Etape constructie casa: Fundatia

Am modificat articolul ultima data pe: 04.12.24

 

Daca vrei sa te muti la casa si ai un teren pe care vrei sa iti construiesti, trebuie sa fii bine informat inainte, cu pasii pe care ii ai de parcurs, pentru a putea sa iti faci o planificare de buget si de timp, pentru a putea supraveghea lucrarile, chiar in conditiile in care iti angajezi o echipa.

 

Chiar daca nu vei lucra propriu-zis la constructie, vei fi nevoit sa supraveghezi etapele construirii unei case si, din acest motiv, este bine sa te informezi. Astfel, vei putea sa discuti in liniste cu seful de santier, sa intelegi ceea ce iti cere, sa iti faci singur anumite planificari pe care apoi sa le transmiti. Pentru inceput trebuie sa cunosti ce etape, pentru constructie casa, sunt si o luam, pas cu pas, cu fundatia. 

In acest ghid, iti vom prezenta fundatia casei de la A la Z, pentru a putea sa iti faci singur niste calcule, sa vezi daca poti sa lucrezi si tu sau angajezi o echipa, sa poti preconiza un interval de timp. 

 

Ce este fundatia?

Fundatia este baza unei case, structura pe care ea se sprijina, fiind foarte important sa ai un plan de fundatie foarte bine executat, deoarece ulterior nu vei mai putea sa intervii sau lucrarile vor fi foarte costisitoare.

Pentru inceput trebuie sa stii ce tip de casa vrei: din beton sau o constructie usoara din lemn, acestea avand fundatii diferite, deoarece exercita presiuni diferite asupra acestora. Si inaltimea casei este un factor important, fiind un tip de fundatie pentru case pe un nivel si mult mai solide si adanci, pentru case ce au 2 – 3 etaje. 

Sunt mai multe tipuri de fundatii, printre care amintim: 

 – fundatii continue pe sub ziduri; 

 – radier general, ce se intinde pe toata suprafata casei; 

 – fundatii izolate, doar sub stalpii de sustinere; 

 – fundatii pe piloni, ce sunt necesare in caz ca solul nu permite altfel de lucrari; 

 – fundatii in trepte.

De asemenea, in functie de datele direct din teren, se pot face si combinatii intre aceste tipuri, pentru a putea avea cea mai buna fundatie in conditiile date. 

Un alt aspect este importanta solului, care in urma unor studii va permite utilizarea unui anumit tip de fundatie. Sunt si cazuri mai particulare unde terenul este mlastinos, cu surse de apa la mica adancime ce nu permit o fundatie pe toata suprafata sau pe sub ziduri, si poti opta pentru o casa pe piloni. 

Daca mergi pe o constuctie mica, pentru vacante, poti sa alegi si o casa fara fundatie. 

Impreuna cu arhitectul stabilesti ce tip de casa iti doresti si, pe langa planul general, vei avea si un plan fundatii, pe care il vei urmari foarte atent, neavand voie sa schimbi cote fara aprobare. 

Dar sa vedem mai pe larg ce etape trebuie sa urmezi pentru a turna fundatia:

Pregatirea

Pentru a incepe o fundatie la casa ai nevoie de cateva lucrari de pregatire si anume:

 – ai de facut un studiu hidrogeologic, pentru a vedea starea terenului;

 – trebuie sa stabilesti care este adancimea minima de inghet;

 – sa realizezi un proiect tehnic pentru executie.

Astfel, pentru a putea proiecta corect o fundatie pentru casa, ai nevoie de o serie de date:

 – ce dimensiuni va avea casa;

 – ce structura de rezistenta va avea cladirea;

 – ce componenta are solul pe care vrei sa iti amplasezi casa;

 – ce factori externi pot sa influenteze stabilitatea cladirii;

 – ce nivel are apa in teren;

care este adancimea de inghet. 

Inainte de a incepe, poti sa iti faci si tu un buget folosind un calculator fundatie casa din mediul online, unde trebuie sa introduci cateva date si acesta iti va furniza cantitatea de beton pe care trebuie sa o folosesti. In general, pentru fundatie se folosesc doua clase de beton: la sol, in partea de jos se foloseste beton cu o marca mica, de umplutura; iar mai sus, in partea de elevatie o marca superioara.

Tot in etapa de pregatire trebuie sa amenajezi terenul unde vei amplasa acea constructie casa. Se fac santuri de scurgere pentru ca apa sa nu ajunga in santurile destinate fundatiei. Daca este cazul, se protejeaza constuctiile aflate in vecinatate.

Trebuie sa intri in posesia unui plan de utilitati de la primaria unde este arondata constructia casei, pentru a nu provoca accidente, ce vor fi mai greu de rezolvat ulterior. 

Trasarea fundatiei

Pasul urmator in executarea fundatiei pentru casa este trasarea acesteia. Astfel, dupa ce ai deja planul tehnic, incerci sa il transpui pe teren, marcajele fiind bine sa le pui la o distanta de 1,5 m, pentru a le putea pastra pe tot parcursul executarii fundatiei.

Pentru aceasta operatie, ai nevoie de urmatoarele:

 – tarusi, care sa aiba o lungime de aproximativ 1,5 m;

 – ruleta cu o lungime minima de 10 metri;

 – echer cu o latura de cel putin 1,5 m;

 – sfoara pentru a stabili nivelul;

 – ciocan;

 – creion.

Trasarea fundatiei este o operatiune foarte importanta, deoarece de aceasta depinde respectarea planurilor, stabilitatea constructiei, rezistenta, precum si aspectul casei. Se traseaza diametru pamant cu ajutorul sforii si a tarusilor. Se face marcarea cotei zero, foarte importanta, de asemenea, pentru bunul mers al lucrarilor, dupa care se poate trece la etapa urmatoare. 

Efectuarea sapaturilor

Urmatoarea etapa este saparea propriu zisa. In planul de executie este deja stabilita adancimea la care trebuie sa ajungi. Spre exemplu, o adancime de fundatie la casa fara etaj este in jur de 90 de cm sub pamant si 60 de cm deasupra, iar la cele cu etaj, mai mare. 

Pentru a efectua cat mai repede si bine santurile necesare, este indicat sa folosesti un dispozitiv mecanizat, manual fiind doar pentru fundatii la case mici, daca nu exista alta varianta, din cauza terenului.

Important in aceasta etapa este sa poti evacua rapid acumularile de apa, cu ajutorul unor santuri si sa ai grija la retelele de instalatii, daca este cazul. Daca nu vei turna betonul imediat ce termini sapaturile, te vei opri la 20 – 30 de cm inainte, pentru a le finisa cand este etapa de turnare.

Santurile pot avea peretii sprijiniti sau nu, iar proiectantul trebuie sa decida cum se va proceda in fiecare caz. De asemenea, daca apar fisuri in timpul saparii santurilor, tot proiectantul va decide ce solutie se aplica pentru intarire si stabilizare.

 

Cofrarea

Inainte de cofrare se mai verifica o data daca cotele sunt exacte. Cel mai adesea cofrajele sunt din lemn si trebuie sa aiba anumite caracteristici pentru a avea o lucrare cat mai buna: sa fie rigide, pentru a nu se incovoia sub actiunea betonului; sa fie netede, pentru a nu exista denivelari; fara fisuri sau gauri, pentru a nu se scurge betonul. In caz ca nu sunt etanse, se poate folosi folie fundatie, din material plastic.

Astfel, se folosesc: pereti ce asigura perimetrul in care va fi turnat betonul; elementele de sustinere dintre cofraje, pozitionate pe exterior, pentru a fi scoase ulterior; elementele de legatura, situate pe interior, care raman prinse in beton. 

Pentru a avea o fundatie pentru casa solida si rezistenta, trebuie sa fii atent la fiecare etapa, inclusiv la cofrare si sa urmaresti toti pasii: asezarea cofrajelor pe pozitie; asamblarea acestora si sustinerea lor provizorie; corectarea pozitiilor, daca este cazul; fixarea.

Armarea

Operatiunea de armare fundatie are ca scop imbunatatirea betonului, pentru a se comporta bine la intindere si se face prin includerea, in acesta, de bare de otel. Acestea pot fi netede sau cu anumite profile ce sunt realizate din fabricatie.

Armatura fundatiei poate fi de rezistenta, pentru a prelua din efort sau constructiva, pentru a nu se fisura betonul. Pentru cele de rezistanta, proiectantul va face un calcul fier beton pentru fundatie, pentru a determina tipul si cantitatea necesara, precum si pozitionarea.

Daca intre turnarea betonului si asezarea armaturii trece ceva timp, aceasta se verifica sa nu fie deformata sau ruginita si, in caz de nevoie, se scoate si se reface. Pentru a se asigura distantele minime se pun distantiere, ce pot fi din plastic si se cumpara din comert, sau facute manual din mortar si sarma. 

Poti sa iti faci fundatie la casa fara armatura daca, impreuna cu proiectantul, se considera ca nu este necesar. 

 

Pregatirea pentru turnarea betonului

Indiferent ca alegi sa faci betonul sau sa il achizitionezi, trebuie sa respecti incadrarea si sa folosesti acea clasa pentru beton stabilita de proiectant. 

In caz ca alegi sa faci pe loc ceea ce ai nevoie, trebuie sa calculezi cat beton se face dintr-un sac de ciment, in functie de reteta data de producator, pentru a sti ce cantitate sa achizitionezi. Consistenta acestuia trebuie sa fie vascoasa, cu cat adaugi mai multa apa in reteta, cu atat rezistenta betonului scade. De obicei, manopera de turnat beton in curte de la o statie este ceva mai ridicata decat daca faci manual acest lucru, dar este mult mai rapida si de calitate mai  buna. 

Inainte de a trece la turnare placa de beton de la o statie, trebuie sa te asiguri ca masina poate ajunge pana la constructie, nefiind indicat sa fie turnat intr-o cavitate intermediara si apoi imprastiat manual. 

 

Turnarea betonului

Pentru operatiunea de turnare placa beton pe pamant trebuie sa te asiguri ca ai toate cele necesare la indemana si ca sunt indeplinite si conditiile legate de temperatura. Echipa si uneltele trebuie sa fie pe pozitie, trebuie sa verifici ca materialul sa fie din clase beton cerute de proiect. 

Astfel, cand se toarna manual, staturile pot fi de circa 30 cm, iar mecanizat de 40 cm. Ideal este sa torni betonul in intervalul de temperatura +15 – +25 grade C, dar se poate si pana in +30 de grade C, sau pana la +5 grade C. 

Acoperirea armaturii trebuie sa aiba un strat de minim 3 – 4 cm. Viteza de turnare trebuie sa fie constanta, nu prea mare, deoarece betonul poate intra in rosturi; nici prea redusa, pentru a nu se suprasolicita cofrajele. 

Daca cofrajele nu sunt tratate cu decofrol, acestea trebuie udate inainte de a turna betonul, in doua transe: cu 2 – 3 ore mai devreme si imediat ce iti doresti sa il torni, avand grija sa indepartezi surplusul de apa. Inaltimea de turnare nu trebuie sa depaseasca 1,5 m, se pot folosi jgheaburi daca este necesar. 

Betonul trebuie raspandit uniform, fiind un detaliu  al fundatiei foarte important, in straturi orizontale, inainte de a incepe statul anterior sa faca priza (1,5 – 2 ore de obicei, in functie de material). 

Compactarea

Pentru a creste rezistenta betonului trebuie sa scoti pe cat posibil golurile de aer, aceasta etapa fiind cunoscuta sub denumirea de compactare. Se poate face prin doua metode:

 – manual cu ajutorul unor instrumente de lucru dedicate, precum mai, vergele etc.

 – mecanizat folosind un vibrator, durata optima de vibrare fiind intre 30 – 60 de secunde.

Pe timpul compactarii betonului proaspat turnat trebuie sa ai grija sa nu se deplaseze cofrajele si armaturile. Cand observi ca la suprafata nu se mai ridica bule de aer, diametrul acestora este tot mai redus, ca suprafata betonului capata un aspect lucios, neted, poti sa te opresti din acesta operatie. Finisarea se poate realiza cu ajutorul unei rigle sau cu o mistrie, pentru a deveni neted.

 

Protejarea betonului

Imediat dupa compactare se trece la etapa urmatoare si anume protejarea betonului. Pentru a impiedica vaporizarea prea rapida a apei din beton, se stropeste cu apa. Daca etapa urmatoare de constructie a casei este peste ceva timp poti sa folosesti o folie pentru a acoperi betonul turnat, protejandu-l astfel de ploi, inghet etc. 

Tot in aceasta etapa se poate aplica si hidroizolatie la fundatie soclu, fiind mult mai usor, mai comod de realizat, decat intr-o etapa ulterioara. 

Acum ca ai aflat prima etapa din cum se construieste o casa, poti sa te hotarasti daca te inhami la o astfel de lucrare sau alegi sa cumperi o cladire la gata. Cu siguranta, daca alegi sa iti faci constructia de la zero, poti sa iti faci casa asa cum ai visat, bine compartimentata pe nevoile si dorintele tale, putand sa iti planifici deja de la proiectare conductele pentru a trece fire din tabloul electric, diferite alte cablaje, instalatiile de caldura si apa. 

Pe langa o cladire din beton, foarte rezistenta si solida, vezi si o constructie casa lemn pas cu pas, pentru a te putea decide mai usor spre ce te indrepti. 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

George

May 4, 2022 at 10:12 pm

As vrea sa trimit și eu o poză cu fundația și ce părere aveti cum procedez

Raspunde