Cea mai buna soba tip centrala

Am modificat articolul ultima data pe: 22.06.24

Modele recomandate in 2024

 

 

Fornello Burnit Pro R80

 

La 25 de kilowati putere totala, centrala Fornello Burnit Pro R80 poate incalzi spatii de 180 de metri patrati destul de bine. Cu un randament de 93%, veti putea face economie pe termen lung, mai ales daca utilizati peleti de foarte buna calitate.

Procesul de ardere este automat, supravegheat electronic, si printre functiile oferite sunt controlul vitezei de ardere, in cinci trepte, reglarea temperaturii din camera prin intermediul termostatului, si oprirea automata in caz de ardere proasta sau aparitia unor defectiuni, acestea sporind siguranta produsului. Toate aceste functii controlate electronic sunt activabile sau dezactivabile cu ajutorul telecomenzii incluse in pachet.

Tirajul este fortat, prin urmare nu functioneaza decat cu o instalatie cu ventilator, care sa scoata gazele arse automat la exterior. Boilerul de 80 de litri Ariston, inclus in pret, poate fi utilizat pentru a produce apa calda menajera. Ca lucrari de intretinere, se recomanda evacuarea cenusei cel putin saptamanal.

 

 

 

MBS Super Thermo Magnum Bordo

 

Aceasta soba de tip centrala va fi pe placul pasionatilor de gatit, intrucat deasupra produsului este atasata si o plita pe care puteti prepara mancare, iar compartimentul de cuptor poate fi utilizat pentru coacerea diverselor preparate.

Puterea totala de incalzire transmisa apei este de 20 Kilowati, iar orientativ, aceasta este suficienta pentru case de sub 140 de metri patrati ca suprafata. Randamentul este de 89%, intrucat combustibilul utilizat poate fi ori lemnul, ori carbunele, acestea neputand fi arse atat de eficient ca peletii.

Tirajul sau este natural, prin urmare aveti nevoie de un horn ca sa evacuati gazele rezultate in urma arderii, iar casa dumneavoastra va trebui sa nu aiba alte sisteme automate de aerisire, pentru a preveni tragerea gazelor arse catre interior. Cuptorul masoara 27 x 27 x 42 cm, boilerul are o capacitate de 19 litri, iar presiunea maxima a apei este de doi bari. Racordurile de tur si retur au 1 inch in diametru, iar cosul de evacuare are 130 mm.

 

 

 

Termotehnika 1879571439

 

Termotehnika a lansat acest model de soba tip centrala, ieftina si buna, pentru clientii care aleg lemnul sau carbunele drept combustibil, si nu doresc cheltuieli mari in achizitia sistemului de incalzire.

Utilizata la capacitate maxima, va putea incalzi suprafete de pana la 150 de metri patrati, la cei 22 de kilowati ai sai. Randamentul, insa, este mai scazut decat la sobele ce utilizeaza peleti (72% fata de 90% la peleti). Presinea maxima de lucru a apei pompate in instalatia de incalzire este de 3 bari, capacitatea cazanului fiind de 22 de litri.

Tipul de tiraj este natural, gazele evacuandu-se prin convectie, si va trebui ca in timpul operarii sa nu functioneze alte sisteme de aerisire automate in casa, pentru a nu trage fumul in interior.

 

 

 

 

 

Cum aleg cele mai bune sobe tip centrala

 

Ghidul cumparatorului

Daca va aflati in cautarea unui sistem de incalzire pentru casa, pe piata gasiti foarte multe optiuni disponibile. Noi va putem recomanda sobele de tip centrala ca fiind o solutie eficienta pentru asigurarea acestei nevoi. Intrucat si in aceasta categorie puteti intalni modele variate pentru aceste instalatii, randurile ce urmeaza vor detalia aspectele pe baza carora sa faceti o alegere in vederea unei eventuale achizitii:Primul criteriu este puterea de incalzire: degeaba instalati o soba tip centrala, la un pret bun, daca aceasta va fi prea slaba pentru a incalzi adecvat casa in care locuiti. Un model de 25 de kilowati va fi suficient pentru o suprafata de circa 200 de metri patrati, orientativ.

Insa conteaza si cat de bine este izolata termic constructia – o casa prin peretii careia iese foarte putina caldura la exterior va necesita puteri mai mici de incalzire la instalatia sa, si asta inseamna si economii mai mari la combustibil.

Tot in materie de economie, luati in calcul si randamentul de ardere. Acesta se refera la cat de eficient va fi consumat combustibilul: o soba cu un randament de 75% va consuma mai mult lemn/carbune/peleti decat una cu un randament de 93%, si veti economisi mai mult pe timp lung, chiar daca produsele cu randament ridicat sunt mai scumpe.

Alegerea combustibilului tine de costuri, dar si de poluare. Pe piata, puteti gasi sobe ce utilizeaza peleti, lemn ori carbune.

Modelele pe peleti sunt cele mai scumpe, insa si cele mai eficiente. Totodata, au si cel mai scazut grade de poluare. In ceea ce priveste lemnul si carbunele, acestea sunt utilizate de sobele mai simple. Lemnul este de preferat in defavoarea carbunelui, intrucat combustibilul fosil este cel mai poluant, chiar daca unii utilizatori vor fi atrasi de pretul sau scazut.

Un alt factor de alegere este tirajul, care poate fi natural sau fortat.

In primul caz, evacuarea gazelor arese si a fumului se va efectua prin convectie, acestea ridicandu-se in mod natural din camera de ardere, si iesind la exterior prin cosul de fum. In cazul tirajului fortat, un sistem cu ventilator electric va trage gazele si fumul in mod automat, catre gaura de evacuare.

Astfel de sisteme sporesc eficienta sobei. Un element important de luat in seama este ca, la sistemele de tiraj natural, va trebui sa NU aveti prin casa vreun sistem de ventilatie activa, precum hota. Daca aceasta opereaza in timpul functionarii sobei, diferentele de presiune pot trage gazele si fumul catre interior, ceea ce va duce la intoxicatii.

Nu uitati sa evaluati si restul functiilor. Multe pareri despre cele mai bune sobe tip centrala spun ca sistemele electronice au devenit extrem de utile, mai ales daca nu doriti sa supravegheati arderea in mod constant.

Instalatiile pe peleti sunt echipate cu astfel de sisteme, care controleaza temperatura si opresc arderea in caz de probleme si defectiuni (vedeti modelul Fornello Burnit Pro R80). In cazul sobelor mai ieftine, fara control electronic, va trebui sa le supravegheati periodic. Insa, unele designuri includ si plite pentru gatit (de ex. MBS Super Thermo Mangum Bordo)

Descrieri mai detaliate a catorva sobe de tip centrala sunt oferite mai jos. Avand in vedere avantajele livrarii rapide prin firmele de transport, achizitia modelului dorit poate fi facuta foarte usor. In cazul de fata, este suficient sa folositi butoanele de comanda, care va vor trimite la paginile site-urilor care comercializeaza sistemele de incalzire ce sunt prezentate:

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu