Aeroterma versus calorifer electric

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.24

 

Design, dimensiuni, greutate, viteza de incalzire a camerei si retentia termica sunt doar cateva dintre elementele care diferentiaza aerotermele de caloriferele cu ulei. Pentru a alege insa cat mai corect o sursa de incalzire potrivita pentru locuinta ta este bine sa le cunosti pe toate.

 

Cauti o solutie de incalzire electrica care sa iti ofere functionare eficienta, la un cost cat mai redus? Piata iti pune la dispozitie o varietate de tehnologii si modele dintre care sa alegi, printre cele mai populare fiind caloriferele electrice si aerotermele. Ce deosebiri exista intre ele si care este cea mai potrivita solutie pentru tine? Iti spunem, pe scurt, in acest articol.

 

Tehnologie

Ambele sunt dispozitive destul de simple pentru a fi usor de folosit si sunt disponibile la un pret accesibil. Aeroterma include o rezistenta care se incinge si are rolul de a incalzi aerul, elemente radiante care asigura reflectarea caldurii intr-o anumita directie si ventilator care disemineaza aerul cald in incapere. 

Datorita acestei combinatii, aerotermele pot incalzi foarte rapid spatiul in care sunt utilizate, fiind preferate de cei care doresc sa poata ridica temperatura in locuinta intr-un timp scurt.

Caloriferele electrice pot fi cu ulei si cu bloc ceramic, cu sau fara ventilator. Uleiul si blocul de ceramica functioneaza ca agent termic cu inertie mare si au rolul de a retine cat mai mult timp caldura, oferind astfel posibilitatea de a asigura o temperatura potrivita in camera, o perioada mai lunga de timp. 

Modelele cu ventilator functioneaza pe un sistem similar aerotermelor, folosind o elice integrata pentru a imprastia aerul cald. Incalzirea se realizeaza tot prin intermediul unei rezistente electrice.

Atat aerotermele, cat si caloriferele sunt prevazute cu buton de oprire/pornire si ofera, in cele mai multe dintre versiuni, posibilitatea de a alege intre mai multe trepte de incalzire. Aerotermele de calitate sunt dotate cu siguranta la supraincalzire, iar caloriferele au in plus si sistem care opreste dispozitivul, in cazul in care se rastoarna. In ambele categorii, modelele prevazute cu termostat integrat sunt ceva mai scumpe.

 

 

Design

Daca vrei un sistem de incalzire de dimensiuni reduse, pe care sa il poti integra usor si in spatii mici si sa il poti muta fara dificultate, iti recomandam aerotermele. Le poti gasi in versiuni mici, de pana la 30cm si in variante cu montare pe perete, cu aspect similar aerului conditionat, preferate de regula pentru camera de toaleta. 

Cele obisnuite se amplaseaza pe sol, fiind prevazute cu picioare de sustinere. Caloriferele electrice sunt in general ceva mai mari si mai grele, fiind mai dificil de transportat dintr-o incapere in alta, chiar si cu ajutorul rotilor.

Formatul clasic al aerotermelor include un spate compact si o fata cu grilaj, prin care iese aerul cald, ceea ce inseamna ca pot fi asezate atat in mijlocul camerei, cat si langa perete, cu fata catre interior. Pe de alta parte, atunci cand folosesti un calorifer electric cu ulei sau bloc ceramic, este recomandat sa il amplasezi cat mai aproape de centrul incaperii, pentru ca elementii degaja in mod egal caldura pe intreaga suprafata a dispozitivului.

Spre deosebire de aeroterma, exteriorul caloriferului iti permite sa il folosesti si pentru a usca ocazional elemente de imbracaminte de mici dimensiuni, atat timp cat nu le asezi peste aerisire. In cazul aerotermelor, poti face acest lucru doar daca asezi un suport de rufe la o distanta potrivita in fata aparatului, astfel incat sa nu obturezi zona de ventilatie.

 

Efectul asupra aerului din incapere

Pentru ca agita aerul din camera, aerotermele ii scad umiditatea si, in plus, au tendinta de ridica praful de pe suprafete. Unele modele sunt prevazute cu filtre, insa variantele standard sau economice nu includ acest element. Aerotermele sunt deci ideale pentru locuintele care au probleme de umezeala, dar mai putin potrivite in casele in care umiditatea este normala sau redusa, in care vor trebui completate cu un umidificator.

Caloriferele functioneaza atat prin convectie, incalzind aerul, cat si prin radiatie, ridicand usor temperatura obiectelor din camera. Cele cu ulei si bloc ceramic determina o circulatie mai blanda a aerului in spatiu, evitand ridicarea impuritatilor si alergenilor si avand un efect mult mai redus asupra umiditatii. Sunt deci o varianta mai sanatoasa. 

Dezavantajul acestor aparate consta insa in faptul ca isi degaja caldura in mod intens intr-o singura partea a incaperii si se bazeaza pe circulatia naturala a aerului pentru a o transmite mai departe. Acest fapt se traduce printr-o uniformitate redusa a temperaturii, cu mai multa caldura in aria in care se afla caloriferul si mai putin in capatul opus al camerei.

 

Timpul de incalzire

Ridicarea directa a temperaturii aerului se face mult mai usor decat incalzirea unui agent cu inertie termica mare, de tipul uleiului sau a unui material cum este ceramica. Aerotermele sunt asadar mult mai rapide, reusind sa incalzeasca destul de bine un spatiu inchis si bine izolat, intr-un timp scurt. 

 

 

Pe de alta parte, aerotermele se racesc la fel de repede cum se incalzesc, ceea ce inseamna ca vor inceta sa transmita caldura in incapere la doar cateva minute dupa ce au fost oprite. Cat de mult timp se va mentine temperatura in spatiu, depinde in acest caz doar de izolatia cladirii.

Caloriferele cu ulei necesita o perioada de timp destul de mare, de minim 20 – 30 de minute, in functie de model si putere, pentru a se incalzi. Va trebui deci sa astepti putin, atunci cand ajungi acasa pentru ca spatiul sa inceapa sa isi schimbe temperatura. 

In acelasi timp, aceeasi inertie termica previne si racirea prea rapida a uleiului, ceea ce inseamna ca caloriferul va mai degaja caldura si dupa ce este scos din priza. Vei avea astfel un mediu placut in camera si pe timpul noptii.

 

Consum

Ambele variante consuma pe ora numarul de kilowati inscrisi in specificatiile tehnice la puterea dispozitivului. Economia este data de precizia termostatului folosit si gradul de izolatie al incaperii. Pentru ca pretul energiei electrice este destul de mare, aceste optiuni sunt cel mai adesea folosite ca sursa secundara sau complementara de incalzire a locuintelor.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu