Totul despre minimalism acasa

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Mult alb si culori neutre, suficient spatiu liber, mobilier de calitate, cu functii bine definite. si o atmosfera relaxata si confortabila, sunt doar cateva dintre caracteristicile care definesc stilul minimalist intr-o locuinta. Afla cum poti amenaja casa in acest stil, bazandu-te pe cateva principii simplu de urmat.

 

Minimalismul are la baza nevoia de spatiu, libertate si confort. Isi propune sa ofere mai mult timp pentru lucrurile importante si sa reduca stresul generat de nevoia intretinerea si organizarea obiectelor inutile.  A inceput in anii ‘60, ca o tendina in designul de interior, si a devenit intre timp un mod de viata, nu chiar usor de abordat, dar plin de satisfactii pe termen lung. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa profiti de beneficiile acestui trend chiar la tine acasa, fara prea multe costuri.

 

Reguli de baza ale stilului minimalist

Numit si stilul functional, minimalismul are ca principala regula amenajarea locuintei cu un scop bine definit in minte, fara adaosuri si cheltuieli impulsive sau obiecte depozitate pentru utilizare intr-un viitor imprecis. Iata cateva sfaturi simple care te pot ajuta sa intelegi mai bine cum se aplica in practica acest concept:

  • lasa ferestrele cat mai libere – stilul minimalist inseamna perdele, jaluzele sau draperii simple, monocrome, fara elemente decorative, imprimate sau tesute, insertii aurii, argintii etc. Ti le recomandam pentru ferestrele orientate catre vecini curiosi sau catre sud, pentru a filtra lumina. Inainte de a le monta insa, daca ai o tamplarie de calitate, incearca feeling-ul incaperii cu ferestrele libere. S-ar putea sa-ti placa. 
  • nu inghesui mobilierul – in incercarea de a lasa camera cat mai libera, s-ar putea sa fii tentat sa inghesui tot ce ai intr-un singur colt. Lasa loc suficient de trecere printre toate obiectele de mobilier si asaza-le in asa fel incat spatiul sa combine echilibrat zonele libere cu cele ocupate.
  • ghideaza-te dupa o lista de functii gandite temeinic – stabileste mai intai ce roluri va indeplini fiecare elemente de mobilier, pentru a evita suprapunerile. Daca ai lada la patul din dormitor, poate nu mai ai nevoie si de comoda pentru lenjeriile de pat.
  • cat mai putine obiecte la vedere – daca iti plac corpurile de bucatarie cu rafturi de expunere, s-ar putea sa nu te simti confortabil intr-un cadru minimalist. O regula de baza a acestui stil este depozitarea tuturor obiectelor (farfurii, cani, incarcatoare de telefon, dosare, haine, multe pixuri etc.) in dulapuri inchise. La vedere sunt lasate doar cateva obiecte decorative, care definesc personalitatea spatiului.

Culorile minimalismului

Cea mai simpla combinatie la care poti apela pentru un interior in stil minimalist este cea a tonurilor neutre: alb, negru, gri, bej, crem, grej. Pentru ca incaperea sa arate bine iti recomandam sa:

  • echilibrezi tonurile reci cu cele calde – cel mai mare succes il vei obtine incluzand lemnul, hartia sau materialele textile, ca variante ce aduc in spatiu tonuri blande si calde
  • creezi contrast intre pardoseala si pereti – pentru ca peretii minimalisti sunt in general albi, iti propunem griul pentru podea, cu finisaj tip parchet sau piatra, ori o nuanta placuta de lemn natur
  • folosesti elementele textile pentru accent – daca ai ales mobilier in tonuri de lemn natur si alb, si un covor intr-o nuanta placuta de crem pai sau roscat, mergi la cealalta extrema cu canapeaua si opteaza pentru o tapiterie de un gri inchis 
  • creeaza contraste si personalitate prin texturi – intr-o incapere in care culorile nu variaza prea mult, te poti juca cu texturile: canapea din piele langa un covor moale, cu fir lung, sau o canapea cu tapiterie din in ori bumbac pe o pardoseala fina din ceramica, cu placi mari.

Iti plac culorile vii si intense? Nu-ti face griji, minimalismul inseamna mai mult decat alb si negru. Poti alege sa vopsesti unul sau mai multi pereti in culoare ta preferata, atat timp cat restul obiectelor (mobilier, decoratiuni) sunt destul de simple si neutre pentru a nu incarca designul. Iata cum poti scoate la capat un astfel de proiect minimalist:

  • mizeaza pe un mobilier care combina albul cu insertii de lemn natur
  • alege pentru podea o nuanta identica sau similara elementului lemnos din mobilier
  • daca ai optat pentru un singur perete colorat, combina-l cu un covor in acelasi ton, iar daca ai vopsit toti peretii, alege un covor neutru sau intr-o nuanta pastelata a peretilor
  • pentru decor alege obiecte cu alb, lemn sau auriu, si o varianta cromatica ce se potriveste cu tonul selectat pentru peretele sau peretii colorati.

 

Alege mobila minimalista de calitate

Indiferent daca amenajezi un dormitor minimalist sau cauti mobila minimalista pentru living, modelele la care trebuie sa te uiti sunt cele in linii simple, cu feronerie discreta. Cel mai usor de integrat intr-un decor minimalist este stilul modern, mobila traditionala, clasica, rustica, vintage sau shabby chic fiind adesea mult prea incarcata pentru un astfel de proiect.

Retine ca, apeland la un design minimalist al locuintei, vei economisi adesea pana la 50% din buget, diferenta pe care ai fi cheltuit-o pe obiecte inutile. Investe acesti bani in mobilier de calitate, robust, bine gandit si fabricat cu respect pentru detalii. Unul dintre marile avantaje ale minimalismului este faptul ca iti permite sa cumperi mobila pe care nu ti-ai fi permis-o pana acum.

 

Profita de mobilierul multifunctional

Minimalismul este cel mai potrivit cadru in care poti pune in valoare mobilierul multifunctional atat de popular in ultimii ani. Masute de cafea care se transforma in mini-birouri de lucru, paturi care se ridica la perete, devenind biblioteci, chiar si clasica canapea extensibila – sunt optiuni pe care este bine sa le ai in vedere.

Baia minimalista

Sunt multe moduri in care poti aborda o baie minimalista, insa cateva trasaturi te pot ajuta sa obtii decorul perfect fara a fi specialist in design:

  • opteaza pentru un lavoar pe bla
  • renunta la masca traditionala de chiuveta si la clasicul picior de sustinere si opteaza pentru o masca suspendata sau un blat simplu, din perete in perete
  • alege un calorifer port-prosop
  • mizeaza pe un singur dulap pana in tavan, cu exterior alb sau lemn natur, in defavoarea mai multor obiecte de mobilier, mai mici.

 

Bucataria minimalista

Iti place sa gatesti si vrei sa petreci zile cu stil intr-o bucatarie spatioasa si neaglomerata? Tot corpurile pana in tavan reprezinta una dintre cele mai bune solutii, completate cu:

  • electrocasnice albe, care se armonizeaza mai usor cu peretii
  • mobilier minimalist din lemn masiv, lasat in nuanta lemnului sau vopsit in alb
  • blat din sticla pentru masa de servire
  • cat mai putine obiecte lasate la vedere.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu