Cele mai bune sobe din fonta

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

Cea mai buna soba din fonta – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca esti in cautarea unei sobe din fonta cu care sa aduci un surplus de caldura in incapere, un aer mai sanatos si un design rustic, insa nu ai timp pentru citirea intregului ghid, iti prezint succint, produsele care s-au clasat pe primele locuri in lista noastra de exemple. Astfel, pentru un design modern, usurinta de instalare, si bineinteles gratie functiei de mentinere a caldurii, iti recomandam soba din fonta IKL GUCA Arina. Aceasta foloseste drept combustibil lemnul, care pe langa imbunatatirea temperaturii spatiului, asigura si o crestere a placerii personale prin trosnetul caracteristic lemnelor si privitul flacarilor prin geamului tranparent, rezistent la temperaturi mari. Are un design rustic dat de fonta neagra cu detalii arhitecturale, fereastra frontala de circa 20 centimetri patrati dar si de picioarele ondulate, robuste. Daca doresti un model cu 2 tipuri de combustibil, iti dam drept indicator soba din fonta Termotehnika Termo K10. Aceasta functioneaza prin arderea lemnului dar si carbunilor si da randament intr-o incapere mai mica, dormitor sau baie datorita puterii termice de 7-8 kW, care furnizeaza o cantitate mai scazuta de energie.

 

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

IKL GUCA Arina

 

Acest model reprezinta una din cele mai bune sobe din fonta de dimensiuni reduse, deoarece are o putere de 10 kW. Acest lucru este asemanator zicalei “ esentele tari se tin in sticlute mici “ pentru ca o sobita de doar 43,5 cm lungime, 72,8 cm inaltime si 48 cm adancime poate incalzi si cel mai spatios living, acoperind o suprafata de circa 20 mp. Produsul este unul foarte durabil, de care te vei bucura mult timp deoarece este fabricat din fonta rigida, cu picioare robuste si fereastra din sticla rezistenta la temperaturi uriase. De asemenea, soba nu isi va pierde niciodata farmecul, putand fi incadrata atat intr-un living modern cat si intr-un spatiu traditional.

Randamentul specificat este de 84%, ceea ce o incadreaza intr-o clasa de eficienta ridicata din prisma faptului ca nu va irosi caldura pe horn, ci aceasta va fi distribuita prin radiatie, mobilei, podelei din gresie, tavanului, peretilor exteriori si canapelei confortabile.

Soba are drept accesoriu tavita pentru protectia pardoselii fata de carbunii incinsi si o maneta laterala pentru oferirea unui aport de oxigen focului. Combustibilul ce trebuie utilizat este lemnul, iar pentru evacuarea fumului este necesar instalarea unui burlan de 12 cm diametru.

 

Avantaje:
Fonta masiva, neagra, cu detalii geometrice, va fi sufletul incaperii.

Privitul flacarilor prin geamul de 20 cm2 va fi o placere in special in noptile de Craciun ori cand afara ninge.

Puterea suficienta, de 10 kW poate trimite caldura si in alta incapere daca lasi usa deschisa.

Soba ofera caldura si 8 ore dupa oprirea alimentarii cu lemne.

 

Dezavantaje:
Nu are spatiu pentru depozitarea si uscarea lemnelor, de aceea se poate face murdarie in incapere.

 

 

 

Termotehnika Termo K10

 

Aceasta soba din fonta, la un pret bun foloseste drept combustibil atat lemnul, cat si carbunele. Desi carbunele este mai eficient, degajand o caldura mai mare, acesta este si mai scump iar cantitatea de cenusa va fi mai mare, dezavantajul fiind, ca va fi necesar sa golesti camera de colectare de mai multe ori pe zi. Puterea acestei sobe este de 8 kW, de aceea va reusi sa incalzesca o singura camera, medie ca dimensiune, fiind potrivita unui dormitor.

Are un randament de 70% deoarece peretii sunt turnati in strat mai subtire, deci vor mentine mai putin timp caldura, pana la 4 ore de la intreruperea alimentarii. Produsul este totusi unul rezistent, deoarece nu se incovoiaza ori deformeaza la temperaturile mari ce se produc in camera de ardere.

Dimensiunile sobei sunt de 46,5 cm lungime, 39 cm adancime si 99 cm inaltime, iar greutatea sa este de 57 kg. Ca principale dotari, soba este prevazuta cu sistem de reglare al tirajului, care iti usureaza procesul de aprindere al focului. Geamul mic te ajuta sa vezi daca mai este destul combustibil in soba ori trebuie sa o realimentezi. De asemenea, sertarul in care se acumuleaza cenusa este detasabil, de aceea o transporti in locul dorit fara a o imprastia. Intretinerea este facila, nu are nevoie de reconditionari dese.

Ca si dotari suplimentare, soba este prevazuta cu spatiu special pentru uscarea unui brat de lemne si plita in partea superioara, pentru incalzirea unui ibric de ceai.

 

Avantaje:
Are o greutate relativ scazuta, de 57 kg, de aceea poti sa il instalezi fara grija si la etajele superioare/mansarda.

Puterea nominala de 8 kW incalzeste o camera medie, de 45 metri cub.

Foloseste ca si combustibil atat lemnul, cat si carbunele.

Ca si dotari, este prevazuta cu spatiu pentru uscarea lemnelor, plita superioara, sertar pentru cenusa detasabil.

 

Dezavantaje:
Locul in care o instalezi trebuie sa aiba o protectie termica ridicata deoarece soba nu are picioare, iar partea de jos se va supraincalzi, cu riscul craparii gresiei/ decolorarii parchetului.

 

 

 

IKL GUCA Eliptiko

 

Acest produs are o putere de 6 kW, de aceea va fi capabil sa incalzeasca o camera mica, de 33 metri cub, din podea pana in tavan. Poate fi montat si intr-un living modern, impreuna cu un aport suplimentar de caldura, avand o arie mai mare de acoperire daca este plasat in centrul incaperii.

Randamentul acestei sobe este de 85%, fiind din acest punct de vedere foarte eficienta, cu un consum redus de lemne, de 1,75 kg intr-o ora. Piesa este dotata cu orificii de admisie pentru aerul primar si cel secundar. Controlul celui primar se efectueaza prin manerul de sub usa cuptorului.. Produsul este prevazut cu gaura de evacuare a gazelor de 120 mm, iar in plus detine si orificiul de 10 centimetri diametru prin care focul este intetit cu aer din afara.

Dimensiunile sunt de 47,3 cm lungime, 47,7 cm adancime si 80 cm inaltime, de aceea nu va ocupa mult spatiu. Greutatea de 116 kg face ca acest produs sa fie greu de manevrat mai ales catre etajele superioare. Ca si dotari suplimentare, putem mentiona existenta unui geam de sticla refractara, ce trebuie intretinuta zilnic.

 

Avantaje:
Soba nu consuma oxigenul incaperii deoarece este dotata cu un supliment de aer din exterior.

Prin fereastra transparenta flacarile se reflecta in camera, oferind un aer intim si familial.

Randamentul este unul din cele mai bune, de 85%.

Puterea de 6 kW acopera o baie sau un dormitor mic, de 33 mc.

 

Dezavantaje:
Are o greutate de 116 kg, de aceea nu poate fi montata la mansarda, pentru a nu suprasolicita podeaua.

 

 

 

Termotehnika Termoklasik

 

Aceasta soba din fonta, ieftina si buna este usor de incadrat in orice tip de incapere, datorita designului sau simplu, dar modern. Are o putere termica de 5 kW, de aceea ofera suficienta caldura unui spatiu mic, de 10 metri patrati, precum unei bai ori bucatarii. Daca va fi utilizata in incaperi mai mari, va avea puterea sa trimita caldura doar catre obiectele din jur.

Eficienta sa este medie, de 65% si depinde de combustibilul folosit, lemn uscat, ori carbune, precum si de gradul de aerare al focarului. Aportul de oxigen creste randamentul sobei deoarece ajuta combustibilul sa fie ars in intregime. Peretii sunt grosi de 3 centimetri, si vor pastra caldura 5 ore.

Evacuarea fumului se face printr-un orificiu de 12 cm in diametru, pozitionat in partea superioara-centrala a sobei. Modelul este unul practic deoarece detine un spatiu pentru uscarea lemnului, tavita pentru colectarea cenusii si maneta pentru reglarea aportului de aer adus in camera de ardere.

Modelul are o lungime de 36 cm, 33 cm latime si 93 cm inaltime, deci este de 3 ori mai inalt decat lat, avantajul fiind ca ocupa putin spatiu. Insa, din cauza aspectului, poate fi mai dificil de incadrat intr-un living modern, fiind mai degraba potrivit pentru o baie. Greutatea sa este de 38 kg, fiind relativ usor de transportat si manevrat.

 

Avantaje:
Cantareste 38 de kilograme, de aceea poate fi pozitionat intr-o camera de la mansarda.

Caldura este mentinuta pana la 5 ore, avand un randament de 65%.

Dimensiunile reduse de 36 cm lungime, 33 cm latime si 93 cm inaltime nu ocupa spatiu.

Puterea nominala de 5 kW incalzeste o camera de 10 mp.

 

Dezavantaje:
Nu este prevazut cu fereastra cu ajutorul careia te poti bucura de frumusetea scanteilor.

 

 

 

 

Cum alegi o soba din fonta buna

 

Ghidul cumparatorului

Perioada rece a anului se apropie cu repeziciune, iar odata cu aceasta se accentueaza si problema confortului asigurat de o temperatura ridicata si constanta in locuinta. Daca din dorinta de a face economii nu tii deschisa toata ziua incalzirea centralizata, ori caloriferele vechi se racesc foarte usor, poti aduce un supliment de caldura in incapere, o soba din fonta care ofera pe deasupra si un aer sanatos. Aceasta vine cu avantaje considerabile pentru casa ta, cel mai important fiind bineinteles ca, prin intermediul unui brat de lemne ori carbune, sobita elibereaza lent caldura si uniform pe un interval de pana la 10 ore.

Soba din fonta a inceput sa fie din nou cautata, odata cu cresterea aprecierii pentru traditionalism. Aceasta, utilizata si ca obiect de decor, poate oferi caldura fiecarei incaperi a locuintei, asemanandu-se foarte mult cu un semineu. Utilizarea unei sobe din fonta aduce cu sine confort sporit fata de un calorifer deoarece, prin radiatia materialului, caldura este transmisa catre zonele reci ale incaperii, in proportie cu numarul si marimea alimentarilor cu material lemnos/ carbune.

Soba are puterea de a incalzi si podeaua, tavanul, peretii reci, precum si obiectele de mobilier din camera in care este plasata. Pentru functionarea corespunzatoare, tot ceea ce trebuie sa faci este sa conectezi sobita la un cos de evacuare a fumului si sa utilizezi lemne minim 80% uscate, deoarece cele verzi si umede afuma camera de ardere, si nici nu incalzesc.

Fonta aduce un plus acestei piese pentru ca nu se deformeaza sub incidenta temperaturilor mari, are viata lunga, putand rezista si 30 de ani si pastreaza caldura timp indelungat. Pentru o soba din fonta eficienta, utila si aspectuoasa, iti descriem principalele caracteristici pe care trebuie sa le intruneasca acest produs.

 

Putere nominala: Aceasta caracteristica reflecta cantitatea de caldura pe care o soba din fonta este capabila sa o produca, implicit suprafata pe care poate sa o incalzeasca. Puterea sa difera in functie de grosimea peretilor exterior, marimea camerei de ardere, dar si de combustibilul folosit. De fiecare data, aceeasi soba va avea o putere de incalzire mai mare daca se utilizeaza carbuni, medie daca utilizezi lemn cu umiditate de maxim 20% si cel mai mic aport termic daca folosesti lemn verde, proaspat taiat.

Un astfel de produs ce utilizeaza combustibil lemnos poate incalzi 1 metru cub de aer utilizand o capacitate de la 25 pana la 180 W. De exemplu, pentru un living cu lungimea de 5 metri, latimea 4 metri si inaltimea de 3 metri, rezulta un volum de 60 metri cubi. Pentru ca acestia sa poata fi incalziti, de la podea pana la tavan, este necesara o putere termica de 10800 W, adica 10,8 kW.

Oricum, in mediul online exista programe pentru calculul instant al necesarului de putere conferit de o soba, in functie de suprafata camerei in care doresti sa o instalezi, numarul de pereti exteriori, izolarea acesteia si de orientarea cardinala.

 

Randament / eficienta: O soba din fonta, la un pret bun trebuie sa aiba, pe langa un aspect placut si un randament ridicat, deci sa nu aiba prea multe pierderi. Majoritatea sobelor functioneaza cu o eficienta de 70-80% daca au usa inchisa, restul fiind pierduta pe horn.

Avand in vedere ca majoritatea sobelor au un tiraj natural, adica fumul se ridica pe cos deoarece este mai cald decat aerul din camera, una cu randament bun ar trebui sa impiedice evaporarea surplusului de caldura odata cu fumul ce iese pe horn. Pentru a “forta” cumva aerul cald sa ramana comasat in camera de ardere si sa nu se risipeasca catre exterior, s-au inventat recuperatoarele de caldura. Acestea sunt montate in locul de iesire al fumului si maresc capacitatea de radiatie a sobei. O alta metoda de limitare a pierderilor de caldura ar fi ca fumul sa fie plimbat mai mult prin casa, prin burlan, deoarece avand o temperatura de 120 grade si acesta este capabil sa radieze caldura in interior.

Tot pentru a fi eficienta, un asemenea produs ar trebui sa arda tot combustibilul si sa il transforme in caldura, sa utilizeze o cantitate cat mai mica de lemne, iar numar minim de focuri sa fie suficient pentru a oferi caldura toata ziua.

 

Dotari: Atunci cand citesti in mediul online pareri despre cele mai bune sobe din fonta, vei vedea ca au drept accesoriu principal, pentru imbunatatirea designului incaperii, un geam de sticla rezistent la temperaturii de circa 800 de grade. Acesta iti ofera posibilitatea de urmarire a flacarilor si scanteilor ce “danseaza” in aer. Totodata, lumina reflectata creeaza un cadru romantic, linistit si primitor. Aceasta sticla este in general de tip pirolitic, adica se autocurata cu ajutorul temperaturilor inalte si lipsei aerului, din acest considerent vei avea mereu o priveliste curata, ca si cum fereastra nici nu ar exista.

O alta dotare a sobitei, de ordin practic, este spatiul pentru depozitat si uscat lemne. Lemnul umed, abia adus de afara creeaza condens, fum mai puternic si implicit funinginea depusa pe peretii sobei, horn si sticla va fi in cantitate mai mare. Materia neagra duce la un randament mai scazut al dispozitivului, dar si la o coroziune a elementelor.

Clapeta pentru ajustarea tirajului iti ofera sansa de a regla aportul de aer ce intra in camera de ardere, pentru a inteti sau incetini focul. Compartimentul pentru colectionare a cenusii detasabil, iti permite evacuarea sa fara a face praf in camera si fara riscul de a scapa si jaratec pe jos. Placa pentru protectia pardoselii te ajuta sa nu dai cenusa pe jos atunci cand vrei sa alimentezi soba.

Soba de gatit din fonta are drept accesorii utile plita, ochiuri pentru gatit si cuptor integrat, pentru paine, coacerea legumelor, cafea la ibric, cartofi copti, slaninuta afumata si alte bunatati traditionale. Unele modele mai pot fi echipate cu rezervor suplimentar pentru incalzirea apei.

 

Dimensiunea: Reprezinta un factor de selectie important, deoarece este necesar sa stii daca se incadreaza bine in spatiul de care dispui, fara a degrada o mobila din PAL sau a omori o floare din cauza radiatiei directe a caldurii in acestea. Daca ai in vedere cautarea unei sobe din fonta, trebuie sa stii ca ele pot avea inaltimi pornind de la 60 cm si pot depasi 100 cm. Totusi, pentru a se incadra perfect in spatiul unei camere de zi, sobitele cele potrivite au inaltimii reduse, de 70-75 cm.

Lungimea si latimea sunt importante, pentru ca acestea dau dimensiunea camerei de ardere si, implicit, marimea lemnelor ce urmeaza a fi introduse. In general, lungimea si latimea sunt proportionale, pornind de la 35 cm, ajungand la 60 cm.

Datele sunt importante pentru un astfel de produs, mai ales daca vrei sa il plasezi in bucatarie si care detine si plita pentru gatit. Spre exemplu, pentru a sustine o cratita pentru mancare de 6 l, de 28 cm in diametru, soba trebuie sa fie lunga si lata de cel putin 35 cm.

 

Greutate: Aceasta caracteristica este data in principal de grosimea peretilor. Astfel, unul de 5 cm, pe langa faptul ca va mai rezistent si va pastra mai mult timp caldura, poate conferi o greutate a produsului final si de 150 kg.

Un produs cu greutate mare nu poate fi plasat la mansarda undei case, cu o consolidare nu prea buna, unde greutatea pe metru patrat poate fi limitata si la 250 kg/mp.

Intretinere: Soba din fonta poate fi curatata mai greu sau mai usor, in functie de dotarile cu care este prevazuta.

Cele ce se intretin usor nu detin geam de sticla, au camera separata si detasabila pentru colectarea cenusii, iar usa prezinta o deschidere larga, prin care poti introduce cu usurinta mana pentru curatarea peretilor. De asemenea, zabrelele pentru tiraj trebuie sa fie distantate indeajuns pentru a putea introduce o periuta pentru indepartarea funinginii.

Sobele care se intretin greu se recunosc in primul rand prin neexistenta unui sertar de strangere a cenusii ce poate fi detasat de restul ansamblului. In acest caz, cenusa, care blocheaza caile de aerisire si incetineste procesul de ardere a lemnului, trebuie colectata manual, cu un faras si galeata, astfel riscand sa faci multa mizerie in incapere si chiar sa scapi scantei pe podea. Tot greu se curata si geamul de sticla, daca soba are aceasta dotare. Pentru o priveliste frumoasa spre lemnele care ard si reflexii clare ale luminii lor noaptea, este necesar ca fereastra din sticla de ceramica sa fie mentinuta transparenta. De aceea, este necesar sa o curati zilnic, utilizand produse speciale si doar cand este complet rece. Un produs nepotrivit de curatare nu face decat sa matifieze sticla si sa capete lipici pentru cenusa.

Cosul de fum este neaparat necesar sa fie curatat periodic, de cel putin 2 ori pe an. Usurinta sau dificultatea de intretinere depinde de lungimea sa si de cat de mult strabate casa. Cel “plimbat” mult prin incapere se curata mai dificil decat cel cu aerisire directa spre exterior.

Daca iti doresti un produs care sa iti aduca atat caldura in casa, cat si in suflet, atunci incepe cautarea in mediul online. Acolo gasesti foarte multe modele de sobe din fonta la preturi bune, cu geam mai mare pentru un efect panoramic sau cu plita pentru a reda propriei mancari gustul copilariei. Fiind de obicei turnata, cu peretii grosi, sobita poate ajunge pana la 130 kg, de aceea, cumparaturile de la un click distanta iti vor usura mijlocul de transport si manipularea pana in incaperea dorita. In continuare iti recomandam cele mai eficiente sobe din fonta, care incorporeaza intr-un singur element toate caracteristicile de care ai nevoie.

Lasa un comentariu

0 Comentariu