siguranta, este faptul ca aceasta modalitate de incalzire previne efectul de podea rece, atat de des prezent in casele care folosesc calorifere. Daca ai probleme cu circulatia si suferi de sindromul Reynaud (picioare reci), te vei bucura asadar sa simti caldura placuta care se degaja de sub talpile tale.
Pune pe jos covoare groase
Pentru cei care nu au posibilitatea schimbarii sistemului de incalzire, o modalitate eficienta de a proteja picioarele de senzatia de raceala este folosirea de covoare groase, care sa acopere cat mai mult din spatiul in care se petrece mult timp sau prin care se circula frecvent.
Materialul textil functioneaza in plus si ca un strat izolator suplimentar, prevenind pierderile de caldura catre sol.
Imbunatateste sistemul de izolatie
Nu uita ca performantele raporte la costuri, in cazul oricarui sistem de incalzire prin convectie sau care include si aceasta modalitate de transmitere a caldurii, depinde de calitatea izolatiei.
Daca stai la bloc si nu ti se permite sa suplimentezi stratul izolator pe exterior, poti face acest lucru in spatiul interior al apartamentului. Specialistii recomanda o grosime de minim de 10cm a materialului izolant pentru ca efortul sa merite investitia si sa obtii rezultate bune.
Pentru cei care locuiesc la ultimul etaj recomandam acordarea unei atentii deosebite si tavanului, mai ales daca blocul nu are acoperis suplimentar si suprafata este expusa direct frigului si zapezii care se depune.
Instaleaza un semineu
Este o varianta foarte buna, in special pentru care locuiesc la casa, caz in care locuinta este de obicei prevazuta cu cos de evacuare sau instalarea se poate face mult mai usor ca la bloc. In acest context este mai facil sa se foloseasca lemne sau peleti, care intr-un context urban sunt putin mai dificil de gestionat.
Pentru apartamente recomandam versiunile pe gaz natural sau electrice, care pot asigura incalzirea in spatii de dimensiuni mici si medii, bine izolate. Mai reprezinta de asemenea o solutie potrivita pentru suplimentarea unui alt sistem de incalzire, mai ales intr-un living de dimensiuni generoase, in care aduce in plus si un efect vizual deosebit, creand o atmosfera relaxanta si linistitoare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu