Pardoseala bucatariei: parchet versus gresie

Am modificat articolul ultima data pe: 27.04.24

 

Este cu adevarat parchetul mai rezistent decat gresia la tigaile scapate din mana? Il poti lua serios in considerare pentru incaperi precum bucataria sau baia, sau te vei trezi cu podeaua umflata in doar cateva saptamani? Sunt doua dintre intrebarile la care trebuie sa afli raspunsul, inainte de a face planuri de amenajare pentru locuinta.

 

Mai cald, mai usor de montat si demontat, rezistent la apa si soc mecanic in variantele pentru trafic intens, facil de intretinut si la moda in acest moment, parchetul pare sa concureze serios gresia, materialul clasic pana acum cand venea vorba de o amenajare de bucatarie. Afla din acest ghid ce iti ofera fiecare dintre aceste optiuni si pe care este mai bine sa o alegi, daca incepi in urmatoarele luni o renovare in spatiul de gatit.

 

Parchetul de monteaza si se demonteaza usor, gresia mai greu

Incepem evaluarea celor doua optiuni de la prima etapa de exploatare care este procesul de montaj. Dupa cum stii probabil deja, montarea de gresie in bucatarie sau baie inseamna, in primul rand, o pardoseala perfect dreapta, adezivi suplimentari, chit pentru imbinari si flex cu disc diamantat plus ceva experienta in folosirea sa pentru a taia corect segmentele de la colturi. Per total, este un proces mult mai complicat decat instalarea de parchet clic-clac, de care te poti ocupa si singur.

In plus, parchetul poate fi montat peste aproape orice alt material folosit anterior ca finisaj de pardoseala. Poti deci pune parchet peste gresie, marmura, granit etc. fara a mai investi timp si bani pentru a elimina stratul vechi.

Pe de alta parte, daca ai pus gresie pe jos si ai probleme cu instalatia de apa din pardoseala, interventia va fi foarte dificila, implicand spargerea placilor ceramice si inlocuirea lor, cu costuri suplimentare semnificative. In cazul in care ai optat pentru parchet, il poti scoate rapid si monta chiar tu la loc dupa ce ai terminat reparatiile.

Gresia este un material rece

In afara situatiei in care ai incalzire in pardoseala, caz in care nu prea vei simti diferenta, gresia va insemna intotdeauna o podea mai rece decat cea acoperita cu parchet, pe care va trebui sa circuli cu papuci de casa cu talpa groasa sau sa amplasezi covoare dense. In bucatarie, covoarele pot reprezenta insa o problema, mai ales in apropierea aragazului si a blatului de lucru, pentru ca se vor murdari foarte usor.

Daca mai ai si copii mici, pe care vrei sa ii poti lasa fara grija sa umble in sosete pe jos si sa nu te ingrijorezi de fiecare data cand se asaza pe podea, parchetul primeste rapid cateva bile albe in plus pentru nivelul de izolatie termica pe care il asigura.

 

Care se intretine mai usor

Daca ai montat parchet in bucatarie si proiectul a fost dus la capat impecabil, adica intre placi nu exista nise de la uscare, vei obtine o suprafata continua, fara nici un fel de spatiu care poate colecta mizerie si ingreuna curatarea.

Prin comparatie, la gresie avem rosturile de imbinare, care sunt de regula umplute cu un chit poros ce se poate pata de la ulei sau alte tipuri de grasimi si care acumuleaza mai usor praf si murdarie. Aceste zone de imbinarea sunt mai greu de curatat si au adesea nevoie de atentie individuala si de periaj periodic pentru a obtine nuanta initiala.

Ambele pot fi spalate cu mopul, iar daca optezi pentru un parchet de bucatarie, rezistent la umezeala, il vei putea curata inclusiv folosind aparate cu aburi.

Cum ramai in trend

Dincolo de compatibilitatea tehnica a materialului cu spatiul bucatariei si de usurinta montajului si intretinerii, multe persoane doresc si sa poata aborda un design de bucatarie modern, care se inscrie in tendintele momentului. Gresia este in prezent, din pacate, materialul de ieri, putin iesit din randul optiunilor designului de ultima ora.

Daca esti deci intre gresie si parchet pentru amenajarea bucatariei si conteaza care este optiunea de actualitate, mizeaza deci pe parchet. Folosirea parchetului in aceasta incapere, dar si in baie, iti permite sa abordezi una dintre tendintele acestui an si anume, crearea de continuitate in locuinta prin folosirea aceluiasi material de pardoseala peste tot.

O alta abordare interesanta si la moda este si combinarea gresiei cu parchetul in spatiul bucatariei. Astfel, se monteaza gresie in imediata apropiere a spatiilor de lucru si parchet in zona de luat masa, creand astfel o delimitare vizuala intre cele doua spatii cu destinatii diferite, incadrate in aceeasi camera. Pentru a face asocierea cat mai fireasca, se monteaza un prag de trecere intre gresie si parchet similar celor folosite la trecerea dintr-o camera in alta sau dintr-o incapere catre hol.


Ce tip de parchet poti alege pentru bucatarie

In timp ce in cazul gresiei poti folosi aproape orice optiune din oferta pentru a amenaja bucataria sau baia, desi ar fi indicat un model de gresie pentru trafic intens, alegerea parchetului este putin mai limitativa.

Motivul pentru care pana acum cativa ani nu se recomanda folosirea de parchet in bucatarie, si cei care doreau acest aspect de lemn apelau la gresie cu imitatie de parchet, era rezistenta redusa la expunerea frecventa la vapori de apa si temperaturi ridicate.

Mai nou, producatorii s-au adaptat insa la aceste cerinte de mediu si au scos pe piata versiuni de parchet pentru bucatarie cu rezistenta sporita la umezeala, trafic intens si socuri mecanice. Astfel, ai la dispozitie variantele de clasa 32 si 33 (trafic intens), AC4 si AC5, care nu sunt sensibile la umiditatea din bucatarie sau baie si rezista chiar mai bine decat ceramica la socul mecanic produs de tigaile sau farfuriile scapate jos. In plus, parchetul fiind mai moale si mai elastic decat gresia, nici farfuriile ceramice si paharele din sticla nu se mai sparg asa repede daca le scapi din mana.

Atentie insa, daca bucataria ta este inundata si parchetul sta mult timp in apa, se va umfla, in timp ce gresia nu va fi afectata. Amenajarile cu parchet in bucatarie ramanand deci o optiune mai putin buna pentru cei care au casa intr-o zona inundabila sau pur si simplu probleme mari cu instalatia de apa.

Optiuni de culori si textura

La acest capitol ambele materiale sunt deocamdata la egalitate, oferind suficient texturi si nuante pentru a putea amenaja interiorul exact asa cum iti doresti si a asocia culorile potrivite cu mobilierul si electrocasnicele. Ambele sunt disponibile cu finisaj lucios si in relief, cel din urma fiind mai potrivit pentru zonele in care apa poate transforma o suprafata lucioasa intr-un alunecoasa.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu