9 idei de incercat cand vrei sa scapi de tantari

Am modificat articolul ultima data pe: 24.04.24

 

Chiar daca in tara noastra intepatura de tantar este mai putin periculoasa decat in alte colturi ale lumii, aceasta insecta creeaza o stare acuta de disconfort atat prin bazaitul enervant, cat si prin senzatia de mancarime si prin roseata si inflamatia care se dezvolta in zona afectata.

Pentru ca de multe ori spray-urile pentru tantari miros urat si adauga toxine aerului pe care il respiram, cu totii cautam solutii naturale, mai sigure si mai placute pentru a scapa de ei.

Iata cateva idei pe care le poti pune cu usurinta in practica pe timpul verii si nu numai.

 

Plante de gradina sau de ghiveci

Pentru a indeparta tantarii atunci cand stai in gradina sau pe terasa ori balcon, este suficient sa plantezi direct in pamant sau in ghivece frumos asezate, cateva plante care alunga aceste insecte neplacute prin mirosul pe care il emana.

Pe aceasta lista se afla: menta, rozmarinul, cimbrul, busuiocul, mararul, urzica, lavanda, galbenele, craita, lamaita, dafinul si regina noptii.

Alege tinand cont de propriile preferinte in ceea ce priveste aromele si evita sa combini prea multe in acelasi spatiu, mai ales daca vorbim despre balcon, pentru a nu obtine un amestec neplacut de mirosuri. Le poti folosi la fel de bine si asezate intr-o jardiniera in fata geamului de la camera sau bucatarie pentru a indeparta tantarii de spatiul casei.

 

Uleiuri esentiale

Daca plantele in ghiveci nu sunt stilul tau si crezi ca nu vei avea timp sa le ingrijesti cum trebuie, poti alege sa foloseste uleiuri esentiale cu aceleasi arome sau ceva mai exotice cum sunt cele de eucalipt, lamaie sau neem. Ai grija insa cum le selectezi.

Versiunile ieftine includ aromatizanti sintetici care pot genera compusi toxici prin incalzire si este bine sa le eviti, mai ales daca ai copii mici. Cauta variante ecologice, de calitate buna, care desi sunt mai scumpe, sunt de asemenea si mai concentrate si iti vor oferi o perioada mai lunga de folosire.

Utilizeaza-le in amestec cu apa, in care torni cateva picaturi de ulei esential si expune-le la caldura, pentru a stimula degajarea. In zilele caniculare de vara este suficient sa lasi recipientul afara, insa, in serile racoroase, iti recomandam sa folosesti acele suporturi ceramice cu lumanare care intretine caldura.

Pentru a asigura dispersarea cat mai uniforma a esentelor volatile, poti folosi un ventilator bun, la o viteza redusa de rotatie, orientat catre vasul cu lichid aromatizat, la o distanta potrivita.

Lumanari parfumate

Aceeasi arma a mirosului neplacut pentru tantari o poti folosi si bun forma de lumanari. Le gasesti sub diferite forme si marimi, in suporturi din sticla sau ceramica, cu arome variate. Iti atragem insa atentia ca dintre toate optiunile, lumanarile redau poate cel mai putin aromele originale ale plantelor pe care le reprezinta.

Ca si in cazul uleiurilor esentiale, este recomandat prin urmare sa cauti versiuni bio si sa verifici pe eticheta daca aroma este data de un ulei esential natural, sau de o formula sintetica.

Din aceasta categorie, probabil cele mai eficiente sunt versiunile concepute special pentru tantari, compozitia chimica fiind gandita in acest caz in mod special pentru a alunga aceste insecte.

 

Ventilatorul

Pentru ca tantarii se simt cel mai bine in aer cand nu sunt curenti puternici, daca stai in zona de actiune a unui ventilator vei fi mai putin expus atacurilor. Probabil ai observat ca atunci cand este vant afara, tantarii sunt mai putin activi.

Studiile arata ca agitatia lor scade in perioadele in care viteza aerului depaseste 16 kilometri pe ora. Indiferent ca vorbim despre modele de interior sau versiuni care se folosesc in exterior, ventilatoarele iti ofera asadar o solutie suplimentara, la indemana, prin care sa te protejezi de intepaturi.

In plus, curentii de aer vor disipa caldura emanata de organismul tau, care atrage insectele.

 

Plasele de tantari

Probabil cea mai simpla si mai de incredere metoda de a tine la distanta tantarii, cand vine vorba de protectia unui spatiu inchis, este amplasarea de plasa la geamuri si usi. Poti opta acum pentru versiuni cu rama din termopan, care permit deschiderea si inchiderea, astfel incat sa poti indeparta uneori plasa, daca este nevoie.

 

Mirosul de usturoi

Da, binecunoscutul miros de usturoi se numara printre optiunile pe care le poti folosi pentru a indeparta tantarii. Poti obtine foarte usor putin ulei zdrobind unul sau doi catei si storcand zeama.

O cale eficienta de aplicare este sa amesteci sucul obtinut cu apa si sa umpli un pulverizator pe care il poti folosi apoi cu usurinta pentru suprafete si chiar pentru acoperirea tegumentelor.

 

Aparate cu ultrasunete

Pe lista solutiilor de protectie se mai afla si aparatele cu ultrasunete concepute pentru a alunga tantarii. Exista versiuni cu alimentare la priza, dar si modele cu baterii, pe care le poti lua cu tine afara, in gradina, sau in excursiile la padure ori in drumetiile in Delta.

Functioneaza de regula cu frecvente de aproximativ 6000Hz si actioneaza pe suprafete de pana la 20 – 25mp, deci pot proteja mai mult de o persoana, fiind ideale pentru folosire in aer liber.

Lotiune de piele home made

Poti aplica uleiuri esentiale de lavanda sau eucalipt pe piele, sub forma unor lotiuni facute in casa, pentru a scapa de intepaturi. Iti atragem insa atentia ca aceste uleiuri sunt agresive cu tegumentul si nu se folosesc niciodata in concentratie de 100% pe derm.

Pentru a obtine o astfel de formula antitantari este nevoie sa amesteci substanta activa cu un ulei vegetal, cum sunt cele de masline, cocos, struguri, morcovi etc. care iti ofera in plus si o mai buna hidratare si hranire a pielii.

Iti recomandam sa folosesti si imbracamintea ca instrument de protectie, alegand haine largi, cu manegi lungi, care sa iti acopere cat mai bine pielea si evitand culorile aprinse, care atrag in general insectele.

 

Alte solutii

Pentru ca tantarii sunt atrasi de lumina puternica si caldura generata de becuri este bine ca seara, cand stai pe balcon, pe terasa sau in gradina, sau folosesti lumini cat mai discrete. De asemenea, este bine sa stii ca seara si dimineata aceste insecte sunt mai agitate, deci este bine sa iti alegi alte perioade ale zilei pentru activitati in aer liber.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu