Ce trebuie sa stii despre certificatul de urbanism

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

 

Cat dureaza sa il obtii, ce valabilitate are, cat costa si cand ai nevoie de el – sunt doar o parte dintre aspectele pe care este bine sa le cunosti despre certificatul de urbanism, in special daca locuiesti deja la casa sau ai de gand sa te muti in viitorul apropiat. 

 

Te gandesti sa iti faci casa si lucrezi de zor la un proiect care sa multumeasca intreaga familie? Vei avea nevoie cu siguranta de un certificat de urbanism. Este un document esential pentru autorizatia de constructie care costa intre 5 si 9lei pentru o casa de pana la 500mp, poate fi obtinut in 15 zile si este valabil 12 luni. Afla din acest articol ce trebuie sa contina dosarul, in ce situatii mai ai nevoie de acest certificat si alte detalii utile.

 

Ce este certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism este un document oficial, emis de autoritatile administrative locale sau judetene, necesar pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Are rol informativ si include informatii importante despre viitoarea casa sau cladire:

 – Pozitia constructiei in teren

 – Regimul de inaltime

 – Procentul pe care il ocupa amprenta casei pe sol din suprafata terenului

 – Valorile maxime pentru coeficientul de utilizare a terenului

 – Cerinte si conditii urbanistice de care trebuie sa tii cont

 – Avizele si acordurile necesare pentru a primi autorizatia de constructie

 – Regimul economic, juridic si tehnic al constructiei

Acte necesare pentru certificat de urbanism

Pentru a obtine acest certificat trebuie sa depui la biroul Urbanism aferent localitatii in care va fi realizata constructia, un dosar care sa includa:

 – cerere tip de eliberare a unui certificat de urbanism cu: elementele de identificare a solicitantului, elementele de identificare a imobilului (strada, numar de carte funciara, numar cadastral) si scopul cererii

 – chitanta care dovedeste ca ai platit taxa de eliberare a certificatului

 – act de proprietate pentru teren (daca construiesti pentru prima data pe el) sau pentru constructie (daca o reabilitezi)

 – daca imobilul nu este inscris in evidentele cadastrale si de publicitate imobiliara: plan topografic si cadastral si plan de incadrare in zona, la scala – eliberat de oficiul pentru cadastru si publicitate imobiliara

 – daca este inscris: extras din plan cadastral si extras de carte funciara

 – avize pentru bransare la gaz, electricitate, apa si salubritate.

Un model de certificat de urbanism gasesti foarte usor online, daca vrei sa vezi ce informatii va include. Iti putem spune ca acest certificat de urbanism de informare pe care il primesti contine si o cerere tip pentru autorizatia de constructie pe care o vei primi pe baza sa.

 

Cat costa procesul de obtinere a unui certificat de urbanism

Taxa pentru certificatul de urbanism depinde de zona in care vei construi sau reabilita casa (urban sau rural) si de suprafata construita a cladirii. Astfel, daca ai cumparat teren in oras si vrei sa construiesi o casa de 100mp, vei plati intre 5 si 6 lei, pentru o cladire de 151 pana la 200mp, intre 6 si 7RON etc. Pentru o vila la tara, sumele scad cu 50%.

 

Valabilitatea si reinnoirea certificatului

In prezent, dureaza maxim 15 zile de la depunerea dosarului si pana la eliberarea certificatului, cu conditia ca toate documentele sa fie prezente si completate corect. De la data emiterii, durata de valabilitate a unui certificat de urbanism este de 12 luni, cu posibilitate de prelungire, daca este cazul. Pentru a obtine prelungire la un certificat de urbanism va fi nevoie sa achiti o taxa suplimentara in valoare de 30% din cea initiala. Daca te gasesti intr-o astfel de situatie, vei gasi usor un model de cerere pentru prelungire certificat de urbanism online, pe care sa o poti folosi pentru a rezolva problema.

 

Alte scopuri ale certificatului de urbanism

Conform legii, se emite certificat de urbanism atat pentru realizarea de constructii, cat si pentru:

 – desfiintare de constructii

 – concesionare de terenuri

 – proiectele lucrarilor publice aflate inca in etapa studiului de fezabilitate, pentru a fi utilizat in cadrul licitatiilor

 – alte modificari aduse terenului

 

Vei avea deci nevoie de el si pentru a demola o casa batraneasca de pe terenul pe care vrei sa construiesti ceva nou. Retine ca orice demolare de casa veche, fara autorizatie, poate aduce amenzi destul de mari, deci informeaza-te cat mai corect la primarie si din surse de incredere asupra procesului pe care trebuie sa il parcurgi in acest sens, daca este cazul.

Mai gasesti certificatul de urbanism si pe lista de acte necesare pentru o autorizatie de construire gard. Da, este adevarat, conform legii nu poti construit nici macar un gard din sarma ghimpata, fara autorizatie, insa, in practica, aceste aspecte tin si de abordarea autoritatilor locale. Orientativ, iti putem spune insa ca pentru a obtine o astfel de autorizatie pentru constructie gard, ca acte necesare mai sunt trecute:

 – cerere de eliberare a autorizatiei

 – DTAC sau documentatia tehnica pentru autorizatia de construire

 – copie dupa avizul de mediu

 – aviz de amplasament de la gaze si energie electrica, in copie

 – proces verbal de trasare, in copie

 – extras actualizat de carte funciara

 – copii dupa documentele pe care le-ai inclus in dosarul conceput pentru a obtine certificat de urbanism pentru casa

La capitolul taxe, iti putem spune o astfel de autorizatie ajunge in total la aproximativ 1700 – 1800RON. Este bine sa retii ca, in acest caz, nu vorbim despre un certificat de urbanism de informare, cum este cel primit pentru autorizatia de constructie a casei, ci de o alta varianta, specifica, numita “Certificat de urbanism pentru obtinere Autorizatie de Construire imprejmuire perimetrala”.

 

Cand ai nevoie de acordul vecinilor pentru constructie

Daca ai petrecut deja ceva timp pe net in cautarea de informatii despre modul de obtinere a unui certificat de urbanism, autorizatii si constructii, cu siguranta ai dat si peste partea cu acordul vecinilor. Inainte de a incepe sa te intrebi de ce ai nevoie de asa ceva pentru a construi pe propriul teren, iti vom spune ca acest acord este necesar doar daca constructia ta depaseste limita de 60cm fata de linia de hotar a vecinului.

Ce te faci in cazul unui refuz de acord de la vecini pentru constructie? In aceasta situatie ai la indemana trei variante de actiune: ii convingi amical sa se razgandeasca, apelezi la instanta de judecata sau muti proiectul de constructie de langa marginea terenului.

Cum intabulezi o casa veche

Daca ai mostenit o casa veche si te gandesti ca ar putea fi mai usor sa nu o darami, ci sa o renovezi si sa o vinzi, este bine sa stii ca trebuie mai intai intabulata. Intabularea se realizeaza de catre un expert, dupa ce s-a finalizat actul de mostenire, donatie, vanzare etc. Taxele pentru acest proces se ridica la 0.15% din valoarea trecuta in actul de la notariat pentru imobilul respectiv, iar pe lista de acte necesare pentru o intabulare de casa veche va trebui sa bifezi:

 – Cererea de intabulare

 – Actul de proprietate

 – Documentatia cadastrala in original

 – Certificat fiscal

 – Dovada achitarii taxei

Procesul de obtinere a unui certificat de urbanism si a autorizatiei de constructie poate fi iritant si complicat, insa se finalizeaza de regula cu succes si poti incepe sa te gandesti la lucruri mai importante ca, de exemplu, cum sa ridici constructia cu materiale adecvate, ce izolatie sa folosesti la exterior, cate ape sa aiba acoperisul etc. Abordeaza-l deci cu rabdare si seriozitate si incearca sa completezi de prima data corect dosarele pentru a reduce timpul de procesare.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu