6 simptome ale intoxicatiei cu mucegai

Am modificat articolul ultima data pe: 13.10.24

 

Fan al umezelii si caldurii, mucegaiul apare in locuinta mai frecvent decat ne place sa credem, in special in locurile in care gasesc si hrana. Mucegaiurile nu sunt altceva decat ciuperci microscopice, cu forma de filamente, prevazuta cu capete inferioare care se fixeaza pe suprafata de baza si capete superioare de pe care se elibereaza sporii.

Au un rol important in ciclul vietii in natura, transformand deseurile absorbite in substante minerale care se transmit in sol si unele dintre ele sunt chiar folosite pentru a obtine medicamente eficiente, cum sunt antibioticele.

Dar nu este si cazul mucegaiului de apartament, care poate determina intoxicatii cu efecte neplacute si uneori chiar grave.

 

Unde apare mucegaiul

Desi suntem obisnuiti sa il cautam prin colturile intunecate si umede, mai ales in bai si bucatarii sau pe peretii orientati catre nord, adevarul este ca mucegaiul poate sa apara oriunde.

In spatele dulapurilor sau in colturile interioare ale acestora, pe hainele depozitate pentru mult timp intr-un spatiu inchis si neaerisit (in special daca sunt din fibre naturale), sub mocheta sau mai ales, linoleum, a carui suprafata densa nu permite circulatia aerului, in spatele frigiderului sau sub geamurile care se aburesc frecvent.

Orice spatiul cald si cu umiditate peste valorile optime, in care aerul nu circula suficient de bine, este un mediu favorabil pentru dezvoltarea sa.

Exista doua categorii de simptome care te alerteaza in privinta posibilitatii aparitiei acestor microciuperci in locuinta ta. Primele dintre ele iti spun ca in casa ta exista conditii propice dezvoltarii lor, cum este umezeala, iar celelalte iti indica faptul ca microorganismele sunt deja prezente.

 

 

Senzatie de frig sau caldura sufocanta

Prezenta vaporilor de apa in aer intr-o concentratie mai ridicata de 60% deregleaza sistemul de reglaj termic al organismului. Astfel, atunci cand temperatura de la nivelul pielii este mai mare decat cea din mediu, iti va fi mai frig decat este cazul, pentru ca apa din aer se va aseza pe pielea ta si iti va folosi caldura pentru a se evapora.

In schimb, vara, cand afara este mult mai cald, umezeala din aer va impiedica transpiratia de pe tegumente sa se evapore, facand mai dificil procesul natural de racire. Senzatia va fi in acest caz una de incins si de caldura sufocanta.

 

Oboseala inexplicabila

O consecinta a acestui proces dificil de termoreglare este oboseala accentuata care se resimte de regula intr-o casa cu umiditate ridicata, in care corpul munceste mai mult decat trebuie, pentru a-si mentine parametrii normali de functionare.

 

Afectiuni respiratorii si ale organelor interne

Un corp obosit este un organism mai vulnerabil la infectii, ceea ce inseamna reactii alergice mai intense decat de obicei, infectii respiratorii, bronsite, faringite aparute in perioada anotimpului cald.

Efectele se transmit si la restul organelor si, daca in locuinta ta este prea multa umezeala, este posibil sa suferi de digestie ingreunata, balonari frecvente, lipsa poftei de mancare, senzatie de apasare pe piept, edeme, retentie de apa, dureri reumatice, confuzie, dureri de cap, iritatii tegumentare, eczeme si micoze.

 

Tuse si stranut

Toate semnele de mai sus iti spun ca, in locuinta ta, nivelul de umiditate este mai ridicat decat trebuie si ca spatiul este predispus la formarea de mucegai. O data de microorganismele s-au instalat, vei incepe sa resimti treptat prezenta sporilor in aer si, daca este cazul, efectul toxinelor pe care le degaja, pentru ca nu toate tipurile fac acest lucru.

In functie de sensibilitatea fiecarei persoane, simptomele apar dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de expunere si se manifesta cu intensitate diferita.

Printre cele mai frecvente semne se numara stranutul si tusea fara o cauza aparenta, care reprezinta doua mecanisme clasice de aparare a organismului, ce incearca sa elimine particulele alergene care patrund in corp pe calea aerului.

 

Rinoree

Tot cu gandul la prezenta mucegaiului in casa ar trebui sa ajungi si daca nasul tau curge frecvent, chiar si atunci cand nu esti in mod evident racit. Ochii rosii, cu senzatie de mancarime si lacrimare sau iritatii aparute pe piele sunt alte semne pe care este bine sa le tratezi cu toata atentia.

 

Crize de astm

Persoanele bolnave de astm au crize mai frecvente si mai puternice intr-un astfel de mediu. In unele cazuri efectele pot fi mai agresive, ducand la aparitia febrei si a tulburarilor grave de respiratie, mai ales in cazul celor cu sistem imunitar slabit si afectiuni cronice preexistente, care pot dezvolta infectii ale cailor respiratorii si plamanilor.

 

 

Cum previi aparitia mucegaiului

Cea mai buna metoda pentru a reduce riscul de aparitie a acestor fungi este sa nu le creezi conditii propice de dezvoltare si sa asiguri o aerisire frecventa si corecta a intregii case, inclusiv camara, beci si dulapuri. Daca nu ai un sistem de aer conditionat, poti folosi un ventilator (aici o lista comparativa), disponibil de regula la preturi accesibile, pentru a stimula curentii de aer.

A doua masura tine de indepartarea umezelii si prevenirea formarii ei in casa. Poti rezolva aceasta problema tot prin aerisire periodica sau prin folosirea unui dezumidificator, care diminueaza cantitatea de apa din aer mai repede si intr-un mod controlat.

Daca ai deja mucegai in locuinta, trebuie sa il indepartezi cat mai curand cu putinta si cu atentie, pentru a-l impiedica sa se imprastie in intreaga casa, pentru ca sporii circula foarte usor. Nu porni deci ventilatorul sau aerul conditionat cat timp ai pete negre sau verzi pe pereti.

Foloseste o solutie speciala pentru indepartarea sa pe care o gasesti in magazine la un pret accesibil. Pentru a preveni inspirarea sporilor sau a vaporilor degajati de substanta de curatare, care include uneori clor, iti recomandam sa folosesti o masca medicinala, aplicata corect peste nas si gura.

Protejeaza-ti de asemenea mainile cu manusi. Nu uita sa verifici cu atentie toata incaperea in care ai descoperit mucegai si sa cureti toate punctele pe care le gasesti, oricat de mici. Cauta cu atentie urmele de infestare si in incaperile care sunt perete in perete cu cea afectata sau care un colt in comun.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu