Cele mai bune sobe cu plita

Am modificat articolul ultima data pe: 15.04.24

Cea mai buna soba cu plita – Recomandarile noastre pentru 2024

 

In zonele in care nu exista nici un fel de alte optiuni de incalzire, o soba cu plita poate reprezenta o solutie practica si inteleapta pentru a mentine o temperatura de confort termic in spatiul pe care il ai la dispozitie, si de a prepara alimentele intr-un mod rapid si sanatos. Daca nu ai timp sa faci adevarate studii de piata ca sa identifici cea mai buna varianta pentru tine, iti punem la dispozitie o sugestie: produsul care se afla pe primul loc in clasamentul nostru este Koper Antigona Special 90GE, o soba care poate inlocui cu succes o centrala termica, multumita puterii de 29 kW pe care o poate dezvolta. Practic, ii poti conecta mai multe calorifere, cu ajutorul carora sa incalzesti un spatiu de pana la 350 – 360 mc. Alimentarea se realizeaza cu diversi combustibili solizi, camera de ardere de dimensiuni mari permitand realimentare rara; cu alte cuvinte, e suficient sa ii oferi material de ardere inainte sa te culci, ca sa te bucuri de o temperatura confortabila pana dimineata. Iar daca aceasta piesa este prea mare pentru tine, ai o alternativa: Zilan Eco 40.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Koper Antigona Special 90GE

 

Una dintre cele mai bune sobe cu plita pe care le poti alege in situatia in care doresti sa o folosesti pentru incalzirea unui spatiu mai mare, este modelul Koper Antigona Special 90GE. Este vorba despre un dispozitiv cu o putere de pana la 29 kW, pe care producatorul o recomanda pentru incalzirea a aproximativ 350 mc.

Folosita exclusiv pentru gatit, soba iti ofera o putere maxima de 5 kW. Modelul este confectionat din fonta, ceea ce ii ofera o buna putere calorica si de asemenea o capacitate sporita de inmagazinare a caldurii, care va fi eliberata treptat. Alimentarea se face cu ajutorul combustibililor solizi, lemnul si peletii fiind variantele potrivite.

Evacuarea are un diametru de 150 mm, iar volumul camerei de ardere este de 0.5 mc. Dimensiunile complete ale dispozitivului sunt de 91 x 75 x 57 mm, ceea ce inseamna ca e relativ usor de incadrat in decorul incaperii in care vrei sa o montezi. Designul este unul modern, elegant, cu manere cu un aspect rustic. Prin usa prevazuta cu fereastra de sticla poti aprecia aspectul focului, sau poti urmari jocul flacarilor, element important atat din punct de vedere practic (vei sti cand trebuie sa pui pe foc fara sa fie nevoie sa deschizi usa) cat si estetic.

 

Avantaje:

Soba cu plita care poate fi folosita si ca centrala termica, pentru incalzirea unui spatiu de pana la 350 mc.

Camera de ardere suficient de incapatoare pentru alimentare relativ rara; nu e nevoie sa te trezesti noaptea ca sa pui pe foc.

Functioneaza pe baza de combustibili fosili, usor de procurat si de depozitat.

Design modern, cu elemente rustice bine incadrate in aspectul general.

 

Dezavantaje:

Pretul de achizitie este apropiat de cel al unei centrale termice conventionale.

 

 

 

Zilan Eco 40

 

Daca ti-ai propus sa achizitionezi o soba cu plita, ieftina si buna, Zilan Eco 40 reprezinta o varianta care merita sa fie luata in calcul. Discutam despre un produs alimentat pe baza de combustibil solid, lemn sau carbune, care poate fi folosit atat pentru prepararea termica a alimentelor – pe plita sau in cuptor – cat si pentru incalzirea spatiului in care e amplasata.

Plita este fabricata din fonta, ceea ce iti ofera o buna sursa de caldura, durabila si uniforma, pentru gatit. Tabla emailata si samotata din care sunt fabricati peretii confera o rezistenta sporita spatiului de ardere. Puterea termica este una relativ mica, de 5.5 kW, ceea ce il recomanda pentru incaperi de pana la 10 mp. Tirajul este natural, evacuarea gazelor realizandu-se printr-un cos cu diametrul de 130 mm.

Designul piesei este unul traditional, rustic, caracterizat prin economie si ecologie. Dimensiunile complete ale piesei sunt de 80 x 45 x 60 mm, iar marimea cuptorului este de 40 x 20 x 40 cm, suficienta pentru prepararea unei fripturi bine gatita, sau pentru o tava de placinte. Avand o greutate de doar 50 kg, piesa este usor de manevrat de doua persoane, asadar nu trebuie sa iti faci mari griji in legatura cu mutatul dinainte de instalare si punere in functiune.

 

Avantaje:

Soba cu plita ieftina si buna, disponibila la un pret avantajos.

Alimentata cu combustibili solizi: lemn, carbune sau peleti.

Cuptor de dimensiuni medii, suficient pentru prepararea unei placinte.

Greutate redusa care o face usor de manverat.

 

Dezavantaje:

Peretii laterali sunt confectionati din metal emailat, fara capacitati deosebite de retinere a caldurii.

 

 

 

Zilan ZLN-7109

 

O alta propunere pe care le-o adresam celor care au nevoie de un mijloc de incalzire eficient, pentru un spatiu relativ redus, este Zilan ZLN-7109, o piesa relativ simpla, usor de montat si de utilizat. Dispozitivul dezvolta o putere de 5.5 kW, utila pentru a crea un ambient placut in incaperi de pana la 50 mc.

Soba este confectionata din tabla emailata si samotata la interior, ceea ce permite o curatare rapida si eficienta a camerei de ardere. Partea superioara, plita propriu-zisa, este fabricata din fonta, cu excelente proprietati termice, care se incalzeste uniform si relativ rapid si elibereaza treptat caldura timp de mai multe ore, ceea ce reprezinta un avantaj atunci cand vine vorba despre gatit.

Cuptorul are dimensiuni de 40 x 20 x 40 cm, fiind suficient de incapator pentru necesarul de alimente pentru o masa, sau pentru prepararea unei placinte. Dimensiunile complete ale sobei sunt de 80 x 45 x 80 cm, ceea ce ofera o suprafata adecvata pentru eliberarea caldurii. Tirajul natural se efectueaza printr-un burlan de 130 mm, iar greutatea completa a dispozitivului este de 63 kg.

 

Avantaje:

Soba cu plita la un pret accesibil, cu o suprafata relativ mare pentru incalzire.

Adecvata in incaperi de pana la 50 mc, multumita puterii de 5.5 kW.

Cuptor cu dimensiuni medii, suficient de mare pentru nevoile unei familii.

Plita din fonta, pentru un bun proces de preparare a hranei.

 

Dezavantaje:

Peretii laterali construiti din tabla emailata se racesc la scurt timp dupa stingerea focului.

 

 

 

Harlem® SOBAMAREHRL

 

Un alt exemplu de soba cu plita la un pret bun, pe care o apreciem pentru eficienta, este cel oferit de Harlem, un dispozitiv construit din tabla emailata, samotata pe interior, pentru performante optime la capitolul putere calorica a sobei. O poti folosi pentru a gati, gratie plitei fabricate din fonta, care inmagazineaza o cantitate mare de caldura, pe care o elibereaza treptat in timpul prepararii termice a alimentelor.

Evacuarea gazelor se face pe partea dreapta, prin intermediul unui cos de fum cu diametrul de 130 cm, care insa nu este inclus in pachetul achizitionat. Alimentarea se poate realiza cu ajutorul unei game destul de largi de combustibili fosili: lemn, peleti, carbune sau brichete.

Camera de ardere are un volum de 0.06 mc, multumita acesteia soba putand dezvolta pana la 15 kW, suficienti pentru incalzirea unui spatiu de pana la 100 mc, sau chiar putin mai mare, in functie de gradul de izolatie termica a peretilor. Dimensiunile complete ale sobei sunt de 80 x 76 x 43 cm, ceea ce garanteaza de asemenea o suprafata are pentru dispersarea caldurii. Avand tiraj fortat, produsul elimina eficient gazele de ardere indiferent de temperatura exterioara si de directia su puterea vantului.

 

Avantaje:

Soba cu plita puternica, oferita la un bun raport intre pret si calitate.

Evacuarea gazelor se efectueaza printr-un burlan cu tiraj fortat.

Putere maxima mare, de 15 kW, suficienta pentru spatii de pana la 100 mc.

Dimensiuni medii care ofera o suprafata mare de dispersare a caldurii.

 

Dezavantaje:

Nu se ofera informatii legate de dimensiunile cuptorului.

 

 

 

Cum alegi o soba cu plita buna

 

Ghidul cumparatorului

Solutiile de incalzire disponibile in prezent sunt variate si iti pun la dispozitie o selectie generoasa de variante, dar o soba cu plita la un pret bun este greu de egalat din punct de vedere al performantelor de incalzire si al elementelor practice pe care le include. Daca odinioara acestea erau zidite direct in locuinta beneficiarului, in prezent exista variante care pot fi achizitionate si montate in regie proprie sau cu putin ajutor din partea unui specialist. Iata cateva dintre principalele criterii de care te sfatuim sa tii cont inainte de a porni la cumparaturi.

 

 

Functii: Inainte de a porni sa aduni pareri despre cele mai bune sobe cu plita, trebuie sa ai foarte clar in minte care sunt scopurile in care doresti sa le folosesti.

Cele mai simple modele iti ofera ocazia de a gati si de a incalzi incaperea in care sunt amplasate.

Altele, sunt de asemenea prevazute cu un cuptor, pe care il poti folosi similar cuptoarelor de aragaz.

In sfarsit, exista piese de putere mare, multumita carora poti alimenta mai multe calorifere, in intreaga locuinta.

 

Combustibil: Unul dintre cele mai frecvente combustibile folosite este lemnul, usor de procurat in multe zone in care nu exista alimentare cu gaz metan. Insa gama de combustibili este mai variata, multe piese putand fi alimentate de asemenea cu brichete de lemn, mai practice din punct de vedere al raportului intre volum si putere calorica.

Mai concis, sobele pot fi alimentate cu combustibili solizi, categorie din care fac parte lemnul, brichetele, lignitul sau carbunele brun; lichizi, dintre care enumeram petrolul lampant, pacura si motorina, sau gazosi: gaze naturale sau gaz petrol lichefiat.

 

Material: Capacitatea de incalzire a sobei si modul in care se comporta aceasta in timp difera mult in functie de materialele din care este aceasta confectionata.

Cea mai ieftina solutie este cea a tablei; din pacate, desi se incalzeste repede, ea se raceste la fel de repede, deci in momentul in care se stinge focul, dispare si sursa de caldura.

Fonta este o alegere mult mai avantajoasa din acest punct de vedere, ea fiind capabila sa inmagazineze o cantitate foarte mare de caldura, pe care o elibereaza apoi treptat, pe parcursul a mai multe ore.

Teracota este o alta alegere apreciata, inclusiv pentru designul deosebit, traditional, rustic pe care il are. Ea se incalzeste ceva mai greu, e adevarat, dar odata ce a inmagazinat caldura, se raceste lent.

Alte variante mult apreciate de catre utilizatori sunt cele care combina metalul (tabla emailata sau fonta) cu teracota, rezultatul fiind unul superior din punct de vedere estetic, dar si din punct de vedere al capacitatilor termice oferite. Combinatia metal – caramida este de asemenea una cu performante ridicate.

 

Suprafata de incalzit: Ca si in cazul centralelor termice, pentru rezultate bune trebuie sa te asiguri ca puterea oferita de piesa pe care o alegi corespunde suprafetei pe care doresti sa o incalzesti.

Cea mai buna soba cu plita pentru spatii mici are o putere care porneste de la 5 kW si se dovedeste utila in incaperi de aproximativ 10 mp. Valorile medii sunt de 8 – 10 kW, care fac fata cu brio unei suprafete de pana la 15 – 20 mp. In sfarsit, exista sobele cu plita de tip centrala, care au puteri de 20 – 30 kW si care pot fi utilizate pentru incalzirea unei locuinte de aproximativ 150 mp.

Este bine sa verifici specificatiile producatorului inainte de a porni la cumparaturi, caci majoritatea iti pun la dispozitie nu numai puterea piesei selectate, ci si suprafata sau volumul care vor fi acoperite de dispozitivul in cauza.

 

Dimensiuni si amplasare: In cazul sobelor pe lemne, dimensiunile conteaza din doua motive: pe de o parte, pentru ca trebuie sa incapa in spatiul pe care l-ai desemnat, si pe de alta parte, cu cat constructia e de dimensiuni mai mari, cu atat suprafata care radiaza caldura e mai mare. E la fel de adevarat ca si capacitatea focarului creste, aceasta fiind definita ca si cantitatea de lemn folosita in unitatea de timp (ora).

Amplasarea trebuie sa tina cont de nevoia de a evacua gazele de ardere. Aceasta se efectueaza prin intermediul unui burlan care se deschide la exterior, si care trebuie dimensionat corespunzator capacitatii de lucru a piesei. Este motivul pentru care e bine ca soba sa fie instalata si pusa in functiune de catre un specialist, care sa se asigure ca reziduurile de ardere sunt complet eliminate. O atentie deosebita trebuie acordata imbinarilor, acestea fiind zonele cele mai sensibile; de altfel, e motivul pentru care e bine ca unitatea sa fie amplasata cat mai aproape de zona prin care se efectueaza evacuarea.

Intretinere: Pentru siguranta in functionare, este esential ca soba sa fie curatata periodic. Desigur, ideal este ca ceasta curatare sa fie relativ simplu de efectuat, fara sa fie nevoie de demontare completa. Trebuie sa ai acces la vatra, la peretii camerei de ardere, dar si la conductul de evacuare, de pe care trebuie inlaturate depunerile de funingine care il pot ingusta, ingreunand evacuarea gazelor.

Conform recomadarilor specialistilor, curatarea se efectueaza macar o data pe an, in cazul folosirii piesei exclusiv ca sursa de caldura, sau bianual daca o utilizezi in mod curent si pentru gatit.

Daca, dupa aceasta trecere in revista a caracteristicilor unui dispozitiv de calitate, te intrebi si unde gasesc alti cumparatori sobe cu plita la preturi bune, te invitam sa ramai alaturi de noi ca sa descoperi cateva variante disponibile in magazinele online. Le poti comanda cu o apasare de buton, vor fi livrate direct la tine acasa si poti beneficia de aceleasi conditii de garantie. Prin urmare, numai avantaje pentru cei care aleg varianta achizitiilor online.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu