Ce trebuie sa stii despre autorizatia de constructie

Am modificat articolul ultima data pe: 27.01.21

 

Autorizatia de constructie este documentul principal care sta intre tine si planurile tale de a construi aproape orice structura pe terenul tau. Afla din acest ghid cum o obtii, cat costa, cat dureaza si in ce situatii poti construi legal fara ea.

 

Ai nevoie de acest document pentru construire, reconstruire, renovare, modificari de structura si aspect arhitectural, il obtii pe baza proiectului de constructie, al certificatului de urbanism, actelor de proprietate si avizelor de la furnizorii de utilitati. Costa pana la 10.000RON, iar amenda pentru incalcarea legii sub acest aspect, variaza de la 1000RON la 100000RON. Iata ce trebuie sa stii cand incepi un proiect de constructie pentru a trece cu bine prin aceasta etapa.

 

Cand ai nevoie de autorizatie de constructie

Conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, trebuie sa obtii aceasta autorizatie pentru tot ce inseamna lucrari asociate constructiilor de orice fel si instalatiilor aferent acestora care tin de:

 – Construire

 – Reconstruire

 – Consolidare

 – Modificare

 – Schimbare de destinatie

 – Reparare 

Practic, nu poti construi mai nimic fara acest document, pe propriul teren, atat timp cat structura respectiva este ancorata in sol, prin fundatie sau stalpi infipti, si nu poate fi demontata si mobilizata usor. Acelasi principiu este valabil si pentru modificarile de structura asociate acestor constructii. Trebuie sa incepi deci procesul birocratic de obtinere a unui astfel de document daca:

 – Planuiesti un proiect de consolidare de casa si vrei sa faci si ceva modificari de structura, chiar daca inseamna doar extindere golurilor de geam

 – Pui pe hartie un proiect de gard nou

 – Te gandesti la o mansardare pe o casa veche

 – Vrei sa faci o constructie tip magazie 

 – Ai nevoie sa amenajezi, langa constructie, un wc de curte

 – Adaugi un cotet pentru gaini etc.

Daca te gandesti cat de mult complica acest proces construirea unei simple anexe pe un teren aflat in proprietatea ta si esti tentat sa te apuci de constructie fara autorizatie, iti aducem aminte ca legea mai prevede si amenzi cuprinse intre 1000 si 100000RON pentru un astfel de demers.

Autorizatie de constructie se impune si pentru tot ce inseamna constructii provizorii demontabile (chioscuri, tonete, panouri de afisaj etc.). Nu uita ca daca doresti sa construiesti un chiosc la poarta, va fi cazul sa consulti si un model de autorizatie de functionare, eliberat de primarie, pentru ca intri deja in sfera agentilor economici.

Ce se poate construi fara autorizatie de constructie

Legea nr. 50/1991 actulizata in anul 2021 (pe care o poti consulta integral aici – Lege 50 1991(r2) include o lista lunga de lucrari pe care le poti realiza fara a avea nevoie de autorizatie de constructie. Intra aici reparatiile si inlocuirile de:

 – imprejmuiri (fara schimbarea formei si materialelor)

 – tamplarie interioara

 – tamplarie exterioara (fara modificarea dimensiunii golurilor si formei tamplariei)

 – sobe si cosuri de fum

 – acoperisuri si invelitori

 – terase (fara schimbarea formei si materialelor).

Mai poti aborda, fara autorizatie, montarea de sisteme de climatizare (centrale termice, aer conditionat etc.), reparatii si imbunatatiri la instalatiile locuintei, integrarea de retele de comunicatie (telefon, Internet, TV etc.).

Daca vrei sa stii ce poti construi de la zero fara autorizatie, iti putem spune ca pe lista de structuri autorizate nu intra casele tip rulota sau container, care nu sunt fixate de sol si pot fi mutate cu usurinta. Vei avea insa nevoie in acest caz de autorizatie de amplasare pe terenul tau, care costa ceva mai putin.

Discutiile sunt impartite cand vine vorba despre alte tipuri de structuri fara fundatie, cum este de exemplul cazul obtinerii de autorizatie de constructie pentru foisor. Unele persoane considera ca daca nu are fundatie, il poti ridica fara autorizatie, in timp ce cealalta tabara are in vedere faptul ca legea nu include propriu-zis nici o mentiune la absenta sau prezenta fundatiei. 

Pentru a fi sigur ca nu vei avea probleme, cel mai bine este sa gasesti o persoana binevoitoare la primaria din localitate, care sa iti spuna exact cum este mai bine sa faci. Aceeasi metoda este recomandata pentru fiecare situatie pe care nu stii sigur cum sa o abordezi si pentru care gasesti raspunsuri diferite pe Internet.

 

Certificatul de urbanism, primul pas catre autorizatia de constructie

Primul pas pe care trebuie sa il faci daca vrei sa obtii autorizatia de constructie este depunerea unei cereri la primaria locala, prin care soliciti certificatul de urbanism. Cererea mai trebuie insotita de actul de proprietate pentru teren, planuri cadastrale, chitanta pentru achitarea taxei asociate si, pentru a fi sigur ca nu esti intors din drum, mai poti adauga si un memoriu tehnic pregatit de proiectant, plus planurile casei.

Certificatul de urbanism are rol informativ si iti aduce la cunostinta ce conditii va trebui sa indeplinesti pentru a primi autorizatia de constructie, ce acte si avize trebuie sa incluzi in dosar, care sunt retragerile minime fata de limita de proprietate, de care trebuie sa tii cont, si alte date utile pentru urmatorii pasi.

Limita de proprietate in constructii este reglementata prin noul cod civil, la articolul 612, care mentioneaza faptul ca orice constructie sau plantatie trebuie realizata cu respectarea distantei de 60cm fata de hotar, pentru a nu incalca drepturile vecinilor. Poti trece de aceasta limita daca ai acordul scris al vecinului. Nu uita sa incluzi in documentatia depusa pentru certificatul de urbanism si gardul care va inconjura proprietatea. In caz contrar ,va trebui sa obtii ulterior altul pentru constructie de gard sau imprejmuire.

 

Studiu geotehnic – pret si utilitate

Studiul geotehnic include evaluarea caracteristicilor terenului pe care iti vei construi casa si ofera proiectantului toate datele de care are nevoie pentru a stabili corect dimensiunile si tipul fundatiei, materialele folosite in constructie pentru a obtine o locuinta cat mai trainica si mai sigura etc.

Este bine sa stii ca pentru o casa cu un nivel, ridicata in mediul rural, legea nu prevede obligativitatea acestui document, insa este bine sa ai un astfel de studiu la baza pentru justificarea caracteristicilor fundatiei din proiectul de constructie. In medie, un astfel de studiu te costa intre 1000 si 1500RON.

Cat costa un proiect de casa

In general, vei plati intre 12 si 20euro/mp, deci intre 1200 si 2000euro pentru o casa de 100mp. Trebuie sa retii insa ca pretul variaza in functie de firma, dar si de abordarea ta.

Poti opta, de exemplu, pentru un proiect pre-existent, care se apropie cel mai mult de preferintele tale, si sa faci cateva modificari, sau poti cere un proiect 100% personalizat, facut de la A la Z pentru tine. In primul caz platesti mai putin, in al doilea platesti mai mult.

In etapa de proiectare, ingineri, instalatori, proiectanti si arhitecti pun pe hartie viziunea pe care o ai tu asupra casei, in forma cea mai eficienta si mai durabila. Este momentul in care stabilesti numarul de niveluri, compartimentarea, usile si ferestrele, terase sau balcoane, scari interioare, instalatii sanitare si electrice etc., deci acorda-i toata atentia si i-ati tot timpul de care ai nevoie pentru ca proiectul sa arate pe hartie exact asa cum doresti.

Toate aceste detalii teoretice se concretizeaza in trei sectiuni cu profil de proiect: structura de rezistenta, instalatii si arhitectura, care formeaza partea de proiectare necesara in dosarul de autorizare.

  

Avizele pentru completarea dosarului

In certificatul de urbanism vei gasi lista cu avizele de care ai nevoie. In general este vorba despre avize de la furnizorii de utilitati (apa si canalizare, gaze, electricitate, servicii de salubritate).

Conform legii nr. 139/2019, care vine in completarea legii nr. 50/1991 sau Legea Urbanismului, actualizata in 2018, nu mai ai nevoie de aviz de mediu pentru obtinerea autorizatiei de constructie, si nici de la sanatate, daca faci dosarul pentru:  

 – construirea de locuinte unifamiliale si anexe gospodaresti

 – extinderea, reabilitare si consolidare de casa si anexe

 – construirea de imprejmuiri

Este important sa stii insa si cine are nevoie de autorizatie de mediu in continuare, si vorbim aici despre persoanele care intentioneaza sa construiasca, pe terenul propriu, anexe destinate cresterii animalelor.

Noua lege a eliminat, de asemenea, si avizul comisiei tehnice de circulatie.

 

Acte necesare pentru autorizatie de constructie si depunerea dosarului

Ultimul pas al procesului este depunerea dosarului la primarie, dupa ce te-ai asigurat ca include toate documentele necesare:

 – Proiect de autorizare

 – Acte de proprietate

 – Avizele

 – Cerere tip de eliberare a autorizatiei

Conform Legii 193/2019, in absenta unor nereguli la dosar, functionarii publici sunt obligati sa iti elibereze autorizatia in termen de 15 zile in regim standard, sau in 7 zile, daca doresti sa obtii documentul in regim de urgenta.

 

Cat costa o autorizatie de constructie

Pentru a primi documentul final trebuie sa platesti taxa pentru autorizatie de constructie, a carei valoare depinde de suprafata construita a casei si localizarea imobilului in mediu rural sau urban, si este cuprinsa intre 5 si 14lei pentru case mai mici de 1000mp.

Daca vrei sa stii insa in total, cat costa o autorizatie de constructie cu toate cheltuielile pe care le-ai facut pentru a ajunge in acest punct (studiul geotehnic, proiectul casei, avizele) va trebui sa mai adaugi aproximativ 8000 – 10000RON pe care ii vei plati pana cand reusesti sa obtii aceasta hartie.

 

Cat timp este valabila autorizatia

Autorizatia de constructie are un termen de valabilitate de 12 luni acordat insa ca perioada in care sa incepi lucrul la cladire. O data ce lucrarile au fost demarate, acest termen se prelungeste pe toata durata procesului de constructie.

 

Poti face o casa fara fundatie sau o constructie usoara, fara autorizatie?

Cea mai frecventa intrebare adresata de cei care doresc sa evite obtinerea unei autorizatii este posibilitatea de a ocoli reglementarile legale prin amplasarea unei case fara fundatie pe teren. Singurele variante pentru care nu ti se cere aceasta autorizatie sunt cele tip rulota, deci cu roti, care sunt considerate mobile, dar si alternativele tip container, pe care le amplasezi pe sol, dar la fel, pot fi mutate daca este cazul.

Legat de containere, poti insa intampina dificultati la primarie, daca autoritatile locale nu s-au mai intalnit cu acest aspect si nu stiu exact cum sa-l abordeze. Deci, daca vrei sa iti construiesti o casa din containere, discuta intai cu autoritatile din zona.

Ce se intampla daca construiesti fara autorizatie

Atat pentru ridicarea de case fara autorizatie de constructie, cat si pentru o extindere la casa, fara autorizatie, poti primi o amenda cuprinsa intre 1000 si 100000RON. In aceeasi situatie te gasesti si daca trebuie sa construiesti pe un teren pe care se afla deja o cladire si incepi procesul de demolare pentru o casa veche, fara autorizatie care sa iti permita acest lucru.

Situatia nu este rezolvata insa doar cu amenda. O verificare de autorizatie de constructie soldata cu descoperirea inexistentei acestui document impune punerea in acord cu legea. Aceasta sintagma inseamna ca fie treci acum prin procesul de obtinere a autorizatiei, astfel incat sa aduci totul la zi, fie optezi pentru demolarea constructiei sau indepartarea elementelor adaugate ulterior, care intra in conflict cu o autorizatia initiala de constructie.

In plus, va fi foarte dificil sa o intabulezi, iar fara o autorizatie, nici unul dintre furnizorii de utilitati nu va lucra cu tine, un aspect de retinut si pentru situatia in care vrei sa optezi pentru o casa tip rulota.

 

Ce faci dupa autorizatie

Ai documentul in mana si esti fericit ca ai ajuns pana aici? Urmeaza de fapt partea cea mai grea, mai costisitoare si mai obositoare. Este etapa in care afli un pret de constructie de casa in regie proprie, si hotarasti daca o ridici singur sau apelezi la o firma, alegi materialele, evaluezi furnizori, faci un plan de lucru, in functie de data limita pe care o poti avea pentru mutare, si incepi treaba.

Lucrarea poate dura 6 – 10 luni, daca lucrezi cu o echipa, sau mai mult daca o ridici singur sau impreuna cu cateva persoane care te ajuta. Cel mai intelept este sa iei in considerare 12luni pentru varianta la cheie, care inseamna ca ai totul finalizat in casa, de la tabloul electric si prize, pana la tamplarie, gresie si instalatie sanitara.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments