Convector versus calorifer electric

Am modificat articolul ultima data pe: 16.04.24

 

Caloriferele si convectoarele sunt doua optiuni electrice de incalzire pe care le poti folosi ca sursa secundara sau principala in casa ta. Exista insa diferente intre ele, care iti pot spune usor care dintre cele doua optiuni este cea mai potrivita pentru necesitatile casei tale.

 

Daca caloriferele electrice sunt familiare pentru cei mai multi dintre noi si folosite destul de des pentru incalzire, convectoarele sunt dispozitive mai putin cunoscute si adesea confundate cu cele dintai. Sub aspectul aparent similar se ascund insa diferente destul de mari de functionare pe care este bine sa le cunosti daca vrei sa cumperi un aparat termic cu alimentare electrica. 

Iata cateva dintre avantajele si dezavantajele pe care ti le ofera fiecare dintre ele si argumentele de care ai nevoie pentru o alegere corecta.

 

Design

Convectoarele sunt aparate verticale, similare caloriferelor clasice, cu diferenta ca structura lor este una compacta, fara elementi. Sunt disponibile in versiuni care se monteaza pe perete si modele cu amplasare pe sol. Toate variantele care se asaza pe podea includ picioare care ridica corpul la minim 4-5cm de sol, pentru a permite aerului sa intre. Nu toate au insa si roti. 

Vei observa, la majoritatea convectoarelor, ca in zona superioara o suprafata importanta este alocata grilajului de ventilatie prin care iese aerul cald. Acesta poate fi pozitionat pe ambele parti sau doar pe latura frontala. 

Pentru ca nu contin agent termic, convectoarele sunt mai usoare decat caloriferele electrice cu ulei sau cele care includ in structura lor bloc ceramic.

Cum functioneaza un convector
DrDeco.ro iti arata cum functioneaza un convector.

Caloriferele sunt concepute cu elementi pentru a mari suprafata de convectie si a creste astfel eficienta de transmitere a caldurii. Deci cu cat mai multi elementi cu atat mai bine. Pentru ca sunt grele, sunt concepute in special pentru a fi mentinute pe sol, ceea ce le face mai putin potrivite pentru incaperile ingramadite, in care un model de perete ar fi preferat. 

Sunt de asemenea si putin mai dificil de mutat, din cauza kilogramelor suplimentare adaugate de ulei, in raport cu convectoarele, deci gandeste-te bine la frecventa cu care va fi nevoie sa transporti dispozitivul de incalzire dintr-o camera in alta.

 

Sistemul de functionare

Ambele modele sunt alimentate cu energie si folosesc o rezistenta electrica pentru a obtine caldura. Diferentele apara insa la modul de pastrare si transmitere a acesteia. Convectoarele se bazeaza complet pe tendinta aerului cald de a se ridica si a celui rece de a cobori. 

Tehnologia lor capteaza aerul rece care circula aproape de suprafata podelei, il incalzeste si acesta urca singur prin dispozitiv, iese prin gratarul de ventilatie si se indreapta catre tavan. Este un ciclu complet care se repeta uniformizand treptat aerul din incapere.

De cealalta parte a deciziei, un model de calorifer electric foloseste uleiul ca agent termic si element intermediar, pentru a incalzi aerul care circula prin apropierea elementilor. Se bazeaza tot pe curentii de aer care se formeaza natural la diferentele de temperatura, fara a include un sistem suplimentar de uniformizare a aerului, fiind deci la fel de silentios.

 

Care incalzeste mai repede?

Pentru cei care au nevoie de un aparat care sa ridice in scurt timp temperatura incaperii, recomandam convectoarele. Iti atragem insa atentia ca nu este vorba despre aceeasi viteza de incalzire ca a unei aeroterme, pentru ca nu este prezent ventilatorul care sa uniformeze rapid aerul. 

Diferenta de timp provine aici din faptul ca, in cazul convectorului, aerul este incalzit imediat, direct de rezistenta electrica, care ajunge rapid la temperatura maxima.

In cazul caloriferului, aerul care ia contact cu elementii incepe sa se incalzeasca abia dupa ce rezistenta a functionat destul de mult timp pentru a ridica uleiul din interior la o temperatura semnificativa. Inertia termica a uleiului, care intervine intre rezistenta electrica si aerul din incapere, este in acest caz factorul care incetineste procesul.

 

Diferenta de inertie termica

Cum este de altfel si firesc, dispozitivul care se incalzeste cel mai repede, se va si raci cel mai repede. In cazul convectorului, functia sa de ridicare a temperaturii inceteaza de indata ce rezistenta s-a racit. Acest lucru se intampla la cateva minute dupa ce l-ai scos din priza.

Daca ai ales insa un calorifer, vei vedea ca elementii sai raman calzi destul de mult timp dupa oprire, mentinand caldura in camera si dupa ce l-ai inchis. Este motivul pentru care si termostatul va porni mai rar in cazul sau decat in cel al convectorului, lasand perioade mai mari de stand-by.

Convectoare versus calorifere electrice
DrDeco.ro – Totul despre convectoare versus calorifere electrice

Eficienta incalzirii spatiului

Ambele produse prezinta aspecte negative in ceea ce priveste incalzirea zonei din apropierea pardoselii, dar este un aspect cu care te vei confrunta orice dispozitiv de incalzire ai alege, cu exceptia instalatiilor in pardoseala si a panourilor radiante montate pe tavan.

Iti va fi insa mai cald in apropierea unui calorifer, decat langa un convector. Caloriferele sunt mai bune in ceea ce priveste incalzirea localizata. Daca amplasezi de exemplu unul langa biroul la care lucrezi sau in apropierea canapelei, vei avea caldura suficienta, chiar si atunci cand mai sunt inca zone in camera in care este rece. Motivul este faptul ca aceste dispozitive incalzesc aerul pe toata suprafata lor.

Pe de alta parte, convectoarele au nevoie sa circule aerul pe verticala, ceea ce inseamna ca prima data se va incalzi zona din apropierea tavanului si ca apoi caldura va cobori pe masura ce aparatul continua sa functioneze.

 

Siguranta si utilizari adiacente

Pentru ca in cazul caloriferelor pot uneori sa apara scurgeri de ulei, convectoarele pot fi mai sigure, in versiunile cu termostat si siguranta la  supraincalzire si rasturnare. Nu lasa niciodata deschis pe timp de noapte un aparat electric, indiferent de tip, daca nu are protectie de supratensiune sau termostat de siguranta.

Pentru ca partea superioara a convectoarelor este formata din grilajul de ventilatie, nu il poti folosi, spre deosebire de calorifer, pentru a usca manusile, fularele, sosete sau alte obiecte mici de imbracaminte de care ai nevoie. Nici amplasarea lor in dreptul convectorului nu prea te ajuta pentru ca aerul cald urca spre tavan si spre disperseaza mai putin pe orizontala.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu