Materiale de constructie: lemnul stratificat

Am modificat articolul ultima data pe: 13.09.24

 

Este rezistent la apa, mucegai si insecte, nu lucreaza in timp, nu se inconvoaie, are capacitate portanta aproape dubla fata de lemnul masiv si poate fi produs in grinzi de lungimi foarte mari. Iata doar o parte dintre avantajele puse la dispozitie de lemnul stratificat celor care cauta un material de calitate superioara entru constructii.

 

Construit in forme suficient de variate pentru a permite constructia casei de la A la Z pe baza acestui material, lemnul stratificat este varianta imbunatatita a celui masiv, mentinand cea mai mare parte din calitatile sale, la care adauga ceva in plus. Afla din acest ghid care sunt diferentele importante dintre cele doua optiuni si alege cea mai buna varianta pentru casa ta.

 

Ce este lemnul stratificat

Dupa cum sugereaza si denumirea, lemnul stratificat face parte din categoria derivatelor din lemn, ceea ce inseamna ca nu este nici complet diferit, dar nici identic cu lemnul masiv, adaugand cateva imbunatatiri semnificative fata de cel din urma. Este conceput din mai multe straturi, numarul acestora si structura variind insa in functie de destinatie, astfel incat materialul folosit pentru grinzi din lemn stratificat nu va fi la fel cu cel gandit pentru usi din lemn stratificat.

Cum ajunge lemnul stratificat din padure in casa ta

Primele etape de productie sunt la fel cu cele de prelucrare a lemnului masiv pentru grinzi de lemn si, in general, pentru orice forma de lemn de constructii (scandura, dulapi, panouri etc.). Trunchiul de copac este doborat, debitat, decojit si taiat in scandura bruta, care este mai apoi tivita si taiata la dimensiuni prestabilite, ajungand la forma numita tehnic: friza.

Frizele trec prin procesul de uscare si eliminare a nodurilor si defectelor si sunt mai apoi transformate in lamelele care formeaza lemnul stratificat, prin debitare in straturi subtiri si imbinare pe lungime, conform cerintelor tehnice. Intre straturile de lemn se aplica adezivi speciali pe baza de rasini, iar produsele obtinute sunt presate pana la uscare. Surplusul de rasina de indeparteaza de pe marginile segmentelor si placa de lemn stratificat este gata.

 

Caracteristici generale

Principalul avantaj care recomanda lemnul incleiat si stratificat, ca inlocuitor al lemnului masiv, este vulnerabilitatea mult mai redusa la variatiile de umiditate care are la baza faptul ca modificarile de structura ale straturilor se anuleaza reciproc. Pe aceasta lista mai intra insa cateva beneficii importante pe care este bine sa le cunosti, daca iei in considerare lemnul stratificat ca solutie pentru proiectele tale:

 – Siguranta structurala mai buna, datorita straturilor multiple, cu portanta aproape dubla fata de cea asigurata de lemnul masiv;

 – Dilatare si contractie redusa;

 – Rezistenta mai buna la ardere si la putrefactie;

 – Sensibilitate redusa la actiunea insectelor si bacteriilor, datorita rasinii folosite interlamelar pentru lipirea straturilor;

 – Fara noduri si defecte in obiectele de mobilier;

 – Te poti bucura de aspectul unei esente scumpe de lemn la un pret mai mic decat alternativa din lemn masiv, in cazul parchetului;

 – Durata de viata indelungata;

 – Izolator termic si fonic foarte bun.

Desi costa, in cazul produselor sub forma de scandura, grinda sau dulapi, ceva mai mult decat alternativele din lemn simplu, merita deci investitia, mai ales daca este vorba despre un proiect care necesita un nivel superior de calitate a materialelor sau este expus mai mult la umiditate sau solicitare mecanica.

 

Utilizari ale lemnului stratificat

Lemnul stratificat poate inlocui lemnul masiv in aproape toate domeniile de utilizare, incepand cu obiectele de mobilier, productia de parchet si a elementelor de tamplarie, si pana la constructia de case. 

Pentru fiecare domeniu exista insa diferente semnificative la capitolul proces de productie, cat si in categoria beneficiilor esentiale pe care ti le poate oferi, principalul sau avantaj fiind posibilitatea de adaptare la cerintele proiectelor. De exemplu, poti obtine, grinzi de lungimi foarte mari si poti amplasa straturile perpendicular in parchet, pentru a-i conferi mai multa stabilitate, sau paralel in ramele de fereastra, pentru o rezistenta mai buna.

Grinzi de lemn stratificat pentru constructii

Grinzile din lemn stratificat pot fi realizate din orice esenta de lemn, cu conditia respectarii conditiilor de rezistenta si portanta, prevazute in proiectul de constructie, si pot fi utilizate fara probleme atat in locul celor din lemn natur, cat si ca alternativa pentru modelele din otel sau beton armat. Pe lista avantajelor ce recomanda de multe ori grinzi lamelare ca solutie optima pentru anumite proiecte sunt incluse:

 – Raportul mult mai bun intre greutate si rezistenta mecanica fata de alternativele din beton;

 – Rezistenta superioara la foc fata de otel – o grinda din lemn lamelar rezista pana la 90 de minute la foc inainte de a incepe sa cedeze;

 – Pot fi folosite pentru a crea grinzi din lemn de lungimi mari la un pret mult mai mic decat in cazul alternativelor din lemn simplu;

 – Ofera o izolatie termica mult mai buna decat otelul si betonul armat;

 – Tipurile de lemn incluse intr-o astfel de grinda si variantele de adeziv sunt alese cu grija;

 – Lemnul stratificat nu are imperfectiuni in structura sa, precum noduri sau denivelari, care pot reactiona neprevazut la factorii de mediu si solicitari mecanice.

Pe de alta parte insa:

 – Nu toate grinzile din lemn stratificat sunt la fel de rezistente, pe piata existand modele pentru interior si versiuni pentru exterior cu calitati diferite, dintre care trebuie sa alegi cu atentie;

 – Sunt mai grele si mai rigide decat otelul, deci mai putin potrivite acolo unde kilogramele in plus pot reprezenta o problema.

 

Casa cu lemn stratificat

Daca planuiesti sa iti construiesti singur casa, poti opta pentru capriori din lemn stratificat, dar si pentru scandura pentru acoperis din aceeasi categorie. In general, poti inlocui orice elemente din lemn, pentru constructii, cu alternativa stratificata, de la structura de rezistenta si pana la pereti, daca bugetul iti permite.

Tehnologia de productie a placilor lamelare elimina necesitatea tratamentelor la care trebuie sa supui scandurile din lemn masiv pentru a preveni contractia, putregaiul si pierderea treptata a capacitatii initiale de izolare termica. In plus, poti obtine usor o casa cu aspect de lux, iar o data ce peretii au fost ridicati te poti ocupa de finisaje, fara alte lucrari intermediare.

Pe de alta parte, trebuie sa ai grija de unde iti cumperi produsele, pentru ca un lemn stratificat ce nu este realizat corect, cu materiale atent selectate, va compromite rezistenta si aspectul casei.

 

Cat costa lemnul pentru constructii

O grinda lamelara de 12 x 12cm costa in medie in 50 si 70lei pe metru liniar, in timp ce o grinda din lemn de brad, cu aceeasi grosime, poate fi achizitionata la pretul de 15lei pe metru liniar. Diferenta este deci destul de mare, si desi pretul este justificat de calitatea produsului, pentru unele proiecte se poate dovedi prea mult. Insa, reprezinta cea mai buna optiune daca ai nevoie de grinzi de lungimi mari pentru constructii de amploare si pentru realizarea de terase sau foisoare, structuri expuse frecvent la umiditate, insecte si alti daunatori ai lemnului. Analizeaza deci, cu atentie, calitatea in raport cu pretul, mai ales pentru proiectele ceva mai speciale sau dificile, care au nevoie de un lemn cu o rezistenta sporita.

Pe aceeasi lista cu materiale de constructii gasesti si placile sau panourile realizate din lemn stratificat, de diferite dimensiuni, pe care le poti folosi in constructia peretilor, dar si pentru mobilier. Structura panourilor este realizata de regula din trei niveluri, pozitionate perpendicular unul peste altul, pentru a asigura mai multa stabilitate si rezistenta.

Pentru ca panourile din lemn stratificat pot avea un pret putin cam mare, multi dintre cei care incep sa construiasca doresc sa afle si cat costa un metru cub de scandura. La aceasta intrebare iti putem raspunde ca nivelul mediu de pret la scandura de rasinoase este de 1000 – 1200RON/mc, in timp ce scandura de stejar rindeluita poate ajunge pana la 3000 – 3500RON/mc, in functie de categoria de calitate a lemnului. Datorita aspectului sau deosebit, stejarul este adesea folosit pentru elemente decorative, motiv pentru care este si comercializat la un pret mai ridicat, valabil si in cazul in care cauti grinzi de stejar sau dulapi de stejar. Desigur, prelucrarile suplimentare, cum este rindeluirea, cresc pretul.

Daca te intereseaza un pret la scandura pentru imprejmuirea gospodariei, mai relevant va fi sa iti spunem ca nivelul de pret la metru liniar pentru gard de lemn este de 50 – 70RON, in functie de tipul si calitatea lemnului.

 

Parchetul din lemn stratificat

Modelele de parchet confectionat din lemn stratificat imprumuta avantajele generale ale tehnologiei, aducand insa unul in plus: pentru ca structura multistrat permite folosirea unei esente mai scumpe si mai aspectuoase la nivelul superior si de fibre mai ieftine la interior, il poti gasi in variante mai ieftine decat alternativele din lemn masiv. Nu va reusi sa egaleze accesibilitatea pachetelor de parchet laminat, insa se va apropia destul de mult. Atentie insa, nu toate variantele de parchet stratificat sunt mai ieftine decat cel masiv. In cazul folosirii unor esente mai valoroase, poate chiar sa il depaseasca destul de mult.

In categoria parchetului stratificat vei gasi doua tipuri de structuri. Una include un strat de lemn masiv inclus intre doua straturi de furnir gros, iar cealalta este alcatuita dintr-un strat superior de lemn si mai multe furniruri dedesubt, amplasate perpendicular, pentru anularea contractiilor si dilatarilor.

Este important sa retii ca nivelul de calitate al unui astfel de parchet este dat de grosimea stratului superior, care conditioneaza numarul de renovari pe care le poti realiza. Unul dintre marile avantaje ale parchetului din lemn masiv, care ii confera durata foarte lunga de viata, este posibilitatea de a fi curatat de mai multe ori prin raschetare si reaplicare de lac. Parchetul stratificat ofera acelasi avantaj, dar intr-o masura mai redusa, stratul superior de lemn permitand doar 1 – 2 retusari.

Iti recomandam acest tip de parchet, in special daca trebuie sa finisezi spatii expuse la umiditate ridicata, cum sunt baile si bucatariile. In plus, la montaj nu mai este cazul sa lasi acel spatiu suplimentar pentru dilatare, pe care il mentii inclusiv la parchetul laminat.

Lemnul stratificat in tamplarie

Daca te gandesti la ferestre din lemn simplu, pentru ca vrei sa mentii o capacitate buna a casei de a respira, fara a sacrifica izolatia termica, iti putem spune ca si cele din lemn stratificat sunt o alternativa foarte buna. Spre deosebire de lemnul masiv, cel lamelar rezista mai bine in timp, avand o structura fara noduri si imperfectiuni si mult mai putin vulnerabila la actiunea umezelii, putregaiului, insectelor si temperaturilor extreme.

Spre deosebire de lemnul masiv, care are aceeasi structura indiferent daca il folosesti pentru pardoseala sau pentru tamplarie, in cazul celui stratificat tehnologia permite adaptarea structurii, astfel incat sa asigure cea mai buna rezistenta si durabilitate.

Astfel, vorbim in acest caz despre straturi de lemn pozitionate paralel, in lungul fibrei, si nu perpendicular, oferind o stabilitate mai buna. Tamplaria din lemn stratificat nu se curbeaza, nu lucreaza in timp si nu se crapa, si in plus, permite incaperii sa respire la fel de bine ca echivalentul din lemn simplu, ceea ce inseamna un risc mai mic de formare a igrasiei si mucegaiului in locuinta.

In plus, este mult mai maleabil, fiind varianta cea mai buna la care poti apela daca vrei sa amenajezi o casa in stil mediteraneean, cu ferestre cu arcada, sau o cladire care include geamuri in forma de romb sau cerc.

Si usile din lemn stratificat sunt evaluate foarte bine, oferind o rezistenta mai buna la impact mecanic decat alternativele din lemn masiv. Daca nu doresti sa instalezi o usa metalica la intrarea in casa, poti deci asigura un nivel bun de securitate cu un astfel de model.

In plus, asigura o izolatie termica buna, protectie impotriva infiltratiilor, rezistenta la actiunea UV, prin tratamentele aplicate in procesul de productie, si la umiditatea atmosferica. Materialul este, de asemenea, un bun izolant fonic, are aspect elegant si, in plus, este usor de intretinut, lemnul fiind deja tratat optim in timpul procesarii.

Rasinile folosite pentru a lipi straturile intre ele impiedica atat patrunderea umezelii, cat si atacurile insectelor daunatoare, ceea ce inseamna ca tratamentele periodice obligatorii in cazul lemnului masiv sunt mai putin necesare in cazul unei alternative stratificate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu