Exista vreun risc daca dormi cu ventilatorul deschis

Am modificat articolul ultima data pe: 13.09.24

 

Fie ca locuiesti intr-un apartament fara aer conditionat, fie ca spatiul este atat de expus la soare si de slab izolat incat aparatul nu face fata temperaturii, daca ai ajuns la ideea folosirii unui ventilator, sigur te intrebi daca il poti lasa pornit si pe timp de noapte. Parerile pe acest subiect difera, beneficiile si riscurile depinzand in mare parte de modul in care functioneaza dispozitivul si cum este exploatat.

Exista insa cateva aspecte pe care este bine sa le cunosti, daca vrei sa dormi cu acest aparat in functiune, pentru a putea contracara sau reduce efectele negative.

 

Piele uscata si nas infundat

Aceste simptome au la baza folosirea incorecta a ventilatorului. Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca este atat de cald incat aerul racoros pur si simplu nu strabate distanta dintre paletele care se invart intruna si pielea ta? Nu esti singurul. La fel ca multe alte persoane probabil ai adus aparatul mai aproape de tine.

Curentul de aer care circula permanent catre corpul tau are ca efect deshidratarea agresiva a tegumentelor, intr-o perioada in care somnul impiedica refacerea rezervelor de apa din organism din simpul motiv ca noapte nu se consuma la fel de multa apa ca ziua.

Pentru cei cu pielea deja sensibila, cele 6 – 8 ore de expunere directa la ventilator, de la distanta mica, inseamna un derm uscat, fragil si iritat si chiar o exacerbare a tenului acneic, daca exista deja o predispozitie.

Pe langa tegumente, curentii de aer proveniti de la ventilator mai usuca si mucoasele, in special cea nazala si oculara. In ambele cazuri provoaca senzatie de iritatie, iar in zona nasului iti va aduce in plus secretii mai abundente, generate in incercarea organismului de a mentine locul umed.

Se ajunge astfel la congestie nazala si un inceput neplacut de sinuzita, cu durere de cap. Un alt efect pe care il poti observa sunt sangerarile nazale fara o cauza aparenta, determinate tot de uscaciune. In cazul ochilor, te vei trezi cu ei rosii, uscati si iritati sau chiar cu secretii uscate pe gene, care te impiedica sa ii deschizi.

Solutia, pentru toate aceste efecte negative, este sa ai grija unde amplasezi aparatul, astfel incat sa fie destul de departe si sa nu bata direct inspre tine.

 

 

Contractura musculara

Tot apropierea exagerata de dispozitiv creeaza zone reci pe corp unde vasele de sange isi diminueaza capacitatea prin vasoconstrictie, reactionand la frig. Rezultatul este o alimentare mai scazuta cu oxigen, care determina organismul sa treaca la metabolismul anaerob pentru a-si asigura energia, cu producerea de acid lactic.

Acesta din urma aduce cu sine dureri musculare si senzatia de intepenire similara febrei musculare de dupa efort. Sa nu te miri deci daca, dupa o noapte in care aerul rece ti-a suflat in mod placut in ceafa, dimineata te vei trezi cu gatul intepenit si dureros, fara sa-l poti misca.

 

Alergiile

Cand ai curatat ultima data paletele ventilatorului? Daca te vei uita cu atentie pe suprafata lor, vei vedea cat de usor au colectat praful din incapere si multe alte particule pe care nu le distingi cu ochiul liber.

De la polen, acarieni, spori de mucegai si pana la bacterii, aceste aparate circula si recircula in aer, elemente care iti pot afecta sanatatea si care agraveaza cu siguranta problemele persoanelor alergice.

Efectul se intensifica pe timpul noptii, cand organismul se odihneste si este mai vulnerabil, si in special daca alegi sa amplasezi dispozitivul la o distanta mica fata de pat si orientat catre cap.

Daca ai ales deci sa folosesti un ventilator pentru a-ti asigura confortul termic pe timp de vara si consideri ca nu poti dormi fara a-l tine pornit noaptea, iti recomandam sa il cureti cu atentie si periodic. Cu atat mai mult daca locuiesti intr-o zona in care aerul este plin de praf, ceea ce se observa usor pe mobilier, si tii si geamurile deschise.

 

Zgomot alb – pro si contra

Un alt aspect al folosirii nocturne a ventilatoarelor tine de zgomotul pe care il produc. Aici, efectul negativ depinde in primul rand de modelul de aparat achizitionat, pentru ca exista versiuni silentioase, care nu deranjeaza deloc, si variante care nu te lasa sa dormi.

Specialistii considera ca pentru unele persoane aceste sunete de fundal, considerate zgomot alb, pot de fapt sa aiba un efect benefic, de relaxare, contribuind la un timp mai redus de adormire si un somn mai profund.

Acest lucru depinde insa si de sensibilitatea fiecaruia la undele sonore din jur. Nivelul trebuie sa fie de maxim 50dB, si chiar si asa, medicii atrag atentia asupra faptului ca, in cazul copiilor, expunerea prelungita poate afecta nervul auditiv.

Daca zgomotul facut de ventilatorul pornit nu te lasa sa dormi, iti recomandam sa incerci varianta geamurilor deschise – atunci cand temperatura de afara scade destul de mult noapte pentru a-ti permite acest lucru – folosirea de cearsafuri reci si amplasarea de sticle cu gheata in apropierea patului.

 

 

Siguranta

Nu putem incheia lista riscurilor, fara a-ti reaminti ca aceste aparate functioneaza cu electricitate si ca pot fi afectate de supratensiune sau defectiuni. Iti recomandam asadar sa verifici cu atentie produsul in momentul achizitionarii si sa il conectezi direct la priza, evitand prelungitoarele, pentru a nu introduce un factor de risc in plus.

Daca incerci sa racesti aerul mai repede amplasand o carpa umeda pe grilajul dispozitivului, ai grija sa o iei inainte de a merge la somn, pentru a evita accidentele. De asemenea, este important sa verifici periodic aparitia zgarieturilor sau a fisurilor in structura si sa fii atent la tot ce inseamna schimbari in zgomotul facut de elice in timp ce functioneaza sau mirosuri ciudate.

Atentie sporita trebuie acordata si modului de amplasare. Aparatul trebuie sa fie asezat pe o suprafata stabila, nu pe teancuri de carti sau cutii de carton, care pot ceda sub greutate, si nici pe o noptiera aflata suficient de aproape incat sa poti da peste el in timpul noptii. Pentru cei care folosesc modele cu picior inalt, este important ca rezistenta structurii sa fie verificata dupa asamblare.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu